Ухвала
від 26.12.2018 по справі 739/2165/18
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/2165/18

Провадження № 1-кс/739/572/18

УХВАЛА

про надання дозволу на обшук житла та іншого володіння особи

"26" грудня 2018 р. м. Новгород-Сіверський

Слідчий суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області ОСОБА_1

за участі:

секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні, погоджене з прокурором клопотання слідчого СВ Новгород-Сіверського ВП ГУ НП в Чернігівській області ОСОБА_3 , про надання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи, -

В С Т А Н О В И В :

У провадженні слідчого відділення Новгород-Сіверського відділу поліції перебуває кримінальне провадження №42015270190000009 від 03.04.2015, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що: 03.04.2015 року з прокуратури Новгород-Сіверського району Чернігівської області до слідчого відділення Новгород-Сіверського РВ УМВС України в Чернігівській області надійшли матеріали кримінального провадження №4201527019000009 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 272 ч.1 КК України, за фактом здійснення посадовими особами ТОВ «Стартторгінвест», незаконної цілодобової діяльності автомобільного газового-заправчного пункту (АГЗП) з надземною ємністю за адресою: вул. Чкалова. 9 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, чим створюють реальну загрозу життю та здоров`ю тим людям, які працюють на вказаному АГЗП та проживають поруч з ним по вул. Леваневського м. Новгород-Сіверський Чернігівської області.

Відомості за вказаним фактом,03.04.2015року, були внесені до ЄРДР за № 42015270190000009, визначено правову кваліфікацію ст. 272 ч.1 КК України.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що земельна ділянка, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , згідно Державного акту на право постійного користування землею (серія ЧН 000052) використовується «Новгород-Сіверським АТП-17443». 22.02.2015 року між «Новгород-Сіверським АТП-17443» та ТОВ «Грін Газ Груп» укладено договір оренди частини земельної ділянки, площею 30 м2 по вулиці Чкалова, 9 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області.

При цьому, допитаний в якості свідка директор «Новгород-Сіверського АТП - 17443» ОСОБА_4 повідомив про те, що 15.02.2015 року між «Н.-Сіверським АТП-17443» та ТОВ «Грін Газ Груп» було укладено договір оренди земельної ділянки площею 30 кв. м., яка розташована за адресою: вул. Чкалова, 9 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області. На момент укладання даного договору на вказаній земельній ділянці, окрім бетонної плити більше нічого не було, у т.ч. автомобільного заправного пункту. Практично одразу після укладання вказаного договору оренди, на даній земельній ділянці був встановлений автомобільний газовий заправний пункт. Однак хто саме його встановив йому не відомо. Окрім вказаного, ОСОБА_4 повідомив про те, що ТОВ «Грін Газ Груп» передало вказану земельну ділянку в суборенду ТОВ «Стартторгінвест».

17.04.2015 року проведено огляд місця події - земельної ділянки, по вул.Чкалова, 9 м. Н-Сіверський Чернігівської області. При цьому зафіксовано розташовування на ній АГЗП з відповідними модулем для заправки автомобілів зрідженим газом (пропан-бутановою сумішшю) об`ємом 6 куб.м., паливно-роздавальною колонкою, будівлею оператора АГЗП.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 повідомив про те, що 10.02.2015 року він заключив трудовий договір з ТОВ «Стартторгінвест», головний офіс якого розташований по вул. Коцюбинського, буд. 49 к. 206 м. Чернігів. Відповідно до договору він прийнятий на роботу на посаду оператора АГЗП, який розташований за адресою: вул. Чкалова, 9 м. Н-Сіверський Чернігівської області. На вказаному АГЗП продаж пального здійснюється по відповідному касовому апарату, який видає чеки з зазначенням того, що дану господарську діяльність здійснює ТОВ «Стартторгінвест» (юридична адреса: вул. Коцюбинського, буд. 49 к. 206 м. Чернігів, ЄРДПОУ 38380030).

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Стартторгінвест» має серед об`єктів оподаткування платника податків АВТОГАЗОЗАПРАВКУ, яка експлуатується що знаходиться за адресою: вул. Чкалова, 9 м. Н-Сіверський Чернігівської області та яка взята на облік 27.03.2015 року Новгород-Сіверською ОДПІ ГУ ДФС.

ТОВ «Стартторгінвест» (код ЄДРПОУ 38380030) перебуває з 24.10.2012, як платник податків за основним місцем обліку в ДПІ у м. Чернігові ГУ ДФС у Чернігівській області на загальній системі оподаткування. Основний вид діяльності роздрібна торгівля пальним (код ВЕД 47.30). Інші види діяльності вантажний автомобільний транспорт (код ВЕД 49.41), інша допоміжна діяльність у сфері транспорту (код ВЕД 52.29), неспеціалізована оптова торгівля (код ВЕД 46.90), та інше.

На виконання постанови слідчого про проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами, викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря при експлуатації АГЗС, яка розташована по вул. Чкалова, 9, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області працівниками Державної екологічної інспекції у Чернігівській області була проведена перевірка. Відповідно до довідки, складеної за її результатами, при огляді орендованої території (вул. Чкалова, 9, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області) виявлено, що на ній встановлено модуль для заправки автомобілів зрідженим газом (пропан-бутанова суміш) обє`ємом 6м3 та одна паливно-роздавальна колонка. Крім того, на ділянці знаходиться будівля оператора АГЗГС. На момент перевірки АГЗП працює, оператором проводиться заправка автомобілів газовою сумішшю. За наявними у оператора документами господарську діяльність з експлуатації АГЗП та реалізації газової суміші здійснює ТОВ «Стартторгінвест» (м.Чернігів, вул.Коцюбинського, 49А, к.206, ЄДРПОУ 380030). Документи щодо права користування об`єктом в ході перевірки надано не було. АГЗП ТОВ «Стартторгінвест» є потенційно небезпечним об`єктом. Матеріали про проведення його ідентифікації, як об`єкта підвищеної небезпеки або потенційно небезпечного об`єкта в ході перевірки не представлено, що є порушенням ст. 9 Закону України «Про об`єкти підвищеної небезпеки». На АГЗП наявні стаціонарні джерела викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря дихальні клапани резервуару для зберігання СВГ та паливно-роздавальні колонки. Експлуатація автомобільного газозаправочного пункту на території ПАТ «Новгород-Сіверське АТП - 17433» по вул. Чкалова, 9, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області здійснюється за відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, що є порушенням ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Відповідно до п. 32.1 Правил дорожнього руху України та п. 24 Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ №341 від 14.04.1997 р. АГЗС (автомобільна заправ очна газова станція), як об`єкт місця торгівлі та надання послуг підлягає узгодженню. Для початку розробки проектної документації замовнику необхідно одержати в підрозділі Державтоінспекції технічні умови на проектування розділу організації дорожнього руху з робочого проекту (ДБН А.2.2-3:2014) «Склад та зміст проектної документації на будівництво», ДБН 360-92 «Містобудування. Планування та забудова міських та сільських поселень»), який в подальшому надати для перевірки та узгодження до УДАІ УМВС України в Чернігівській області.

Згідно інформації управління Державної автомобільної інспекції в Чернігівській області за наявними обліками управління ДАІ УМВС України в Чернігівській області технічні умови на проектування розділу організації дорожнього руху та узгодження для ТОВ «Стартторгінвест» не надавалися.

Згідно наданої слідству інформації Держгірпромнагляду ТОВ «Стартторгінвест» та ТОВ «Грін Газ Груп» дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки на території ПАТ «АТП 17443» (вул. Чкалова, 9, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області) в територіальному управлінні Держгірпромнагляду у Чернігівській області не отримували.

У той же час, відповідно до ст. 21 Закону України «Про праці» роботодавець повинен одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Враховуючи вищевикладене, є підстави вважати, що на автомобільному газозаправному пункті, розташованому за адресою: вул. Чкалова, 9, м. Новгород-Сіверський Чернігівської області, здійснюється незаконна господарська діяльність пов`язана з придбанням, зберіганням та реалізацією скрапленого газу з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Вказане створює реальну загрозу настання аварії при використанні відповідного обладнання АГЗП та створює реальну загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення. Виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказом під час судового розгляду.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно приписів ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Оскільки є достатні підстави вважати, що ТОВ «Стартторгінвест» здійснює господарську діяльність пов`язану з придбанням, зберіганням та реалізацією скрапленого газу з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, тобто без отримання окремих дозвільних документів та з порушенням встановлених законом правил безпеки, виникла необхідність у проведенні обшуку, так як проведення вказаної слідчої дії зумовлено необхідністю збирання доказів та перевірки вже отриманих.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на вказані в ньому доводи, та зазначив, що відшукуванні речі, мають істотне значення для досудового розслідування та у сукупності з іншими матеріалами кримінального провадження будуть використані як доказ у кримінальному провадженні.

Відповідно до статті 234 КПК України, обшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Отже слідчий суддя, вивчивши клопотання, додані до нього матеріали, приходить до переконання про часткове задоволення клопотання слідчого, з можливістю надати дозвілна проведенняобшуку земельноїділянки,що розташованаза адресою:Чернігівська область,м.Новгород-Сіверський,вул.Чкалова,9,яка належитьна правівласності ПАТ«Новгород-СіверськеАТП -17443»(державнийакт направо постійногокористування серіїЧН№000092виданий зарішенням Новгород-Сіверськоїміської радинародних депутатіввід 23.11.1995року №166,який зареєстрованов Книзізаписів державнихактів направо постійногокористування землеюза №52),на якійрозміщений автомобільний газозаправний пункт, та приміщення оператора АГЗП з метою з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема вилучення копії правоустановчих документів підприємства, наказів та інших документів, які стосуються прийняття на роботу працівників, оскільки вказані документи в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчим під час судового розгляду не довено обґрунтованість необхідністі вилучення касового апарату, а також відшукання, демонтажу і вилучення автоматичних паливороздавальних колонок АЗС, АГЗП модульного типу (колонка газороздавальна, насос для перекачування ЗВГ, посудин, що працюють під тиском для зберігання зрідженого газу), тому в цій частині клопотання не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст.131,234,235,369-372КПК України,слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати дозвілна проведенняобшуку земельноїділянки,що розташованаза адресою:Чернігівська область,м.Новгород-Сіверський,вул.Чкалова,9,яка належитьна правівласності ПАТ«Новгород-СіверськеАТП -17443»(державнийакт направо постійногокористування серіїЧН№000092виданий зарішенням Новгород-Сіверськоїміської радинародних депутатіввід 23.11.1995року №166,який зареєстрованов Книзізаписів державнихактів направо постійногокористування землеюза №52),на якійрозміщений автомобільний газозаправний пункт, та приміщення оператора АГЗП з метою з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема з можливістю вилучити належним чином завірені копії правоустановчих документів підприємства, наказів та інших документів, які стосуються прийняття на роботу працівників. В іншій частині клопотання відмовити. Визначити строк дії даної ухвали тривалістю в один місяць з дня її постановлення. Ухвала повинна бути виконана у визначений положеннями статті 236 КПК України спосіб. Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.12.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу79027678
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на обшук житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —739/2165/18

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко А. І.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Іващенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні