Ухвала
від 08.01.2019 по справі 913/29/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

08 січня 2019 року м. Харків Справа № 913/29/19

Провадження №14/913/29/19

Господарський суд Луганської області у складі судді Лісовицького Є.А ., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом першого заступника керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури, м.Сєвєродонецьк Луганської області в інтересах держави в особі

позивача Новоайдарської селищної ради, смт. Новоайдар Луганської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай , м. Вінниця

про розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку

в с т а н о в и в:

Перший заступник керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури звернувся до Господарського суду Луганської області з позовною заявою в інтересах держави в особі Новоайдарської селищної ради до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай , в якій просить суд:

1. Припинити договір оренди земельної ділянки від 18.02.2011, укладений між Новоайдарською селищною радою та Товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай , який зареєстровано у Книзі записів про державну реєстрацію договорів оренди землі за № 442315514000003 від 29.04.2011, шляхом його розірвання.

2. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай повернути Новоайдарській селищній раді земельну ділянку з кадастровим номером 4423155100:62:002:0096 площею 0,5003 га, отриману згідно акту прийому-передачі від 29.04.2011 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд існуючого нежилого об'єкту, розташовану в межах смт.Новоайдар, вул.Октябрьська, 42-2.

Розглянувши подані позовні матеріали, суд зазначає наступне.

Статтею 121 Конституції України визначено, що прокуратура становить єдину систему на яку покладено функції представництва інтересів держави в суді у випадках, передбачених законом.

Пунктом 3 статті 131 Конституції України на прокуратуру України покладається представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно з ч. 4 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, передбачених статтею 174 цього Кодексу.

В обґрунтування позовних вимог та підстав представництва інтересів держави в суді прокурор посилається на те, що на підставі рішення Новоайдарської селищної ради №3/2-1 від 16.12.2010 між Новоайдарською селищною радою та Товариством з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай укладено договір оренди земельної ділянки від 18.02.2011, який зареєстровано у Книзі записів про державну реєстрацію договорів оренди землі за № 442315514000003 від 29.04.2011 (надалі - Договір).

Відповідно до пунктів 1, 2 Договору, орендодавець (Новоайдарська селищна рада в особі голови Новоайдарської селищної ради) надає, а орендар (ТОВ Торгівельна компанія Урожай) приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 5003 метрів квадратних відповідно до рішення Новоайдарської селищної ради №3/2-1 від 16.12.2010. Земельна ділянка, що передається в оренду знаходиться в межах смт.Новоайдар, вул.Октябрьська, 42-2.

Орендар, згідно з пунктом 22.3 Договору прийняв на себе зобов'язання своєчасно та в повному обсязі вносити орендовану плату згідно умовам Договору. Вказаному обов'язку орендаря відповідно до пункту 19.1 кореспондується право орендодавця вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

При цьому, положеннями пункту 19.2 Договору передбачено, що при простроченні орендарем внесення орендної плати більш ніж на три місяці, невиконання ним умов Договору, орендодавець має право розірвати його в односторонньому порядку, попередивши орендаря письмово за один місяць.

В порушення умов Договору та вимог земельного законодавства орендарем земельних ділянок - ТОВ Торгівельна компанія Урожай орендна плата за землю в період з 01.06.2014 по 01.12.2018 не сплачувалась, що призвело до ненадходження до бюджету коштів. Прокурор зазначив, що станом на 01.12.2018 заборгованість за договором оренди земельної ділянки складає 41455,63 грн.

Враховуючи, що орендарем - земельної ділянки ТОВ Торгівельна компанія Урожай , всупереч умовам договору оренди та приписам статті 96 Земельного кодексу України, не сплачувалась орендна плата за користування земельною ділянкою, що свідчить про порушення істотних умов договору, у зв'язку з чим, вказаний договір оренди земельної ділянки підлягає розірванню на підставі ст. 32 Закону України Про оренду землі , п. д ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України, ст. 651 Цивільного кодексу України та як наслідок, земельна ділянка - поверненню у відповідності до ст. 34 Закону України Про оренду землі .

Крім того, на підтвердження підстав представництва прокурором інтересів держави в особі Новоайдарської селищної ради до Товариства з обмеженою відповідальністю Торгівельна компанія Урожай прокурор зазначив наступне.

Рішенням Конституційного Суду України № З-рп/99 від 08.04.1999 визначено, що державні інтереси закріплюються як нормами Конституції України, так і нормами інших правових актів. Інтереси держави відрізняються від інтересів інших учасників суспільних відносин. В основі перших завжди є потреба у здійсненні загальнодержавних (політичних, економічних, соціальних та інших) дій, програм, спрямованих на захист суверенітету, територіальної цілісності, державного кордону України, гарантування її державної, економічної, інформаційної, екологічної безпеки, охорон землі як національного багатства, захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання тощо. Інтереси держави є оціночним поняттям, прокурор чи його заступник у кожному конкретному випадку самостійно визначає з посиланням на законодавство, на підставі якого подається позов, в чому саме відбулося чи може відбутися порушення матеріальних або інших інтересів держави, обґрунтовує у позовній заяві необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах.

Згідно зі ст. 13 Конституції України, ст. 373 Цивільного кодексу України, ст. 1 Земельного кодексу України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу.

Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією (ст.14 Конституції України).

У ст.12 Земельного кодексу України зазначено, що до повноважень міських рад у сфері земельних відносин належить розпорядження землями територіальної громади; передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності, вирішення земельних спорів та інше.

У главі 32 ст.187-190 Земельного кодексу України визначаються завдання державного контролю по використанню земель підконтрольними суб'єктами, якими є не лише громадяни, що здійснюють господарську чи іншу діяльність, пов'язану з використанням землі, а і усі органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, що здійснюють розпорядчі функції стосовно землі, а також підприємства, установи та організації.

Питання компетенції органів місцевого самоврядування найбільше врегульовані статтями 26, 33 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні . Виконавчими органами рад делеговані такі повноваження у галузі земельних відносин: здійснення контролю за додержанням земельного законодавства, використання та охорони земель; реєстрація суб'єктів права власності на землю, права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності і право користування землею; організація і ведення земельної кадастрової документації; вирішення земельних спорів, тощо.

Для реалізації наданих повноважень відповідно до ст. 18-1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , орган місцевого самоврядування може бути позивачем та відповідачем у судах загальної юрисдикції, зокрема, звертатися до суду, якщо це необхідно для реалізації його повноважень і забезпечення виконання функцій місцевого самоврядування.

Орендодавцем та стороною у договорі виступає Новоайдарська селищна рада, що вказує на необхідність повернення земельної ділянки саме їй.

Як передбачено ст. 6 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень, тобто суб'єктом права комунальної власності є територіальна громада села, селища, міста.

Згідно з ч. 1 ст. 10 вказаного Закону органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та законами, є сільські, селищні, міські ради.

Відповідно до ст. 33 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до відання виконавчих органів рад належить, в тому числі, справляння плати за землю, яка є складовою податку на майно та в повному обсязі зараховується до бюджетів місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування в Україні згідно ст. 4 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні ґрунтується на принципах законності та судового захисту прав місцевого самоврядування.

Таким чином, Новоайдарська селищна рада є органом, уповноваженим державою на здійсненім повноважень у спірних правовідносинах.

Статтею 14 Конституції України, статтею 1 Земельного кодексу України встановлено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Підставою для представництва прокурором є порушення інтересів держави, які спричинені невиконанням ТОВ Торгівельна компанія Урожай обов'язків, передбачених укладеним договором та законом, а саме: систематичною несплатою орендних платежів, та як наслідок обмеженням бюджетних надходжень, що призводить до порушення економічних інтересів держави (недоотримання коштів місцевим бюджетом), необхідність захисту яких покладено на органи прокуратури (п. 3 ч. 1 ст. 131-1 Конституції України).

В свою чергу, органом місцевого самоврядування в особі Новоайдарської селищної ради, уповноваженим здійснювати функції держави у відповідних правовідносинах, захист законних інтересів держави в частині розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки не здійснюється, що відповідно до ст. 23 Закону України Про прокуратуру є підставою для представництва прокурором інтересів держави в суді.

Таким чином, відповідно до ч. 3 ст. 131-1 Конституції України, ст. 23 Закону України Про прокуратуру , ст. 4, ст. 53 ГПК України у прокурора виникає законне право на звернення із заявою до суду на захист державних інтересів з метою розірвання спірного договору та повернення в розпорядження держави земельної ділянки.

Відповідно до ч. 4 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб'єкта владних повноважень.

На підтвердження факту повідомлення Новоайдарської селищної ради про звернення до суду з даним позовом, прокурором надано лист №02-129/5325 вих. 18 від 19.12.2018 з відміткою про його отримання.

Згідно з абз. 2 п. 5 ст. 53 Господарського процесуального кодексу України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

Вирішуючи питання щодо прийняття позовної заяви до розгляду, господарський суд приходить до висновку про достатність поданих матеріалів та можливість відкриття провадження у справі.

Судом встановлено, що прокурором заявлені позові вимоги немайнового характеру. Разом з тим, враховуючи ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, обставини справи які необхідно встановити, категорію та обсяг доказів, що підлягає дослідженню, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 53, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 23 Закону України Про прокуратуру , суд

у х в а л и в:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 06.02.2019 о 10 год. 15 хв.

Судове засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал судових засідань №205 .

4. Встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву, з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, до 04.02.2019.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Звертаємо увагу учасників судового процесу , що всі копії документів, що додаються до матеріалів справи повинні бути належним чином засвідчені. Пунктом 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів Згідно з оригіналом , назви, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщену на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Суд доводить до відома учасників судового процесу, що вони можуть отримувати інформацію по справі на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: (https://court.gov.ua/FAIR).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 08.01.2019 та оскарженню не підлягає.

Суддя Є.А. Лісовицький

Дата ухвалення рішення08.01.2019
Оприлюднено08.01.2019
Номер документу79033473
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору оренди земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —913/29/19

Рішення від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Лісовицький Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні