Ухвала
від 14.12.2018 по справі 808/514/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАМІНУ БОРЖНИКА У ВИКОНАВЧОМУ ЛИСТІ

14 грудня 2018 рокуСправа № 808/514/18 м. Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Стрельнікова Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження заяву ОСОБА_3 про заміну боржника у виконавчому листі у справі

за позовом ОСОБА_3

до Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області

про визнання протиправною відмови та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 11 травня 2018 року позов ОСОБА_3 до Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області про визнання протиправною відмови та зобов'язання вчинити певні дії задовольнено у повному обсязі та крім іншого стягнуто на користь ОСОБА_3 сплачену суму судового збору.

12 червня 2018 року зазначене рішення набрало законної сили.

Судом за заявою позивача 18.09.2018 видано виконавчі листи по даній адміністративній справі.

05.12.2018 на адресу суду надійшла заява ОСОБА_3 (далі - заявник) про заміну боржника у виконавчому листі.

Розгляд зави призначено на 14.12.2018.

Сторони у судове засідання не з'явилися, про час і дату судового засідання повідомлялись належним чином.

Заявником подано заяву (вх.№40736 від 12.12.2018 ), якою просить розглядати заяву щодо заміни боржника у виконавчому листі без її участі.

У відповідності до ч.9 ст.205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

На підставі викладеного, враховуючи неявку всіх учасників справи, суд вважає за можливе розглянути заяву в порядку письмового провадження.

У зв'язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі приписів ч.4 ст.229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглядаючи заяву ОСОБА_3 про заміну сторони виконавчого провадження у справі, суд знайшов підстави для її задоволення, виходячи з наступного.

В обґрунтування поданої заяви заявниця вказує, що рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 11.05.2018 №08/514/18 стягнуто на користь позивачки судові витрати у вигляді судового збору у сумі 704 грн.80 коп. за рахунок бюджетних асигнувань Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 26073077).

Позивачка звернулась до Головного управління Державної казначейської служби України у Запорізькій області із заявою щодо виконання виконавчого листа по справі №808/514/18 в частині стягнення на її користь судового збору.

Листом Головного управління Державної казначейської служби України у Запорізькій області від 20.11.2018 №13-083/6798-12498 повідомлено про відкладення безспірного списання коштів за вказаним виконавчим листом у зв'язку з припиненням Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 26073077).

Відповідно до 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

При цьому частиною 4 ст. 379 КАС України передбачено, що положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності замінити боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з даними про боржника, зазначеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичну особу - Розівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області припинено 22 жовтня 2018 року.

Разом із тим, згідно наданих матеріалів, 22.10.2018 до Єдиного державного реєстру внесено запис про проведення державної реєстрації юридичної особи - Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області код ЄДРПОУ 42564909, місцезнаходження 71001, Запорізька область, Більмацький район, селище міського типу Більмак, вул. Центральна, б. 56. Створено вказану юридичну особу на підставі Наказу Міністерства юстиції України №1923/5 від 21.06.2018.

Відповідно до частин першої та другої статті 15 Закону № 1404-VIII сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Частиною 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" № 1404-VIII від 02.06.2016 передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У контексті наведених положень Закону № 1404-VIII слід зазначити, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження представляє собою процес, який починається з моменту набрання судовим рішенням законної сили і завершується настанням відповідних обставин, передбачених статтею 39 цього Закону.

При цьому, виконавче провадження здійснюється з дотриманням засад верховенства права, за якого кожен з учасників має можливість реалізувати обсяг прав наданих йому судовим рішенням.

До того ж, цей Закон не пов'язує початок реалізації цих прав з ухваленням державним виконавцем рішення про початок примусового виконання рішення на підставі виконавчого документа, а навпаки, прямо передбачає можливість виправлення невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим цією статтею, судом за заявою стягувача (абзац другий частини четвертої статті 4 Закону № 1404-VIII).

У рішенні Європейського суду з прав людини "Матківська проти України" від 12 березня 2009 року (заява № 38683/04) зазначено про те, що судовий розгляд і виконавче провадження - це перша та друга стадії загального провадження, які стосуються тривалості провадження; виконання рішення є другим етапом судового провадження, а також що реалізоване право знаходить свою ефективну реалізацію саме у момент виконання.

Отже, заміна сторони у відносинах, щодо яких виник спір, можливе на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і після видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред'явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Згідно до матеріалів справи повноваження та функції припиненого Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області перейшли до новоствореного Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області код ЄДРПОУ 42564909.

Враховуючи те, що припинення первинного боржника відбулося з одночасним створенням іншого органу (Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області код ЄДРПОУ 42564909), який буде виконувати повноваження (завдання) установи, що припиняється, то вказаний орган є боржником за виконавчим листом по справі №808/514/18.

Ураховуючи викладене, суд приходить до висновку, що боржник по справі підлягає заміні на Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області код ЄДРПОУ 42564909.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 379 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_3 про заміну боржника у виконавчому листі - задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі виданому по справі №808/514/18 з Розівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 26073077, місцезнаходження 70302, Запорізька область Розівський район, смт. Розівка, вул. Каштагнова,11) на Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області (код ЄДРПОУ 42564909, місцезнаходження 71001, Запорізька область, Більмацький район, селище міського типу Більмак, вул. Центральна, б. 56).

Копію ухвали направити сторонам по справі та до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Більмацькому та Розівському районах Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області .

Ухвала суду набирає законної сили у порядку та строки, передбачені ст. 256 КАС України та може бути оскаржена у порядку та строки, передбачені ст.ст. 293, 294, 295, 296 КАС України.

Суддя Н.В.Стрельнікова

Дата ухвалення рішення14.12.2018
Оприлюднено10.01.2019
Номер документу79060504
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною відмови та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —808/514/18

Ухвала від 14.12.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Рішення від 11.05.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 12.03.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

Ухвала від 14.02.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Стрельнікова Наталя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні