Ухвала
від 09.01.2019 по справі 356/9/19
БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 32, м. Березань, Київська область, 07541

Номер провадження 2/356/119/19

Справа № 356/9/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.01.2019 року Суддя Березанського міського суду Київської області Лялик Р. М., розглянувши матеріали позовної заяви державного навчального закладу Березанський професійний аграрний ліцей до ОСОБА_1 про виселення з житлового приміщення гуртожитку та стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Березанського міського суду Київської області звернувся державний навчальний заклад Березанський професійний аграрний ліцей з позовом до ОСОБА_1 про виселення з житлового приміщення гуртожитку та стягнення заборгованості.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно положень ч. 1 ст. 184 ЦПК України позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції.

Суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження (абз. 1 ч. 1 ст. 187 ЦПК України).

Проаналізувавши подану позивачем заяву, суд прийшов до висновку про те, що вона підлягає залишенню без руху у зв'язку з тим, що подана без додержання вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, вимоги до позовної заяви закріплені в ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Як встановлено пунктами 2, 3, 4, 8, 9, 10 частини 3 статті 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити, зокрема, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, а також обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Окрім того, приписами частини 4 статті 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Як визначено приписами ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Ставки сплати судового збору встановлено ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , відповідно до якої за подання юридичною особою позовної заяви майнового характеру розмір судового збору становить

1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який, з урахуванням положень статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", чинного на момент звернення позивача до суду, з 01.01.2018 року установлено у розмірі 1 762,00 грн.

При цьому, як роз'яснено в п. 12 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах № 10 від 17.10.2014 року, у випадках об'єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону № 3674-VI підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Окрім того, у відповідності до ч. 1 ст. 177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Разом з тим, всупереч вказаним положенням ЦПК України, позивачем при зверненні до суду вказані вимоги дотримані не були.

Так, позовна заява не містить зазначення ідентифікаційного коду юридичної особи-позивача в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви, попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи, а також підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Крім того, позивачем при зверненні до суду в позовній заяві пред'явлені позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості за проживання та використану електроенергію носять загальний характер та неконкретизовані в частині розміру стягуваної заборгованості, яка фактично становить зміст матеріально-правової зацікавленості позивача, відтак, не визначено межі позовних вимог, в яких має здійснюватись судовий розгляд вказаної справи та визначення яких є виключним правом позивача.

При цьому, враховуючи принцип диспозитивності, встановлений нормами ч.1, 3 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Окрім того, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 176 ЦПК України, ціна позову у позовах про стягнення грошових коштів визначається сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

При цьому, як вбачається зі змісту позовної заяви, в ній об'єднано вимоги майнового та немайнового характеру.

Разом з тим, позивачем при зверненні до суду з позовною заявою судовий збір сплачено в розмірі 1 762,00 грн. та не визначено ціну позову з вимоги майнового характеру, а відсутність за таких обставин належного визначення розміру стягуваної заборгованості не дає змоги перевірити вірність оплати судовим збором позовної заяви позивачем встановленим законодавством вимогам щодо порядку сплати судового збору у випадках об'єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру, передбаченого абз. 1 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір .

Окрім того, всупереч таким вимогам ч. 1 ст. 177 ЦПК України, позивачем при зверненні до суду до позовної заяви не було додано її копії та копій вказаних в додатках до позовної заяви документів для відповідача.

Відтак, позивач має усунути вказані недоліки позовної заяви, а саме: конкретизувати пред'явлені позовні вимоги в частині визначення розміру стягуваної заборгованості; зазначити ціну позову з вимоги майнового характеру; долучити до позовної заяви документ, що підтверджує сплату судового збору у відповідному, визначеному за правилами ч. 2 ст. 4, абз. 1 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір , розмірі на р/р № 31219206010003, код класифікації доходів бюджету 22030101, отримувач коштів: УК у м.Березань/Березань/22030101, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), МФО: 899998, ЄДРПОУ: 36999805; долучити до позову копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів для відповідача; вказати ідентифікаційний код юридичної особи-позивача в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; зазначити щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви; вказати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи, а також надати підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Суд наголошує, що згідно ч. 4 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 12, 13, 174, 175, 177, 185 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву державного навчального закладу Березанський професійний аграрний ліцей до ОСОБА_1 про виселення з житлового приміщення гуртожитку та стягнення заборгованості - залишити без руху, надавши позивачу строк в 10 (десять) днів з дня вручення копії даної ухвали для усунення недоліків.

Роз'яснити позивачу, що в разі невиконання ухвали позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Суддя: Р. М. Лялик

Дата ухвалення рішення09.01.2019
Оприлюднено10.01.2019
Номер документу79067376
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —356/9/19

Рішення від 11.10.2019

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Р. М.

Рішення від 11.10.2019

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Р. М.

Ухвала від 13.08.2019

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Р. М.

Ухвала від 16.04.2019

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Р. М.

Ухвала від 09.01.2019

Цивільне

Березанський міський суд Київської області

Лялик Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні