Ухвала
від 14.01.2019 по справі 639/235/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 639/235/19

Провадження №1-кс/639/198/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2019 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_3 про проведення огляду по кримінальному провадженню №42018221080000412 від 26.12.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

11.01.2019 року прокурор Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_4 звернувся до Жовтневого районного суду м. Харкова із клопотанням, в якому прокурор просить:

- надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6310137900:07:023:0014, що належить на праві комунальної власності Харківській міській раді, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04059243, фактично використовується ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО" (код ЄДРПОУ 41170909), а також будівель та приміщень, що знаходяться на їх території, з метою виявлення та фіксації об`єктів нерухомості, що перебувають на вказаних земельних ділянках, та інших відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке здобуто було у результаті його вчинення, а саме: електронної обчислювальної техніки, комп`ютерів, ноутбуків, жорстких дисків, лазерних дисків, USB-флеш-накопичувачів, мобільних телефонів, чорнових записів, товарно-транспортних накладних, інших предметів та документів, що можуть свідчити про факт внесення недостовірних відомостей щодо існування таких об`єктів нерухомого майна, їх площі та розташування при виготовленні землевпорядної документації, графічних матеріалів, технічних паспортів тощо, до неї, а також вільних зразків підписів осіб, які приймали участь у здійсненні вищевказаної протиправної діяльності, в різноманітних за характером документах та записах, які спростовують або підтверджують вчинення даного кримінального правопорушення, з одночасним залученням для його проведення спеціаліста з питань геодезії, картографії та кадастру.

Клопотання обґрунтовано тим, що У провадженні СВ Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали кримінального провадження за №42018221080000412 від 26.12.2018 за ознаками складу кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснює Харківська місцева прокуратура №2 Харківської області.

Так, у ході досудового розслідування та процесуального керівництва встановлено, що посадові особи Харківської міської ради незаконно, всупереч вимог чинного законодавства, поза земельними торгами надають фізичним та юридичним особам земельні ділянки у приватну власність або права оренди на земельні ділянки з земель, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова.

Відповідно до ч. 1 ст. 134 ЗК України, земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об`єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Відповідно до ч. 2 ст. 134 ЗК України, не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них в тому числі у разі розташування на земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 ЗК України, земельні торги проводяться у формі аукціону, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з учасником (переможцем) земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу плату за користування нею, зафіксовану в ході проведення земельних торгів.

Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 135 ЗК України, продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюється виключно на земельних торгах, крім випадків, встановлених частинами другою і третьою статті 134 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 16 Закону України «Про оренду землі», укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Таким чином, відповідно до вимог чинного законодавства земельні ділянки, що перебувають у комунальній власності, можуть перейти у приватну лише за результатами проведення земельних торгів тому, хто запропонує найвищу ціну. Крім того, право на оренду таких земельних ділянок також може бути передано лише за результатами торгів тому, хто запропонує найвищу орендну плату.

Виключенням є лише випадки щодо земельних ділянок, на яких безпосередньо розташовані об`єкти нерухомого майна, які в свою чергу перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Разом з тим, в ході вивчення рішень сесій встановлено, що Харківською міською радою без проведення земельних торгів передаються у власність шляхом викупу або в оренду земельні ділянки, на яких нібито розташовані об`єкти нерухомого майна, власникам таких об`єктів. На вказаних земельних ділянках або взагалі не розташовані такі об`єкти нерухомого майна (вони розташовані ні на цих ділянках або їх не існує), або такі об`єкти нерухомого майна займають не всю площу земельної ділянки, а не велику її частину (подекуди менше декількох відсотків).

При цьому ціна земельної ділянки або орендна плата встановлюється мінімальна, яка б була лише початковою у разі проведення торгів.

Таким чином, вказаними неправомірними діями громаді міста Харкова спричиняються збитки у вигляді упущеної вигоди у значних розмірах, що є тяжкими наслідками.

Крім того, відповідно до абз. 4 п. 6 постанови Пленуму Верховного Суду «Про судову практику у справах про перевищення влади або службових повноважень» від 26.12.2003, упущена вигода є збитками в розумінні ст. 364 КК України.

Зазначене підтверджується позицією ВСУ, викладеною у постанові №5-48кс13 від 23.01.2014 року, у якій зазначено наступне: «Зокрема за статтею 364 КК шкода може полягати як у прямих матеріальних збитках, так і в упущеній вигоді; злочин може вчинятися як шляхом активної поведінки, так і бездіяльності; форма вини при вчиненні цього злочину може бути як умисна, так і необережна щодо наслідків».

В подальшому, у ході досудового розслідування встановлено, що згідно п. 2 рішення 23 сесії 7 скликання Харківської міської ради «Про надання земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування» від 28.11.2018 за №1298/18, надано ряду осіб, зазначеним у додатку №1 до вказаного рішення, земельні ділянки.

Аналізом вказаного рішення встановлено, що відповідно до п.6 додатку № 1 ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО" (код ЄДРПОУ 41170909) надано земельну ділянку з кадастровим номером 6310137900:07:023:0014 площею 0,5700 га, із земель територіальної громади м. Харкова, за рахунок земель житлової та громадської забудови для будівництва багатоквартирних житлових будинків по АДРЕСА_1 в оренду до 28.11.2020.

Вказану земельну ділянку надано без земельних торгів, при цьому з тексту рішення вбачається, що земельна ділянка знаходиться під будівлею літ «А-1» по Григорівському шосе, 22, яка на праві приватної власності належить ТОВ «ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО». Будівництво об`єкта виконати з урахуванням знесення житлового будинку літ. «А-1» з надвірними будівлями по Григорівському шосе, 22 та житлові будинки літ. «Г-1» з прибудовами, літ. «К-1» з прибудовами по Григорівському шосе, 24, які належать на праві приватної власності ТОВ «ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО».

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО" (код ЄДРПОУ 41170909) дійсно на праві приватної власності належать вищевказані будівлі. Однак, загальна площа вищевказаних приміщень становить 260,3 кв.м, а площа земельної ділянки переданої неправомірно: 5700 кв.м.

Таким чином, площа земельної ділянки під вказаними об`єктами нерухомості, на якій вони розташовані значно менше, ніж площа земельної ділянки наданої в оренду ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО".

Крім того, слід зауважити, що за оперативною інформацією з метою вчинення таких неправомірних дій та створення видимості їх правомірності на різних етапах виготовлення відповідної документації, зокрема землевпорядної, графічних матеріалів, технічних паспортів тощо, до неї вносяться недостовірні відомості щодо існування таких об`єктів нерухомого майна, їх площі та розташування.

Згідно з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно встановлено, земельна ділянка з кадастровим номером 6310137900:07:023:0014 перебуває у комунальній власності Харківської міської ради Харківської області (рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 44215525 від 23.11.2018).

Так, зважаючи, що виявлення та фіксація об`єктів нерухомості, які перебувають на земельній ділянці з кадастровии номером 6310137900:07:023:0014, згідно з вищевказаним рішенням сесії Харківської міської ради належить на праві комунальної власності Харківській міській раді, яка має загальну площу 0,5700 га, можливо лише під час огляду вказаних земельних ділянок, будівель та приміщень, які знаходяться на їх території, під час досудового розслідування виникла необхідність в отриманні дозволу суду на проведення огляду.

З метою фіксації та перевірки вищевказаних обставин вчинення кримінального правопорушення та можливих порушень земельного, містобудівного законодавства, а також законодавства з питань геодезії, картографії та кадастру, виникла процесуальна необхідність у залученні спеціаліста з питань геодезії, картографії та кадастру.

Згідно ч.1 ст.137 КПК України, огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку чи іншого володіння особи.

Згідно ч.3 ст.237 КПК України, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Згідно ч.5 ст.237 КПК України, при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Згідно ч.7 ст.237 КПК України, при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

В судове засідання прокурор не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання просив задовольнити.

Дослідивши документи та надані до суду матеріали в їх сукупності, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018221080000412 від 26.12.2018 року, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ч.1 ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали прокурора судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Під іншим володінням особи розуміються, зокрема, земельна ділянка, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи (ч.2 ст.233 КПК України).

Відповідно до ч.1, 2 ст.237 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Слідчий суддя зазначає про наявність правових підстав для задоволення клопотання прокурора, оскільки на виконання вимог ч.5 ст.234 КПК України доданими до клопотання матеріалами доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі та документи, знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Таким чином, слідчий суддя вважає клопотання прокурора є таким, що підлягає задоволенню, оскільки сторона обвинувачення довела необхідність проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6310137900:07:023:0014, що належить на праві комунальної власності Харківській міській раді, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04059243, фактично використовується ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО" (код ЄДРПОУ 41170909), а також будівель та приміщень, що знаходяться на їх території.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст.ст.132, 234, 237, 309, 369 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_3 про проведення огляду по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018221080000412 від 26.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером 6310137900:07:023:0014, що належить на праві комунальної власності Харківській міській раді, Харківської області, код ЄДРПОУ: 04059243, фактично використовується ТОВ "ДОЙЧЕ ШТІЛЬ ЕКО" (код ЄДРПОУ 41170909), а також будівель та приміщень, що знаходяться на їх території, з метою виявлення та фіксації об`єктів нерухомості, що перебувають на вказаних земельних ділянках, та інших відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення та майна, яке здобуто було у результаті його вчинення, а саме: електронної обчислювальної техніки, комп`ютерів, ноутбуків, жорстких дисків, лазерних дисків, USB-флеш-накопичувачів, мобільних телефонів, чорнових записів, товарно-транспортних накладних, інших предметів та документів, що можуть свідчити про факт внесення недостовірних відомостей щодо існування таких об`єктів нерухомого майна, їх площі та розташування при виготовленні землевпорядної документації, графічних матеріалів, технічних паспортів тощо, до неї, а також вільних зразків підписів осіб, які приймали участь у здійсненні вищевказаної протиправної діяльності, в різноманітних за характером документах та записах, які спростовують або підтверджують вчинення даного кримінального правопорушення, з одночасним залученням для його проведення спеціаліста з питань геодезії, картографії та кадастру.

Дозвіл на проведення огляду у кримінальному провадженні №42018221080000412 від 26.12.2018 року надати групі процесуальних керівників-прокурорів у даному кримінальному провадженні: прокурорам Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , а також за їх дорученням слідчим та оперативним підрозділам.

Ухвала надає право слідчому, прокурору провести огляд вищезазначеного майна лише один раз.

Строк дії ухвали до 14.02.2019 р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79152932
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —639/235/19

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 20.06.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Чижиченко Д. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 18.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 14.01.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні