Ухвала
від 14.01.2019 по справі 127/15102/18
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/15102/18

Провадження № 22-ц/801/77/2019

Категорія: 53

Головуючий у суді 1-ї інстанції Венгрин О. О.

Доповідач:Голота Л. О.

УХВАЛА

14 січня 2019 рокуСправа № 127/15102/18м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі судді Голоти Л.О.,

розглянувши заяву Первинної профспілкової організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну про приєднання до апеляційної скарги ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 11 жовтня 2018 року та додаткове рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 19 жовтня 2018 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_4 до Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технологій та дизайну про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення з роботи, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

в с т а н о в и в :

11 січня 2019 року на адресу Вінницького апеляційного суду надійшла заява вх. № 323 Первинної профспілкової організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну про приєднання до апеляційної скарги ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 11 жовтня 2018 року та додаткове рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 19 жовтня 2018 року.

Одночасно заявником подано клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання заяви про приєднання до апеляційної скарги в порядку частини першої статті 136 ЦПК України з тих підстав, що заявник є неприбутковою юридичною особою, фінансується лише за рахунок членських профспілкових внесків.

Ознайомившись із заявою та клопотанням, суд вважає, що правових підстав для задоволення клопотання немає, а тому заяву слід залишити без руху з огляду на наступне.

Згідно із частиною першою статті 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Єдиною підставою для відстрочення чи розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати юридичної особи є врахування судом її майнового стану.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннями статті 12 ЦПК України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Відповідно статті 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім'ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров'ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Всупереч вказаному, заявником не надано доказів та не наведено доводів, які б давали підстави для відстрочення сплати судового збору, відповідно до положень статті 136 ЦПК України, що відповідає статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з якою судові процедури повинні бути справедливі для всіх учасників процесу.

Європейський суд з прав людини вказав, що інтереси справедливого здійснення правосуддя можуть виправдовувати накладення фінансових обмежень на доступ особи до суду. Положення пункту 1 статті 6 Конвенції про виконання зобов'язання забезпечити ефективне право доступу до суду не означає просто відсутність втручання, але й може вимагати вчинення позитивних дій у різноманітних формах з боку держави; не означає воно й беззастережного права на отримання безкоштовної правової допомоги з боку держави у цивільних спорах і так само це положення не означає надання права на безкоштовні провадження у цивільних справах (KREUZ v. POLAND, № 28249/95, § 59, ЄСПЛ, від 19 червня 2001 року).

У статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Аналіз клопотання про відстрочення сплати судового збору свідчить, що вказані заявником обставини (не є прибутковою організацією та має обмежений бюджет), не можуть вважатись достатньою підставою для відстрочення сплати судового збору.

Відповідно до частини третьої статті 363 ЦПК України до заяви про приєднання до апеляційної скарги додаються документ про сплату судового збору.

Разом з тим, заявником до апеляційної скарги не додано документ, що підтверджує сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Відповідно до частини другої статті 133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлюється Законом України Про судовий збір від 08.07.2011 року N 3674-VI (із змінами і доповненнями) (далі - Закон N 3674-VI).

За правилами підпункту 6 пункту 1 частини другої статті 4 Закону N 3674-VI, в редакції чинній на день подання апеляційної скарги, за подання до суду заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення судуставка судового збору встановлюється в розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

З огляду на наведене, Первинній профспілковій організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну слід сплатити судовий збір за подання заяви про приєднання до апеляційної скарги в розмірі 2114,40 гривень /розрахунок 704,80 х 2 = 1409,60 гривень х 150 % = 2114,40 гривень/.

Ураховуючи викладене, оскільки заява Первинної профспілкової організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну про приєднання до апеляційної скарги ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 11 жовтня 2018 року та додаткове рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 19 жовтня 2018 року не в повній мірі відповідає вимогам Цивільного процесуального кодексу України, її слід залишити без руху для усунення недоліків, а саме: надання доказу про сплату судового збору в оригіналі платіжного документа.

Реквізити для оплати судового збору: отримувач: УК у м. Вінниці/м. Вінниця, 22030101 Код ЄДРПОУ: 38054707 Банк: Казначейство України (ЕАП) МФО: 899998; р/р № 34312206080001.

Керуючись статтями 363, 389 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Клопотання Первинної профспілкової організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну про відстрочення сплати судового збору за подання заяви про приєднання до апеляційної скарги залишити без задоволення.

Заяву Первинної профспілкової організації працівників освіти і науки Державного навчального закладу Вінницький центр професійно-технічної освіти технології та дизайну про приєднання до апеляційної скарги ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_4, на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 11 жовтня 2018 року та додаткове рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 19 жовтня 2018 року у даній справі залишити без руху.

Надати строк для усунення недоліків поданої заяви протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. У разі невиконання вимог ухвали, скарга буде вважатися неподаною і повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Підпис Л. О. Голота

Згідно з оригіналом

Суддя Л. О. Голота

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено16.01.2019
Номер документу79188088
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/15102/18

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 20.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Постанова від 06.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Постанова від 06.02.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 28.01.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

Ухвала від 14.01.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Голота Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні