Ухвала
від 16.01.2019 по справі 520/369/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

16 січня 2019 р. Справа № 520/369/19

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Єгупенко В.В., розглянувши в приміщенні суду в м. Харкові адміністративний позов ОСОБА_2 (АДРЕСА_2) до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (м. Харків, м. свободи, 5, Держпром, 3 під., 2 поверх) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з вищевказаним адміністративним позовом, в якому просив визнати протиправними дії Головного Управління Пенсійного фонду України у Харківській області, щодо зменшення основного розміру пенсії за вислугу років ОСОБА_2 під час її перерахунку з 79% відповідних сум грошового забезпечення до 70% відповідних сум грошового забезпечення. Зобов'язати Головне Управління Пенсійного фонду України у Харківській області здійснити з 01 січня 2016 року перерахунок пенсії за вислугою років ОСОБА_2 в розмірі 79% відповідних сум грошового забезпечення та виплатити ОСОБА_2 різницю між нарахованою йому та отриманою ним пенсію за період з 01 січня 2016 року однією сумою, у зв'язку із зменшенням відсотку грошового забезпечення.

Разом з тим, позивачем подано заяву про поновлення строку звернення до адміністративного суду з даним адміністративним позовом.

В обґрунтування заявленого клопотання ОСОБА_2 зазначено, що під час перерахунку його пенсії з 01.01.2016 ГУ ПФУ в Харківській області було зменшено основний розмір пенсії з 79% грошового забезпечення до 70% грошового забезпечення.

У липні 2018 року позивач звернувся до ГУ ПФУ в Харківській області із заявою про надання роз'яснення причин змінення (зменшення) основного розміру пенсії з 79% грошового забезпечення до 70% грошового забезпечення.

У зв'язку з неотриманням відповіді від відповідача у листопаді 2018 року ОСОБА_2 вдруге звернувся до ГУ ПФУ в Харківській області із заявою, в якій просив здійснити перерахунок його пенсії з розрахунку 79% грошового забезпечення та здійснити виплату недоотриманої частини пенсії.

18 грудня 2018 року позивач отримав лист - відповідь ГУ ПФУ в Харківській області вих. №5852/К-14 від 11.12.2018, в якому йому було відмовлено в перерахунку пенсії.

Позивач зазначає, що несвоєчасне надання ГУ ПФУ в Харківській області відповідей на його звернення позбавило його можливості у встановлений законодавством термін звернутися до суду за захистом своїх прав.

За правилами ч.ч.1, 2 ст. 122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

У разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку (ч.1 ст.123 КАС України).

Відповідно до ч.1 ст.121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Вказані позивачем в заяві підстави поновлення строку звернення до адміністративного суду з позовом є обґрунтованими, а тому суд дійшов висновку про поновлення ОСОБА_2 строку звернення до суду за позовною заявою до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Адміністративний позов відповідає вимогам ст. ст. 160, 161 КАС України.

Справа підсудна Харківському окружному адміністративному суду.

Відповідно до ч.1 ст.260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Як встановлено п.2 ч.1 ст.263 КАС України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень щодо обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Виходячи з положень ст. ст. 171, 263, 257 КАС України, позовна заява підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 12, 171, 257 - 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 про поновлення строку звернення до суду з адміністративним позовом - задовольнити.

Поновити ОСОБА_2 строк звернення до суду з адміністративним позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Прийняти адміністративний позов до розгляду.

Відкрити спрощене провадження в адміністративній справі за адміністративним позовом ОСОБА_2 (АДРЕСА_2) до Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області (м. Харків, м. свободи, 5, Держпром, 3 під., 2 поверх) про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Запропонувати відповідачу у п'ятнадцятиденний строк з дня одержання копії ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття спрощеного провадження у справі подати до суду відзив на адміністративний позов разом з усіма доказами, що обґрунтовують доводи, які в ньому наведені або заяву про визнання позову та надати до суду докази надіслання (подання) копії відзиву іншим учасникам справи.

Розгляд і вирішення справи здійснювати одноособовим складом суду в порядку спрощеного провадження.

Копії даної ухвали направити учасникам справи.

Роз'яснити учасникам справи про наявність у них процесуальних прав і обов'язків, що передбачені ст. ст. 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі знаходиться за посиланням: http://adm.hr.court.gov.ua/sud2070/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Єгупенко

Дата ухвалення рішення16.01.2019
Оприлюднено17.01.2019
Номер документу79196327
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —520/369/19

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чаплицький В. В.

Рішення від 24.11.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Єгупенко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні