Рішення
від 09.11.2018 по справі 295/3775/18
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 295/3775/18

2/296/1728/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

"09" листопада 2018 р. м.Житомир

Корольовський районний суд міста Житомира в складі:

головуючого судді Сингаївського О.П.,

за участю секретаря судового засідання Четвертухи О.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Житомира цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн про стягнення компенсації за час затримки розрахунку,

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2018 року позивачка ОСОБА_1 звернулася до Богунського районного суду м. Житомира із вказаним позовом, в якому, просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн на її користь компенсацію за затримку розрахунку у розмірі середнього заробітку по день фактичного розрахунку 8096 грн., посилаючись на те, що при її звільненні з товариства з нею не були проведені відповідні розрахунки по заробітній платі.

На виконання вимог ухвали судді Богунського районного суду м. Житомира від 30 березня 2018 року матеріали позовної заяви ОСОБА_1 були передані на розгляд до Корольовського районного суду м. Житомира.

Ухвалою судді Корольовського районного суду м. Житомира від 26 квітня 2018 року зазначений позов було прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Позивачка 09 листопада 2018 року подала до суду заяву про розгляд справи в її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити. Також, не заперечує щодо винесення заочного розгляду справи (а.с.34).

Представник відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзив не подав, заяв та клопотань від нього не надходило.

Суд ухвалив про заочний розгляд справи відповідно до вимог ст.ст. 280, 281 ЦПК України.

Суд, дослідивши та оцінивши надані позивачем докази, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, яка працювала у Товаристві з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн на посаді швачки, наказом № 41 від 29 вересня 2017 року була звільнена із займаної посади в цей же день за згодою сторін, на підставі ст.36 КЗпП України.

29 вересня 2017 року Товариство з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн не провело з позивачем повного розрахунку при звільненні, у зв'язку з чим товариство заборгувало їй заробітну плату. Остаточну виплату по заробітній платі товариство здійснило 04.01.2018, що підтвердилось довідкою ПАТ Приватбанк (а. с. 5).

Відповідно до ч.1 ст.117 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України) в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст.116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Згідно із ч.1 ст.116 КЗпП України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Таким чином, аналіз наведених норм матеріального права дає підстави для висновку, що передбачений ч.1 ст.117 КЗпП України обов'язок роботодавця щодо виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні настає за умови невиплати з його вини належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст.116 КЗпП України, при цьому визначальними є такі юридично значимі обставини, як невиплата належних працівникові сум при звільненні та факт проведення з ним остаточного розрахунку.

Отже, не проведення з вини власника або уповноваженого ним органу розрахунку з працівником у зазначені строки є підставою для відповідальності, передбаченої ст.117 Кодексу, тобто виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку. Після ухвалення судового рішення про стягнення заборгованості із заробітної плати роботодавець не звільняється від відповідальності, передбаченої ст.117 КЗпП України, а саме виплати середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, тобто за весь період невиплати власником або уповноваженим ним органом належних працівникові при звільненні сум.

Такі висновки відповідають правовій позиції Верховного Суду України, викладеною у постанові Верховного Суду України від 18 січня 2017 року у справі № 6-2912цс16.

Встановивши вину відповідача в невиплаті належних позивачеві при звільненні грошових сум, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення позовних вимог ОСОБА_1

Згідно ст.141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню в дохід державного бюджету України судовий збір.

Керуючись статтями 116, 117 КЗпП України та ст.ст.3, 4, 5, 7-13, 17, 43, 49, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 280-281 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн про стягнення компенсації за час затримки розрахунку задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн , код ЄДРПОУ 40471687, на користь ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, 8 096 (вісім тисяч дев'яносто шість) грн. 00 коп. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні 29 вересня 2017 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Бенефіс Фешн в дохід державного бюджету України судовий збір в розмірі 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м.Житомира шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач:

ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_1,

РНОКПП НОМЕР_1,

місцезнаходження:

АДРЕСА_1

Відповідач:

Товариства з обмеженою відповідальністю

Бенефіс Фешн

ЄДРПОУ 40471687,

місцезнаходження:

12402, Житомирська область,

Житомирський район,

територія Оліївської сільської ради

поза межами населених пунктів

об'єктів нерухомого майна, будинок 12

Суддя О. П. Сингаївський

Дата ухвалення рішення09.11.2018
Оприлюднено17.01.2019
Номер документу79198706
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення компенсації за час затримки розрахунку

Судовий реєстр по справі —295/3775/18

Рішення від 09.11.2018

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 26.04.2018

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

Ухвала від 30.03.2018

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Гумен Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні