Постанова
від 17.01.2019 по справі 487/8136/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/8136/18

Провадження №1-кс/487/420/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.01.2019 року м.Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання старшого слідчого СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 12018150030004564 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів які містять банківську таємницю, -

ВСТАНОВИВ:

14.01.2019 року старший слідчий СВ Заводського ВП ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Миколаївської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю та перебувають у відділенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: дані про рух грошових коштів по поточним рахункам № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), із зазначенням назви контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, кореспондуючого рахунку, назви банка кореспондента, дати, суми та призначення платежів, коду валюти платежу, за період з 21.09.2018 до 19.12.2018.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що без отримання вищевикладених документів не можливо встановити чи спростувати факт заволодіння грошовими коштами, що унеможливлює проведення повного та всебічного досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню. Іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, оскільки вказані документи перебувають лише у приміщенні відділення ПАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ".

В судовому засіданні старший слідчий доводи клопотання підтримав, просив задовольнити клопотання.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

В судовому засіданні встановлено, що у провадженні СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області знаходиться кримінальне провадження №12018150030004564 від 22.11.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України за фактом заволодіння майном ФГ « ОСОБА_5 ».

В ході досудового розслідування встановлено, що 22.11.2018 на адресу Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області надійшла заява від ОСОБА_6 голови ФГ « ОСОБА_5 », який просить вжити заходи до працівників TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та невідомої особи, які вчинили шахрайські дії з майном ФГ « ОСОБА_5 », а саме соєю, чим спричинили матеріальні збитки у великих розмірах.

В ході допиту в якості потерпілого голови ФГ « ОСОБА_5 » ОСОБА_6 було встановлено, що літом 2018 року він в телефонному режимі зв`язався із ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 , який повідомив, що він продовжує займатись наданням посередницьких послуг і працює на TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». На початку жовтня 2018 року він знову зателефонував ОСОБА_7 і поцікавився чи займається ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » купівлею сої, а також запитав куди саме необхідно буде поставити вантаж. ОСОБА_7 сказав, що займаються і що поставку необхідно здійснювати до складських приміщень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » по АДРЕСА_2 . Після цього було здійснено дві поставки сої автомобілем МАН НОМЕР_6 (водій ОСОБА_8 ), а саме 06.10.2018 в кількості 37200 кг та 14.10.2018 в кількості 64380 кг, а у загальній кількості 101508 кг на загальну суму 937933 гривень. Вантаж було завантажено у складських приміщеннях за адресою: АДРЕСА_3 за накладними ФГ « ОСОБА_9 » та направлений до Миколаївського порту через прохідну, розташовану по вул.3-тя Слобідська в м.Миколаєві. Перед прохідною до водія обидва рази підходив ОСОБА_7 , який надав водію інші накладні.Після цього він не одноразово зустрічався та зв`язувався по телефону з ОСОБА_7 , який весь час обіцяв, що буде проведена оплата за товар, однак ні на той час, ні на теперішній час оплата не проведена та договір не укладено.

Відповідно до копії товарно-транспортної накладної №121 від 06.10.2018 було встановлено, що вантажовідправником є ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), вантажоодержувачем є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), вантаж соя у кількості 37,300 т, в якій в графі «Прийняв (відповідальна особа вантажоодержувача)» наявний підпис від імені ОСОБА_7 .

Відповідно до копії товарно-транспортної накладної №122 від 14.10.2018 було встановлено, що вантажовідправником є ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), вантажоодержувачем є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), вантаж соя у кількості 64,400 т, в якій в графі «Прийняв (відповідальна особа вантажоодержувача)» наявний підпис від імені ОСОБА_7 ..

Крім того, відповідно до копії товарно-транспортної накладної № S 210289 від 06.10.2018 було встановлено, що вантажовідправником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а вантажоодержувачем є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », вантаж соя.

Крім того, відповідно до копії товарно-транспортної накладної № S 210291 від 14.10.2018 було встановлено, що вантажовідправником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а вантажоодержувачем є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », вантаж соя.

При цьому в усіх зазначених накладних було зазначено автомобільний перевізник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) - (автомобіль «МАН» д.н. НОМЕР_6 , водій ОСОБА_10 ). В ході допиту в якості свідка ОСОБА_10 , останній підтвердив факт постачання вантажу соя, який було зазначено у накладних ФГ « ОСОБА_5 ».

В ході розслідування кримінального провадження було отримано дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які можуть знаходитись у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), однак виконати Ухвалу слідчого судді про тимчасовий доступ від 04.12.2018 не виявилось можливим, оскільки зазначене підприємство відсутнє за місцем реєстрації.

Крім того, відповідно до довідки ГУ ДФС у Миколаївській області, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) з моменту реєстрації підприємства по теперішній час звітність не надавало.

В ході розслідування кримінального провадження виникла необхідність у підтвердженні або спростуванні факту господарських взаємовідносини ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) із ФГ « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), а також факту перерахування грошових коштів у якості оплати за товар, вказаний у зазначених вище товарно-транспортних накладних.

Відповідно до інформації ГУ ДФС у Миколаївській області, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) у своїй господарській діяльності використовує наступні рахунки: № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , які відкриті в Миколаївському РУ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (МФО банку НОМЕР_10 ).

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому вилученні документів на паперовому та електронному носіях, які містять дані про рух грошових коштів по поточним рахункам № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), із зазначенням назви контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, кореспондуючого рахунку, назви банка кореспондента, дати, суми та призначення платежів, коду валюти платежу, за період з 21.09.2018 до 19.12.2018, які знаходяться у володінні Філії Миколаївське РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч.5, 6 ст.163 КПК України.

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Надати старшому слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 , слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_11 , слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_12 або іншій уповноваженій особі за дорученням тимчасовий доступ до документів, які містять банківську таємницю та можливість вилучити оригінали документів на паперовому та електронному носіях, які містять дані про рух грошових коштів по поточним рахункам № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , які належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), із зазначенням назви контрагентів, їх кодів ЄДРПОУ, кореспондуючого рахунку, назви банка кореспондента, дати, суми та призначення платежів, коду валюти платежу, за період з 21.09.2018 до 19.12.2018, які знаходяться у володінні Філії Миколаївське РУ ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала дійсна до 17.02.2019року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення17.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79224539
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/8136/18

Постанова від 20.05.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 17.01.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.12.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.12.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 04.12.2018

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні