Постанова
від 14.01.2019 по справі 487/5613/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/5613/18

Провадження № 2/487/386/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.01.2019 року м. Миколаїв

Заводський районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючого судді - Бобрової І.В.,

за участю секретаря судового засідання - Гладкої К.М.,

в присутності позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Миколаєва цивільну справу №487/5613/18 за позовною заявою ОСОБА_1 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Нікола-Град" про визнання недійсним рішення загальних зборів, -

ВСТАНОВИВ:

28.08.2018 р. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСББ "Нікола-Град", в якому просив визнати рішення загальних зборів ОСББ "Нікола-Град" від 17.03.2018 року недійсним. Позовні вимоги мотивував тим, що він є співвласником та членом правління ОСББ "Нікола-Град". 17.03.2018 року на загальних зборах співвласників зазначеного ОСББ прийнято рішення про приєднання до ОСББ "Нікола-Град" багатоквартирного житлового будинку №81 "Л" по вул.6 Слобідська в м. Миколаєві. Вважає рішення незаконним, оскільки відбулося порушення чинного законодавства, а саме: за 14 днів до дати проведення загальних зборів письмові повідомлення про дату, час та місце проведення зборів, проект порядку денного (та інш.) співвласникам вручені не були; під час проведення зборів не було набрано кількості голосів в ході голосування по порядку денному; листки опитування осіб, що не були присутні на зборах, оформлені з порушенням чинного законодавства; офіційне оприлюднення протоколу зборів від 17.03.2018 року ще не відбулося.

Ухвалою суду від 29.08.2018 р. відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 07.09.2018 р. у задоволенні заяви позивача про забезпечення позову відмовлено.

21.09.2018 р. до канцелярії суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому представник відповідача позовні вимоги не визнала, вважає їх необґрунтованими, оскільки при прийнятті спірного рішення не було допущено порушення прав позивача та інших співвласників. Крім того зазначила, що відсутні обставини, що свідчили б про незаконність прийнятого співвласниками рішення.

Ухвалою суду від 25.09.2018 р. підготовче засідання відкладено.

Ухвалою суду від 15.11.2018 р. підготовче засідання відкладено.

Ухвалою суду від 04.12.2018 р. закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача позовні вимоги не визнала з підстав, викладених у відзиві, У задоволенні позову просила відмовити.

Вислухавши пояснення учасників справи, дослідивши подані документи та матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником кв.71 по вул. 6 Слобідська (Комсомольська), 81/4 в м.Миколаєві, що підтверджується свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 28.02.2012 р. (Т.1 арк.спр.153), та є членом ОСББ Нікола-Град .

17.03.2018 р. відбулися збори ОСББ Нікола-Град , одним з питань яких було приєднання до ОСББ багатоквартирного житлового будинку №81-Л по вул.6 Слобідська в м.Миколаєві та вступ співвласників даного будинку до ОСББ.

Відповідно до протоколу зборів ОСББ Нікола-Град від 17.03.2018 р. загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку - 154 осіб. У зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласників в кількості 45 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 3596,21 кв.м. В письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласників в кількості 84 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 6307,19 кв.м.

На зборах слухали питання щодо обрання головуючого на зборах; розгляд пропозиції ОСББ Нікола-Град щодо приєднання будинку за адресою: м.Миколаїв, вул. 6 Слобідська, 81-Л до ОСББ Нікола-Град та вступ співвласників квартир зазначеного будинку до членів ОСББ Нікола-Град .

Звертаючись до суду з позовом позивач, вимагає визнати рішення загальних зборів ОСББ Нікола-Град від 17.03.2018 р. недійсними, оскаржує порядок скликання зборів, процедуру проведення та підрахунок результатів голосування.

Відповідно до ст. 55 Конституції України та положень ст. ст. 3, 11, 15, 59, 60 ЦПК України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Розгляд цивільних справ здійснюється не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. При цьому кожна із сторін самостійно, на власний розсуд розпоряджається своїми правами й зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Захист прав у порядку цивільного судочинства - це передбачені законом способи охорони цивільних, житлових, земельних, сімейних чи трудових прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів передбачений ст. 16 ЦК України.

Закон України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

За положеннями ст.1 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Так, відповідно до статті 4 наведеного Закону об'єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання й використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об'єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об'єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об'єднання.

Основна діяльність об'єднання полягає в здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

ОСОБА_3 визначає ОСББ як юридичну особу, створену власниками для сприяння використання їх власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно до ст.10 вищевказаного Закону, органами управління об'єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія об'єднання.

Вищим органом управління об'єднання є загальні збори.

Загальні збори скликаються і проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів, правлінням об'єднання або ініціативною групою з не менш як трьох співвласників.

Загальні збори скликаються не рідше одного разу на рік.

Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов'язковим для всіх співвласників.

Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, питання про використання спільного майна.

Частиною 4 статті 6 згаданого вище Закону встановлено, що повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Зазначена норма права кореспондується з п.4 Розділу ІІІ Статуту ОСББ "Нікола-Град".

Указана норма права імперативно визначає порядок і спосіб повідомлення власників: форма повідомлення обов'язково письмова; повідомляється кожен власник; таке повідомлення вручається власнику або під розписку, або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом).

Як встановлено в судовому засіданні та підтверджено учасниками справи повідомлення про проведення зборів було розміщено на фасаді будинків № 81-К та №81/4 по вул.6 Слобідська в м.Миколаєві, у групу в Viber. Проте доказів належного повідомлення усіх власників квартир житлових та нежитлових приміщень житлових будинків, які входять до складу ОСББ про фактичне місце проведення установчих зборів ОСББ Нікола-Град не надано.

Відповідно до протоколу зборів ОСББ Нікола-Град від 17.03.2018 р. у зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласників в кількості 45 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 3596,21 кв.м., що є меншим від половини загальної кількості усіх співвласників (загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку - 154 осіб).

Отже, відповідно до ч.10 ст. 6 Закону решта співвласників багатоквартирного будинку брала участь у голосуванні (особисто та/або через представників) шляхом письмового опитування, а саме було опитано 84 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 6307,19 кв. м.

Частиною 8 статті 10 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку встановлено, що письмове опитування співвласників проводиться шляхом власноручного заповнення ними листків опитування, в яких зазначаються день опитування, прізвище, ім'я, по батькові співвласника, документ, що підтверджує право власності на квартиру або нежитлове приміщення, номер квартири або нежитлового приміщення, документ, що надає повноваження на голосування від імені співвласника (для представників), відповідь співвласника на питання так , ні або утримався , особистий підпис співвласника та особи, яка проводила опитування.

За результатами підрахунку результатів письмового опитування співвласників особи, які проводили письмове опитування, вносять його результати до протоколу зборів та підводять загальні підсумки голосування щодо всіх питань. Під час проведення підрахунку голосів ураховуються і голоси, подані на зборах співвласників, і голоси співвласників, отримані під час проведення письмового опитування. Листки письмового опитування співвласників пронумеровуються, прошнуровуються та додаються до відповідного протоколу зборів.

Проте, як вбачається з відповіді Голови правління ОСОБА_4 від 03.04.2018 року станом на 03.04.2018 року оригінал протоколу загальних зборів співвласників ОСББ "Нікола-Град" до правління ОСББ не надходив та не оприлюднювався.

Відповідно до п.10 Розділу ІІІ Статуту ОСББ "Нікола-Град", затвердженого рішенням загальних зборів від 23.07.2016 року, рішення загальних зборів оприлюднюється шляхом розміщення його тексту в місцях загального користування будинку. Співвласники мають право знайомитися з рішенням (протоколами) загальних зборів.

Ураховуючи викладене, суд приходить до переконання про порушення відповідачем вимог ст. 6 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та ч.8 ст. 10 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку під час скликання загальних зборів, чим також порушені права та законні інтереси як позивача, так і інших членів ОСББ, представництво інтересів та захист яких є одним зі статутних завдань та видів діяльності ОСББ Нікола-Град .

Суд вважає, що рішення зборів ОСББ є актами ненормативного характеру (індивідуальними актами), тобто офіційними письмовими документами, що породжують певні правові наслідки, які спрямовані на регулювання певних відносин і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (членів) об'єднання можуть бути: невідповідність рішень загальних зборів нормам законодавства; порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів.

Суд критично відноситься до посилання представника відповідача на те, що особисто права ОСОБА_1 при скликанні та проведення загальних зборів порушено не було, оскільки він приймав в них активну участь, оскільки в судовому засіданні було встановлено порушення відповідачем загального порядку скликання та проведення загальних зборів ОСББ Нікола-Град .

Рішенням Європейського суду з прав людини у справі Трофимчук проти України №4241/03 від 28.10.2010 р. встановлено, що хоча п.1 ст.6 Конвенції про захист прав та основоположних свобод зобов'язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довід сторін.

Зважаючи на викладене та на мету, види і характер діяльності ОСББ Нікола-Град , правовий режим його майна, визначений чинним законодавством, суд дійшов висновку про наявність у ОСОБА_1 права на пред'явлення цього позову, обґрунтованість позовних вимог.

Відповідно ст..141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Таким чином, з відповідача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 768,40 грн. на користь держави.

Керуючись ст.ст. 8, 10-13, 17, 18, 141, 263 - 265, 273 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Нікола-Град" про визнання недійсним рішення загальних зборів - задовольнити.

Визнати рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Нікола-Град" від 17.03.2018 р. недійсним.

Стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Нікола-Град" судовий збір у розмірі 768,40 грн. на користь держави.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Заводський районний суд м. Миколаєва протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1, народився 25.01.1973 р., РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідач: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Нікола-Град", ЄДРПОУ 38169233, розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. 6 Слобідська, 81/4

Повне рішення складено 18.01.2019 року.

Головуючий суддя І.В.Боброва

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення14.01.2019
Оприлюднено20.01.2019
Номер документу79263074
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —487/5613/18

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 06.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 06.03.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Колосовський С. Ю.

Постанова від 14.01.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Рішення від 14.01.2019

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 25.09.2018

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні