Постанова
від 26.06.2007 по справі 6/141
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/141

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Господарський суд Чернігівської області


14000 м. Чернігів, проспект Миру 20                                        Тел. 698-166, факс 7-44-62

Іменем України

ПОСТАНОВА

          

 "26" червня 2007 р.                                                  Справа № 6/141

11 год. 50 хв., м. Чернігів                                       

Господарський суд Чернігівської області у складі:

судді                                   Блохіної Ж.В.

при секретарі                         Кузьміні М.М.

за участю представників

позивача:                                Тужика А.В., довіреність №1293/06 від 01.06.2007р.

відповідача:                           не з”явився

прокурора відділу

прокуратури

Чернігівської області            Козакової І.М., посвідчення  № 93 від 20.12.2004р.,    

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

позов                                        Прокурора Ріпкинського району в інтересах держави  

                                                  в особі Управління Пенсійного фонду України в

                                                  Рікинському районі, вул. Попудренка, 8, смт. Ріпки                                                                                                    

до                                              Колективного підприємства Ріпкинська пересувна

                                                  шляхобудівельна механізована колона

                                                  агропромислового будівництва,

                                                 вул. Замглайське шоссе, смт. Замглай, Ріпкинський район, 15005

про                                            стягнення заборгованості в розмірі 1374,70 грн.,                                                

 

ВСТАНОВИВ:

Подано позов до Колективного підприємства Ріпкинська пересувна шляхобудівельна механізована колона агропромислового будівництва про стягнення 1374,70 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, яка виникла станом на 01.04.2007 року.

Відповідач вдруге був належним чином повідомлений про час і місце судового засідання, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення №480792, але в судове засідання не з”явився, заперечення на позов та клопотання про відкладення розгляду справи не надіслав.

Суд вирішує справу на основі наявних доказів на підставі ч. 6 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши матеріали справи та надані докази, вислухавши пояснення представника позивача та прокурора, з'ясувавши фактичні обставини справи, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, господарський суд встановив наступне.

Колективне підприємство Ріпкинська пересувна шляхобудівельна механізована колона агропромислового будівництва (далі –відповідач) зареєстровано в Управлінні Пенсійного фонду України в Ріпкинському районі як платник внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування.

          Відповідно до поданого відповідачем до Управління ПФУ згідно п.4 ч.2 ст.17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” № 1058 (Далі - Закон № 1058) Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за лютий 2007 року сума нарахованих і несплачених своєчасно внесків  становить 1374,70 грн.

          Наявність заборгованості у відповідача також підтверджується виписками з особового рахунку відповідача –платника страхових внесків.

    Порядок стягнення заборгованості за страховими внесками визначається виключно Законом №1058 і поширюється на суми боргу по страхових внесках, який виник як до, так і після 1 січня 2004 р.

          Згідно зі ст.1 Закону № 1058 страхові внески –це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із  законодавством,  що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне  страхування  відповідно  до цього Закону.

          Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 15 Закону № 1058 платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в ст. 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в ч.1 ст. 12 цього Закону. Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені ч. 1 ст.12 цього Закону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

          Ст. 14 Закону № 1058 визначено коло страхувальників, зокрема якими, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 цього Закону є роботодавці: підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

          Згідно ст. 17 Закону № 1058 страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

            Відповідач вказаний обов'язок належним чином не виконує.

          Згідно п. 2 ст. 106 Закону № 1058 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені ст. 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених ч.3 ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмкою) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно ч. 1-3 п. 3 ст. 106 Закону № 1058 територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату, яка є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

         Позивачем була направлена відповідачу вимога про сплату боргу від 06.04.2007р. № Ю-2, яка отримана відповідачем та залишена ним  без задоволення.

Відповідно до абз. 8 ч. 3 ст. ст. 106 Закону № 1058 у разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом  десяти  робочих  днів  після  її  отримання  не  сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу,  але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду  також  має  право  звернутися  до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

На день прийняття рішення борг в сумі 1374,70 грн. відповідачем добровільно не сплачений.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підтверджені належними доказами, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:    

        

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Колективного підприємства Ріпкинська пересувна шляхобудівельна механізована колона агропромислового будівництва (вул. Замглайське шоссе, смт. Замглай, Ріпкинський район, 15005, код 05388701, р/р 260062157 в ЧОД АППБ „Аваль” м. Чернігів, МФО 353348) на користь Управління Пенсійного фонду України в Ріпкинському районі (смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8, код 14249938, р/р 2560131205216 в Ріпкинському відділенні ВАТ „Державний ощадний банк України”, МФО 343165) 1340,23 грн. боргу.

3. Стягнути з Колективного підприємства Ріпкинська пересувна шляхобудівельна механізована колона агропромислового будівництва (вул. Замглайське шоссе, смт. Замглай, Ріпкинський район, 15005, код 05388701, р/р 260062157 в ЧОД АППБ „Аваль” м. Чернігів, МФО 353348)  на користь Управління Пенсійного фонду України в Ріпкинському районі (смт. Ріпки вул. Попудренка, 8, код 14249938, р/р 2560131306216 в Ріпкинському відділенні ВАТ „Державний ощадний банк України”, МФО 343165) 34,47 грн. боргу

4. Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

5. Про апеляційне оскарження рішення  суду  першої  інстанції спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскарження і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд  першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, встановлених цією статтею, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

 

          

           Суддя                                                                                       Ж.В. Блохіна

Дата ухвалення рішення26.06.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу792786
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/141

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Спиридонова Надія Олександрівна

Ухвала від 14.05.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Гордієнко Михайло Іванович

Ухвала від 22.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 03.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 26.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Шумський І.П.

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 07.12.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Подколзіна Л.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні