Ухвала
від 21.01.2019 по справі 202/48/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/48/19

Провадження № 1-кс/202/619/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

21 січня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий слідчого управління Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням із прокурором звернувся в рамках кримінального провадження №42018040000001522 від 12.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України з клопотанням про надання йому, слідчим групи, прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , прокурорам групи дозволу на проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, м. Апостолове, вул. Ветеранів, 51 з метою відшукання і вилучення оригіналів документів щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон», чорнових записів, зошитів, мобільних телефонів, блокнотів, електронних носіїв, які містять інформацію щодо перевезення та зберігання насіння соняшника, печаток та штампів інших підприємств.

Клопотання обґрунтовано тим, що у вересні 2018 року до власника компанії ТОВ «Золотий Дракон» (ЄДРПОУ 41607663), яка займається переробкою насіння соняшника та виготовленням соняшникової олії, ОСОБА_7 звернувся його знайомий ОСОБА_5 , який запропонував придбати насіння соняшника гарної якості по оптимальній ціні та порекомендував компанії, в яких можливо придбати насіння соняшника, на що останній погодився.

В подальшому ТОВ «ТК «Золотий Дракон» було укладено договори поставки насіння соняшника з СТОВ «Щорссільгоспсервіс» (ЄДРПОУ 31835079), ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 36729451) та ПСП «Едельвейс 2» (ЄДРПОУ 39744540). Підписанням договорів займався тодішній директор ОСОБА_8

ОСОБА_5 також знав про укладання договорів з компаніями, які він порекомендував ТОВ «ТК «Золотий Дракон», та, користуючись довірою директорів компаній, дізнався про те, що ТОВ «ТК «Золотий Дракон» здійснило повний розрахунок за насіння соняшника та про місце його знаходження.

Далі, маючи на меті заволодіти насінням соняшника ТОВ «ТК «Золотий Дракон», зловживаючи довірою власника ТОВ «ТК «Золотий Дракон», за попередньою змовою зі своїм братом ОСОБА_6 , вчинив шахрайські дії, а саме ввели в оману директора і власника ТОВ «ТК «Золотий Дракон», підробили документи та вивезли і заволоділи насінням соняшника, що належить ТОВ «ТК «Золотий Дракон», до міста Апостолово та міста Долинська.

Так, 14 вересня 2018 року за рекомендацією ОСОБА_9 між ТОВ «ТК «Золотий дракон» (покупець) та СТОВ «Щорссільгоспсервіс» (ЄДРПОУ 31835079) (постачальник) укладено договір поставки сільськогосподарської продукції у кількості 1000 тон. Вартість насіння оплачена у повному обсязі згідно до платіжних доручень №2 від 20.09.2018 року та № 3 від 21.09.2018 року.

Насіння СТОВ «Щорссільгоспсервіс» перебувало на зберіганні у ПСП «Яна Плюс» (ЄДРПОУ 32300997), у зв`язку з чим 19.09.2018 року між ТОВ «Торгова компанія «Золотий Дракон» та ПСП «Яна Плюс» укладено договір на складське зберігання продукції з зерновим складом Приватного сільськогосподарського підприємства «Яна Плюс» для зберігання соняшника, придбаного у СТОВ «Щорссільгоспсервіс», розташованого у Чернігівській області, Сновський район, с. Петрівка, вул. Центральна, 16.

27 вересня 2018 року за рекомендацією ОСОБА_9 між ТОВ «ТК «Золотий дракон» (покупець) та ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 36729451) (постачальник) укладено договір поставки сільськогосподарської продукції, а саме насіння соняшника у кількості 260 тон на загальну суму 2 716 998,96 грн. Дані кошти були оплачені покупцем постачальнику у повному обсязі згідно платіжних доручень № 9 від 01.10.2018 року та №12 від 03.10.2018 року. З того часу фактичної поставки товару на склад ТОВ «ТК «Золотий дракон» не відбулось.

27 вересня 2018 року за рекомендацією ОСОБА_9 між ТОВ «ТК «Золотий дракон» (покупець) та ПСП «Едельвейс 2» (ЄДРПОУ 39744540) (постачальник) укладено договір поставки сільськогосподарської продукції, а саме насіння соняшника у кількості 180 тон на загальну суму 1 880 999, 28 грн. Дані кошти були оплачені покупцем постачальнику у повному обсязі згідно платіжного доручення № 8 від 01.10.2018 року. З того часу фактичної поставки товару на склад ТОВ «ТК «Золотий дракон» не відбулось.

20 листопада 2018 року при звірянні залишків насіння соняшника ТОВ «ТК «Золотий Дракон», що знаходиться на зберіганні у ПСП «Яна Плюс», виявлено розбіжності (недостачу) у кількості 156 тон.

У ході проведення службового розслідування було встановлено, що 26.10.2018 року чотири вантажних автомобіля автоперевізника ФОП ОСОБА_6 завантажилися насінням соняшника, що належить ТОВ «ТК «Золотий Дракон», на складі зберігання с. Петрівка, Сновського району Чернігівській області для начебто перевезення соняшника для ТОВ «ТК «Золотий Дракон» у м. Кривий Ріг, але насіння соняшника до складів ТОВ «ТК «Золотий Дракон» у м. Кривий Ріг не доставлено.

ТОВ «ТК «Золотий Дракон» не давало жодних вказівок та не видавало жодних довіреностей на отримання насіння соняшника перевізником ФОП ОСОБА_6 .

Також встановлено, що в період з 01.11.18 року до 04.11.2018 року ще три вантажних автомобіля автоперевізника ФОП ОСОБА_6 завантажилися насінням, що належить ТОВ «ТК «Золотий Дракон» та перебувало на складі зберігання у с. Петрівка Сновського району Чернігівської області, для перевезення на склад ТОВ «ТК «Золотий Дракон» у м. Кривий Ріг, але розвантажилися у м. Долинська за вказівкою ОСОБА_5 .

Для підтвердження вищевказаних фактів відвантаження зерна ПСП «Яна Плюс» надані товарно-транспортні накладні з підписами водіїв про отримання насіння соняшника, що належить ТОВ «ТК «Золотий Дракон», для перевезення на склад ТОВ «ТК «Золотий Дракон»

в м. Кривий Ріг.

З телефонної розмови з представником ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ УКРАЇНА» стало відомо, що насіння соняшника, що було оплачено ТОВ «ТК «Золотий Дракон» у кількості 260 тон, відвантажено ОСОБА_10 та знаходиться у місті Апостолово.

З телефонної розмови з представником ПСП «ЕДЕЛЬВЕЙС 2» також стало відомо, що насіння соняшника, що оплачено ТОВ «ТК «Золотий Дракон» у кількості 180 тон, відвантажено ОСОБА_10 та знаходиться у місті Апостолово.

Також у ході телефонних розмов виявлено, що дані підприємства відносяться до однієї корпоративної групи.

ТОВ «ТК «Золотий Дракон» не видавало ОСОБА_10 жодних довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей, у тому числі на отримання насіння соняшника.

Злочинними діями ОСОБА_5 та ОСОБА_6 завдано підприємству матеріальну шкоду в розмірі 7 393 074,24 грн.

Встановлено, що ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та має у власності будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . Також відповідно до допитів свідків встановлено, що ОСОБА_5 має складські приміщення, розташовані за адресою: АДРЕСА_2 .

Встановлено, що ОСОБА_6 мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже, є достатньо підстав вважати, що за вказаними адресами можуть знаходитися документи щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон».

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на нерухоме майно за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, м. Апостолове, вул. Ветеранів, 51 належить ОСОБА_6 .

У зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , з метою відшукання і вилучення оригіналів документів щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон», чорнових записів, зошитів, мобільних телефонів, блокнотів, електронних носіїв, які містять інформацію щодо перевезення та зберігання насіння соняшника, печаток та штампів інших підприємств.

У судовомузасіданніслідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав.

Слідчий суддя, заслухавши слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, вважає, що дане клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне:

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №42018040000001522, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.12.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

З матеріалів клопотання слідчого вбачається, що до даного кримінального правопорушення може бути причетний ОСОБА_6 , якому належить домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , де можуть знаходитись оригінали документів щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон», чорнові записи, зошити, мобільні телефони, блокноти, електронні носії, які містять інформацію щодо перевезення та зберігання насіння соняшника, печатки та штампи інших підприємств.

Відповідно до частини першої статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Частиною п`ятою статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1)буловчиненокримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя вважає, що зібрані під час досудового розслідування і досліджені в судовому засіданні докази доводять, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі можуть перебувати за адресою: АДРЕСА_3 , та мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться в цих речах можуть бути доказами під час судового розгляду і за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення цих речей і документів, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, оскільки в інший спосіб виявити та вилучити відшукувані речі неможливо.

Згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 належить ОСОБА_6 .

Враховуючи наведене, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого в частині надання йому дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , з метою відшукання і вилучення оригіналів документів щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон», чорнових записів, зошитів, мобільних телефонів, блокнотів, електронних носіїв, які містять інформацію щодо перевезення та зберігання насіння соняшника, печаток та штампів інших підприємств, підлягає задоволенню.

В той же час слідчий суддя вважає, що відсутні підстави для задоволення клопотання слідчого в частині надання дозволу на проведення обшуку за вищевказаною адресою іншим слідчим та прокурором, оскільки у витягу з ЄРДР не зазначено інших слідчих, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №42018040000001522 від 12.12.2018 року. Крім того, відповідно до норм КПК України прокурор вправі самостійно проводити слідчі та інші процесуальні дії, в тому числі зверталися з клопотаннями до слідчого судді. Надання прокурору дозволу на проведення обшуку за зверненням слідчого законом не передбачено. При цьому відповідно до статті 40 КПК України слідчий уповноважений доручати проведення слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам.

Таким чином, клопотання слідчого про проведення обшуку слід задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 234-235, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку за адресою: Дніпропетровська область, Апостолівський район, м. Апостолове, вул. Ветеранів, 51 з метою відшукання оригіналів документів щодо взаємовідносин ТОВ «АЛСО ІНГУЛЕЦЬ Україна», ТОВ «ЕДЕЛЬВЕЙС2», ТОВ «ТК «Золотий Дракон», ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 , ПСП «Яна Плюс», а також насіння соняшника, що належить на праві власності ТОВ «ТК «Золотий Дракон», чорнових записів, зошитів, мобільних телефонів, блокнотів, електронних носіїв, які містять інформацію щодо перевезення та зберігання насіння соняшника, печаток та штампів інших підприємств.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали до 19.02.2019 року включно.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Строк складання та оголошення повного тексту ухвали відповідно до частини 2 статті 376 КПК України - 21 січня 2019 року о 17 годині 50 хвилин.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79342227
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/48/19

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 27.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні