Рішення
від 23.01.2019 по справі 520/11751/18
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан ОСОБА_1, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710 РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

місто Харків

23.01.2019р. справа №520/11751/18 Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Сліденка А.В. за участі: секретаря - Стрєлка О.В., представника позивача - ОСОБА_2, представника відповідача - не прибув, розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська будівельна компанія" простягнення заборгованості , - встановив:

Суб'єкт владних повноважень, Слобожанське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просив про стягнення з ТОВ "Харківська будівельна компанія" на користь Слобожанського ОУПФУ м. Харкова суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсії за сп. №2 в розмірі 3860,64 грн. на р/р 25605301672370 в філії ХОУ АТ "Ощадбанк" МФО 351823

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача виникла заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 у сумі 3860,64 грн. Оскільки вказана заборгованість відповідачем не сплачена, просив позов задовольнити.

Відповідач письмово своєї правової позиції по суті позову не висловив, представника для участі у судовому засіданні не направив, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся судом належним чином та завчасно.

Суд, вивчивши доводи позову, повно виконавши процесуальний обов'язок з офіційного з'ясування обставин спору, перевіривши доводи сторін добутими доказами, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши зміст належних норм матеріального і процесуального права, котрі врегульовують спірні правовідносини, виходить з таких підстав та мотивів.

Матеріалами справи підтверджено, що відповідач як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування перебуває на обліку в Слобожанському об'єднаному Управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова.

Дослідивши зібрані по справі докази, суд відзначає, що спірна сума заборгованості складається з витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах за квітень-листопад 2018 року пенсіонеру ОСОБА_1

Визначена суб'єктом владних повноважень в розрахунках частка плати відповідача по витратам на відшкодування виплаченої пенсії платником внесків у ході розгляду справи не спростована.

Вирішуючи спір, суд зважає, що відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди (абз. 1 п. 2).

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Суд відмічає, що до набрання чинності Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» питання порядку відшкодування витрат Пенсійного фонду України на виплату на доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", тобто пенсій, призначених застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, було унормовано Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з п. 1 ст. 1 згаданого закону відповідач віднесений законодавцем до кола осіб, які є платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а в силу ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування для відповідача є, зокрема, фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

За таких обставин, відповідач обтяжений обов'язком відшкодовувати територіальним органам Пенсійного фонду України витрати по доставці та виплаті пенсій, що були призначені особам, які знаходились з ним в трудових правовідносинах і внаслідок цього набули та реалізували право на отримання пенсій відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" або відповідно до п. 2 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» .

Згідно з п.п. 6.4. п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (затверджена постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за №64/8663; далі за текстом - Інструкція) розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Приєднані до справи копії розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, складені Куп'янським ОУПФУ Харківської області, за формою та змістом відповідають вимогам Інструкції.

Доказів оплати спірної суми заборгованості, виконання обов'язку в інший спосіб, припинення існування такого обов'язку з будь-яких підстав відповідач до суду не подав, а судом самостійно при виконанні вимог ст. 11 Кодексу адміністративного судочинства України таких доказів не виявлено.

Наявність спірної суми заборгованості підтверджується наявними у справі документами.

За таких обставин, заявлена в позові вимога є обґрунтованою, а відтак, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 6-9, ст.ст. 72-77, 211, 241-243, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

вирішив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Харківська будівельна компанія" (ідентифікаційний код - 33411556; місцезнаходження - 61124, АДРЕСА_1) на користь Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова (61140, м. Харків, вул. Гольдбергівська, буд. 15, код 4127824, р/р 25605301672370 в філії ХОУ АТ "Ощадбанк" МФО 351823) суму заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, згідно з пунктами "б"-"з" ст. 13 Закону України „Про пенсійне забезпечення" у розмірі 3860 (три тисячі вісімсот шістдесят) грн. 64 коп.

Роз'яснити, що рішення підлягає оскарженню шляхом подання апеляційної скарги у строк згідно з ч. 1 ст. 295 КАС України, тобто протягом 30 днів з дати складення повного судового рішення, а набирає законної сили відповідно ст. 255 КАС України після закінчення строку подання скарги усіма учасниками справи або за наслідками процедури апеляційного перегляду.

Роз'яснити, що скарга може бути подана у порядку п. 15.5 Розділу VII КАС України до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд.

Рішення в повному обсязі виготовлено у порядку ч. 3 ст. 243 КАС України 23 січня 2019 року.

Суддя Сліденко А.В.

Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79374587
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/11751/18

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 04.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Ващенко Л. Г.

Рішення від 23.01.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 02.01.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 21.12.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

Рішення від 26.11.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Петренко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні