Ухвала
від 22.01.2019 по справі 904/11218/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49600

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

22.01.2019м. ДніпроСправа № 904/11218/16

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Владимиренко І.В. розглянувши матеріали справи

Кредитор: Товариство з обмеженою відповідальністю "ДЗМ", м. Дніпро

Боржник: Товариство з обмеженою відповідальністю "МАРІНТІС ЛТД" (49000, м. Дніпро, пр. Карла Марка, 49; ЄДРПОУ 39663818)

про визнання банкрутом

Представники:

від боржника: ліквідатор Черненченко Д.А. посв. НОМЕР_1 від 28.02.13р.

від кредитора: представник не з'явився

від ГУ ДФС у Харківській області: представник не з'явився

ВСТАНОВИВ:

В провадженні господарського суду Дніпропетровської області знаходиться справа № 904/11218/16 за заявою ТОВ МАРІНТІС ЛТД про визнання банкрутом в порядку статті 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом .

Постановою суду від 22.12.2016 року по справі № 904/11218/16 ТОВ МАРІНТІС ЛТД було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором Товариства було призначено голову ліквідаційної комісії - Черненченка Дениса Альбертовича.

26 грудня 2016 року на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України було опубліковано оголошення № 38778 про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю МАРІНТІС ЛТД банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури та встановлено граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника - один місяць з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Частиною 3 ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом зазначено, що кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному сайті ВГСУ в мережі Інтернет.

Частиною 2 статті 23 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом визначено, що склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов'язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Так, до господарського суду та ліквідатора боржника, після винесення постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури було отримано наступні грошові вимоги: заява Товариства з обмеженою відповідальністю СТОКТОАЙМ , (ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 20.06.2018 року замінено на -Товариство з обмеженою відповідальністю ДЗМ ) про визнання грошових вимог, відповідно до якої заявник просить визнати кредиторські вимоги у розмірі 32 878 590,60 грн. 60 коп.

За результатами розгляду грошових вимог ліквідатором був складений реєстр вимог кредиторів, станом на 12.07.2017 року, а ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 12.07.2017 року заявлені грошові вимоги ТОВ СТОКТАЙМ було визнано у повному обсязі та включено до реєстру вимог кредиторів у відповідній черговості.

Відповідно до частини 2 статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання боржника банкрутом - ліквідатор з дня свого призначення здійснює аналіз фінансового становища банкрута.

На виконання вказаних вимог, ліквідатором ТОВ МАРІНІС ЛТД , було проведено аналіз фінансового стану підприємства ТОВ МАРІНІС ЛТД .

Відповідно до вимог ч.1 та 4 ст.89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом. Відповідно до вимог ч. 5 вказаної статті зміни до установчих документів юридичної особи які стосуються відомостей, включених до єдиного державного реєстру, набирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєстрації. Юридичні особи та їх учасники не мають права посилатися на відсутність державної реєстрації таких змін у відносинах із третіми особами, які діяли з урахуванням цих змін.

За змістом ч.1 ст.10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Ліквідатором, під час ліквідаційної процедури, була проведена робота направлена на виявлення активів боржника. В результаті вищевказаної роботи було виявлено наступні активи: нерухоме майно балансова вартість - 12 574 007,68 грн., незавершені капітальні інвестиції балансова вартість - 22 000,00 грн., Довгострокові фінансові інвестиції, які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств балансова вартість - 390 472,00 грн.

Так загальний розмір кредиторських вимог до ТОВ МАРІНТІС ЛТД у справі про банкрутство № 904/11218/16 склав 32 881 790, 06 грн., загальна балансова вартість виявленого майна у процедурі ліквідації склала 12 986 479,68 грн., яке, за результатами проведених аукціонів було реалізовано за 25 253 215, 20 грн. що жодним чином не могло покрити визнану судом кредиторську заборгованість підприємства.

Проаналізувавши документи, які були отримані ліквідатором під час процедури банкрутства, встановлено, що ТОВ МАРІНТІС ЛТД останній час знаходилось в скрутному фінансовому становищі.

Під час ліквідації ТОВ МАРІНТІС ЛТД жодних інвесторів виявлено не було, відновити платоспроможність - не можливо.

На господарську діяльність ТОВ МАРІНТІС ЛТД вплинули негативні чинники, які не залежали від керівництва Товариства та спричинили неплатоспроможність підприємства.

Таким чином, фактично, за результатами дій ліквідатора спрямованих на виявлення майна боржника та його реалізацію вбачається, що коштів, отриманих від реалізації майна боржника не вистачає для покриття визнаної господарським судом кредиторської заборгованості ТОВ МАРІНТІС ЛТД .Також, під час проведення ліквідаційної процедури, можливості щодо покращення фінансового становища боржника шляхом залучення інвесторів виявлено не було.

За результатами аналізу інформації, яка стосується боржника, а саме бухгалтерської і фінансової звітності за останні три роки господарської діяльності ТОВ МАРІНТІС ЛТД встановлено, що ТОВ МАРІНТІС ЛТД є недостатньо ліквідним та неплатоспроможним здійснити розрахунок за зобов'язаннями, які утворились протягом останніх трьох років у зв'язку із наступним:

ТОВ МАРІНТІС ЛТД було зареєстровано в ЄДР в лютому 2015 року, метою створення було задоволення економічних та інших потреб та інтересів його засновників, суб'єктів господарювання, населення і розвитку економіки регіону та держави в цілому шляхом здійснення господарської та інших видів діяльності, які прямо не заборонені діючим законодавством.

На початку своєї діяльності Товариство отримувало прибуток, досягало цілей та мети для яких воно було створено однак, світова криза, яка почалась в 2008 року зачепила в тій чи іншій мірі економіку більшості країн світу. Наслідки кризи були відчутні і в Україні та в господарській діяльності боржника.

Основними зовнішніми факторами виникнення фінансової кризи на товаристві були: спад кон'юнктури; значний рівень інфляції; нестабільність господарського і податкового законодавства; нестабільність фінансового ринку; посилення конкуренції в галузі криза у ній; дискримінація підприємств органами влади і управління; політична нестабільність в країні.

Наслідками кризи стали: втрата клієнтів і покупців продукції; зменшення кількості замовлень і контрактів по збуту; неритмічність виробництва; неповне завантаження виробничих потужностей; збільшення собівартості і значне зниження продуктивності праці; збільшення обсягу неліквідних оборотних засобів; збільшення тиску на ціни; суттєве зменшення обсягів реалізації.

У зв'язку із загостренням ситуації на Сході України та ризької інфляції національної валюти збільшився курс валюти, що спричинило великі труднощі по сплаті з боку боржника, саме валютного кредиту боржника.

Так, фінансове становище боржника характеризується надкритичною неплатоспроможністю, вартості майнових активів боржника для погашення кредиторської заборгованості недостатньо. Станом на 10 жовтня 2018 року заяви осіб, які бажають взяти участь у санації боржника в якості інвестора, до суду не надходили, що в свою чергу позбавляє підстав для відновлення платоспроможності боржника, оскільки жодного інвестора не було виявлено, шляхів відновлення платоспроможності встановити не вдалось.

Проаналізувавши документи, які були отримані ліквідатором під час процедури банкрутства, ліквідатор дійшов висновку, що фінансова криза на підприємстві - ТОВ МАРІНТІС ЛТД поглиблювалась з 2016 року, у зв'язку із зменшенням товарообороту, великого податкового навантаження та значного обсягу кредитних зобов'язань. Альтернативних контрагентів, співпраця із якими поліпшила б фінансове положення боржника, виявлено не було. Усі ці вищезазначені обставини, в свою чергу, і призвели до прийняття рішення Учасниками ТОВ МАРІНТІС ЛТД про санацію Товариства, проте у подальшому, у зв'язку із не затвердженням плану санації комітетом кредиторів, Товариство було визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

Ліквідатор ТОВ МАРІНТІС ЛТД наголошує, що підприємство перебуває у важкому фінансовому становищі. Основні засоби на підприємстві, які б могли покрити вимоги кредиторів - відсутні, дебіторська заборгованість після стягнення якої можна поновити діяльність товариства відсутня, тривалий час підприємство терпіло значні збитки, продовжувати господарську діяльність є неможливим оскільки зовнішні інвестиції відсутні, розмір затверджених господарським судом кредиторських вимог значно перевищує вартість майнових активів банкрута.

Отже, відновити платоспроможність боржника є не можливим, оскільки фінансовий стан ТОВ МАРІНТІС ЛТД є незадовільним, жодної можливості відновити фінансово-господарську діяльність боржника ліквідатором не виявлено.

Відповідно до частини 1 статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом - Ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості.

Відповідно до ст. 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , вбачається, що ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу.

У відповідності до вимог ст.ст. 41, 42 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом - ліквідатор зобов'язаний вчинити всі можливі дії щодо з'ясування активу та пасиву боржника шляхом запитів до відповідних органів.

Згідно ст. 210 ГК України правами кредиторів щодо неплатоспроможних боржників користуються визначені законом органи справляння податків, зборів (обов'язкових платежів).

Ліквідатором боржника були здійснені дії щодо проведення інвентаризації майна боржника, у відповідності до наведених приписів Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , вжито заходи пов'язані з пошуком та виявленням рухомого та нерухомого майна банкрута, задля подальшого вжиття заходів для його захисту, а саме: направлені запити, з вимогою надати інформацію щодо наявності у Боржника майнових активів, в наступні органи та установи: територіального сервісного центру №1241; Реєстраційної служби Дніпропетровського МУЮ; Головного управління Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Дніпропетровській області; Управління Держгеокадастру у м. Дніпро Дніпропетровської області; Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області; Державної служби інтелектуальної власності, Головного управління Держгеокадастру в Харківській області; Головного управління Держпраці у Харківській області; Державної служби з безпеки на транспорті; Державної авіаційної служби Україна; Дніпропетровської митниці ДФС; Харківської митниці ДФС; Державної адміністрації залізничного транспорту України; Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

На запити ліквідатора надійшли наступні відповіді, а саме:

- Регіонального сервісного центру МВС № 1241 в Дніпропетровській області отримано довідку № 31/4-1241-484 про те, що за ТОВ МАРІНТІС ЛТД транспорті засоби не зареєстровано;

- Відповідно до Витягу з державного реєстру обтяжень рухомого майна № 58055987 від 11.01.2019 року будь якого рухомого майна за ТОВ МАРІНТІС ЛТД , окрім реалізованого, не виявлено,

- Щодо Запису № 1 у даному Витягу, ліквідатор зазначає, що ТОВ МАРІНТІС ЛТД , відповідно до Витягу з ЄДР ЮО, ФОП та ГО є учасником лише у 2х юридичних особах - ДП ДИТЯЧІ ПРОДУКТИ ТОВ МАРІНТІС ЛТД та ТОВ ХЕППІ КІД ІНДАСТРІС , а тому відомості щодо переданих боржником в заставу корпоративних прав у ТОВ КІДФУДЗПРОДАКШН та ТОВ ДАЛІЯ ТРЕЙДІНГ - не відповідає дійсності, тобто зазначені корпоративні права не є активами боржника.

- Відповідно до Інформаційної довідки № 152346565 та 152340372 від 11.01.2019 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна вбачається, що станом на 11.01.2019 року за ТОВ МАРІНТІС ЛТД не зареєстровано нерухомого майна, окрім об'єкту житлової нерухомості - ясла-садка Незабутка , щодо якого ліквідатором вжито заходів відносно передачі даного об'єкту на баланс територіальної громади шляхом підписання Акту прийому-передачі.

- Відповідно до Витягу з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1001241730 від 08.08.2016 року ТОВ МАРІНТІС ЛТД є засновником ДП ДИТЯЧІ ПРОДУКТИ ТОВ МАРІНТІС ЛТД та ТОВ ХЕППІ КІД ІНДАСТРІС , зазначені корпоративні права було реалізовано на аукціоні від 16.07.2018 року;

- від ГУ Держпраці України в Дніпропетровській області ліквідатор отримав повідомлення № 3188-20/04 від 26.04.2017 року про те, що за ТОВ МАРІНТІС ЛТД великотоннажні та інші технологічні транспортні засоби, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, в територіальному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області не було зареєстровано;

- від ГУ Держпраці України у Харківській області ліквідатор отримав повідомлення № 032/05-18/110 від 06.01.2017 року про те, що за ТОВ МАРІНТІС ЛТД великотоннажні та інші технологічні транспортні засоби, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування, в територіальному управлінні Держпраці у Дніпропетровській області не було зареєстровано;

- від Головного управління Держпродспоживслужби отримано відповідь № 7.2/3986 від 12.04.2017 року про відсутність інформації про реєстрацію сільськогосподарської техніки за ТОВ МАРІНТІС ЛТД ;

- від Головного Управління Держгеокадастру в Дніпропетровській та Харківській області отримано довідки № 33-20-9.3-428/0/19-17 та № 33-4-038-269/107-17 про відсутність інформації щодо реєстрації правовстановлюючих документів на земельні ділянки власником яких є ТОВ МАРІНТІС ЛТД ;

- ліквідатором було проведено пошук зареєстрованого за боржником об'єктів права інтелектуальної власності, за результатами пошуку було встановлено наявність 22 свідоцтв про право власності на Знаки для товарів та послуг 36394, які було включено до ліквідаційної маси боржника та в подальшому реалізовано (копії роздруківок з сайту ДП УКРПАТЕНТ додаються);

- від Державної служби України з безпеки на транспорті надійшло повідомлення № 472/02/15-17 від 20.01.2017 року про те, що відповідно до Державного суднового реєстру України та Суднової книги України, записів щодо суден, власником яких є ТОВ МАРІНТІС ЛТД - відсутні;

- від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку надійшло повідомлення № 09/01/2086 від 03.02.2017 р. з інформацією про те, що ТОВ МАРІНТІС ЛТД , не володіє значними пакетами акцій емітентів станом на 11.01.2017 року;

- від ПАТ УКРЗАЛІЗНИЦЯ отримано відповідь № Ц-2/4-23/292-1 від 26.01.2017 року, з інформацією про те, що за даними Державного підприємства Головного інформаційно-обчислювального центру в Автоматизованому банку даних парку вантажних вагонів країн СНД і Балтії вантажні вагони не зареєстровані. Зазначене товариство відсутнє в довіднику;

- від Державної авіаційної служби України надійшло повідомлення № 12.1.1.19-951 від 31.01.2017 року з інформацією про те, що за ТОВ МАРІНТІС ЛТД повітряні судна не зареєстровано;

- з відкритих даних, які містяться на офіційному Інтернет ресурсі Державної архітектурно-будівельної інспекції ліквідатором було встановлено, що Інспекцією не видавалось дозвільної документації ТОВ МАРІНТІС ЛТД ;

- від Дніпропетровської митниці ДФС України отримано лист № 35/10/04-50-07 від 06.01.2017 року з інформацією про те, що на митних складах та складах тимчасового зберігання, які знаходяться в зоні діяльності Дніпропетровської митниці, відсутні товари, що надходили на адресу боржника.

- від Харківської митниці ДФС України отримано лист № 7/ФОП/00-3/20-70-18-01 від 06.01.2017 року з інформацією про те, що на митних складах та складах тимчасового зберігання, які знаходяться в зоні діяльності Дніпропетровської митниці, відсутні товари, що надходили на адресу боржника.

З метою виявлення кредиторів ТОВ МАРІНТІС ЛТД , ліквідатором були повідомлені усі відомі йому кредиторі за місцем реєстрації боржника на момент порушення провадження у справі, а саме: ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області;

- Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області; Головне управління Пенсійного фонду України у Дніпропетровської області; Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних; випадків на виробництві та професійних захворювань України; Дніпропетровське обласне відділення фонду соціального захисту інвалідів; Дніпровський міський центр зайнятості; ПАТ ДНІПРОГАЗ ; Шевченківський ВДВС м. Дніпра ГТУЮ у Дніпропетровській області; Московський ВДВС м. Харкова;

На адресу ліквідатора надійшли наступні відповіді, а саме:

- від Дніпровського міського центру зайнятості повідомлення № 1099 від 24.04.2017 року та Довідку про відсутність заборгованості;

- від Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних; випадків на виробництві та професійних захворювань України, було отримано повідомлення № 27/ю від 19.01.2017 року щодо відсутності у ТОВ МАРІНТІС ЛТД заборгованості перед Фондом станом із сплати страхових внесків,;

- від ПАТ Дніпрогаз надійшло повідомлення № Дд 01.4-ЛВ-80-0117 від 06.01.2017 року, з інформацією про те, що ТОВ МАРІНТІС ЛТД не має заборгованості;

- від Шевченківського ВДВС м. Дніпра ГТУЮ у Дніпропетровській області на адресу боржника надійшло повідомлення від 13.01.2017 за № 110 про відсутність відносно боржника відкритих виконавчих проваджень;

- Від Московського ВДВС м. Харкова на адресу боржника надійшло повідомлення від 31.10.2016 за № 14.6-35/дв-16 про відсутність відносно боржника відкритих виконавчих проваджень;

- від ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області отримано повідомлення № 760/04-62-10-016 від 18.01.2017 року з інформацією про наявні за боржником відкриті та закриті банківські рахунки. Так, на підставі наданої довідки за боржником було виявлено 1 відкритий банківський рахунок;

- від Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області отримано повідомлення № 760/04-62-10-016 від 18.01.2017 року з інформацією про наявні за боржником відкриті та закриті банківські рахунки.

За наслідком проведеної роботи із пошуку майнових активів ТОВ МАРІНТІС ЛТД було встановлено, що за боржником на праві власності перебувало 23 об'єкти нерухомого майна, 22 знаки для товарів та послуг а також корпоративні права у 2х юридичних особах.

Ліквідатором, з метою проведення незалежної оцінки виявлених активів боржника, було укладено Договір на проведення незалежної оцінки № 2003/18 від 20.03.2018 року з ТБ ПРАВОБЕРЕЖНА ТОВАРНА БІРЖА за яким Оцінювач повинен був провести оцінку рухомого майна банкрута. Вартість послуг з оцінки була визначена сторонами у розмірі 60 000, 00 грн. та які були перераховані на рахунок оцінювача після реалізації майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД .

Відповідно до отриманих звітів про вартість майна, ринкова вартість об'єктів нерухомості боржника складала 13 370 263, 00 грн.

У відповідності до ч.2 ст. 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: серед іншого проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута, очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу, продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

На виконання вимог ст. 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ліквідатором було проведено інвентаризацію майна божника про що було складено інвентаризаційний опис від 03.05.2018 року № 03/05/18. (Накази про призначення інвентаризації та інвентаризаційної комісії від 08.02.2017 року та інвентаризаційні описи додаються до Звіту).

Частиною 5 статті 44 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом передбачено, що ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Частиною 1 статті 43 Закону передбачено, що початковою вартістю ЦМК є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Керуючись приписами статей 49-51 Закону про банкрутство щодо визначення торгуючої організації та укладення з нею договору про проведення аукціону з продажу майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД ліквідатором було розміщено оголошення у регіональній газеті ВІСТІ ПРИДНІПРОВ'Я № від 11.01.2018 року із зазначенням проведення відповідного конкурсу.

На адресу ліквідатора ТОВ МАРІНТІС ЛТД було отримано заявки на участь від 3-х торгуючих організацій, а саме: ТБ ПЕРША УКРАЇНСЬКА МІЖРЕГІОНАЛЬНА ТОВАРНА БІРЖА (21050, м. Вінниця, вул. М.Оводова, буд.46); ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА (51925, м. Кам'янське, вул. Васильєвська, буд64); ТБ ПРАВОБЕРЕЖНА ТОВАРНА БІРЖА (51931, м. Кам'янське, пр. Свободи, буд. 35-С).

Від Товарної Біржі ПРАВОБЕРЕЖНА ТОВАРНА БІРЖА було отримано заяву № 1101/18/2 від 11.01.2018 року з додатками та зазначено що Товарна біржа має всі належні можливості для забезпечення продажу майна, вартість послуг по організації та проведенні аукціоні складе 2,5 % від вартості реалізації аукціону.

Від ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА було отримано пропозицію № 62/0 від 12.01.2018 року щодо організації аукціону, вартість послуг по організації та проведенні аукціоні складе 0,8 % від вартості реалізації аукціону.

Від ТБ ПЕРША УКРАЇНСЬКА МІЖРЕГІОНАЛЬНА ТОВАРНА БІРЖА № 55/1 від 11.01.2018 року з додатками та зазначено що Товарна біржа має всі належні можливості для забезпечення продажу майна, вартість послуг по організації та проведенні аукціоні складе 3 % від вартості реалізації аукціону.

З огляду на більш вигідну пропозицію щодо вартості послуг, яка надійшла від Товарної Біржі ЄВРОПЕЙСЬКА , ліквідатором із зазначеним організатором було укладено Договір № 4Б від 13.02.2018 року про організацію та проведення аукціону з продажу майна боржника у вигляді ЦМК на кожному із аукціонів. Даним Договором сторони, також визначили, що перший аукціон із продажу майна Боржника у вигляді ЦМК проводиться за сумою кредиторської заборгованості, визнаною господарським судом в межах справи про банкрутство № 904/11218/16, а саме - 32 881 790, 60 грн.

На виконання положень Договору про організацію та проведення аукціону ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА на сайті Мін'юсту та ВГСУ було розміщено оголошення про проведення аукціону з продажу майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД як цілісного майнового комплексу (номер публікації № 51558), аукціон призначено на 26.06.2018 року.

04.06.2018 року ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА на сайті Мін'юсту та ВГСУ було розміщено оголошення № 51841 про визнання торгів (аукціону), призначених на 26.06.2018 року такими, що не відбулися у зв'язку із відсутністю учасників, про що ліквідатору ТОВ МАРІНТІС ЛТД було направлено Повідомлення № 116 від 04.06.2018 року.

12.06.2018 року ліквідатором ТОВ МАРІНТІС ЛТД на адресу Товарної біржі було направлено лист № 01-34/13-06 від 12.06.2018 року із зазначенням необхідності проведення повторного аукціону у вигляді ЦМК, та із зазначенням умов його проведення.

14.06.2018 року ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА на сайті Мін'юсту та ВГСУ було розміщено оголошення про проведення аукціону з продажу майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД як цілісного майнового комплексу (номер публікації № 52076), аукціон призначено на 16.07.2018 року.

За результатами проведеного 16.07.2018 року повторного аукціону з продажу майна банкрута у вигляді ЦМК, переможцем аукціону стало Товариство з обмеженою відповідальністю АПК ДНІПРОАГРО (код ЄДРПОУ 36161054, місцезнаходження: 49005, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, пр-т. Д. Яворницького, буд. 1-А, оф. 702), яке запропонувало найвищу ціну за лот, а саме - 25 253 215, 20 грн.

Після завершення аукціону з боку організатора, переможця та ліквідатора ТОВ МАРІНТІС ЛТД було підписано Протокол № 1 від 16.07.2018 року про проведення аукціону з продажу майна банкрута з роз'ясненням переможцю обов'язків щодо укладення договору купівлі - продажу, порядку сплати вартості придбаного майна з урахуванням гарантійного внеску.

Також, від ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА ліквідатору було надано повідомлення про результати проведення повторного аукціону.

21.07.2018 року ліквідатором на адресу ТОВ АПК ДНІПРОАГРО було направлено пропозицію щодо укладення договору купівлі-продажу майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД із його проектом.

08.01.2019 року між переможцем та ліквідатором ТОВ МАРІНТІС ЛТД було підписано нотаріально посвідчений Договір купівлі - продажу майна підприємства - банкрута.

Як вбачається із виписки з ліквідаційного рахунку боржника у ПАТ ПУМБ від 26.07.2018 року на зазначений рахунок боржника від ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА надійшли грошові кошти від ТБ ЄВРОПЕЙСЬКА у розмірі - 2 415 890, 92 грн. (гарантійний внесок переможця мінус винагорода організатора аукціону відповідно до умов Договору), а також 22 622 671, 95 грн. - оплата за придбання майна ТОВ МАРІНТІС ЛТД від ТОВ АПК ДНІПРОАГРО .

Таким чином, переможцем аукціону у повній мірі було виконано покладені на нього обов'язки щодо оплати вартості майна, а ліквідатором, в свою чергу виконано зобов'язання щодо оплати вартості послуг організатора аукціону.

Також, на виконання умов договору № 2003/18 від 20.03.2018 року, ліквідатором було перераховано 60 000, 00 грн. за послуги з проведення оцінки майна банкрута.

Окремо ліквідатор наголошує, що як вбачається із виписки по ліквідаційному рахунку ТОВ МАРІНТІС ЛТД , з боку ліквідатора на банківський рахунок ТОВ ДЗМ було перераховано 26.07.2018 року грошові кошти у загальному розмірі - 24 978 562, 87 грн. у якості погашення визнаних судом кредиторських вимог.

На балансі ТОВ МАРІНТІС ЛТД обліковувався будинок дитячого садку, загальна площа якого складає 2994 м 2 , та розташований за адресою Полтавська обл., Хорольський р., м. Хорол, вулиця Молодіжна, будинок 13, реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна 654799353248.

Відповідно до ч.1 ст. 42 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, що належать юридичній особі - банкруту, які передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Керуючись вищезазначеною нормою Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатор зобов'язаний передати будинок дитячого садку, який обліковується на балансі ТОВ МАРІНТІС ЛТД до комунальної власності відповідної територіальної громади.

З метою належного виконання повноважень ліквідатора та проведення ліквідаційної процедури у відповідності до чинного законодавства України, ліквідатором ТОВ МАРЫНТЫС ЛТД було вжито відповідні заходи спрямовані на передачі будинку дитячого садку загальна площа якого складає 2994 м 2 , розташованого за адресою Полтавська обл., Хорольський р., м. Хорол, вулиця Молодіжна, будинок 13, реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна 654799353248, на баланс Хорольської міської ради.

Передача будинку дитячого садку загальна площа якого складає 2224,4 м 2 підтверджується Актом приймання-передачі нерухомого майна із власності ТОВ МАРІНТІС ЛТД до комунальної власності територіальної громади м. Хорола від 14.01.2019.

Отже, за наслідками розрахунку з кредитором та погашенням витрат пов'язаних з проведенням ліквідаційної процедури усі отримані в межах ліквідаційної процедури грошові кошти були повністю розподілені.

Отримавши від податкових органів довідки з інформацією про наявні за боржником відкриті та закриті банківські рахунки у банківських установах, ліквідатором було вжито заходів задля їх закриття.

Так, відповідно до довідок ДПІ у ТОВ МРІНТІС ЛТД були відкриті наступні банківські рахунки: р/р № 2600645468 (валюта - укр. грн.) у ПАТ ПУМБ (ліквідаційний рахунок) - отримано довідку від ПАТ ПУМБ № DNI/1104 від 09.11.2018 року про закриття зазначеного рахунку, р/р № 26005026133001 (валюта - Укр. грн.) у ПАТ ЮНЕКСБАНК - отримано довідку від ПАТ ЮНЕКСБАНК № 1 від 11.01.2019 року про закриття зазначеного рахунку.

На виконання частини 7 статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ліквідатором було здійснено дії із закриття банківських рахунків боржника.

Щодо казначейського рахунку ТОВ МАРІНТІС ЛТД № 375160000239691 (українська гривня), що обслуговується в Державній казначейській службі України ліквідатор зазначив наступне.

Змінами, внесеними до Податкового кодексу України Законом України від 28.12.2014 року № 71-VII, з 01.07.2015 року на постійній основі запроваджено систему електронного адміністрування податку на додану вартість - СЕА ПДВ. Так, відповідно до п.200-1, ст.. 200-1 Податкового кодексу платникам податку на додану вартість автоматично відкриваються рахунки в СЕА ПДВ.

Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість від 16 жовтня 2015 року № 1177 визначено, що електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку відкривається платнику податку Казначейством автоматично на безоплатній основі та виключно на підставі реєстру платників ПДВ, який Державна фіскальна служба надсилає Казначейству.

Відповідно до п.7 Порядку у разі анулювання реєстрації платника податку такий рахунок закривається шляхом направленням органами ДФС до Казначейства реєстру платників податку. На підставі такого реєстру Казначейство перераховує суми податку до бюджету та закриває відповідний рахунок.

Підпунктом д Пункту 5.1 Розділу V Положення про реєстрацію платнику податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України № 1130 від 14.11.2014 року визначено, що - Реєстрація діє до дати анулювання, яке відбувається у випадках, визначених пунктом 184.1 статті 184 розділу V Кодексу, якщо господарським судом винесено ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута;

Таким чином, відповідно до вищезазначеного, казначейський рахунок ТОВ МАРІНТІС ЛТД № 37519000036612 (українська гривня), що обслуговується в Державній казначейській службі України, буде закрито автоматично Державною казначейською службою після винесення судом ухвали про ліквідацію юридичної особи на підставі наданого Державною фіскальною службою реєстру платників податку.

Загальний розмір грошових вимог, які були визнані господарським судом Дніпропетровської області по справі № 904/11218/16, склав 32 881 790, 69 грн., загальна балансова вартість виявленого майна у процедурі ліквідації склала 12 986 479,68 грн., яке, за результатами проведених аукціонів було реалізовано за 25 253 215, 20 грн.

Так, станом на 11.01.2019 року, розмір задоволених грошових вимог кредиторів, відповідно до підсумкового реєстру вимог кредиторів складає 24 978 562,87 грн. Розмір незадоволених грошових вимог кредиторів склав 7 903 227, 82 грн.

На виконання абзацу 14 частини 2 статті 41 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом щодо передання документів банкрута на зберігання, документацію банкрута було передано до архівної установи про що ліквідатором було отримано Довідку № 178 від 01.11.2018 року від ТОВ ЮРИДИЧНО - АРХІВНЕ БЮРО ЛЕГІС .

Кредиторська заборгованість залишилась частково не погашеною у зв'язку з відсутністю майна та грошових коштів у підприємства-банкрута, про що підтверджують довідки реєструючих органів, копії яких містяться в матеріалах справи.

Відповідно до п.6 ч.1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справі про банкрутство підлягає припиненню, якщо затверджено звіт ліквідатора у порядку, передбаченому ст. 46 цього Закону.

У зв'язку з викладеним, суд вважає за необхідне звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута затвердити.

Враховуючи що за результатами ліквідаційного балансу у банкрута не залишилось майна для здійснення своєї статутної діяльності ТОВ МАРІНТІС ЛТД - слід ліквідувати, а провадження у справі припинити.

Згідно ч.5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Керуючись ст.ст. 41, 45, 46, п.1 ч. 6 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

Затвердити ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "МАРІНТІС ЛТД" (49000, м. Дніпро, пр. Карла Марка, 49; ЄДРПОУ 39663818).

Ліквідувати юридичну особу -Товариство з обмеженою відповідальністю "МАРІНТІС ЛТД" (49000, м. Дніпро, пр. Карла Марка, 49; ЄДРПОУ 39663818).

Відповідно ч. 5 ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Провадження у справі закрити.

Згідно ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення.

Відповідно до ст. 256 ГПК України строк на апеляційне оскарження ухвали суду - протягом десяти днів з дня складання повного судового рішення.

Копію ухвали надіслати: боржнику, кредитору, ліквідатору, Шевченківському ВДВС м. Дніпра ГТУЮ у Дніпропетровській області, відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців управління - реєстраційна служба Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради, ДПІ у Шевченківському районі м. Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області, Головному управлінню статистики у Дніпропетровській області.

Суддя І.В. Владимиренко

Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79396496
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —904/11218/16

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 19.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 06.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 04.12.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 14.11.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 24.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні