Постанова
від 21.01.2019 по справі 909/251/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/251/18

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

21.01.2019 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., секретар судового засідання Назарчук І. П., розглянувши у підсумковому судовому засіданні справу

за заявою: APV Logistics Sp.z.o.o.

(Al. Mireckiego, 22/1, Sosnowiec, 41-200, Poland KRS: 0000417803, REGON:

242909272, NIP: 6443500118)

представник кредитора: ОСОБА_1 за дорученням,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат"

про банкрутство,

за участю:

розпорядника майна ОСОБА_2,

від ініціюючого кредитора та боржника представники в судове засідання не з'явилися,

У С Т А Н О В И В:

до Господарського суду Івано-Франківської області звернулося APV Logistics Sp.z.o.o. із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (далі - ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат").

15.05.2018 суд відкрив провадження у справі, ввів процедуру розпорядження майном боржника строком на 115 календарних днів, призначив розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_2

Оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" було оприлюднено 15.05.2018 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

17.07.2018 за результатами попереднього засідання суд визнав APV Logistics Sp.z.o.o. кредитором ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" з грошовими вимогами четвертої черги в розмірі 9 803 748, 82 гривень та першої черги в розмірі 17 620, 00 гривень; відхилив грошові вимоги ТОВ "Факторинг Фінанс" в розмірі 14 231 870, 22 гривень; затвердив реєстр вимог кредиторів ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" на загальну суму 9 821 368, 82 гривень та призначив підсумкове засідання.

У підсумковому судовому засіданні суд заслухав доповідь розпорядника майна ОСОБА_2 про виконану роботу в процедурі розпорядження майном боржника. Зокрема, розпорядник майна зазначив, що господарської діяльності товариство не здійснює, відсутні будь-які кошти чи високоліквідні активи, що унеможливлює погашення поточних зобов'язань та визнаних судом вимог кредиторів, пропозицій від інвесторів, засновників щодо покращення фінансового стану товариства, а також пропозицій щодо укладення мирової угоди до розпорядника майна не надходило, можливість відновити платоспроможність боржника відсутня. Крім того, за результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства розпорядник майна не виявив.

Обставини справи, норми права та мотиви, з яких виходив суд при прийнятті даної постанови.

Щодо переходу до наступної судової процедури.

За визначенням статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

За приписами частини 1 статті 37 Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Дані норми Закону кореспондуються з нормами статей 205 та 209 Господарського кодексу України.

Так, згідно з частиною 1 статті 209 Господарського кодексу України, у разі нездатності суб'єкта підприємництва після настання встановленого строку виконати свої грошові зобов'язання перед іншими особами, територіальною громадою або державою інакше як через відновлення його платоспроможності цей суб'єкт (боржник) відповідно до частини четвертої статті 205 цього Кодексу визнається неспроможним.

Водночас, у силу приписів частини 8 статті 26 Закону, до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом, звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора).

Отже, необхідною умовою прийняття постанови про визнання боржника банкрутом і введення ліквідаційної процедури є: а) рішення комітету кредиторів про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; б) подане на підставі рішення комітету кредиторів відповідне клопотання арбітражного керуючого; в) встановлення судом неспроможності боржника через недостатність його майна відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів.

Так, суд встановив, що 03.08.2018 відбулись загальні збори кредиторів ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат", на яких було обрано комітет кредиторів боржника, до якого увійшло APV Logistics Sp.z.o.o.

27.12.2018 на засіданні комітету кредиторів боржника, оформленого відповідним протоколом № 1, було вирішено: звернутись до господарського суду з клопотанням про визнання ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3

На виконання рішення комітету кредиторів розпорядником майна подано відповідне клопотання.

Порушень вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час скликання та проведення засідань комітету кредиторів суд не встановив.

Неплатоспроможність боржника оцінюється господарським судом виходячи із співвідношення його активів та пасивів за результатами аналізу фінансово-господарського стану підприємства.

Статтею 22 Закону визначено, що на розпорядника майна покладено обов'язок здійснення аналізу фінансової та господарської діяльності боржника та надання господарському суду і комітету кредиторів звіту про свою діяльність, відомостей про фінансове становище боржника.

Суд встановив, що розпорядником майна боржника ОСОБА_2 проведено аналіз фінансово-господарської діяльності боржника. За результатами даного аналізу останнім зроблено наступні висновки: інвестиційне становище боржника та його становище на ринках характеризується нульовим значенням інвестиційної привабливості та повною відсутністю конкурентоспроможних позицій на ринках у зв'язку з відсутністю виробничих площ та обладнання, необхідних для виготовлення продукції та й взагалі абсолютного нездійснення виробничої діяльності; Товариство характеризується поточною неплатоспроможністю так як у нього відсутні будь-які кошти чи високоліквідні активи, що унеможливлює погашення поточних зобов'язань та визнаних судом вимог кредиторів, часткове погашення яких можливе не інакше як через застосування ліквідаційної процедури до боржника.

Загальний розмір визнаних судом вимог кредиторів боржника становить 9 821 368, 82 гривень. Водночас, у боржника виявлено тільки одну земельну ділянку кадастровий номер 0721187700:08:000:0122, площею 0, 4999 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що знаходиться за адресою: Волинська область, Іваничівський район, сільська рада Старолішнянська. Іншого рухомого чи нерухомого майна належного боржнику не виявлено. Таким чином, пасиви боржника значно перевищують його активи.

Отже, досліджуючи обставини, що підтверджують факт неплатоспроможності боржника, суд дійшов висновку про відсутність майна боржника, за рахунок якого можливо задовольнити вимоги конкурсного кредитора згідно з затвердженим судом реєстром. При цьому, у матеріалах справи відсутні відомості щодо пропозицій зі сторони можливих інвесторів та пропозиції щодо санації боржника, а внутрішня фінансово-господарська ситуація, що склалася на підприємстві не дає можливості відновити платоспроможність боржника. Вищенаведене в сукупності свідчить про те, що боржник не має можливостей погасити заборгованість перед кредитором та має місце його неоплатність.

Відтак, у даному випадку є всі визначені чинним законодавством ознаки, необхідні для визнання боржника банкрутом.

За таких обставин, слід визнати ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру щодо нього.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури настають наслідки, передбачені статтею 38 Закону.

Щодо звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном.

Відповідно до статті 115 Закону, звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається та затверджується судом.

15.01.2019 проведено збори комітету кредиторів (протокол № 2), на якому було схвалено звіт розпорядника майна ОСОБА_2 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за результатами процедури розпорядження майном боржника за період з 15.05.2018 по 21.01.2019 на загальну суму 61 618, 84 гривень та доручено останньому звернутися до суду для затвердження цього звіту.

З огляду на викладене, враховуючи рішення комітету кредиторів ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" від 15.01.2019, суд вважає за необхідне затвердити поданий арбітражним керуючим звіт про нарахування та виплату грошової винагороди за період здійснення ним повноважень розпорядника майна боржника.

Щодо призначення ліквідатора боржника.

За приписами частини 1 статті 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом.

У силу частини 1 статті 114 Закону, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання - за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом. До призначенням арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії осіб, зазначених у частині 2 цієї статті.

Відповідно до протоколу № 1 засідання комітету кредиторів від 27.12.2018, комітетом кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3 для призначення ліквідатором ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат", який надав суду відповідну згоду.

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3, суд дійшов висновку про відповідність останнього вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Відтак, суд призначає арбітражного керуючого ОСОБА_3 ліквідатором ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" та, враховуючи вимоги статті 115 Закону, встановлює грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора у розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

Разом із цим, у силу приписів частини 3 статті 38 Закону, слід оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання ТОВ "Нововолинський олійно-жировий комбінат" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури. Строк для пред'явлення кредиторських вимог до боржника становить два місяці з дня оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Керуючись статтями 2, 9, 37, 38, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", статтями 12, 20, 232, 233, 236 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" та повноваження розпорядника майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_2.

2. Визнати банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018, ідентифікаційний код: 31674199).

3. Відкрити ліквідаційну процедуру щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018, ідентифікаційний код: 31674199) строком на дванадцять місяців.

4. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018, ідентифікаційний код: 31674199) арбітражного керуючого ОСОБА_3 (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) від 26.07.2013 № 1689; АДРЕСА_1, 76018; поштова адреса: АДРЕСА_2, 76018).

5. Встановити грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора у розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора.

6. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018, ідентифікаційний код: 31674199) банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

7. Зобов'язати ліквідатора банкрута інформувати господарський суд про свою роботу та вжиття заходів, спрямованих на задоволення вимог кредиторів та хід ліквідаційної процедури банкрута, надавати суду відомості щодо проведення ліквідаційної процедури з підтверджуючими документами кожні два місяці.

8. Ліквідатора банкрута зобов'язати провести ліквідаційну процедуру відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та надати суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута у строк до 23.12.2019.

9. Затвердити звіт розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018, ідентифікаційний код: 31674199) арбітражного керуючого ОСОБА_2 про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за результатами процедури розпорядження майном боржника за період з 15.05.2018 по 21.01.2019 в сумі 61 618, 84 гривень.

10. Засідання суду призначити на 03.04.2019 на 10 год 00 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Шевченка, 16, м. Івано-Франківськ, 76000; корпус 1, зал судових засідань № 5.

11. Дану постанову направити:

- представнику ініціюючого кредитора APV Logistics Sp.z.o.o.: ОСОБА_1 (АДРЕСА_3, 02072);

- банкруту: Товариству з обмеженою відповідальністю "Нововолинський олійно-жировий комбінат" (вул. Симона Петлюри, 8, м. Івано-Франківськ, 76018);

- арбітражному керуючому: ОСОБА_2 (вул. Лесі Українки, буд. 1а, с. Угринів, Тисменицький район, Івано-Франківська область, 77423);

- ліквідатору: ОСОБА_3 (АДРЕСА_4, 76018; поштова адреса: АДРЕСА_5, 76018);

- відділу з питань банкрутства Головного управління юстиції в Івано-Франківській області (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ,76000);

- Подільському районному відділу державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві (проспект Георгія Гонгадзе, будинок 5-Б, місто Київ, 04208);

- Івано-Франківському міському відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вул. Галицька, 45, м. Івано-Франківськ, 76000);

- Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вул. Галицька, 45, м. Івано-Франківськ, 76000);

- Прокуратурі Івано-Франківської області (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, 76018);

- Головному управлінню ДФС в Івано-Франківській області (вул. Незалежності, 20, м. Івано-Франківськ, 76000).;

- Івано-Франківському міському суду Івано-Франківської області (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, 76018);

- Івано-Франківському окружному адміністративному суду (вул. Незалежності, 46, м. Івано-Франківськ, 76018);

- Реєстраційній службі Івано-Франківського міського управління юстиції в Івано-Франківській області (вул. Незалежності, буд. 9, м. Івано-Франківськ, 76000).

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття - 21.01.2019.

Постанова може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду у строк, визначений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складений 25.01.2019.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено25.01.2019
Номер документу79396841
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/251/18

Ухвала від 18.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 02.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 22.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Постанова від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Постанова від 10.12.2018

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні