Ухвала
від 22.01.2019 по справі 577/4543/18
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/4543/18

Провадження № 1-кс/577/279/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" січня 2019 р. м. Конотоп

Конотопський міськрайонний суд Сумської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотопі Сумської області клопотання старшого слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про призначення інженерно-технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 від 17 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

21 січня 2019 року старший слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням та прохає призначити інженерно-технічну експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 від 17 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Своє клопотання обгрунтовує тим, що 16 жовтня 2018 року під час огляду за участю спеціалістів відділу архітектури та містобування Конотопської міської ради Сумської області, ДАБІ в Сумській області, УДСНС в Сумській області на земельній ділянці за адресою: м. Конотоп Сумської області, вул. Деповська, 107 (кадастровий номер 5910400000:05:007:0013) був виявлений автогазозаправний пункт (АГЗП) ТОВ «Компанія «МАСТ» (код ЄДРПОУ 34239453), яка здійснював свою діяльність, що відноситься до робіт з підвищеною небезпекою, з грубим порушенням нормативно-правових актів у галузі протипожежної та промислової безпеки, охорони праці, архітектури і будівництва та містобудування

17 жовтня 2018 року відомості про вказане кримінальне правопорушення були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що у ТОВ «Компанія «МАСТ» відсутній дозвіл на початок будівельних робіт та сертифікат про введення в експлуатацію; договір оренди на земельну ділянку, яка розташована за адресою: м. Конотоп Сумської області, вул. Деповська, 107 укладений з іншим суб`єктом господарювання (ПАТ «Українська енергетична група»); всупереч містобудівним умовам і обмеженням на земельній ділянці встановлено дві ємності для скрапленого газу замість однієї; не надано акт здачі в експлуатацію протипожежної сигналізації; надані документи по цивільному захисту не відповідають дійсності, оскільки у них зазначена одна ємність для скрапленого газу, а фактично встановлено дві такі ємності; не надано протокол заміру опору ізоляції електричних мереж та ревізію блискавко-захисту; не забезпечено зовнішнім протипожежним водопостачанням; відсутній переносний газоаналізатор; не надано дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою й експлуатації обладнання з підвищеною небезпекою; не надано паспорти на посудину й заправний модуль; не надано документи щодо навчання; не проведено інструктажі з питань охорони праці й пожежної безпеки тощо.

Вказані факти свідчать про грубе порушення правил безпеки під час виконання робіт, що відносяться до підвищеного рівня небезпеки з боку ТОВ «Компанія «МАСТ», що може створити небезпеку загибелі людей та настання інших тяжких наслідків, оскільки поряд розташовані житлові будинки, автогаражний кооператив, автомобільна дорога та розважальні заклади.

16 жовтня 2018 року під час огляду було вичвлено та вилучено обладнання АГЗП ТОВ «Компанія «МАСТ», а саме: заправний модуль у складі 2-х ємностей, насосного обладнання і заправної колонки, та 3 журнали інструктажів.

Для досудового розслідування кримінального провадження є необхідним проведення інженерно-технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Ухвалою Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 25 жовтня 2018 року було призначено судову інженерно-технічну експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності та до проведення експертизи було залучено експертів Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса

Однак із значною завантаженістю експертів вона тривалий час залишається без виконання. Орієнтований строк виконання 1-2 років. У зв`язку цим, листом від 21 січня 2019 року проведення експертизи було відкликано.

Таким чином, на даний час виникла необхідність у призначенні судової інженерно-технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності до Сумського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса.

Старший слідчий СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 надав заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи без його участі, зазначивши, що клопотання підтримує та прохає його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши надані матеріали, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Частиною 1 ст. 243 КПК України передбачено, що експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

В судовому засіданні встановлено, що 17 жовтня 2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 внесені відомості щодо скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, за фактом порушення ТОВ «Компанія МАСТ» правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

Кримінальне провадження перебуває у провадженні слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 .

Оскільки для вирішення питання щодо дотримання ТОВ «Компанія «МАСТ» правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, необхідні спеціальні знання, слідчий суддя приходить висновку, що слідчим доведено, що для вирішення питань, які мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Керуючись ст.ст. 242-244 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про призначення інженерно-технічної експертизи з охорони праці та безпеки життєдіяльності задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 від 17 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи належать роботи, які здійснює ТОВ «Компанія «МАСТ» по торгівлі скрапленим газом на автогазозаправному пункті, який розташований за адресою: м. Конотоп Сумської області, вул. Деповська, 107, до робіт з підвищеною небезпекою?

2. Якщо так, то яка особа є відповідальною за дотримання правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою ТОВ «Компанія «МАСТ» по торгівлі скрапленим на автогазозаправному пункті, який розташований за адресою: м. Конотоп Сумської області, вул. Деповська, 107?

3. Чи дотриманні ТОВ «Компанія «МАСТ» вимоги нормативно-правових актів та законодавства України про охорону праці, про промислову, техногенну та пожежну безпеку, про об`єкти підвищеної небезпеки ?

4. Дії яких осіб ТОВ «Компанія «МАСТ» по торгівлі скрапленим газом на автогазозаправному пункті, яке розташоване за адресою: м. Конотоп Сумської області, вул. Деповська, 107, з технічної точки зору знаходяться у причинному зв`язку з невиконанням вимог нормативно-правових актів та законодавства України про охорону праці, про промислову, техногенну та пожежну безпеку, про об`єкти підвищеної небезпеки, та чи могли вказані дії створити загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків?

До проведення експертизи залучити експертів Сумського відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків під час провадження досудового розслідування.

Надати експертам для проведення експертизи матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018200080001062 від 17 жовтня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України (за потреби).

Зобов`язати Сумське відділення Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса у місячний термін з дня надходження відповідної ухвали суду провести інженерно-технічну експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності, а висновок експерта направити до СВ Конотопського ВП ГУНП в Сумській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудКонотопський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення22.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79417494
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення експертизи

Судовий реєстр по справі —577/4543/18

Ухвала від 17.04.2019

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Олійник В. Б.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Сумський апеляційний суд

Олійник В. Б.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 25.10.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

Ухвала від 18.10.2018

Кримінальне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Ярмак О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні