Постанова
від 09.02.2010 по справі 2а-748/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

9 лютого 2010 року о 10 год., 41 хв. м. Львів

Львівський окружний адм іністративний суд, суддя Гав дик З.В.

секретар судового засідан ня Черній Ю.Л.

розглянувши в судовому зас іданні адміністративну спра ву № 2а-748/10/1370

за позовом Управління Пенсійного фон ду України в Сокальському ра йоні Львівської області, пре дставник - Щудло Н.О. (дов іреність № 29/06 від 04.01.2010 року) до Товариства з обмеженою ві дповідальністю «Племптахор епродуктор «Сокальський»», п редставник - не з' явився про стягнення заборгованості в сумі 4342,99 грн.

Управління Пенсійного фон ду України в Сокальському ра йоні Львівської області звер нулося до Львівського окружн ого адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відп овідальністю «Племптахореп родуктор «Сокальський»» про стягнення заборгованості в сумі 4342,99 грн.

Позивач свої позовні вимог и обґрунтовує Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», Інструкцією «Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пен сійне страхування до пенсійн ого фонду України». Заборгов аність відповідача, згідно п оданого розрахунку страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування, що підлягають сплат і за листопад 2009 року становит ь 4342,99 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримала п озовні вимоги, у повному обся зі, просила суд задоволити по зов повністю.

Відповідач явку повноважн ого представника в судове за сідання не забезпечив, запер ечення на позовну заяву не по дав.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, безпосере дньо, всебічно, повно та об' є ктивно дослідивши наявні у с праві докази, давши їм оцінку , суд -

ВСТАНОВИВ:

Спірні правовідносини р егулюються Конституцією Укр аїни, Законом України «Про за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування» за № 1058-ІV від 09.07.2003 року із змінами і д оповненнями, Інструкцією «Пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України», зат вердженою постановою правлі ння Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року N 21-1, із змінами і до повненнями, КАС Україна.

Згідно ст. 5 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », цей Закон регулює відносин и, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язково го державного пенсійного стр ахування.

Згідно ст. 23 цього ж Закону, с пори, що виникають із правові дносин за цим же Законом, вирі шуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно ст. 17 КАС України, комп етенція адміністративних су дів поширюється на спори за з верненням суб'єкта владних п овноважень у випадках, встан овлених законом.

Згідно ч. 5 ст. 106 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня» , органи Пенсійного фонду вправі звернутись до суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 цього ж Закону, платниками страхови х внесків до солідарної сист еми є страхувальники, зокрем а, підприємства, установи і ор ганізації, створені відповід но до законодавства України, незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, об'єднання громадя н, профспілки, політичні парт ії (у тому числі філії, предста вництва, відділення та інші в ідокремлені підрозділи зазн ачених підприємств, установ, організацій, об'єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності т а інші особи (включаючи юриди чних та фізичних осіб - суб'єкт ів підприємницької діяльнос ті, які обрали особливий спос іб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий податок, придбали спеціал ьний торговий патент), які вик ористовують працю фізичних о сіб на умовах трудового дого вору (контракту) або на інших у мовах, передбачених законода вством, або за договорами цив ільно-правового характеру.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 цього ж Зако ну, страхувальник зобов'язан ий нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески.

Згідно ч. 6 ст. 20 цього ж Закону , страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний б азовий звітний період, не піз ніше ніж через 20 календарних д нів із дня закінчення цього п еріоду.

Згідно ч. 12 ст. 20 цього ж Закону , страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінанс ового стану платника страхов их внесків.

Згідно п. 7 ч. 3 ст. 106 цього ж Зако ну , у разі якщо страхувальник , який одержав вимогу територ іального органу Пенсійного ф онду про сплату недоїмки і пр отягом десяти робочих днів п ісля її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недо їмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, в ключеної до вимоги, або не узг одив вимогу з відповідним ор ганом Пенсійного фонду, або н е оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо с трахувальник узгодив вимогу , але не сплатив узгоджену сум у недоїмки протягом десяти р обочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідн ий орган Пенсійного фонду зв ертається в установленому за коном порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відпо відного підрозділу державно ї виконавчої служби. Крім цьо го, орган Пенсійного фонду та кож має право звернутися до с уду з позовом про стягнення н едоїмки.

Заборгованість відповідач а по сплаті страхових внескі в становить 4342,99 грн., що підтвер джується розрахунком суми ст рахових внесків на загальноо бов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають с платі за листопад 2009 року та є п огодженою між сторонами. Із п ояснень представника позива ча, вказана заборгованість в ідповідача станом на час вир ішення справи не сплачена.

Таким чином, позовні вимоги позивача про стягнення з від повідача заборгованості за л истопад 2009 року в сумі 4342,99 грн. пі длягають задоволенню, оскіль ки на відповідача законодавц ем покладений обов' язок на раховувати, обчислювати і сп лачувати в установлені строк и та в повному обсязі страхов і внески.

Розподіл судових витрат зг ідно ст. 94 КАС України не засто совується, оскільки позивач звільнений від сплати судово го збору на підставі п. 34 ст. 4 Де крету Кабінету Міністрів Укр аїни «Про державне мито» № 7-93 в ід 21 січня 1993 року (зі змінами та доповненнями).

Керуючись ст.ст. 69, 70, 159-163, 167 КАС У країни, суд -

П Р И Й Н Я В:

1. Адміністративний позо в задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Племптахорепродуктор «Сок альський»» (ЄДРПОУ 05477089, Львівс ька область, Сокальський рай он, с. Варяж) на користь Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Сокальському районі Льві вської області (ЄДРПОУ 22382924, Льв івська область, м. Сокаль, Геро їв УПА, 11) заборгованість в сум і 4342,99 грн.

3. Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про апеляц ійне оскарження, встановлено го ст. 186 КАС України, якщо таку заяву не було подано.

Якщо було подано заяву п ро апеляційне оскарження, ал е апеляційна скарга не була п одана у строк, встановлений с т. 186 КАС України, постанова наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

У разі подання апеляційн ої скарги судове рішення, якщ о його не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, т о вважається, що постанова су ду не набрала законної сили.

4. Сторони та інші особи, як і беруть участь у справі, а так ож особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив пита ння про їхні права, свободи, ін тереси чи обов'язки, мають пра во оскаржити в апеляційному порядку постанову суду першо ї інстанції повністю або час тково в порядку і строки вста новлені ст. 186 КАС України:

Про апеляційне оскарженн я рішення суду першої інстан ції спочатку подається заява . Обґрунтування мотивів оска рження і вимоги до суду апеля ційної інстанції викладають ся в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оск арження та апеляційна скарга подаються до адміністративн ого суду апеляційної інстанц ії через суд першої інстанці ї, який ухвалив оскаржуване с удове рішення. Копія апеляці йної скарги одночасно надсил ається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційне оск арження постанови суду першо ї інстанції подається протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення, а в разі складення пос танови у повному обсязі відп овідно до статті 160 цього Коде ксу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було п роголошено у відсутності осо би, яка бере участь у справі, т о строк подання заяви про апе ляційне оскарження обчислює ться з дня отримання нею копі ї постанови. Апеляційна скар га на постанову суду першої і нстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Постанова складена у пов ному обсязі 10.02.2010 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення09.02.2010
Оприлюднено05.07.2010
Номер документу7946682
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-748/10/1370

Постанова від 09.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Постанова від 09.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зеновій Володимирович

Ухвала від 22.01.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зеновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні