Ухвала
від 29.01.2019 по справі 522/454/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/454/19

Провадження № 1-кс/522/618/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2019 року Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , за участюпрокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 ,розглянувши клопотанняслідчого вОВС СВпрокуратури Одеськоїобласті ОСОБА_6 про відстороненнявід посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Херсон,громадянина України,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,проживаючого заадресою: АДРЕСА_2 ,проходить службув Державнійкримінально -виконавчій службіУкраїни напосаді заступниканачальника Південногоміжрегіонального управлінняз питаньвиконання кримінальнихпокарань тапробації Міністерстваюстиції України,підозрюваного увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.368ч.3 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу начальника «Дар`ївської виправної колонії (№10) №36о/с від 21.07.2017 старшого лейтенанта внутрішньої служби ОСОБА_7 призначено на посаду заступника начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення начальником відділу інтендантського та господарського забезпечення державної установи «Дар`ївська виправна колонія (№10).

Відповідно до Положення про державну установу «Дар`ївська виправна колонія (№10)», затвердженого Наказом Міністерства Юстиції України 27.06.2018 №2186/5, діяльність виправної колонії управління контролюється та координується Південним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України та Адміністрацією ДКВС України.

Територіальний орган Південне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції (далі територіальний орган) є органом державної влади, який утворюється для реалізації повноважень Міністерства юстиції на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Відповідно до положення про Південне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 07.04.2017 № 1176/5, вказаний територіальний орган у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції і законів України, актами Кабінету Міністрів України, дорученнями Прем`єр-міністра України, Міністра юстиції України, його першого заступника та заступників, Державного секретаря Міністерства Юстиції України, розпорядженнями місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування.

Територіальному органу безпосередньо підпорядковуються уповноважені органи з питань пробації та воєнізовані формування, що є відокремленими підрозділами без права юридичної особи та діють на підставі положень, що затверджуються Міністерством юстиції, установи виконання покарань, слідчі ізолятори, заклади охорони здоров`я, підприємства, установи та організації, створені для забезпечення завдань Міністерства юстиції України.

Відповідно до п. 3 Положення основними завданнями територіального органу є:

- реалізація єдиної державної політики у сфері виконання кримінальних покарань;

- формування системи наглядових, соціальних, виховних та профілактичних заходів, які застосовуються до засуджених та осіб, узятих під варту;

- забезпечення дотримання прав людини і громадянина, вимог законодавства щодо виконання і відбування кримінальних покарань, реалізація законних прав та інтересів засуджених і осіб, узятих під варту;

Територіальний орган відповідно до покладених на нього завдань організовує тримання осіб, узятих під варту, забезпечує виконання вироків суду і застосування передбачених законом заходів впливу з метою виправлення і профілактики асоціальної поведінки засуджених осіб; забезпечує додержання вимог законодавства в органах і установах, запобігає вчиненню злочинів і дисциплінарних проступків засудженими та особами, взятими під варту; організовує діяльність підпорядкованих органів та установ щодо захисту прав і свобод людини в умовах відбування кримінального покарання; здійснює медичний контроль за станом здоров`я засуджених та осіб, взятих під варту, забезпечує надання їм медичної допомоги, належну санітарно-епідемічну обстановку в підпорядкованих установах виконання покарань; вживає заходів з охорони та запобігання і припинення дій, що дезорганізують роботу виправних установ.

З метою організації своєї діяльності територіальний орган у межах своїх повноважень видає накази організаційного-розпорядчого характеру.

Територіальний орган очолює начальник, який має двох заступників, у тому числі першого заступника.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів», будучи працівником правоохоронного органу, а також будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими повноваженнями, тобто будучи особою, згідно із статтею 3 Закону України «Про запобігання корупції», уповноваженою на виконання функцій держави, і таким чином постійно здійснюючи функції представника влади, обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, будучи заступником керівника органу державної влади, та відповідно до п. 2 Примітки 1 до ст. 368 КК України, будучи службовою особою, яка займає відповідальне становище і якій, відповідно до ст.22Закону України«Про запобіганнякорупції» заборонено використовувати свої службові повноваження та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, заступник начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України ОСОБА_4 за попередньою змовою із заступником колонії державної установи «Голопристанська виправна колонія № 7» ОСОБА_8 та заступником начальника установи з інтендантського та комунально-побутового забезпечення державної установи «Дар`ївська виправна колонія № 10» ОСОБА_7 вимагав та отримав неправомірну вигоду від керівника ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) в особі ОСОБА_9 за наступних обставин.

Так, у ході зустрічі, яка відбулась 25.06.2018 близько 09.00 год., поблизу кафе FreshLine за адресою: Привокзальна площа, 2/1, в м. Одеса, між керівником ПП ««Югакваторг» в особі ОСОБА_9 та заступником начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України ОСОБА_4 останній повідомив, що восени 2018 року пенітенціарною службою планується проведення тендерних закупівель паливної деревини для потреб виправних колоній Південного регіону України. При цьому попередньо повідомив про запланований загальний обсяг закупівель близько, що повинен складати від 2000 до 3000 метрів кубічних деревини. Крім того зазначив, що у другій половині вересня 2018 року буде відомо, яку саме суму грошових коштів буде виділено для проведення вказаних тендерних закупівель. ОСОБА_4 запропонував, щоб у зазначених ним тендерних закупівлях взяло участь належне ОСОБА_9 приватне підприємство «Югакваторг».

У подальшому 19.11.2018 між ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) в особі ОСОБА_9 та державною установою «Дар`ївська виправна колонія №10» в особі начальника ОСОБА_10 укладено договір купівлі-продажу № Г-265 дров хвойних порід на загальну суму 199000 гривень за 200 м?.

Крім того, 06.12.2018 між ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) в особі ОСОБА_9 та державною установою «Дар`ївська виправна колонія №10» в особі начальника ОСОБА_10 укладено договір купівлі-продажу № Г-281 дров хвойних порід на загальну суму 199995 гривень за 201 м?.

На виконання вказаних договорів 19.11.2018 ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) здійснило поставку ДУ «Дар`ївська виправна колонія №10» 35 м? дров хвойних порід на загальну суму 34825 грн., а 21.11.2018 на загальну суму 11 940 грн. за 12 м? та 26.11.2018 на загальну суму 35 820 грн. за 36 м?.

Крім того, 13.12.2018 між ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) в особі ОСОБА_9 та державною установою «Голопристанська виправна колонія № 7» в особі начальника ОСОБА_11 укладено договір купівлі-продажу № Г-327 дров паливних хвойних порід на загальну суму 199995 гривень за 201 м? та 20.12.2018 укладено договір купівлі-продажу № Г-345 дров паливних хвойних порід на загальну суму 66005 грн. за 66,3 м?.

Відповідно до п. 7 вказаних договорів «оплата товарів Покупцем здійснюється за договірною ціною шляхом перерахування грошей на розрахункових рахунок Продавця в 3-ти денний термін з моменту отримання товарів, на підставі рахунку фактури, а видаткової накладної.

Будь-які розрахунки готівкою за поставлений товар не передбачено. Додаткові угоди до вказаних договорів не укладались.

Разом з тим під час однієї з розмов, яка відбулась у місті Одесі, ОСОБА_4 повідомив директору ПП ««Югакваторг» ОСОБА_9 , що укладання договорів та подальша співпраця з державними підприємствами, можлива лише за умови надання йому особисто частини кубометрів деревини, придбаної за державні кошти та передачі йому через його підлеглих ОСОБА_7 та ОСОБА_8 «відкатів» від продажу придбаної деревини, яка буде закупатися по завищеній вартості.

Так, 22.12.2018 року, на виконання вказівок ОСОБА_4 , в ході особистої зустрічі з ОСОБА_9 та з ОСОБА_7 у кафе Джон Говард паб, за адресою: м Херсон, пр. Ушакова 30/1, останній повідомив, що ОСОБА_9 в якості «відкату» повинна передати йому 24 000 гривень за укладення кожного з договорів та 20 000 гривень за непостачання 23 кубів лісу, що всього складало суму 68000 гривень.

Цього ж дня ОСОБА_9 передала ОСОБА_7 частину обумовленої неправомірної вигоди у розмірі 25000 гривень та 26.12.2018 передала останньому ще 10000 гривень.

26.12.2018 під час розмови, яка відбулась між ОСОБА_9 та ОСОБА_8 , в кафе на набережній м. Гола Пристань, останній висунув вимогу надати йому неправомірну вигоду у розмірі 37 тисяч гривень. У зв`язку з відсутністю у ОСОБА_9 вказаної суми ОСОБА_8 на його вимогу було передано частину неправомірної вигоди у розмірі 10000 гривень.

Далі 08.01.2019 ОСОБА_9 на виконання вказівки ОСОБА_4 передала ОСОБА_7 10 тисяч гривень, та ОСОБА_8 5 тисяч гривень.

11.01.2019 ОСОБА_7 отримав частину раніше обумовленої неправомірної вигоди у розмірі 20000 гривень, ОСОБА_8 отримав у розмірі 9100 гривень, при цьому ОСОБА_8 висунув вимогу про необхідність ще передати їм неправомірну вигоду у сумі 33000 гривень. Вказані дії вчинені за попередньою змовою з ОСОБА_4 .

Всього ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_4 отримали від директора ПП ««Югакваторг» (код ЄДРПОУ 37542485) ОСОБА_9 неправомірну вигоду у сумі 89 100 тисяч гривень.

Після отримання неправомірної вигоди ОСОБА_4 о 11.04 у приміщенні Центрального аеропорту м. Одеси за адресою: м. Одеса, вул. Центральний Аеропорт, 2, ОСОБА_8 о 10.47 у м. Гола Присталь Херсонської області, та ОСОБА_7 о 11.40 за адресою: Херсонська обл., Антонівська с/р, автодорога Одеса-Мелітополь-Новоазвовськ затримано згідно ст. 208 КПК України працівниками правоохоронних органів, а предмет неправомірної вигоди вилучено.

Загальна сума отриманої неправомірної вигоди вказаної суми склала 89100 грн.

Кримінальне правопорушення, у якому підозрюється ОСОБА_7 , безпосередньо пов`язане з перебуванням його на посаді заступника начальника установи з інтендантського та комунально побутового забезпечення начальник відділу інтендантського та господарського забезпечення державної установи «Дар`ївська виправна колонія № 10».

Прокурор просив задовольнити клопотання та відсторонити підозрюваного від посади.

Підозрюваний та його захисник заперечували щодо задоволення клопотання та просили відмовити у його задоволенні.

Відповідно до ч. 2 ст. 156 КПК України, слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання подано без додержання вимогстатті 155цього Кодексу, повертає його прокурору, про що постановляє ухвалу.

Згідно ст. 155 КПК України, прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади. Із клопотанням про відсторонення особи від посади до органів державної влади, зазначених участині третій статті 154цього Кодексу, має право звернутися прокурор, а про відсторонення від посади члена Національного агентства з питань запобігання корупції - Генеральний прокурор або його заступник.

У клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на обставини;

4) посада, яку обіймає особа;

5) виклад обставин, що дають підстави вважати, що перебування на посаді підозрюваного, обвинуваченого сприяло вчиненню кримінального правопорушення;

6) виклад обставин, що дають підстави вважати, що підозрюваний, обвинувачений, перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином;

7) перелік свідків, яких слідчий, прокурор вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання.

До клопотання також додаються:

1) копії матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання;

2) документи, які підтверджують надання підозрюваному, обвинуваченому копій клопотання та матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Вислухавши прокурора, підозрюваного та захисника, вивчивши матеріали клопотання, вважаю, що слідчим та прокурором не вказано обставини, що дають підстави вважати, що ОСОБА_4 перебуваючи на посаді, знищить чи підробить речі і документи, які мають суттєве значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином, та не надано матеріалів, якими обґрунтовується клопотання про відсторонення від посади та доводи вказані у клопотанні, а саме показання свідка, протоколом обшуку, матеріалами НСРД, тому клопотання слідчого підлягає поверненню прокурору, у зв`язку з тим, що воно подано без додержання вимог статті 155 цього Кодексу.

Керуючись ст. ст. 110, 131, 132, 154-157, 309, 395КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого в ОВС СВ прокуратури Одеської області ОСОБА_6 про відсторонення від посади заступника начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 повернути прокурору, для усунення недоліків.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

29.01.2019

Дата ухвалення рішення29.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу79467459
СудочинствоКримінальне
Сутьвідстороненнявід посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Херсон,громадянина України,зареєстрованого заадресою: АДРЕСА_1 ,проживаючого заадресою: АДРЕСА_2 ,проходить службув Державнійкримінально -виконавчій службіУкраїни напосаді заступниканачальника Південногоміжрегіонального управлінняз питаньвиконання кримінальнихпокарань тапробації Міністерстваюстиції України,підозрюваного увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ст.368ч.3 КК України

Судовий реєстр по справі —522/454/19

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 19.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 09.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 05.07.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні