Рішення
від 23.01.2019 по справі 664/2369/18
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.01.2019

Справа № 664/2369/18

Провадження № 2/664/131/19

РIШЕННЯ

IМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 січня 2019 року Цюрупинський районний суд

Херсонської областi

в складі: судді Яценка О.М.,

за участю секретаря судового засідання Брустман О.М.,

позивача - ОСОБА_1,

представника позивача - адвоката ОСОБА_2,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в місті Олешки в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Виноградівської сільської ради Олешківського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Голопристанський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Виноградівської сільської ради Олешківського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Голопристанський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, про встановлення факту, що має юридичне значення, та визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.

Представник позивача - адвокат ОСОБА_2 у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, суду пояснив, що позивач ОСОБА_1 та спадкодавець ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 року зареєстрували шлюб у Голопристанському районному бюро РАЦС Херсонської області. ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер ОСОБА_4, який на випадок своєї смерті заповіту не залишив, у зв'язку із чим позивач як спадкоємець першої черги за законом 01.12.2017 року звернулася із заявою про прийняття спадщини. 18.07.2018 року постановою нотаріуса ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про прийняття спадщини, оскільки в свідоцтві про смерть ОСОБА_4 та свідоцтві про укладення шлюбу прізвище та по батькові спадкодавця різняться, а саме зазначено російською мовою ОСОБА_4 , а в свідоцтві про смерть українською мовою ОСОБА_4 . Враховуючи зазначене, просить встановити факт реєстрації шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_4, а також визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

Позивач ОСОБА_1 поданий нею позов та пояснення, надані представником, підтримала, просила задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представник відповідача Виноградівської сільської ради у судове засідання не з'явився, до суду надав заяву про проведення судового засідання за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Представник третьої особи Голопристанського міськрайонного відділу ДРАЦС у судове засідання не з'явився, до суду надав заяву про проведення судового засідання за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Відповідно до ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Свідок ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснила, що вона знає позивача ОСОБА_1 та ОСОБА_4 як подружжя з 2003 року, з ними часто спілкувалася. ОСОБА_4 помер більше року, до смерті вони разом проживали в будинку в с. Привітне.

Свідок ОСОБА_6 у судовому засіданні пояснив, що він знає ОСОБА_7 та ОСОБА_4 як подружжя більше 15 років, товаришували сім'ями. ОСОБА_8 проживала в с. Привітне. ОСОБА_4 помер на початку серпня 2017 року.

Заслухавши позивача та її представника, пояснення свідків, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року у с. Привітне Олешківського району Херсонської області помер ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2. Після його смерті відкрилася спадщина на житловий будинок АДРЕСА_1, який належав померлому на підставі договору купівлі-продажу від 17.05.1996 року. 01.12.2017 року із заявою про прийняття спадщини за законом звернулася дружина померлого - ОСОБА_1. Відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 18.07.2018 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із ненаданням документів, які необхідні для вчинення нотаріальної дії, а саме: документи, що підтверджують родинні відносини, оскільки в свідоцтві про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 російською мовою зазначено, що шлюб укладено між ОСОБА_9 и ОСОБА_10 .

У відповідності до положень ст.ст.2 та 4 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, за захистом яких кожна особа має право звернутися до суду.

Згідно з положеннями ч.3 ст.12 та ч.1 ст.82 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення.

Відповідно до ст.. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Оскільки для встановлення факту реєстрації шлюбу зі спадкодавцем не визначено іншого, окрім судового порядку, а встановлення вказаного факту необхідно для прийняття спадщини, факт реєстрації шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_4 знайшов своє підтвердження у судовому засіданні, тому позовні вимоги в зазначеній частині є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Щодо заявлених вимог про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом суд приходить наступного висновку.

Відповідно до ст.ст. 1217, 1220, 1221, 1268 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право на спадщину або має право не прийняти її. Для прийняття спадщини встановлюється строк в шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як вбачається з положень ст.1 Протоколу 1 Конвенції про захист прав людини та основних свобод,яка відповідно до ч.1ст. 9 Конституції України, п.1 ст.17 Закону України „Про міжнародні договори України" є частиною національного законодавства,таст. 41 Конституції Українита ст.ст.321,328,330,334 ЦК України, кожна фізична особа має право мирно володіти своїм майном, право власності набувається із підстав не заборонених законом, зокрема правочинів. Добросовісний набувач набуває право власності на майно, навіть в тих випадках, коли воно відчужене особою, яка немала на це право. Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений в його здійсненні крім у випадках і в порядку, встановлених законом. Право приватної власності є непорушним.

Положеннями ст. 391 ЦК України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Судом встановлено, що позивач звернулася у встановлений законодавством строк до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із відсутністю документів, які підтверджують родинні відносини. Факт укладення шлюбу між спадкоємцем та спадкодавцем зазначеним рішенням суду встановлений.

Згідно положень ст.34 Закону України Про нотаріат видача свідоцтва про право на спадщину здійснюється нотаріусами.

Відповідно до п.11 листа Верховного Суду України від 29 жовтня 2008 року №19-3767/0/8-08 зазначено, що при розгляді справ про визнання права власності на спадкове майно необхідно врахувати, що за наявності правовстановлюючих документів на нього, документального підтвердження місця, часу відкриття спадщини, підстав закликання до спадкування та за відсутності спору між спадкоємцями свідоцтво про право на спадщину на підстав статей 1296, 1297 Цивільного кодексу України, ст. 34 Закону України від 02 вересня 1993 року Про нотаріат видається нотаріусами.

У відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування зазначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають.

Враховуючи те, що підставою для відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом є відсутність документів, які підтверджують родинні відносини, а не відсутність правовстановлюючих документів на спадкове майно, право власності позивача ніким не порушується та не оспорюється, доказів які б свідчили про неможливість отримати в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину після встановлення факту родинних відносин між спадкодавцем та спадкоємцем суду не надано, у зв'язку із чим суд вважає вимогу про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом передчасною та такою, що не підлягає задоволенню.

Суд, розглядаючи справу, не вправі підміняти собою інші органи, до компетенції яких віднесено здійснення певних дій та видача документів, зокрема не вправі перебирати на себе повноваження і функції нотаріуса, видачі свідоцтва про право на спадщину щодо конкретного майна у разі відсутності будь-якого спору з цього приводу.

Таким чином, позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають частковому задоволенню.

Витрати по справі за заявою позивача покласти на неї.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 12, 13, 82, 95, 211, 259, 263-265, 315, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 391, 1217, 1220, 1221, 1261, 1268, 1269 ЦК України, ст.34 Закону України Про нотаріат , суд

у х в а л и в:

Позовнi вимоги ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Встановити факт реєстрації Голопристанським районним бюро РАЦС Херсонської області ІНФОРМАЦІЯ_1 року шлюбу між ОСОБА_1 та ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити за необґрунтованістю.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд.

Позивач - ОСОБА_1, РНОКПП: НОМЕР_1, проживаюча за адресою: АДРЕСА_2

Відповідач - Виноградівська сільська рада Олешківського району, код ЄДРПОУ: 41349027, розташована за адресою: АДРЕСА_2

Третя особа - Голопристанський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, код ЄДРПОУ: 24754330, розташований за адресою: Херсонська обл.., м. Г. Пристань, вул.. Горького, буд. 20

Суддя підпис О.М. Яценко

Згідно з оригіналом.

Суддя Яценко О.М.

СудЦюрупинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено01.02.2019
Номер документу79527984
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —664/2369/18

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Рішення від 23.01.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

Ухвала від 23.08.2018

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Яценко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні