Ухвала
від 31.01.2019 по справі 710/1478/18
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1478/18

Номер провадження 2/710/141/19

УХВАЛА

про витребування доказів

31.01.2019 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Бараненко А.В.,

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача ТОВ Шполабіозахист - ОСОБА_2,

розглянувши у підготовчому провадженні у відкритому судовому засіданні у залі суду клопотання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист про визнання договору оренди землі недійсним,

ВСТАНОВИВ:

15.11.2018 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій ОСОБА_1 просить визнати недійсним Договір оренди землі б/н від 01.08.2012 між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист , як орендарем. Скасувати рішення про державну реєстрацію іншого речового права/права оренди індексний номер 37579337 від 14.10.2017, а також скасувати запис про інше речове право 22832680 від 09.10.2017.

05.12.2018 представником позивача було подано клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи. В обґрунтування даного клопотання позивачем зазначено, що позивач ОСОБА_1 згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯМ №442437 є власником земельної ділянки площею 4.89 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах Маслівської сільської ради Шполянського району Черкаської області з кадастровим номером земельної ділянки - 7125785000:03:001:0042.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єктів нерухомого майна від 10.11.2017 до вказаного реєстру внесено відомості щодо речового права номер запису 22832680 від 09.10.2017 року. Підставою внесення запису є договір оренди землі б\н від 01.08.2012 року відповідно до якого власник-Мазур В.М. передає, а орендар - товариство з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист приймає у строкове платне користування земельну ділянку площею 4.89 га. З кадастровим номером 7125785000:03:001:0042.

Позивач не має оригіналу другого екземпляру договору оренди землі від 01.08.2012. Позивач стверджує, що підпис орендодавця, який стоїть в даному договорі, не належить йому і особисто він даний договір не підписував та не уповноважував належним чином жодну особу підписувати даний договір від його імені. Для з'ясування обставин, що мають значення для справи, а саме чи підписував вказаний договір оренди особисто ОСОБА_1 чи підпис від його імені здійснений іншою особою, необхідні спеціальні знання у даній сфері, яка є іншою, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а тому по справі необхідно призначити судову почеркознавчу експертизу. Для проведення вказаної експертизи слід витребувати від відповідача оригінал договору оренди землі б/н від 01.08.2012 року.

22.01.2019 позивачем було подано клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, в якому крім іншого позивач просив витребувати ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист - оригінал договору оренди землі б/н від 01.08.2012, а також у відділі Держгеокадастру у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області оригінал другого екземпляру договору оренди землі б/н від 01.08.2012, який знаходиться у них на зберіганні та у приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4 оригінал другого екземпляру договору оренди землі б/н від 01.08.2012 або належно завірену сканкопію даного договору.

15.01.2019 ТОВ Шполабіозахист подало до суду клопотання про витребування доказів, в якому зазначило, що для спростування тверджень позивача, що він особисто не підписував договір оренди землі від 01.08.2012 та належним чином не уповноважував жодну особу виникає необхідність у вивченні наступних доказів, які відповідач не може отримати самостійно, оскільки не має правових підстав, тому, що відомості становлять як нотаріальну таємницю так і інформацію з обмеженим доступом. В зв'язку з цим просив суд витребувати від Маслівської сільської ради Реєстр для реєстрації заповітів і довіреностей що прирівнюються до нотаріально посвідчених за 2012 рік; витребувати від відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру Черкаської області Книгу записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою договорів оренди землі за 2012 рік, заяву про державну реєстрацію договору оренди землі (заявник ОСОБА_1 грудень 2012 року); оригінал довіреності №9 від 16.08.2012 року, оригінал договору оренди землі від 01.08.2012 року.

Ухвалою судді Шполянського районного суду від 16.11.2018 було відкрито провадження та вирішено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

В судове засідання позивач з'явився, заявлені клопотання підтримав, проти клопотання відповідача не заперечував.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, та не заперечував проти витребування доказів, а також полягав на задоволенні його клопотання, окрім витребування від Маслівської сільської ради Реєстр для реєстрації заповітів і довіреностей що прирівнюються до нотаріально посвідчених за 2012 рік, так як в даному документі відпала потреба. Також зазначив, що договір оренди землі від 01.08.2012 має в оригіналі та готовий надати його суду.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

У відповідності до вимог п.7 ч.1ст. 197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Згідно ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно з п.1.1. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5) , основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису. Цією експертизою вирішуються і деякі неідентифікаційні завдання (установлення факту виконання рукопису під впливом будь-яких (природних, штучних) збиваючих факторів; у незвичних умовах або в незвичайному стані виконавця, навмисно зміненим почерком, з наслідуванням почерку іншої особи; визначення статі виконавця, а також належності його до певної групи за віком тощо). Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Згідно з ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

В клопотанні зазначено, що в позивача не має оригіналу другого екземпляру договору оренди землі від 01.08.2012. Для проведення експертизи слід витребувати від відповідача оригінал договору оренди землі б/н від 01.08.2012, крім цього заявлено клопотання про витребування оригіналу другого екземпляру договору оренди землі у відділі Держгеокадастру у Шполянському районі. Клопотання про витребування оригіналу договору оренди землі від 01.08.2012 було заявлено і відповідачем ТОВ Шполабіозахист .

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Вивчивши письмові матеріали справи, зваживши доводи викладені в клопотанні та врахувавши те, що необхідність витребування обґрунтована неможливістю самостійного зібрання означених доказів для доведення обставин справи, якими позивач та відповідач обґрунтовують свою позицію у справі, суд приходить до висновку, що клопотання сторін в частині витребування договору оренди землі відповідають вимогам закону, тому на підставі ст.84 ЦПК України з метою повного і всебічного з'ясування обставин справи, суд вважає необхідним задовольнити клопотання про витребування письмових доказів з ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист , та відділу Держгеокадастру у Шполянському районі, Головного управління Держгеокадарсту у Черкаській області, а саме договору оренди землі в оригіналі від 01.08.2012 б/н.

Що стосується витребування в приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4, оригіналу другого екземпляру договору оренди землі б/н від 01.08.2012, або належно завірену сканкопію даного договору, суд зазначає наступне.

Право оренди земельної ділянки, площею 4,89 га, яка розташована: с/рада. Маслівська, Шполянський район, Черкаська область, кадастровий номер 7125785000:03:001:0042, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, власником якої є ОСОБА_1, було зареєстровано 09.10.2017, державним реєстратором ОСОБА_4, що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна, № 103280314 від 10.11.2017. Підставою виникнення іншого речового права зазначений договір оренди землі, серія та номер: б/н, виданий 01.08.2012, видавник ОСОБА_1; ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист . (а.с.7).

Згідно п.2 ч.1 ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , в редакції станом на 09.10.2017, державним реєстратором є нотаріус.

Згідно ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , реєстраційна справа формується у паперовій та електронній формі після відкриття розділу на об'єкт нерухомого майна у Державному реєстрі прав та внесення до нього відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів цих прав та зберігається протягом всього часу існування об'єкта. Реєстраційній справі присвоюється реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна. Реєстраційна справа включає документи у паперовій та електронній формі, на підставі яких проведено реєстраційні дії, а також документи, сформовані за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав у процесі проведення таких реєстраційних дій. Документи, на підставі яких проведено реєстраційні дії та які підлягають поверненню заявнику, зберігаються у реєстраційній справі у формі електронних копій документів, виготовлених шляхом сканування під час проведення реєстраційних дій. Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається протягом десяти років з дати її закриття. Після закінчення цього строку реєстраційні справи в паперовій формі, не внесені за результатами експертизи їх цінності до Національного архівного фонду, знищуються в установленому законодавством порядку.

Реєстраційна справа в електронній формі зберігається в Державному реєстрі речових прав постійно. Державний реєстратор, який не перебуває у трудових відносинах з суб'єктом державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, та провів державну реєстрацію прав, забезпечує передачу реєстраційної справи у паперовій формі або документів, що були видані, оформлені або отримані ним під час проведення такої реєстрації, до відповідного суб'єкта державної реєстрації прав, який забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі відповідно до цієї статті. Витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за рішенням суду.

Згідно п.1 ч.1 ст. 9 даного закону, зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

Згідно п.1 ч.1 ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться на підставі укладеного в установленому законом порядку договору, предметом якого є нерухоме майно, речові права на яке підлягають державній реєстрації, чи його дубліката.

Згідно до абз. 2 п.25 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127 у разі коли за результатом розгляду заяви проведено державну реєстрацію прав, суб'єкт державної реєстрації прав, що не наділений повноваженнями із забезпечення зберігання реєстраційних справ, та нотаріус передають в порядку, встановленому Мін'юстом, документи, визначені в абзаці першому цього пункту, а у разі проведення державної реєстрації права власності з відкриттям розділу в Державному реєстрі прав - сформовану реєстраційну справу суб'єкту державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ.

У відповідності до пункту 1 розділу VІ Порядку формування та зберігання реєстраційних справ, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3267/5 , передача у випадках, передбачених законом, реєстраційної справи або документів для долучення до реєстраційної справи суб'єкту, що забезпечує зберігання реєстраційних справ, здійснюється державним реєстратором, нотаріусом або уповноваженою особою фронт-офісу, що забезпечував прийняття, зберігання та видачу документів, поданих для державної реєстрації, протягом трьох робочих днів з дати проведення відповідної державної реєстрації поштовим відправленням за описом або нарочно за описом.

З п.10 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, в редакції станом на 09.10.2017 року, з оригіналів документів чи відповідно оформлених копій документів у випадку, передбаченому абзацом другим пункту 9 цього Порядку, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор, уповноважена особа обов'язково виготовляє електронні копії шляхом сканування таких документів, що долучаються до заяви, зареєстрованої у базі даних заяв.

Таким чином приватний нотаріус станом 09.10.2017, не повинен зберігати у себе оригінал договору оренди землі б/н 01.08.2012, більше того оригінал договору повертався заявнику після виготовлення його електронної копії. Отже, клопотання позивача про витребування оригіналу договору оренди від приватного нотаріуса не може бути задоволено. Більше того в даному випадку суб'єктом зберігання реєстраційної справи є Шполянська районна державна адміністрація Черкаської області. В зв'язку з цим суд відмовляє у задоволенні клопотання в частині витребування оригіналу договору оренди землі б/н від 01.08.2012 у приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Черкаської області ОСОБА_4.

Що стосується витребування від відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі за 2012 рік, заяви про державну реєстрацію договору оренди землі (заявник ОСОБА_1, грудень 2012 року); оригінал довіреності №9 від 16.08.2012 суд зазначає наступне.

Згідно п.11 порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 вересня 2009 року №1021 в редакції станом на 14.01.2012, дата внесення запису до розділу Книги записів є датою державної реєстрації документа, що посвідчує право на земельну ділянку. Згідно п. 4 даного Порядку, Книга записів у паперовому вигляді зберігається у територіальному органі Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки. Пунктом 6,7 Порядку передбачено, що Книга записів в паперовому вигляді складається з аркушів, які формуються з використанням автоматизованої системи. Кожен том розділу Книги записів повинен містити не більше ніж 125 аркушів і мати тверду обкладинку.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №5 Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії картографії та кадастру органи Державного агентства земельних ресурсів були реорганізовані шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

За таких умов суд вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача в частині витребування від відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, Книгу записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі за 2012 рік.

Згідно п.13-2 Порядку ведення поземельної книги, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 09 вересня 2009 року №1021, в редакції станом на 14.01.2012 державна реєстрація земельної ділянки здійснюється територіальним органом Держземагентства за її місцезнаходженням на підставі заяви.

Пунктом 13-3 цього ж Порядку передбачено, що до заяви додаються серед іншого, копія документа, що посвідчує особу, якій надається земельна ділянка у власність або власника земельної ділянки, а у разі подання заяви уповноваженою ними особою - також копія документа, що підтверджує його повноваження діяти від імені таких осіб.

Отже суд задовольняє клопотання відповідача у частині витребування від відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області заяви про державну реєстрацію договору оренди землі (заявник ОСОБА_1 грудень 2012 року); оригінал довіреності №9 від 16.08.2012 року.

Згідно п.4 ч.5 ст. 198 ЦПК України суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадках витребування нових (додаткових) доказів.

Керуючись ст. ст. 83, 84, 197, 198, 260, 261 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання позивача про витребування доказів частково та задовольнити клопотання відповідача про витребування доказів повністю.

Витребувати від відділу Держгеокадастру у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області; 20603, м. Шпола, вул Лозуватська 60, Черкаської області наступні документи:

- оригінал договору оренди землі б/н від 01.08.2012.

- Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі за 2012 рік копія та оригінал для огляду,

- оригінал заяви про державну реєстрацію договору оренди землі (заявник ОСОБА_1, грудень 2012 року);

- оригінал довіреності №9 від 16.08.2012, якою ОСОБА_1 уповноважив представляти його інтереси ОСОБА_5.

Зобов'язати посадових осіб відділу Держгеокадастру у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в строк до 15.02.2019 надати суду зазначений доказ.

Зобов'язати відповідача ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю Шполабіозахист Черкаська область, Шполянський район, с. Нечаєве, вул. Центральна, індекс 20651 код ЄДРПОУ 38223892 надати в судове засідання оригінал договору оренди землі б/н від 01.08.2012.

Відкласти розгляд цивільної справи на 27.02.2019 року о 09 год. 00 хв.

Роз'яснити посадовим особам ТОВ Шполабіозахист , Маслівської сільської ради, Шполянського району, Черкаської області, та відділу Держгеокадастру у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, що відповідно до ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Побережна

Дата ухвалення рішення31.01.2019
Оприлюднено03.02.2019
Номер документу79568514
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним

Судовий реєстр по справі —710/1478/18

Рішення від 29.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Рішення від 29.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 02.10.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні