Ухвала
від 07.02.2019 по справі 639/7292/18
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №639/7292/18

Провадження №1-кс/639/430/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2019 року м. Харків

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури № 2 юриста 1 класу ОСОБА_3 про розкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42018221080000182 від 22 червня 2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.3 ст.191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшло клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури № 2 юриста 1 класу ОСОБА_3 про розкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42018221080000182 від 22 червня 2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.3 ст.191 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні СВ Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області перебуває кримінальне провадження №42018221080000182 від «22» червня 2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.3 ст.191 КК України, щодо здійснення, зокрема, шахрайських дій групою осіб із земельними ділянками на території Харківської області, підробкою документів, а також здійснення розтрати та/або привласнення грошових коштів посадовими особами юридичних осіб приватного права.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Харківською місцевою прокуратурою №2.

Досудовим розслідуванням встановлено, що групою осіб протягом 2018 року здійснювались шахрайські дії із земельними ділянками на території Садівничого Товариства ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: Харківська область, Харківський р-н, с. Бобрівка.

В ході проведення НСРД та оперативних слідчих заходів встановлені додаткові факти протиправної діяльності зазначеної групи осіб, відомості про які 26.11.2018 внесено до ЄРДР за №42018221080000382, за ознаками складу кримінального правопорушення за ч.3 ст.191 КК України, відповідно до якого встановлено наступне.

Протягом 2018 року на рахунок ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 , керівником та співзасновником якого є ОСОБА_4 були перераховані грошові кошти КП ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_1 в сумі 831654,48 грн. за поточний ремонт житлових будинків на території м. Харкова, який фактично виконувався працівниками комунального підприємства. Зазначений факт є непоодиноким протягом проведення негласних слідчих-розшукових дій та має відображення з іншими суб`єктами господарювання.

В подальшому зазначені грошові кошти були перераховані на рахунки підприємств, які мають ознаки фіктивності та фактично управління ними здійснюється ОСОБА_5 , а саме: ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_4 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 та ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ЄДРПОУ НОМЕР_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 за надання інформаційно-консультаційних послуг, які в подальшому були конвертовані в готівку через ланцюг фіктивних підприємств та привласнені посадовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 та КП ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Крім того, в ході проведення НСРД та оперативних заходів також встановлені інші факти протиправної діяльності зазначеної групи осіб, відомості про які 26.11.2018 внесено до ЄРДР за №42018221080000383, за ознаками складу кримінального правопорушення за ч.1 ст.358 КК України, відповідно до якого встановлено, що зазначеною групою осіб вносяться недостовірні відомості до первинної бухгалтерської документації суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності щодо руху коштів, товарів, надання послуг та виконання робіт з метою створення уявлення вчинення реальних господарських операцій, при тому, що такі операції не проводяться, а суб`єкти господарювання використовуються для переведення коштів за рахунків суб`єктів господарювання реального ІНФОРМАЦІЯ_7 в готівкову форму, в тому числі з метою їх подальшого привласнення.

В зв`язку з тим, що є достатні підстави вважати, що кримінальні правопорушення, щодо яких здійснюються ці розслідування, вчинені однією особою, 27.11.2018 процесуальним керівником об`єднані матеріали кримінальних проваджень №42018221080000182, №42018221080000382 та №42018221080000383 під єдиним номером №42018221080000182.

В ході подальшого досудового розслідування за результатом опрацювання оперативної інформації, інформації з відкритих джерел, зокрема відомостей органів ДФС, а також документів, вилучених в ході обшуків, проведених в рамках цього кримінального провадження за інформацією ІНФОРМАЦІЯ_8 встановлено, що до вказаних протиправних дій мають відношення наступні суб`єкти господарювання:

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 );

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Під час досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документації, яка зберігається у банківських установах щодо відкриття рахунків цих суб`єктів господарювання та руху коштів на них.

З метою повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, а також з метою документування та встановлення всіх осіб, які причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, у вищезазначеному кримінальному провадженні виникла необхідність у дослідженні документів, що містять банківську таємницю та інформації щодо фактичного перерахування коштів, про відкриття (закриття) в установах банків рахунків, які використовувались платником при здійсненні фінансово-господарської діяльності.

Документи, що становлять банківську таємницю мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, зокрема доведеності фактів учинення протиправних дій службовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 та КП ІНФОРМАЦІЯ_3 під час здійснення фінансово - господарських операцій за договорами, які фактично не виконувались.

Прокурор подав до суду заяву, в якому клопотання підтримав та просив його задовольнити та проводити розгляд за його відсутністю.

Представник АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " у судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив, що відповідно до ч. 4 ст.163 КПК України, не є перешкодою для розгляду цього клопотання.

Дослідивши додані до клопотання матеріали та матеріали кримінального провадження, перевіривши доводи клопотання, приходжу до такого.

Прокурором доведено, що існує підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться у клопотанні прокурора про розкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю.

Також доведено наявність достатніх підстав вважати, що інформація, зазначена в мотивувальній частині клопотання, сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; ці відомості можуть бути використані як докази.

Для встановлення істини по справі виникла необхідність розкрити банківську таємницю та отримати тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме до виписок (у тому числі на електронному носію) у вигляді електронної таблиці (MS Exсel, з можливістю застосування фільтрів) реєстру прибуткових та видаткових операцій по рахункам № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ) із зазначенням назви контрагента; код ЄДРПОУ контрагента; № рахунку контрагента; МФО банка контрагента; сума операції; призначення платежу; особа, яка підписала платіжний документ (для видаткових операцій) за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- виписки платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також IP-адреси, з якої надійшло платіжне доручення;

- документів депонування та списання коштів по векселям, актів прийому-передачі, реєстрів пред`явлення до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом, повідомлень банку суб`єктів господарської діяльності про списання коштів по пред`явленим до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом та депонування коштів по спеціальних рахунках за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- документів, що підтверджують зарахування та списання коштів по рахунку, у тому числі і документи, які створені у системі «Клієнт-банк», з розшифруванням додаткових реквізитів з платіжного документу за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- договорів, на підставі яких ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); придбавало чи продавало цінні папери (прості іменні акції), договори - доручення, купівлі-продажу цінних паперів, акти прийому-передачі цінних паперів, виписки охоронців цінних паперів за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- документів юридичної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); на відкриття розрахункового рахунку, в тому числі анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, банківських карток із зразками їх підписів і відбитку печатки підприємства, договорів на обслуговування банківських рахунків, та всіх платіжних доручень та інших документів по операціях з гривною і валютою по розрахункових рахунках зазначеного підприємства;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», а також технічну документацію щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); вказаної системи, включаючи місце проведення вказаної операції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Клієнт - банк», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства;

- виписок за номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» з комп`ютерів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); з банком та датами проведення вказаних з`єднань, включаючи години та хвилини за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- договорів, інших фінансових документів, у тому числі кредитних справ, які стали підставою для руху коштів по вищевказаним рахункам, що належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); за період з 01.01.2017 по даний час;

- карток зі зразками підпису та печатки уповноважених осіб, які упродовж 2017 - 2018 років користувались/користуються банківськими рахунками ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); відкритим у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ),

- усіх наявних документів, що стали підставою для виготовлення та видачі платіжних, кредитних і інших карток та/або їх дублікатів, виданих банком у зв`язку з наявним банківськими рахунками № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), з зазначенням номеру картки, строку дії картки, повних даних особи, на ім`я якої видано картку або її дублікат і які використовувались/використовуються упродовж 2017-2018 років;

- документів у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), на підставі яких, у разі наявності випадків, через касу банку в період з 01.01.2017 по даний час видавались готівкові кошти представникам, уповноваженим особам з банківських рахунків № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), як-то видаткові ордери, заяви про видачу готівки, довіреності на осіб, корінці грошових (касових) чеків, інші документи.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що наявні підстави, передбачені ст. 132, ч. ч. 5, 6 ст.163 КПК України, вважати, що вказана інформація, доступ до якої просить надати прокурор, знаходитись у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 ".

З огляду на викладене, клопотання прокурора підлягає задоволенню.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 132, 160, 162, 163 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури № 2 юриста 1 класу ОСОБА_3 про розкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42018221080000182 від 22 червня 2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.3 ст.191 КК України задовольнити.

Надати прокурорам Харківської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , а також за їх дорученням оперативним підрозділам, дозволу на здійснення тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом банківську таємницю з наданням можливості вилучення належним чином завірених копій документів, що перебувають у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (ЄДРПОУ НОМЕР_21 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- виписок (у тому числі на електронному носію) у вигляді електронної таблиці (MS Exсel, з можливістю застосування фільтрів) реєстру прибуткових та видаткових операцій по рахункам № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ) із зазначенням назви контрагента; код ЄДРПОУ контрагента; № рахунку контрагента; МФО банка контрагента; сума операції; призначення платежу; особа, яка підписала платіжний документ (для видаткових операцій) за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- виписки платіжних доручень з відображенням дати та часу (години, хвилини, секунди) отримання платіжних доручень, а також IP-адреси, з якої надійшло платіжне доручення;

- документів депонування та списання коштів по векселям, актів прийому-передачі, реєстрів пред`явлення до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом, повідомлень банку суб`єктів господарської діяльності про списання коштів по пред`явленим до оплати векселів, цінних паперів та векселів з іменним індосаментом та депонування коштів по спеціальних рахунках за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- документів, що підтверджують зарахування та списання коштів по рахунку, у тому числі і документи, які створені у системі «Клієнт-банк», з розшифруванням додаткових реквізитів з платіжного документу за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- договорів, на підставі яких ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); придбавало чи продавало цінні папери (прості іменні акції), договори - доручення, купівлі-продажу цінних паперів, акти прийому-передачі цінних паперів, виписки охоронців цінних паперів за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- документів юридичної справи ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); на відкриття розрахункового рахунку, в тому числі анкет, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, банківських карток із зразками їх підписів і відбитку печатки підприємства, договорів на обслуговування банківських рахунків, та всіх платіжних доручень та інших документів по операціях з гривною і валютою по розрахункових рахунках зазначеного підприємства;

- договорів на встановлення системи «Банк-Клієнт», а також технічну документацію щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютер ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); вказаної системи, включаючи місце проведення вказаної операції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи «Клієнт - банк», всіх заяв та доручень від імені службових осіб підприємства;

- виписок за номерами телефонів, з яких проходило з`єднання системи «Банк-Клієнт» з комп`ютерів ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); з банком та датами проведення вказаних з`єднань, включаючи години та хвилини за період з моменту відкриття рахунків по даний час;

- договорів, інших фінансових документів, у тому числі кредитних справ, які стали підставою для руху коштів по вищевказаним рахункам, що належать ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); за період з 01.01.2017 по даний час;

- карток зі зразками підпису та печатки уповноважених осіб, які упродовж 2017 - 2018 років користувались/користуються банківськими рахунками ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); відкритим у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ),

- усіх наявних документів, що стали підставою для виготовлення та видачі платіжних, кредитних і інших карток та/або їх дублікатів, виданих банком у зв`язку з наявним банківськими рахунками № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), з зазначенням номеру картки, строку дії картки, повних даних особи, на ім`я якої видано картку або її дублікат і які використовувались/використовуються упродовж 2017-2018 років;

- документів у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), на підставі яких, у разі наявності випадків, через касу банку в період з 01.01.2017 по даний час видавались готівкові кошти представникам, уповноваженим особам з банківських рахунків № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , відкритих ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ); у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 " (МФО НОМЕР_20 ), як-то видаткові ордери, заяви про видачу готівки, довіреності на осіб, корінці грошових (касових) чеків, інші документи.

Строк дії ухвали встановити до: 07.03.2019 року.

Попередити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Копії ухвали надати прокурорам Харківської місцевої прокуратури №2 Харківської області ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , зобов`язавши їх або іншу особу, зазначену в ухвалі, вручити один примірник представникуАТ " ІНФОРМАЦІЯ_21 ".

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79676079
СудочинствоКримінальне
Сутьрозкриття банківської таємниці та тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю по кримінальному провадженню №42018221080000182 від 22 червня 2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 190, ч.1 ст.358, ч.3 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —639/7292/18

Ухвала від 02.09.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 31.08.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Макаров В. О.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Курило В. О.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Кісь Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні