Ухвала
від 08.02.2019 по справі 909/49/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/49/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про забезпечення позову

08.02.2019 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовської Л.М., розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" від 05.02.2019( вх. № 2407/19 від 05.02.2019) про забезпечення позову у справі № 909/49/19

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю

"Розважально-відпочинковий центр "Гаразд"

вул. Новгородська, 34-А, м. Івано-Франківськ, 76018

до відповідачів: Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради

вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76018

Управління Івано-Франківської єпархії

Української православної церкви Київського патріархату

вул. Грюнвальдська, 3, м. Івано-Франківськ, 76000

про визнання недійсним (незаконним ) рішення та зобов'язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" звернулося до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради та Управління Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського патріархату про визнання недійсним (незаконним) рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 27 грудня 2018 року № 1442 "Про надання дозволу на встановлення Богослужбової Каплиці "Святого Духа" та зобов'язання відповідачів - Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, Управління Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату відновити стан орендованої Товариством з обмеженою діяльністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" земельної ділянки за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний Бульвар, кадастровий номер; 2610100000:24:001:0078, а саме, звільнити земельну ділянку від тимчасових споруд і будівельних матеріалів, завезених, встановлених і влаштованих на підставі рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 27 грудня 2018 року № 1442 "Про надання дозволу на встановлення Богослужбової Каплиці "Святого Духа".

Позов обґрунтований тим, що у Товариства з обмеженою відповідальністю "РВЦ "Гаразд" на праві оренди знаходиться земельна ділянка за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний Бульвар, кадастровий номер; 2610100000:24:001:0078, з приводу якої, Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради прийняв рішення, яким фактично передав дану земельну ділянку Управлінню Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату, без погодження і без відповідного, визначеного законом вилучення такої земельної ділянки у існуючого орендаря; на підставі вказаного рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, відповідачі розпочали влаштування на ній тимчасових споруд і завезення будівельних матеріалів.

05.02.2019, позивачем подано до суду заяву про забезпечення позову ( вх. № 2407/19 від 05.02.2019), в якій ТОВ "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" просить заборонити Виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради, Івано-Франківській міській раді, Міському голові міста Івано-Франківська, Управлінню Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату вчиняти будь-які дії стосовно освоєння, використання і забудови земельної ділянки, що належить на праві оренди товариству "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний Бульвар (ОСОБА_1), кадастровий номер: 2610100000:24:001:0078, в тому числі заборонити вказаним вище особам, залучати на будь-яких правових підставах (договорах, рішеннях, розпорядженнях) комунальні підприємства, фізичні і юридичні особи, для вчинення дій, стосовно освоєння, використання і забудови земельної ділянки, що належить на праві оренди ТОВ "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний Бульвар, (ОСОБА_1) кадастровий номер: 2610100000:24:001:0078.

В обгрунтування поданої заяви позивач посилається на те, що на орендованій ТОВ "РВЦ "Гаразд" земельній ділянці відповідачами розпочато влаштування тимчасових споруд та завезення будівельних матеріалів.

На думку заявника, такі обставини свідчать про те, що на місці завезених будівельних матеріалів, до вирішення даного спору по суті буде розпочато будівництво культової споруди і розміщено ряд інших споруд, що унеможливіть використання орендованої земельної ділянки .

ТОВ "РВЦ "Гаразд" також звертає увагу суду, що 31.01.2019, в день першого судового засідання у справі № 909/49/19, представники Управління Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату, за активної участі міського голови, депутатів міської ради від однієї з політичних партій, в присутності Комунального підприємства "Муніципальна варта", залучивши спеціальну техніку КП "Івано-Франківськводоекотехпром" розпочали дії по розчищенню частини земельної ділянки позивача від верхнього шару ґрунту і дії по безпосередньому розкладанню будівельного майданчика і фундаментних плит.

Позивач переконаний, що вищевказані дії свідчать про те, що відповідачі розпочали більш активні дії по її забудові. При цьому, представники відповідачів вказують, що оспорюване рішення Виконавчого комітету від 27 грудня 2018 року № 1442 дає їм право самостійно, без дозволу орендаря і на власний розсуд використовувати земельну ділянку, і здійснювати на ній забудову.

Заявник вважає, що у випадку продовження вчинення дій на орендованій позивачем земельній ділянці відповідачами за участі третіх осіб, а саме безпосереднє влаштування будівельного майданчика, завезення будівельних матеріалів, фундаментних блоків, робота техніки по розчищенню площадки від верхнього грунту, вже призвело і в подальшому ще більше призведе до непоправної і невідновлювальної шкоди її законному орендарю - ТОВ "РВЦ "Гаразд", оскільки все це унеможливить виконання ймовірного рішення суду в його користь навіть при задоволені позову і відновлення його прав стане неможливим без ініціювання додаткових спорів.

На підтвердження доводів, наведених в обгрунтування поданої заяви, позивачем долучено: скріншот (роздруківка з офіційної інтернет-сторінки) статті видання "Курс" від 31.12.2018; скріншот (роздруківка з офіційної інтернет-сторінки) статті видання "Правда ІФ" від 04.02.2019; копію рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 30.01.2019 р. №77 "Про надання погодження на проведення пошукових робіт" (роздруківка з офіційного інтернет-порталу www.namvk.if.ua "Нормативні акти Івано-Франківської міської ради"; копію рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 30.01.2019 р. №79 "Про надання дозволу на встановлення Богослужбової каплиці для релігійної громади "Святого духа" (роздруківка з офіційного інтернет-порталу www.namvk.if.ua "Нормативні акти Івано-Франківської міської ради"; копія рішення Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 30.01.2019 р. №78 "Про надання дозволу на спорудження Хресної дороги" (роздруківка з офіційного інтернет-порталу www.namvk.if.ua "Нормативні акти Івано-Франківської міської ради").

Розглянувши заяву про забезпечення позову та матеріали справи в цілому, суд вважає за доцільне її задовольнити частково з огляду на таке.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 137 ГПК України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії.

Частиною першою статті 138 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що заява про забезпечення позову подається: 1) до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову, або до суду за місцезнаходженням предмета спору - якщо суд, до підсудності якого відноситься справа, визначити неможливо; 2) одночасно з пред'явленням позову - до суду, до якого подається позовна заява, за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом; 3) після відкриття провадження у справі - до суду, у провадженні якого перебуває справа.

Отже, за приписами чинного господарського процесуального законодавства таку процесуальну дію, як забезпечення позову, може бути вчинено як до пред'являння позову так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є на момент пред'явлення позову може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення. У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Заходи до забезпечення позову повинні бути співрозмірними з заявленими позивачем вимогами. Співмірність передбачає співвідношення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при виконанні у випадку задоволення позову.

Під час вирішення питання щодо забезпечення позову, обґрунтованість позову не досліджується, адже питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті і не вирішується ним під час розгляду клопотання про забезпечення позову.

Особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати необхідність вжиття відповідного заходу забезпечення позову. Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову.

Так, згідно зі статтями 73, 74, 77, 79 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод "Право на ефективний засіб юридичного захисту" встановлено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Одним з механізмів забезпечення ефективного юридичного захисту є передбачений національним законодавством України інститут вжиття заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову за правовою природою є засобом запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи.

Також у рішенні Європейського суду від 18.05.2004 у справі "Продан проти Молдови" суд наголосив, що право на справедливий судовий розгляд, гарантований Європейською конвенцією з прав людини, буде ілюзією, якщо правова система держав, які ратифікували Конвенцію, дозволятиме остаточному, обов'язковому судовому рішенню залишатися невиконаним, завдаючи шкоди одній зі сторін.

Наведені позивачем обставини та подані докази в сукупності свідчать про достатньо обґрунтоване припущення позивача про те, що до вирішення даного спору по суті відповідачі у справі вчиняють дії щодо забудови земельної ділянки належної позивачу на праві оренди.

Заявником до заяви додані докази, які підтверджують, що в день першого судового засідання у справі № 909/49/19 (31.01.2019), представники Управління Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату, за активної участі міського голови, депутатів міської ради від однієї з політичних партій, в присутності Комунального підприємства "Муніципальна варта", залучивши спеціальну техніку КП "Івано-Франківськводоекотехпром" розпочали дії по розчищенню частини земельної ділянки позивача від верхнього шару ґрунту і дії по безпосередньому розкладанню будівельного майданчика і фундаментних плит.

За таких обставин, враховуючи пов'язаність заходів забезпечення позову з його предметом, ймовірність унеможливлення виконання рішення суду у разі задоволення позову при невжитті заходів забезпечення позову, суд вважає за необхідне частково задоволити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" про забезпечення позову, з урахуванням вимог ст.137 ГПК України щодо способу та доцільності конкретного заходу забезпечення позову. При цьому, судом встановлено, що невжиття заходів забезпечення позову призведе до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, оскільки позивач не зможе їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду. Обраний судом спосіб забезпечення позову забороняє відповідачам вчиняти певні дії щодо конкретно визначеної земельної ділянки і відповідає вимогам ст.137 ГПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ГПК України суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення).

Суд, враховуючи положення ст. 141 Господарського процесуального кодексу України, констатує відсутність на час прийняття цієї ухвали відомостей, достатніх для припущення про ймовірність виникнення збитків осіб щодо яких вживаються заходи, та не вбачає необхідності щодо вжиття зустрічного забезпечення.

Відповідно до ст. 144 Господарського процесуального кодексу України, ухвала господарського суду про забезпечення позову має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Примірник ухвали про забезпечення позову негайно надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також, залежно від виду вжитих заходів, направляється судом для негайного виконання державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів. Особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 136 -140, 144, 234, 235, 254 - 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

задоволити частково заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд" від 05.02.2019 (вх. № 2407/19 від 05.02.2019) про забезпечення позову.

Заборонити Виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради, Управлінню Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського Патріархату та іншим особам вчиняти будь-які дії щодо розпорядження (в тому числі використання і забудови) земельної ділянки, що розміщена за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний Бульвар, кадастровий номер: 2610100000:24:001:0078, до набрання законної сили рішенням Господарського суду Івано-Франківської області у справі № 909/49/19.

Стягувач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Розважально-відпочинковий центр "Гаразд", вул. Новгородська, 34-А, м. Івано-Франківськ, 76018, ідентифікаційний код 35516825.

Боржники: Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76018, ідентифікаційний код 04054346;

Управління Івано-Франківської єпархії Української православної церкви Київського патріархату, вул. Грюнвальдська, 3, м. Івано-Франківськ, 76000, ідентифікаційний код 24680873.

Набрання ухвалою законної сили: 08.02.2019.

Строк пред'явлення ухвали до виконання з 09.02.2019 по 09.02.2022.

Дана ухвала підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому для виконання судових рішень та є виконавчим документом відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Оригінал ухвали, скріплений печаткою, надіслати заявнику.

Відповідно до ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала про забезпечення позову підлягає оскарженню в апеляційному порядку до апеляційного господарського суду, у межах апеляційного округу якого знаходиться місцевий господарський суд в строки визначені ст. 256 ГПК України.

Оскарження ухвали про вжиття заходів до забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Ухвалу підписано 08.02.2019.

Суддя Л. М. Неверовська

Дата ухвалення рішення08.02.2019
Оприлюднено08.02.2019

Судовий реєстр по справі —909/49/19

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 07.02.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Постанова від 13.11.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 30.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 05.08.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Рішення від 05.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 10.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні