Ухвала
від 23.01.2019 по справі 753/1718/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/1718/19

провадження № 1-кс/753/833/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" січня 2019 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_2 про призначення експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

22.01.2019 року слідчий СВ Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_2 в межах кримінального провадження №42018101020000176 від 17.10.2018 звернувся до слідчого судді із клопотанням про призначення пожежно-технічної експертизи.

Слідчий у судове засідання не з`явився, що не перешкоджає розгляду клопотання, відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Київської місцевої прокуратури №2 надійшли матеріали за результатами проведення оперативно-профілактичного опрацювання території Дарницького району м. Києва щодо можливого самовільного зайняття земельних ділянок та функціювання без відповідних дозвільних документів АГЗП "БАРС" за адресою пр-т. П. Григоренка, 1, вул. Драгоманова, 1-н, вул. Бориспільська, 12а; АГЗП "Єврогаз" за адресою пр-т. Григоренка, 40, перетин пр-т. Григоренка та Дарницького шосе; дизельної АЗС "OSOIL" за адресою вул. Здолбунівська, 16 та вул. Тепловозна, 1.

22.10.2018 із залученням як спеціаліста головного інспектора ВЗНС Дарницького РУ ГУ ДСНС України у м. Києві ОСОБА_3 , було проведено огляд місця події за місцем знаходження авто-газозаправного (далі АГЗП) «Єврогаз`ТОВ «Праймгаз-2017» (Код ЄДРПОУ 40104091), за адресою: м. Київ, пр-т. Григоренка, 40-В.(фактично розташованого між ТЦ «Епіцентр-К» та ТЦ «Метро» в кінці проспекту Петра Григоренка у Дарницькому районі).

За результатами огляду АГЗП «Єврогаз» за адресою: м. Київ, пр-т. Григоренка, 40-В, було встановлено, що в порушення встановлених правил пожежної безпеки в Україніна території АГЗП:

- територія АГЗП не огороджена;

- відсутня захисна огорожа паливно-роздавальних колонок;

- відсутній укомплектований пожежний щит;

- відсутня інструкція для водіїв;

- відсутній покажчик розташування найближчого пожежного гідранта.

Крім того, 11.12.2018 із залученням в якості спеціаліста Головного державного інспектора відділу нагляду на виробництві на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Київській області ОСОБА_4 додатково було проведено огляд місця події на території АГЗП «Єврогаз» за адресою: м. Київ, пр-т. Григоренка, 40-В.

За результатами огляду було встановлено, що АГЗП та спеціалістом ОСОБА_4 було виявлено наступні порушення під час функціонування вищевказаного АГЗП:

- гумо-тканеві рукави АГЗП не мали маркування про проведення випробування;

- відсутні заземлюючі пристрої для виконання зливних/наливних робіт в ємкості АГЗП.

- відсутні таблички на посудинах АГЗП з вказаними реєстраційними номером та датою опосвідчення;

- не опломбовані запобіжно-скидні клапани посудини АГЗП;

- операторами АЗС та АГЗП не пред`явлено посвідчення про проведення навчань та перевірку знань;

- допущене встановлення не вибухозахищеного освітлення на АГЗП;

- не забезпечений вибухозахист електрокабелів, зокрема допущено ущільнення ізолювальною стрічною;

- немає вузла для виконання зливних/наливних робіт з газовозу, а саме газопроводу рідкої та парової фази;

- не проведена чергова повірка електроконтактного манометра;

Виявлення інших порушень, можливе лише після детального вивчення наданої на перевірки документації наданої Товариством зокрема дозволів та іншої дозвільної документації з безпеки життєдіяльності.

12.12.2018 в якості свідка було допитано Головного державного інспектора відділу нагляду на виробництві на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Київській області ОСОБА_4 з приводу виявлених порушень норм та правил пожежної безпеки та охорони безпеки виробництва на вищевказаному АГЗП «Єврогаз». Під час допиту ОСОБА_4 підтвердив факт виявлення зазначених у протоколі огляду місця події порушень під час функціонування АГЗП «Єврогаз» та пояснив, що не уповноважений з юридичної точки зору повідомити, які саме з виявлених порушень мають потенційну загрозу вибуху, пожежі та інших тяжких наслідків, та дане питання слід встановлювати шляхом проведення відповідних експертизи з безпечної експлуатації та дотримання норм охорони праці та пожежної безпеки.

Клопотання мотивоване тим, що встановлений факт порушень норм пожежної безпеки та норм безпеки на виробництві з підвищеною небезпекою можуть потягти за собою тяжкі наслідки, однак для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, у зв`язку з чим виникла необхідність у призначенні пожежно-технічної експертизи, проведення якої- доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

Так, ст. 244 КПК України передбачено, що у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ст. 245 КПК України у разі необхідності отримання зразків для проведення експертизи вони відбираються стороною кримінального провадження, яка звернулася за проведенням експертизи або за клопотанням якої експертиза призначена слідчим суддею. У випадку, якщо проведення експертизи доручено судом, відібрання зразків для її проведення здійснюється судом або за його дорученням залученим спеціалістом.

Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду.

Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, суд вважає можливим задовольнити клопотання слідчого та призначити в кримінальному провадженні пожежно-технічну експертизу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст 40, 242-245 КПК України,-

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого Дарницького УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_2 про призначення експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України- задовольнити.

Призначити по даному кримінальному провадженню пожежно-технічну експертизу щодо об`єкта підвищеної небезпеки - АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») розташованого за адресою: м. Київ, пр-т. Григоренка, 40-В (фактично розташованого між ТЦ «Епіцентр-К» та ТЦ «Метро» в кінці проспекту Петра Григоренка у Дарницькому районі), проведення якої доручити експертам Київського НДЕКЦ МВС України.

На розгляд експертам поставити наступні питання:

1. Чи відповідає обладнання та розміщення АГЗП «Єврогаз» (ТОВ«Праймгаз 2017»)за адресою:м.Київ,пр-т. Григоренка,40-В, вимогам правил пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності ?

2. Чи можуть виявлені порушення створити загрозу загибелі людей чи інших тяжких наслідків ?

3. Якщо так, то з посадових осіб ТОВ «Праймгаз-2017» (Код ЄДРПОУ 40104091) є відповідальною особою за дотримання правил пожежної безпеки ?

4. Чи відноситься діяльність АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») з реалізації скрапленого газу до робіт з підвищеною небезпекою ?

5. Чи відноситься обладнання АГЗП «Єврогаз» (ТОВ «Праймгаз 2017») за адресою: м. Київ, пр. Григоренка, 40-В до устаткування підвищеної небезпеки?

Надати експертам дозвіл на проведення огляду місця події із можливістю вилучення експериментальних зразків предметів та речовин, фотографування, проведення необхідних креслень, замірів, вимірювань об`єкта дослідження за адресою:.Київ,пр-т. Григоренка,40-В (у разі виникнення необхідності для експертного дослідження).

У разі необхідності надати експертам для ознайомлення матеріали кримінального провадження №42018101020000176.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79713041
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення експертизи в кримінальному провадженні №42018101020000176 від 17.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —753/1718/19

Ухвала від 26.04.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Лагнюк Микола Михайлович

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 23.01.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні