Ухвала
від 23.01.2019 по справі 758/981/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/981/19

У Х В А Л А

23 січня 2019 року суддя Подільського районного суду м.Києва Войтенко Т. В., розглянувши питання відкриття провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оазіс Тревел Україна про відшкодування збитків та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

До Подільського районного суду м. Києва надійшла справа за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_1, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, ОСОБА_16, ОСОБА_17, ОСОБА_18, ОСОБА_19 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оазіс Тревел Україна про відшкодування матеріальних збитків та відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою судді Подільського районного суду м. Києва від 2 січня 2019 року у даній справі були роз'єднані позовні вимоги шляхом виділення позовних вимог кожного з позивачів в самостійне провадження та присвоєння самостійного унікального номера судової справи.

В межах справи за первинним номером 758/16470/18 залишилися позовні вимоги ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оазіс Тревел Україна про відшкодування матеріальних збитків та відшкодування моральної шкоди.

В межах виокремленої справи №758/981/19 розглядатимуться позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оазіс Тревел Україна про відшкодування збитків та відшкодування моральної шкоди.

Статтями 175,177 ЦПК України встановлено обов'язкові вимоги до змісту та форми позовної заяви, обов'язок дотримання яких покладається на позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною 2 ст. 185 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Вивчивши подані матеріали справи, вважаю за необхідне позовну заяву ОСОБА_1 залишити без руху та надати позивачу строк для усунення її недоліків відповідно до ч.3 ст.175, ч.4 ст.177 ЦПК України з наступних підстав.

Позивачем не викладено у позовній заяві хронологічно усі обставини справи, не конкретизовано, у чому саме полягає порушення прав позивача Товариством Оазіс Тревел Україна , не зазначено, який договір та з якою особою було укладено позивачем, які умови договору не було виконано відповідачем.

У позовній заяві позивачем не визначено процесуальний статус ТОВ Лафа Тревел з яким позивач укладав договір про надання туристичних послуг.

Позивач також не конкретизував, у чому саме полягає завдана йому моральна шкода та з чого виходив позивач, визначаючи моральну шкоду саме у такому розмірі.

Частиною 4 статті 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За змістом частин 1 та 2 статті 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи; розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

За змістом статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач просить суд стягнути кошти на відшкодування заподіяних збитків та стягнути кошти на відшкодування моральної шкоди.

За таких обставин, позовні вимоги повинні бути оплачені судовим збором у розмірі 704,80 грн. з кожної з вимог.

Відповідно до частин 1 та 5 статті 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб; позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За змістом статті 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом; копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством; учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу; учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Разом з тим, всупереч наведеним положенням чинного законодавства зі змісту долучених позивачем до позовної заяви копій документів та копій письмових доказів вбачається, що такі копії взагалі не засвідчені в установленому законом порядку.

Пунктами 6, 7, 9 частини 3 статті 175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити: відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов'язковий досудовий порядок урегулювання спору; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи.

В порушення вимог пунктів 6, 7, 9 частини 3 статті 175 ЦПК України позовна заява не містить відомостей про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, а також орієнтованого розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс чи очікує понести у зв'язку із розглядом справи.

З огляду на вищенаведене, наявні передбачені ч.1 ст.185 ЦПК України обставини для постановлення ухвали про залишення позовної заяви без руху з наданням позивачу часу для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання її нової редакції, з наданням завірених додатків до позовної заяви, оригіналів квитанції про сплату судового збору та надання копій позовної заяви з додатками до неї для направлення усім учасникам судового розгляду.

За таких обставин, керуючись ст.ст.175,177, 185 ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Оазіс Тревел Україна про відшкодування збитків та відшкодування моральної шкоди - залишити без руху та надати позивачу десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення вказаних в ухвалі недоліків позовної заяви.

Роз'яснити позивачу, що якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, в тому числі сплатить суму судового збору (якщо на такий недолік є вказівка в даній ухвалі), позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяТ. В. Войтенко

Дата ухвалення рішення23.01.2019
Оприлюднено10.02.2019
Номер документу79714071
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —758/981/19

Рішення від 10.06.2020

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 28.05.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Ухвала від 23.01.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні