Ухвала
від 11.02.2019 по справі 420/5953/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5953/18

УХВАЛА

11 лютого 2019 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Тарасишиної О.М.

за участі секретаря: Куща М.О.

представника відповідача: Гукової Х.О.,

розглянувши позовну заяву Колективного комерційного підприємства "Монтажспецбуд" Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас (місцезнаходження: вул. Крупської, 89, смт. Великодолинське, Овідіопольсткий район, Одеська область, 67832; код ЄДРПОУ 32572447) до Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області (місцезнаходження: вул.. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправною та скасування податкової вимоги від 29.08.2017 року, -

Встановив:

До суду надійшла позовна заява Колективного комерційного підприємства "Монтажспецбуд" Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас (місцезнаходження: вул. Крупської, 89, смт. Великодолинське, Овідіопольсткий район, Одеська область, 67832; код ЄДРПОУ 32572447) до Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області (місцезнаходження: вул.. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправною та скасування податкової вимоги від 29.08.2017 року.

Ухвалою від 27.11.2018 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

До суду 17.12.2018 року надійшла заява про відкладення розгляду справи від представника позивача за вхідним № ЕП/7416/18 (а.с. 66). У судове засідання 18.12.2018 року сторони не з'явилися, тому суд дійшов висновку про задоволення заяви про відкладення розгляду судової справи на 15.01.2019 року.

У судове засідання 15.01.2019 року позивач не з'явився, про дату, час та місце судового засідання сповіщений належним чином.

У матеріалах справи міститься розписка про отримання повістки про виклик до суду на 15.01.2019 року (а.с. 70). Проте, у судове засідання 15.01.2019 р. позивач не з'явився, причини неявки не повідомив. За таких обставин, судом було визнано неявку позивача без поважних причин (а.с. 91), про що було повідомлено позивача про що свідчить наявне в матеріалах справи повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 98).

У судове засідання 11.02.2019 року позивач не з'явився, про дату, час та місце судового засідання сповіщений належним чином та завчасно.

У матеріалах справи міститься повідомлення про отримання повістки про виклик до суду на 11.02.2019 року (а.с. 98). Проте, у судове засідання 11.02.2019 р. позивач не з'явився, причини неявки суду не повідомив.

Відтак, позивач не з'являвся без поважних причин у судові засідання 15.01.2019 р., 11.02.2019 р.

Суд зазначає, що такі обставини свідчать про відсутність у позивача інтересу до розгляду справи, що перешкоджає розгляду справи у строки, встановлені КАС України.

Згідно ч.1 ст. 258 КАС України суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч.5 ст. 205 КАС України у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо неявка перешкоджає розгляду справи. Якщо відповідач наполягає на розгляді справи по суті, справа розглядається на підставі наявних у ній доказів.

Згідно з п.4 ч.1 ст. 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позивач не прибув (повторно не прибув, якщо він не є суб'єктом владних повноважень) у підготовче засідання чи у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Неприбуття в судове засідання позивача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду, є повторним, коли ні позивач, ні його представник вдруге не прибули на розгляд справи і в суду є достовірні докази про те, що обидва рази позивача було належним чином повідомлено.

"Повторність" означає вчинення знову, тобто основною ознакою повторності є здійснення аналогічного, тотожного. При цьому черговість та порядок вчинення дій не впливає на факт їх повторності. А тому "повторне неприбуття", як підстава для залишення позовної заяви без розгляду, означає неявку у судове засідання два чи більше разів без поважних причин або без повідомлення про причини неприбуття протягом усього розгляду справи та не обов'язково двічі підряд.

Відповідно до положень, передбачених ч. 2 ст. 44 КАС України учасники справи мають рівні процесуальні права та обов'язки, учасники справи зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Крім наявних прав особи, що беруть участь у справі, наділені також певними обов'язками, що кореспондують процесуальним правам інших осіб, та дають змогу здійснювати ефективний розгляд справи судом. При цьому процесуальні права і обов'язки будь-якої особи, яка бере участь у справі, не можуть визнаватися більш або менш важливими ніж права і обов'язки іншої особи, яка бере участь у справі.

З аналізу зазначених процесуальних норм вбачається, що право на розгляд справи судом протягом розумного строку належить як позивачу, так і відповідачу.

Відповідно до ч.2 ст.6 КАС України суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Так, Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989 року у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії" зазначив, що заявник зобов'язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов'язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Судом, серед іншого враховано, що в силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Окрім того, КАС України не передбачено можливість продовжувати строки розгляду адміністративних справ через недобросовісність учасників процесу та їх неприбуття у судові засідання.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що позивач постійно зловживав своїми процесуальними правами, проте не дотримувався обов'язків.

Крім цього, Європейський суд з прав людини в рішенні від 7 липня 1989 року у справі "Юніон АліментаріаСандерс С.А. проти Іспанії" зазначив, що заявник зобов'язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов'язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Згідно п. 4 ч.1 ст. 240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позивач не прибув (повторно не прибув, якщо він не є суб'єктом владних повноважень) у підготовче засідання чи у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Судом встановлено, що заяви про розгляд справи за відсутності позивача до Одеського окружного адміністративного суду не надходило.

Відтак, приймаючи до уваги вищевикладене, суд вважає за можливе залишити позовну заяву без розгляду у справі за позовом Колективного комерційного підприємства Монтажспецбуд Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас (місцезнаходження: вул. Крупської, 89, смт. Великодолинське, Овідіопольсткий район, Одеська область, 67832; код ЄДРПОУ 32572447) до Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області (місцезнаходження: вул.. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправною та скасування податкової вимоги від 29.08.2017 року відповідно до приписів п. 4 ч. 1 ст.240 КАС України.

Керуючись ст.ст. 205, 240, 258 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Колективного комерційного підприємства "Монтажспецбуд" Одеського обласного фонду сприяння інвестиціям в будівництві та вирішенні соціальних проблем кадрових військовослужбовців та звільнених в запас (місцезнаходження: вул. Крупської, 89, смт. Великодолинське, Овідіопольсткий район, Одеська область, 67832; код ЄДРПОУ 32572447) до Головного управління Державної фіскальної служби України в Одеській області (місцезнаходження: вул.. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) про визнання протиправною та скасування податкової вимоги від 29.08.2017 року - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її проголошення, відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала оскаржується в порядку та строки ст.ст. 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст ухвали складено та підписано 12.02.2019 р.

Суддя О.М. Тарасишина

Дата ухвалення рішення11.02.2019
Оприлюднено13.02.2019
Номер документу79753087
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування податкової вимоги від 29.08.2017 року

Судовий реєстр по справі —420/5953/18

Ухвала від 11.02.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 27.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

Ухвала від 21.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Тарасишина О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні