Рішення
від 12.02.2019 по справі 754/14020/18
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" лютого 2019 р.

м. Київ

справа № 754/14020/18

провадження № 2/755/103/19

Дніпровський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді Галагана В.І., за участю секретаря Проценко Н.А.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні Дніпровського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Приватне підприємство Вертикаль-Сервіс (далі - ПП Вертикаль-Сервіс ) звернулось з позовом до суду про стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованості з утримання територій та житлово-комунальні послуги у розмірі 13 087,96 грн., та судовий збір у розмірі 1 762,00 грн., мотивуючи свої вимоги тим, що відповідач отримує від позивача житлово-комунальні послуги з утримання будинку та прибудинкової території на підставі Договору 1/6 П.Л. від 11.09.2012 року на утримання будинку АДРЕСА_1. Однак, у зв'язку із невиконанням своїх зобов'язань у відповідача виникла заборгованість перед позивачем за надані послуги на загальну суму 13 087,96 грн., що є предметом позовних вимог.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 16 жовтня 2018 року справу за позовом Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості передано до Дніпровського районного суду м. Києва для розгляду за підсудністю.

10 січня 2019 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та постановлено розгляд справи проводити у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач ОСОБА_1, отримавши 14 січня 2019 року копію позовної заяви з додатками та копію ухвали суду про відкриття провадження у справі від 10 січня 2019 року, скористалась процесуальним правом подачі відзиву на позовну заяву, відповідно до змісту якого відповідач проти позову заперечує в повному обсязі, вказуючи на те, що позивачем не доведено ні факту, ні законності обставин, на які він посилається як на підставу своїх вимог; позивач не мав права звернення до суду із цим позовом; при визначенні переліку та розмірів внесків і платежів співвласників будинку, заборгованість з яких заявлена до стягнення в позові, розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території є необґрунтованим; позивач не забезпечує дотримання прав відповідача як власника. (а.с. 40-46)

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази, приймаючи до уваги письмові заяви сторін щодо предмета спору, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється порядку іншого судочинства.

Як убачається з матеріалів справи, 11.09.2012 року між Приватним підприємством Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1, яка є власником будинку АДРЕСА_1 укладено Договір № 1/6 П.Л. про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг. (а.с. 5-10)

Додатком №2 до Договору № 1/6 П.Л. від 11 вересня 2012 року Розрахунок вартості послуг по обслуговуванню та утриманню котеджного містечка Деснянське , ПП Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 затверджено тариф у розмірі 1 302, 31 грн. на місяць. (а.с. 11-12)

Згідно умов п.1.2. Договору, ПП Вертикаль-Сервіс за рахунок Споживача, але власними силами, зобов'язалось виконувати весь комплекс робіт по утриманню у належному технічному та санітарному стані Об'єктів загального користування котеджного Містечка; надання житлово-комунальних послуг в котеджному Містечку; укладання договорів з організаціями, що надають послуги з водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання, вивезення відходів та сміття; збирання, акумулювання коштів для проведення розрахунків за комунальні послуги, що надані споживачам Виконавцем та іншими організаціями; облік осіб, що проживають у котеджному Містечку; організація служби охорони на території котеджного Містечка (цілодобово діючі пости охорони на в'їздах в котедж не Містечко, патрулювання по території Містечка); аварійно-технічне обслуговування в Містечку з метою швидкої ліквідації виникаючих технічних несправностей на об'єкті Споживача, постійного забезпечення електропостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення, утримання в робочому стані інженерних споруд, у відповідності до Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинкових територій. (а.с. 5-10, 13-15)

Відповідно до п.2.2.1. Договору, Споживач зобов'язується сплачувати послуги на умовах та в строки, встановлені даним договором. Пунктом 3.3. 3.4. Договору, визначено, що споживач забезпечує внесення платежів за спожиті послуги не пізніше 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим. Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Згідно п.3.5. 3.6. Договору встановлено, що підставою для оплати послуг є виставлений Виконавцем рахунок відповідно до тарифів, затверджених Виконавцем. При цьому Споживач: визнає, що тарифи на житлово-комунальні послуги, зазначені в додатку до договору, встановлені на 01 липня 2018 року; надає згоду на те, що Виконавець без попереднього погодження із Споживачем має право самостійно переглядати та затверджувати тарифи на житлово-комунальні послуги відповідно до офіційного рівня інфляції, встановленого Державним Комітетом Статистики України , збільшення розміру середньої заробітної плати в галузі, але не частіше, ніж двічі на рік (один раз на шість місяців), при зростанні тарифів на послуги, що надаються організаціями - виробниками послуг; надає згоду на те, що Виконавець зобов'язаний ознайомити Споживача з новими тарифами на житлово-комунальні послуги шляхом розміщення їх у приміщенні ЖЕО не пізніше, ніж через п'ять календарних днів з дня їх затвердження Виконавцем. Такі зміни тарифів на житлово-комунальні послуги не потребують внесення сторонами письмових змін до цього договору шляхом укладання відповідних додаткових угод. Нові тарифи на житлово-комунальні послуги вступають в силу через 5 (п'ять) календарних днів з моменту їх затвердження Виконавцем.

Відповідно до Наказу № 35 від 29 грудня 2017 року ПП Вертикаль-Сервіс затвердив нові тарифи з сумою надання послуг 1 805, 44 грн. та ознайомив споживачів шляхом розміщення тарифів на дошці документації у приміщенні підприємства. Відповідач погодилась з зазначеними тарифами, сплативши суму за січень та лютий 2018 року, надалі перестала сплачувати за надані послуги. (а.с. 18, 19)

Господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень , будинків і споруд , комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій відповідно до положень ч.1 ст.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги .

У залежності від функціонального призначення житлово-комунальні послуги поділяються на: 1) комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газопостачання, централізоване опалення тощо), 2) послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, санітарно-технічне обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж, освітлення місць загального користування, поточний ремонт тощо), 3) послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків (балансоутримання, укладання договорів на виконання послуг, контроль виконання умов договору тощо) (ч. 1 ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України Про житлово-комунальні послуги , а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 14 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін і тарифів на них.

Відповідно до частини 7 статті 18 Закону України Про місцеві державні адміністрації , місцева державна адміністрація регулює ціни та тарифи за виконання робіт та надання житлово-комунальних послуг підприємствами, а також визначає і встановлює норми їх споживання, здійснює контроль за їх додержанням.

Згідно зі ст. 13 Закону України Про житлово-комунальні послуги залежно від функціонального призначення житлово-комунальними послугами є, зокрема, комунальні послуги (централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів тощо).

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги передбачено право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору про надання житлово-комунальних послуг, при цьому такому праву прямо відповідає визначений п. 5 ч. 3 ст. 20 цього Закону обов'язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

В розрізі даного спору зобов'язання відповідача оплатити послуги з утримання будинку та прибудинкової території урегульовано договірним зобов'язанням на підставі узгоджених договором дій постачальника і споживача послуг.

Відповідно до положення статті 322 Цивільного кодексу України, власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Судом встановлено, що на дату подачі позову до суду відповідач заборгувала підприємству позивача по сплаті за послуги з утримання будинку та прибудинкової території на загальну суму 13 087, 96 грн., заборгованість нарахована щодо будинку АДРЕСА_1, належному позивачу на праві власності, та підтверджується представленими підприємством позивача розрахунком. (а.с. 17)

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 року №572, обов'язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Відповідно до положень ч. 1, 3 ст. 89 Цивільного процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позов Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості є обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Цивільного процесуального кодексу України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. (ч. 1 ст. 141 Цивільного процесуального кодексу України)

В порядку статті 141 Цивільного процесуального кодексу України, ураховуючи задоволення позову в повному обсязі, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений ним судовий збір у розмірі 1 762,00 грн.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст. 322, 526, 625 Цивільного кодексу України, Законом України Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 2, 4, 6-13, 82, 89, 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 279, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрована: АДРЕСА_2) на користь Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс (м. Київ, Пр. Маяковського, б. 5-В, код ЄДРПОУ 35222393) заборгованість з утримання території та житлово-комунальні послуги у розмірі 13 087,96 грн., та судовий збір у розмірі 1 762,00 грн., а всього на загальну суму 14 849 (чотирнадцять тисяч вісімсот сорок дев'ять) гривні 96 копійки.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Дніпровський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасники справи мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення даного рішення суду.

Повний текст рішення складено 12 лютого 2019 року.

Суддя: В.І. Галаган

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено13.02.2019
Номер документу79772368
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —754/14020/18

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Ухвала від 19.06.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Ухвала від 15.04.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Головачов Ярослав Вячеславович

Рішення від 12.02.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 10.01.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галаган В. І.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Панченко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні