Ухвала
від 14.02.2019 по справі 142/141/19
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 142/141/19

Провадження № 2/142/230/19

У Х В А Л А

(про відкриття провадження )

14 лютого 2019 року смт. Піщанка

Суддя Піщанського районного суду Вінницької області Гринишина А.А., розглянувши позовну заяву керівника Бершадської місцевої прокуратури (місце знаходження: вул. Шевченка, 4 м. Бершадь Вінницької обдасті) в інтересах держави в особі Піщанської районної ради (місце знаходження: вул. Центральна, 36, смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області) та комунальної установи "Піщанська центральна районна лікарня" Піщанської районної ради (місце знаходження: вул. Центральна, 42, смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області) до ОСОБА_1 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1) про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення ,-

ВСТАНОВИВ:

12 лютого 2019 року на адресу Піщанського районного суду Вінницької області надійшла позовна заява керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Піщанської районної ради та комунальної установи "Піщанська центральна районна лікарня" Піщанської районної ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення .

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що ухвалою Крижопільського районного суду Вінницької області у справі № 142/391/18 від 26.12.2018 року кримінальне провадження №12018020260000054 від 24.03.2018 відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст.125 КК України закрито у зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачення. Такожпозивач вказує, що Крижопільським районним судом встановлено, що 24 березня 2018 року близько 14 години ОСОБА_1, перебуваючи на території домогосподарства № 4, що знаходиться по вул. Миру в с. Ставки Піщанського району Вінницької області, спровокував з колишньою дружиною ОСОБА_2 суперечку з приводу повернення належних йому речей. В ході суперечки ОСОБА_1 на грунті раптово виниклих неприязних відносин умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, наніс декілька, точна кількість не встановлена, ударів правою ногою по лівій нозі ОСОБА_2 та чотири удари кулаком правої руки в область голови ОСОБА_2 Після чого, продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на нанесення тілесних ушкоджень, взяв до рук дерев'яну палицю, яка лежала на вказаному подвір'ї та умисно наніс палицею три удари по спині ОСОБА_2 В результаті нанесених ударів, ОСОБА_2, згідно висновку судово-медичної експертизи № 050 від 18.04.2018 року, заподіяно тілесні ушкодження у вигляді синців на лівому стегні по зовнішній та внутрішній поверхнях.

Згідно інформації Піщанської ЛПЛ №35 від 23.01.2019 року у зв'язку з отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_2 знаходилася на стаціонарному лікуванні в Піщанській ЛПЛ з 25.03.2018 року по 30.03.2018 року, з 01.04.2018 року по 02.04.2018 року, а всього 9 днів. Витрати на лікування ОСОБА_2 становлять 3777,30 грн. (6 днів х 458,22 = 2749,32 грн., 2 дні х 513,99 = 1027,98 грн., всього 3777,30 грн.). Тобто, загальна сума коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на лікування потерпілої ОСОБА_2, складає 3777 грн. 30 коп.

Враховуючи, що ОСОБА_1 в добровільному порядку завдану його злочинними діями шкоду не відшкодував та те, що комунальна установа "Піщанська центральна районна лікарня" Піщанської районної ради є бюджетною установою охорони здоров'я, заснованою на власності територіальної громади смт. Піщанка, фінансування якої здійснюється з районного бюджету. Отже витрати, здійснені вищевказаною медичною установою на лікування громадян потерпілих від злочину, призводять до значних витрат місцевого бюджету, що створює суттєве навантаження на бюджет та ускладнює процес безкоштовного лікування осіб, які цього потребують за рахунок держави, чим завдається істотна шкода державним інтересам, позивач просить позов задовольнити та стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради кошти, витрачені на стаціонарне лікування ОСОБА_2 в сумі 3 777 гривень 30 копійок.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями її було передано на розгляд судді Гринишиній А.А.

В частині 1 ст. 187 ЦПК України передбачено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185 цього Кодексу.

За положеннями ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов'язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Відповідно до ч. 2 ст. 267 ЦПК України, заява про захист цивільного права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду незалежно від спливу позовної давності.

Беручи до уваги, що спір підвідомчий суду, дана справа підсудна Піщанському районному суду Вінницької області, враховуючи, що позовна заява та додані до неї документи оформлені з дотриманням вимог ст. 175, ст. 177 ЦПК України, не вбачаю підстав, які б перешкоджали прийняттю позовної заяви до розгляду та відкриттю провадження у справі.

Беручи до уваги відсутність клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, враховуючи зміст позовних вимог, вважаю за доцільне вказану справу розглянути в порядку загального позовного провадження.

На виконання вимог, викладених в ч. 1 ст. 196 ЦПК України, де зазначено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання, в даній справі слід призначити підготовче судове засідання, про дату і час якого повідомити учасників справи.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 196 ЦПК України, дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Керуючись ч. 7 ст. 7, ст. 11, ч. 8 ст. 43, ст. ст. 44, 49, 53, 71, 83, 84, 85, 86, 91, 93, 95, 183, 185, 187, 189, 190-193, 196, 199, 257, ч. 2 ст. 261, ст. ст. 272, 353-355 ЦПК України, п. 8 ч. 11, 15.5 розділу ХІІІ перехідних положень ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження в цивільній справі за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Піщанської районної ради та комунальної установи "Піщанська центральна районна лікарня" Піщанської районної ради до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення .

Розгляд справи провести в порядку загального позовного провадження.

Почати підготовче провадження з дня постановлення цієї ухвали.

Проведення підготовчого засідання призначити на 11 годину 00 хвилин 14 березня 2019 року в залі №3 Піщанського районного суду Вінницької області (смт. Піщанка Вінницької області, вул. Вишнева, 5).

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення у відповідності до ч. 5 ст. 272 ЦПК України.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для надіслання (надання) до суду відзиву на позовну заяву і всіх доказів, які можливо доставити до суду, що підтверджують заперечення проти позову, протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Зобов'язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У строк для подання відзиву відповідач має право подати зустрічний позов.

Учасники справи мають право надати відповідь на пояснення третіх осіб, свої письмові пояснення щодо відповіді на відзив-до закінчення підготовчого провадження.

Позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Роз'яснити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-сторінці Піщанського районного суду на веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/fair/sud0219.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду виключно у випадку відкриття провадження у справі з недотриманням правил підсудності. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення відповідної ухвали суду до Вінницького апеляційного суду через Піщанський районний суд.

Суддя:

СудПіщанський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено15.02.2019
Номер документу79809109
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —142/141/19

Рішення від 12.04.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні