Рішення
від 12.04.2019 по справі 142/141/19
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 142/141/19

Провадження № 2/142/230/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

12 квітня 2019 року смт. Піщанка

Піщанський районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Гринишиної А.А.,

при секретарі Яворській О.В.,

представника прокуратури ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Піщанка Вінницької області в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Піщанської районної ради та комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради до ОСОБА_2 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення,-

В С Т А Н О В И В :

Керівник Бершадської місцевої прокуратури Вінницької області ОСОБА_3 звернувся до суду в інтересах держави в особі Піщанської районної ради, комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради з позовом в якому просить стягнути з ОСОБА_2 на користь Комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради кошти, витрачені на стаціонарне лікування ОСОБА_4 в сумі 3 777 гривень 30 копійок.

В підготовчому засіданні прокурор Бідюк Н.П. позовні вимоги підтримала повністю з підстав, викладених у позовній заяві та просила їх задовольнити.

Представник Піщанської районної ради як органу управління установи та представник комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня в підготовче засідання не з'явились, проте від них на адресу суду надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності та підтримання позовних вимог.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з'явився, подав на адресу суду заяву в якій просив слухати справу у його відсутності, вказав, що позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення.

У зв'язку із визнанням відповідачем обставин, які наведені позивачем у позовній заяві на підтвердження своїх вимог, суд вважає, що ці обставини не підлягають доказуванню і оцінює їх як достовірні докази.

Згідно з ст. 206 ЦПК України (Закон, ВР України, від 03.10.2017, № 2147-VIII) у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12 червня 2009 року № 2 у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

Судом встановлено, що ухвалою Крижопільського районного суду Вінницької області у справі № 142/391/18 від 26.12.2018 року кримінальне провадження №12018020260000054 від 24.03.2018 відносно ОСОБА_2 за ч. 1 ст.125 КК України закрито у зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачення. Такожпозивач вказує, що Крижопільським районним судом встановлено, що 24 березня 2018 року близько 14 години ОСОБА_2, перебуваючи на території домогосподарства № 4, що знаходиться по вул. Миру в с. Ставки Піщанського району Вінницької області, спровокував з колишньою дружиною ОСОБА_4 суперечку з приводу повернення належних йому речей. В ході суперечки ОСОБА_2 на грунті раптово виниклих неприязних відносин умисно, з метою спричинення тілесних ушкоджень, усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, наніс декілька, точна кількість не встановлена, ударів правою ногою по лівій нозі ОСОБА_4 та чотири удари кулаком правої руки в область голови ОСОБА_4 Після чого, продовжуючи свій злочинний умисел, спрямований на нанесення тілесних ушкоджень, взяв до рук дерев'яну палицю, яка лежала на вказаному подвір'ї та умисно наніс палицею три удари по спині ОСОБА_4 В результаті нанесених ударів, ОСОБА_4, згідно висновку судово-медичної експертизи № 050 від 18.04.2018 року, заподіяно тілесні ушкодження у вигляді синців на лівому стегні по зовнішній та внутрішній поверхнях.

Згідно ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов'язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно інформації Піщанської ЛПЛ №35 від 23.01.2019 року року у зв'язку з отриманими тілесними ушкодженнями потерпіла ОСОБА_4 знаходилася на стаціонарному лікуванні в Піщанській ЛПЛ з 25.03.2018 року по 30.03.2018 року, з 01.04.2018 року по 02.04.2018 року, а всього 9 днів. Витрати на лікування ОСОБА_4 становлять 3777,30 грн. (6 днів х 458,22 = 2749,32 грн., 2 дні х 513,99 = 1027,98 грн., всього 3777,30 грн.). Тобто, загальна сума коштів, витрачених закладом охорони здоров'я на лікування потерпілої ОСОБА_4, складає 3777 грн. 30 коп.

У відповідності з ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Відповідно до п. 3 Постанови № 11 Пленуму Верховного суду України від 07 липня 1995 року Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат" питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Постановою КМУ № 545 від 16 липня 1993 року Про порядок обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання передбачено, що сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров'я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі та вартості витрат на його лікування в день. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров'я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Перевіривши, що визнання позову відповідачем не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, що вимога позивача ґрунтується на законі та підтверджується належними доказами в справі, то суд вважає, що є підстава для задоволення позову

Враховуючи, що позов задоволено, а позивач був звільнений від сплати судового збору при зверненні до суду із даним позовом, у відповідності до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1 921 грн.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 206 ч.4, 258, 265, ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Піщанської районної ради та комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради до ОСОБА_2 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення, задовольнити в повному обсязі.

Стягнути із ОСОБА_2, на користь комунальної установи Піщанська центральна районна лікарня Піщанської районної ради (код 01982620 р/р 26005055358578, МФО 802689 в АТБ Приватбанк , призначення платежу: за перебування ОСОБА_4В на лікуванні в комунальній установі) кошти, витрачені на стаціонарне лікування ОСОБА_4 в сумі 3 777 (три тисячі сімсот сімдесят сім) гривень 30 копійок.

Стягнути із ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 1 921 (одна тисяча дев'ятсот двадцять одну) гривню за позовну вимогу про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Піщанський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його підписання до Вінницького апеляційного суду.

Сторони по справі:

позивач - Бершадської місцевої прокуратури, місце знаходження: вул. Шевченка, 4 м. Бершадь Вінницької обдасті в інтересах держави в особі Піщанської районної ради, місце знаходження: вул. Центральна, 36, смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 21728645 та комунальної установи "Піщанська центральна районна лікарня" Піщанської районної ради, місце знаходження: вул. Центральна, 42, смт. Піщанка Піщанського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 01982620.

відповідач - ОСОБА_2, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81114936
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від вчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —142/141/19

Рішення від 12.04.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні