Постанова
від 13.02.2019 по справі 487/8624/18
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа №487/8624/18

Провадження №1-кс/487/1234/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.02.2019 року м.Миколаїв

Заводський районний суд м. Миколаєва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання старшого слідчого СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12018150030004939 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

13.02.2019 року старший слідчий СВ Заводського ВП ГУ НП в Миколаївській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Заводського відділу Миколаївської місцевої прокуратури №1 Миколаївської області ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів з можливістю подальшого вилучення (здійснення виїмки) наступних документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: актів приймання-передачі насіння соняшника для подальшої переробки; актів передачі-приймання матеріальних цінностей на відповідальне зберігання; актів повернення матеріальних цінностей з відповідального зберігання; актів приймання-передачі готової продукції; договорів на переробку сировини; актів приймання-передачі лушпиння соняшника; актів про надання послуг з екстракції; актів приймання-передачі вантажу - укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період з 01.12.2018 до моменту вилучення.

Клопотання старший слідчий обґрунтовує тим, що зазначені документи необхідні органу досудового розслідування для підтвердження або спростування факту заволодіння майном, яке належало ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та причетних до нього осіб. Також відомості, що містяться у вказаних документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні.

Іншими способами встановити або спростувати вищезазначені обставини неможливо, оскільки вказані документи мають перебувати у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

В судовому засіданні старший слідчий доводи клопотання підтримав, просив задовольнити клопотання.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Вислухавши пояснення старшого слідчого, дослідивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Із матеріалів клопотання встановлено, що СВ Заводського ВП ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018150030004939 з попередньою правовою кваліфікацією за ознаками ч.4 ст. 190 КК України, яке було розпочато за відомостями про те, що в період часу з 11.12.2018 р. по 14.12.2018 р. невідомі особи шахрайським шляхом заволоділи насінням соняшника в кількості 99,5 т, чим спричинили ПП « ОСОБА_6 » матеріальний збиток на загальну суму 1000000,00 грн.

В ході розслідування кримінального провадження було встановлено, що ПП « ОСОБА_5 » (код СДРПОУ НОМЕР_4 ), займається наданням послуг в сфері логістики, однак своїх транспортних засобів підприємство не має, отже шукає їх через мережу інтернет.

Одним з клієнтів вказаного підприємства є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код СДРПОУ НОМЕР_5 ), яке займається переробкою насіння соняшника.

20.01.2017 р. між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (далі - клієнт) та ПП « ОСОБА_5 » (далі - автоперевізник) укладено генеральний договір №060744 на послуги з автоперевезення, згідно вказаного договору автоперевізник несе повну матеріальну відповідальність за свої дії та дії третіх осіб, залучених ним до виконання вказаного договору та зобов`язується компенсувати клієнту вартість втраченого вантажу.

В грудні 2018 р. на адресу ПП « ОСОБА_5 » від ГОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » надійшла заявка про перевезення 99,5 тонн насіння соняшника з с. Новолутківка, Добровеличківского району, Кіровоградської області в с. Візирка, Лиманського району, Одеської області.

Для перевезення вказаного вантажу ПП « ОСОБА_5 » було залучено три вантажних автомобіля: ДАФ, д/н НОМЕР_6 , водій ОСОБА_7 , МАН, д/н НОМЕР_7 , водій ОСОБА_8 , МАН, д/н НОМЕР_8 , водій ОСОБА_9 , у зв`язку із відсутністю у підприємства власного транспорту.

В подальшому зазначені автомобілі було завантажено насінням соняшнику в с. Новолутківка, Добровеличківского району, Кіровоградської області, однак до пункту розвантаження - с. Візирка, Лиманського району, Одеської області до теперішнього часу вони не прибули.

Як виявилось потім, насіння соняшника було розвантажено в ІНФОРМАЦІЯ_5 в АДРЕСА_2 . Мобільні телефони водіїв, через які підтримували зв`язок працівники ПП « ОСОБА_5 » їм не належать.

Крім зазначених вище відомостей, в ході допиту в якості свідка логіста ПП « ОСОБА_5 » - ОСОБА_10 було встановлено, що під час спілкування із водіями йому стало відомо, що останні підтвердили факт завантаження, однак по шляху слідування до пункту вивантаження до Одеської області, невстановленою особою були передані інші товарно- транспортні накладні, пунктом вивантаження в яких було зазначено Миколаївський морський торговий порт, де було відвантажено насіння соняшника.

Згідно отриманої під час досудового розслідування оперативної інформації насіння соняшника було відвантажено для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРГІОУ НОМЕР_1 .

Відповідно до товарно-транспортної накладної №15 від 12.12.2018 р. транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_9 , перевозився соняшник масою нетто 37 860 кг, відповідно до товарно-транспортної накладної №7 від 11.12.2018 транспортним засобом ДАФ, д/н НОМЕР_6 , перевозився соняшник масою нетто 25620 кг, відповідно до товарно-транспортної накладної №16 від 12.12.2018 транспортним засобом МАН, д/н НОМЕР_7 , перевозився соняшник масою нетто 36020 кг, а загальна маса вантажу згідно наданим супровідним документам складала 99500 кг.

Відповідно до Ухвали слідчого судді Заводського районного суду м.Миколаєва ОСОБА_1 від 26.12.2018 на зазначене вище майно (насіння соняшнику), яке знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було накладено арешт.

Однак відповідно до листа (вих.№27/12-1 від 27.12.2018) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) було встановлено, що у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зазначене майно не перебуває, а також те, що дане підприємство є перевантажувальним комплексом зернових культур, який не облаштований для зберігання насіння олійних культур, до яких відносяться насіння соняшника. Щодо олійних культур ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) може лише надавати послуги щодо зважування, визначення деяких якісних показників та вантажно-розвантажувальні роботи, проте приймання на зберігання та зберігання не здійснює. У зв`язку з цим виконання вказаної ухвали неможливе з об`єктивних причин у зв`язку з відсутністю у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) майна, на яке накладено арешт.

Крім того, 30.01.2019 в ході тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), було встановлено, що відповідно до товарно-транспортної накладної ЧВ №370878 від 12.12.2018 було зазначено автомобіль «МАН» д.н. НОМЕР_7 , вантажовідправник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », вантажоодержувач ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », вантажовласник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (вантаж насіння соняшнику). Також відповідно до товарно-транспортної накладної ЧВ №370863 від 12.12.2018 було зазначено автомобіль «МАН» д.н. НОМЕР_9 , вантажовідправник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », вантажоодержувач ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », вантажовласник ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (вантаж насіння соняшнику).

Однак зазначені вище автомобілі для перевезення вантажу насіння соняшнику використовувало ПП « ОСОБА_5 », що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

Крім того, в апеляційній скарзі на ухвалу про арешт майна з боку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було зазначено, що зазначений вище вантаж належить саме ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а також на підтвердження доводів як додатки було зазначено товарно-транспортні накладні, договір поставки №1709П від 17.09.2018, акти передачі-приймання матеріальних цінностей на відповідальне зберігання, акти повернення матеріальних цінностей з відповідального зберігання, видаткові накладні.

У зв`язку з цим виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до зазначених слідчим у клопотанні документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України).

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці, порядок доступу до якої регулюється положеннями ч.5, 6 ст.163 КПК України.

У відповідності з ч.5,6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим надані докази обставин, на які вона посилається та доведено наявність підстав, передбачених ч.5,6 ст. 163 КПК України.

За такого, з огляду на суть кримінального правопорушення, за яким здійснено правову кваліфікацію кримінального провадження та обсяг слідчих дій, які необхідно вчинити для проведення повного та всебічного досудового розслідування, суд дійшов висновку про те, що такий ступінь втручання щодо зазначених вище документів, повністю виправдовує потреби досудового розслідування, тому клопотання слідчого належить задовольнити.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Надати старшому слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області капітану поліції ОСОБА_3 , заступнику начальника СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області майору поліції ОСОБА_11 , слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_12 , слідчому СВ Заводського ВП ГУНП в Миколаївській області капітану поліції ОСОБА_13 та співробітникам оперативного підрозділу за дорученням слідчого, тимчасовий доступ з можливістю подальшого вилучення (здійснення виїмки) наступних документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: актів приймання-передачі насіння соняшника для подальшої переробки; актів передачі-приймання матеріальних цінностей на відповідальне зберігання; актів повернення матеріальних цінностей з відповідального зберігання; актів приймання-передачі готової продукції; договорів на переробку сировини; актів приймання-передачі лушпиння соняшника; актів про надання послуг з екстракції; актів приймання-передачі вантажу - укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період з 01.12.2018 до моменту вилучення.

Ухвала дійсна до 13.03.2019року (включно).

Роз`яснити посадовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Заводського

районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79811355
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/8624/18

Постанова від 22.12.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 22.12.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 17.06.2020

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 29.07.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 13.02.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Постанова від 13.02.2019

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Боброва І. В.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 11.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Фаріонова О. М.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

Ухвала від 04.01.2019

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Гулий В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні