Ухвала
від 06.02.2019 по справі 560/105/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/105/19

УХВАЛА

06 лютого 2019 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Блонського В.К.

за участі:секретаря судового засідання Варченко В.В. представника позивача ОСОБА_1 представника відповідача ОСОБА_2 розглянувши адміністративну справу за позовом ОСОБА_3 до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Війтовецька селищна рада Волочиського району Хмельницької області про визнання відмови протиправною та зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася в суд з позовом до відповідача, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, у якому просить:

- визнати протиправною та скасувати відмову Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, викладену в листах № Д-16625/0-8018/0/95 та 16553/0-8020/0/95 від 21.12.2018 року у затвердженні ОСОБА_3 проекту землеустрою для відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, площею 1,000 га кожна з кадастровими номерами: 6820982300:03:004:0243 та 6820982300:03:004:0017, з метою подальшої безоплатної передачі у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту с. Завалійки Волочиського району Хмельницької області на території Завалійківської сільської ради Волочиського району Хмельницької області;

- зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області затвердити ОСОБА_3 проекти землеустрою для відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, площею 1,000 га кожна з кадастровими номерами: 6820982300:03:004:0243 та 6820982300:03:004:0017, з метою подальшої безоплатної передачі у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту с. Завалійки Волочиського району Хмельницької області на території Завалійківської сільської ради Волочиського району Хмельницької області.

В судовому засіданні представник позивача подав заяву про залучення до участі в розгляді даної справи в якості співвідповідача Війтовецьку селищну раду Волочиського району Хмельницької області.

В обгрунтування вказаної заяви представник позивача зазначив, що з відзиву на даний позов вбачається, що після звернення до суду, на спірні земельні ділянки зареєстровано право комунальної власності за Війтовецькою селищною радою, яка у справі залучена як третя особа без самостійних вимог.

В зв'язку з чим, представник відповідача, відповідно до частини 3 статті 48 КАС України просить суд змінити процесуальний статус Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, та залучити її до участі в справі № 560/104/19 в я кості співвідповідача, з позовними вимогами, заявленими до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області в заяві від 29.12.2018 року.

Представник відповідача в задоволенні даної заяви покладається на думку.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача в судове засідання не прибув, хоча третя особа була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представника позивача, представника відповідача, вважає, що у задоволенні заяви представника позивача необхідно відмовити з наступних підстав.

Суд зазначає, що у вказаній заяві представник позивача фактично змінює підставу і предмет адміністративного позову та ставить вимоги до Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, оскільки суть клопотання викладеного у заяві стосується не заміни неналежного відповідача, а притягнення третьої особи по справі в якості співвідповідача .

Згідно частини 3 статті 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до частини 1 статті 47 КАС України, крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Суд зазначає, що під предметом позову розуміється певна матеріально - правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обгрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Отже, зміна предмету позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких грунтується вимога позивача.

Зміна позову повинна стосуватися тих спірних правовідносин, які вже винесені на розгляд і вирішення суду. Нею не повинно підмінюватися подання нового адміністративного позову, що не пов'язаний зі справою.

Зміст заяви представника позивача про залучення співвідповідача фактично зводиться до зміни і предмета позову (змінити процесуальний статус Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, та залучити її до участі в справі № 560/104/19 в якості співвідповідача, з позовними вимогами, заявленими до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області в заяві від 29.12.2018 року), і обставин, що вимагає від учасників справи іншої форми звернення до суду.

Судом встановлено, що позивач фактично заявляє позовні вимоги безпосередньо до Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, при цьому не обгрунтовуючи їх до Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області жодними доказами.

Предметом розгляду у цій адміністративній справі є визнання протиправною відмови Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, та зобов'язання останнього вчинити дії.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в даному відсутні підстави для задоволення клопотання відповідача про залучення співвідповідача, оскільки ним фактично ставиться питання про зміну підстав і предмету адміністративного позову та ставляться вимоги до Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, які не підтверджені обставинами.

Керуючись статтями 48, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника ОСОБА_3 про залучення до участі в справі № 560/105/19 в якості співвідповідача Війтовецької селищної ради Волочиського району Хмельницької області, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_4

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено15.02.2019
Номер документу79813936
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —560/105/19

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Рішення від 06.02.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

Постанова від 30.01.2019

Адмінправопорушення

Дубровицький районний суд Рівненської області

Отупор К.М.

Ухвала від 10.01.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Блонський В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні