Ухвала
від 13.02.2019 по справі 420/5962/18
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

14 лютого 2019 р.м.ОдесаСправа № 420/5962/18

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Стас Л.В.,

суддів Турецької І.О., Шеметенко Л.П.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Військової частини НОМЕР_1 на ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року по справі № 420/5962/18 за позовом Військової частини НОМЕР_1 до Відділу надання адміністративних послуг Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, про скасування дій/записів,

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року повернуто позовну заяву Військової частини НОМЕР_1 до Відділу надання адміністративних послуг Біляївської районної державної адміністрації Одеської області, про скасування дій/записів.

На зазначену ухвалу суду Військовою частиною НОМЕР_1 подано апеляційну скаргу разом з клопотанням про відстрочення сплати судового збору до вирішення справи по суті.

Ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2018 року вказану апеляційну скаргу залишено без руху та надано строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання ухвали.

Вказане поштове відправлення направлено на адресу апелянта, яка зазначена ним в апеляційній скарзі.

Станом на 28 січня 2019 року до П`ятого апеляційного адміністративного суду не повернулось повідомлення щодо отримання вищевказаної ухвали, що в свою чергу позбавляє можливості встановити дату її отримання апелянтом та, відповідно, дотримання апелянтом встановлених судом процесуальних строків.

У зв`язку з тим, що протягом тривалого часу до суду апеляційної інстанції не надходило повідомлень про отримання апелянтом ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня 2018 року, ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2019 року повторно направлено ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху на адресу, що вказана товариством в апеляційній скарзі.

При цьому, на теперішній час до суду апеляційної інстанції повернулося поштове відправлення про повторне направлення ухвали без руху із позначкою про відсутність такої Військової частини за зазначеною адресою, незважаючи на те, що ухвали були направлені апелянтові на адресу, що вказана ним в апеляційній скарзі.

Частиною 11 ст. 126 КАС України визначено, що розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до пунктів 4, 5 частини 6 КАС України днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, а також день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З врахуванням наведених процесуальних норм, а також вжиття судом усіх заходів щодо своєчасного отримання скаржником копії процесуального документу, суд відповідно до ч.6 ст. 7 КАС України, застосовує аналогію та вважає, що скаржнику було вручено копію ухвали П`ятого апеляційного адміністративного суду про залишення апеляційної скарги без руху від 20 грудня 2018 року.

Згідно ч.2 ст 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

За змістом ч.1 ст.131 КАС України учасники судового процесу зобов`язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби.

Частинами 1, 3 статті 45 КАС України встановлено, що учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається. Якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Так, Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання. .

Керуючись практикою Європейського суду з прав людини, суд виходив з того, що реалізуючи п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава - учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справах Осман проти Сполученого королівства від 28.10.1998 та Круз проти Польщі від 19.06.2001. У вказаних Рішеннях зазначено, що право на суд не є абсолютним, воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Виходячи з приписів зазначених правових норм та з урахуванням того, що поштове відправлення не вручено з незалежних від суду причин, за адресою, яка самостійно зазначена скаржником, ухвала вважається належним чином врученою.

Згідно з частиною другою статті 298 КАС України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 296 цього Кодексу, застосовуються положення статті 169 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої КАС України апеляційна скарга повертається скаржнику, якщо останній не усунув недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

З огляду на викладене, суд вважає, що апеляційну скаргу слід повернути скаржнику.

Керуючись ст.ст.169, 296, 298 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Військової частини НОМЕР_1 на ухвалу Одеського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2018 року по справі № 420/5962/18 - повернути скаржнику.

Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі касаційної скарги, у відповідності до чинного законодавства.

Суддя-доповідач Стас Л.В.Судді Турецька І.О. Шеметенко Л.П.

Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу79816123
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/5962/18

Ухвала від 13.02.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 27.01.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 19.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 20.12.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 29.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 21.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

Ухвала від 20.11.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Балан Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні