Постанова
від 12.02.2019 по справі 195/1617/17
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/418/19 Справа № 195/1617/17 Суддя у 1-й інстанції - Оменко М.В. Доповідач - Макаров М. О.

Категорія 53

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2019 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Дніпровського апеляційного суду в складі:

головуючого - судді Макарова М.О.

суддів - Демченко Е.Л., Куценко Т.Р.

при секретарі - Керімовій-Бандюковій Л.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпро цивільну справу за апеляційною скаргою Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області на рішення Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2017 року по справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області, треті особи: Томаківська районна державна адміністрація Дніпропетровської області, Томаківська районна рада Дніпропетровської області, про стягнення невиплаченої заробітної плати, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу,-

В С Т А Н О В И Л А :

У жовтні 2017 року ОСОБА_1, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 звернулися до суду із позовом до Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області про стягнення невиплаченої заробітної плати, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Позов мотивований тим, що вони працювали у Вищетарасівській філії Комунального позашкільного мистецького навчального закладу Томаківська дитяча музична школа , а з 03.06.2016 року Томаківську районну дитячу музичну школу було перетворено, змінено назву на комунальний заклад культури Томаківська районна дитяча музична школа Томаківської районної ради, а згодом цей заклад було перейменовано на Комунальний позашкільний мистецький навчальний заклад Томаківська дитяча музична школа Томаківської селищної ради Дніпропетровської області.

06.10.2017 року відповідно до наказів позивачів було звільнено з роботи за прогул на підставі п.4 ч.1 ст. 40 КзпП.

Вважають їх звільнення незаконним та накази про звільнення не відповідають вимогам КзпП, зокрема ст. 40 КЗпП, оскільки факту прогулу не було і позивачі виконували свої обов'язки в тому місці, яке зазначено в їхніх трудових книжках і не були повідомлені про зміну умов праці чи переведення в іншу місцевість, а тому просили визнати дії відповідача неправомірними та скасувати накази про їх звільнення, поновити їх на роботі та стягнути з відповідача на їх користь заборгованість по заробітній платі за період із 07 вересня 2017 року по 06 жовтня 2017 року та середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу з 10 жовтня 2017 року по 02 листопада 2017 року.

В подальшому ухвалою Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2017 року було прийнято відмову позивачів від позову в частині поновлення на роботі та провадження по справі в цій частині було закрито.

Рішенням Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2017 року позов задоволено частково та постановлено: визнати незаконним дії Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області та скасувати накази: № 13-К від 06 жовтня 2017 року "Про припинення трудового договору ОСОБА_1"; №14-К від 06 жовтня 2017 року Про припинення трудового договору ОСОБА_4 , № 12-К від 06 жовтня 2017 року Про припинення трудового договору ОСОБА_3 ;

Стягнути з Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області на користь ОСОБА_1; ОСОБА_4; ОСОБА_3 заборгованість по заробітній платі за період з 07 вересня 2017 року по 06 жовтня 2017 рік та середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу з 10 жовтня 2017 року по 01 листопада 2017 року включно. В решті позову відмовлено. Рішення суду в частині стягнення середньої заробітної плати, але не більше ніж за один місяць допущено до негайного виконання.

Рішення суду мотивовано тим, що відповідач неправомірно звільнив позивачів з роботи, що призвело до порушення їх прав, а також відповідачем не було виплачено заробітної плати за період з 07 вересня 2017 року по 06 жовтня 2017 року, а враховуючи, що позивачі працевлаштувалися 02 листопада 2017 року, позов підлягає до часткового задоволення.

В апеляційній скарзі Комунальний позашкільний мистецький навчальний заклад "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області просять рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким відмовити в задоволенні позову у повному обсязі, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом першої інстанції не повно встановлені обставини, які мають значення для справи, та зміст спірних правовідносин, які виникли між сторонами, внаслідок чого не застосовано законодавство, яке підлягало застосуванню.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги і заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу необхідно задовольнити частково, з наступних підстав.

Так, судом першої інстанції встановлено, що згідно копій трудових книжок серії НОМЕР_1, НОМЕР_2 та НОМЕР_3 ОСОБА_1, ОСОБА_4, ОСОБА_5 працювали викладачами в Комунальному позашкільному мистецькому навчальному закладі Томаківська дитяча музична школа Томаківської районної ради Дніпропетровської області, що зокрема підтверджується певними записами в трудових книжках позивачів та наказами про прийняття на роботу у Вищетарасівську філію Томаківської районної дитячої музичної школи № 11-к від 25.12.2014 року, № 41 від 31.08.2006 року та № 2-к від 01.09.2012року

Відповідно до рішення Томаківської районної ради від 03.02.2017 року за №134/-9/VII Про передачу закладів культури зі спільної власності територіальних громад району до комунальної власності Томаківської об'єднаної територіальної громади яким було передано у власність Томаківської об'єднаної територіальної громади комунальний заклад культури Томаківську районну дитячу музичну школу Томаківської районної ради .

03.03.2017 року Томаківська територіальна громада прийняла комунальний заклад культури Томаківську районну дитячу музичну школу Томаківської районної ради Дніпропетровської області, що підтверджується рішенням № 451-20/VII

Згідно п.1.8 редакції Статуту затвердженого 03.06.2016 року Томаківською районною радою КЗК Томаківська районна дитяча музична школа мала в своїй структурі дві філії зокрема Вищетарасівську.

Наказом № 3 від 03.04.2017 року позивачі успішно пройшли атестацію як педагогічні працівники, що зокрема підтверджується наявними записами в їх трудових книжках.

Статтею 32 КЗпП України передбачено переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством, а відповідно до статті 42 КЗпП України розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника)

Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7 статті 40 і пунктами 2 і 3 статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір не пізніш як через місяць з дня одержання згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Про те, відповідно до наказів про припинення трудового договору № 13- К, 13-К, 14-К, ОСОБА_1 ОСОБА_4, ОСОБА_5 06 жовтня 2017 року було звільнено з роботи на підставі п.4 ч.1 ст. 40 КЗпП України у зв'язку з прогулом,відсутністю на роботі більше трьох годин протягом робочого дня без поважних причин.

Згідно акту від 07.09.2017 року позивачі були відсутні на робочому місці за адресою Б.Хмельницького, 70 с. Томаківка, проте їх наявність на робочому місці в с. Вищетарасівка, де вони виконували свої обов'язки, підтверджується журналами індивідуальних уроків.

Також встановлено, що існування Вищетарасівської філії яка підпорядкована відповідачу підтверджується крім показів позивачів, свідків, записами в трудових книжках позивачів про прийняття на роботу у Вищетарасівську філію Томаківської районної дитячої музичної школи, а також численними грамотами, подяками учнів даної філії Томаківської районної дитячої музичної школи.

Крім того, згідно протоколу № 6 Томаківської районної організації профспілки працівників культури України Первинної профспілкової організації працівників комунального позашкільного мистецького навчального закладу Томаківська дитяча музична школа Томаківської селищної ради Дніпропетровської області та бібліотечних працівників від 16.11.2017 року подання про розгляд щодо звільнення працівників ОСОБА_4, ОСОБА_3 та ОСОБА_1 на підставі п. 4 ст. 40 КЗпП України було розглянуто лише 16.11.2017 року, що є грубим порушенням КЗпП України , а саме без попередньої згоди виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

За таких обставин, висновок відповідача про вчинення позивачами прогулу є незаконним, у зв'язку з чим колегія суддів вважає, що суд першої інстанції обгрунтовано прийшов до висновку про визнання незаконними дії відповідача та скасування наказів про припинення трудових договорів.

Разом з цим, колегія суддів вважає рішення суду в частині стягнення заборгованості по заробітній платі та середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу підлягає скасуванню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП України, а ст. 116 КЗпП України передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Згідно із ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору

Як вбачається з матеріалів справи в період часу з 06 жовтня 2017 року по 01 листопада 2017 року позивачі перебувала у стані вимушеного прогулу та не отримували ані заробітної плати, ані інших належних до виплати працівникові за строковим трудовим договору сум.

Відповідно до п.8. Постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати N 100 від 08 лютого 1995 року нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період.

Як вбачається із розрахункової відомості по нарахуванню заробітної плати викладачам Томаківської дитячої музичної школи за 2017 рік, табелю для нарахування заробітної плати педагогічним працівникам та табелю обліку робочого часу (Т.2 а.с. 199-209 ) позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_5 та ОСОБА_4 працювали неповний місяць серпень та вересень, у липні перебували у відпустці, а повні місяці роботи є травень та квітень 2017 року, які апеляційний суд бере до розрахунку, а саме за цей період заробітна плата з урахуванням всіх доплат та надбавок у ОСОБА_1 склала 8660 грн. 52 коп., у ОСОБА_3-10235 грн. 16 коп., а у ОСОБА_4-13024 грн. 90 коп., у зв'язку з чим середньоденна заробітна плата у ОСОБА_1 складає 222 грн. 06 коп., у ОСОБА_3 складає 262 грн. 44 коп., а у ОСОБА_4- 333 грн. 97 коп.

Таким чином, середній заробіток за час вимушеного прогулу з 06 жовтня 2017 року по 01 листопада 2017 року складає, у ОСОБА_1 - 5107 грн. 38 коп. (222,06 грн. х 23 робочі дні=5107,38 грн. ), у ОСОБА_3- 6036 грн. 12 коп. (262,44 грн. х 23 робочих дні = 6036,12 грн.), у ОСОБА_4 - 7681 грн. 31 коп. (333.97 грн. х 23 робочі дні = 7681,31 грн.).

Крім того, судом встановлено, що станом на день звільнення, а саме на 06 жовтня 2017 року року відповідач з позивачами остаточно повністю не розрахувався, тобто відповідач не нарахував позивачам та не виплатив їм заробітну плату за період з 09 вересня 2017 року по 06 жовтня 2017 року ОСОБА_1 в сумі 1228 грн. 37 коп., ОСОБА_5 в сумі 3962 грн. 87 коп. та ОСОБА_4 - 5944 грн. 93 коп., що підтверджується як табелем для нарахування заробітної плати педагогічним працівникам, табелем обліку робочого часу так і розрахунком заборгованості наданого позивачами в судовому засіданні суду апеляційної інстанції.

Статтею 47 КЗпП України передбачено обов'язок власника або уповноваженого ним органу провести розрахунок з працівником і видати йому трудову книжку, зокрема власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу. У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

А згідно ст. 83 КЗпП України у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей. У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

Також, відповідно до ст. 115 КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Проте відповідач на вказані вимоги Закону уваги не звернув та належним чином при звільненні позивачів не розрахувався, що призвело до порушення прав позивачів, а е суд першої інстанції вказані розрахунки не провів та взагалі не визначився із розміром стягнутих сум.

За таких обставин вказані суми невиплаченої заробітної плати та середньомісячного заробітку підлягають стягненню з відповідача на користь позивачів, а тому рішення суду в цій частині підлягає скасуванню, а апеляційна скарга частковому задоволенню.

Доводи апеляційної скарги про незаконність рішення в цілому, колегія суддів вважає необгрунтованими, оскільки ці доводи спростовуються дослідженими в судовому засіданні доказами та цим доводам суд першої інстанції дав належну оцінку.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 259, 367, 374, 376 ЦПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області - задовольнити частково.

Рішення Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 21 грудня 2017 року в частині стягнення заборгованості по заробітній платі та середньомісячної заробітної плати - скасувати.

Стягнути заборгованість по заробітній платі без урахування обов'язкових платежів та зборів з 09 вересня 2017 року по 06 жовтня 2017 року з Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області на користь:

ОСОБА_1 - 1228 грн. 37 коп.,

ОСОБА_3 - 3962 грн. 87 коп.,

ОСОБА_2 - 5944 грн.93 коп..

Стягнути середньомісячний заробіток за час вимушеного прогулу без урахування обов'язкових платежів та зборів з 10 жовтня 2017 року по 01 листопада 2017 року з Комунального позашкільного мистецького навчального закладу "Томаківська дитяча музична школа" Томаківської селищної ради Дніпропетровської області на користь:

ОСОБА_1 - 5107 грн. 38 коп.,

ОСОБА_3 - 6036 грн. 12 коп.,

ОСОБА_2 - 7681 грн.31 коп..

Судові витрати віднести за рахунок держави.

В решті рішення суду залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий суддя М.О. Макаров

Судді Е.Л. Демченко

Т.Р. Куценко

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено18.02.2019
Номер документу79863597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —195/1617/17

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Постанова від 12.02.2019

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 16.10.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Макаров М. О.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 18.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 19.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 23.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Красвітна Т. П.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Рішення від 06.03.2018

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні