Ухвала
від 14.02.2019 по справі 640/260/17
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


У Х В А Л А

14 лютого 2019 року

м. Харків

справа № 640/260/17

провадження № 22-ц/818/400/19

Харківський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого судді: Тичкової О.Ю.,

суддів: Котелевець А.В., Піддубного Р.М.,

за участю секретаря судового засідання Сватенко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, про призначення повторної посмертної (заочної) судово-психіатричної експертизи у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, треті особи: Восьма Харківська державна нотаріальна контора, Приватний нотаріус Харківського міського нотаріального округу Харківської області Шаульська Н.І. про визнання заповіту недійсним та зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 про визнання права власності у порядку спадкування за заповітом з апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 19 грудня 2017 року, ухвалене у складі судді Сенаторова В.М. ,-

УСТАНОВИВ:

У січні 2017 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовною заявою, у якій просив визнати недійсним заповіт ОСОБА_5 на користь ОСОБА_3, посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Шаульською Н.І. (надалі ПН ХМНО Шаульська Н.І.).

В обґрунтування посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_5, який проживав за адресою: АДРЕСА_1. 16 грудня 2016 року ОСОБА_2 отримав лист-повідомлення від Восьмої Харківської державної нотаріальної контори (надалі ХДНК) про те, що батько склав нотаріально посвідчений заповіт, яким на випадок своєї смерті все майно залишав ОСОБА_3.

На момент складення заповіту ОСОБА_5 виповнилось 76 років. В останні роки батько не точно орієнтувався в часі, постійно зловживав спиртними напоями, неадекватно поводився. У зв'язку із викладеним ОСОБА_5 періодично лікувався в Харківській міській клінічній лікарні №28 (поліклініка), а в період з 23.09.2015 року по 13.10.2015 року знаходився на стаціонарному лікуванні в Харківській обласній клінічній психіатричній лікарні №3.

Зазначене, на думку позивача, свідчило про неможливість спадкодавцем усвідомлювати значення своїх дій при складанні заповіту, що тягне за собою його недійсність.

У березні 2017 року ОСОБА_3 звернулася до суду з зустрічною позовною заявою, у якій просила визнати за нею право власності на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішенням Київського районного суду м. Харкова від 19 грудня 2017 року у задоволенні позовної заяви ОСОБА_2 відмовлено. Зустрічну позовну заяву ОСОБА_3 задоволено. Визнано за ОСОБА_3 право власності на Ѕ частину житлового будинку АДРЕСА_1, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду мотивовано тим, що згідно висновку судово-психіатричної експертизи № 706 від 03 жовтня 2017 року ОСОБА_5 у період часу, що відповідає складанню та підписанню заповіту від 04 лютого 2016 року, виявляв хронічний стійкий психічний розлад: синдром залежності внаслідок вживання алкоголю. При цьому ОСОБА_5 був здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Позивач та його представник в суді не надали належних та допустимих доказів на спростування вказаного висновку, тому у задоволенні первісного позову відмовлено. Зустрічний позов ОСОБА_3 задоволено внаслідок його обґрунтованості.

Не погодившись із вказаним судовим рішенням, ОСОБА_2 подав апеляційну скаргу, у якій просить скасувати рішення суду, ухвалити нове рішення, яким визнати недійсним складений ОСОБА_5 заповіт від 04 лютого 2016 року.

В обґрунтування посилається на порушення судом норм матеріального і процесуального права. А саме, доведеність неможливості спадкодавця усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними внаслідок синдрому залежності через вживання алкоголю показаннями свідків. Зазначене судом ураховано не було.

В судовому засіданні в суді апеляційної інстанції ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, заявив клопотання про призначення у справі повторної посмертної (заочної) судово-психіатричної експертизи на вирішення якої просила поставити питання: 1.Чи страждав ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1., на психічні захворювання чи психічний розлад ? Якщо так, то на які та з якого часу; 2. Чи має ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1., відхилення у психічному розвитку, які не є виявами психічного захворювання ? Якщо має, то якими саме є ці ознаки та з якого часу; 3. Чи перебував ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1., в момент складання та підписання заповіту від 04.02.2016р. в стані, коли він не міг усвідомлювати значення своїх дій та (або) не міг керувати ними (тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння тощо (зокрема - викликані наслідками тривалого вживання алкоголю); 4. Чи був спроможний ОСОБА_5, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1., з урахуванням його вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та хронічного, стійкого психічного розладу у формі синдрому залежності внаслідок вживання алкоголю, на час складання та підписання заповіту (а саме - 04.02.2016р.) повною мірою усвідомлювати реальний зміст власних дій та повною мірою свідомо керувати ними і передбачати їх наслідки .

Клопотання обґрунтоване тим, що після подачі апеляційної скарги позивач дізнався від патологоанатома - експерта, який робив розтин тіла його батька, що у померлого був ряд важких хвороб, що суттєво впливали на сприйняття ним дійсності (зокрема - судини головного мозку мають атеросклеротичні бляшки та інш.). Зазначене відображено в копії висновку експерта №166-Ат/16 від 23.08.2016. Відносно ОСОБА_3 декілька разів порушувалися справи за ст. 156 КУпАП: роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору; торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами з рук. Враховуючи тривале зловживання спадкодавцем спиртними напоями, ОСОБА_3 могла свідомо надавати ОСОБА_5 спиртні напої, пригнічуючи та впливаючи на його волю.

Крім того, у висновку судово-психіатричного експерта №706 від 03.10.2017 зазначено, що відповіді на питання Ухвали № 1, № 2, № 3, № 4 знаходяться поза компетенцією судово-психіатричної експертизи. Вказане протирічить розділу VI Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5), оскільки вказані питання включені до орієнтовного переліку вирішуваних такими експертизами питань. Тому висновок експерта №706 від 03.10.2017 суперечить матеріалам справи №640/260/17 та викликає обґрунтовані сумніви щодо його правильності, що є підставами для призначення у справі повторної експертизи.

Представник відповідача та відповідач проти задоволення клопотання заперечували, посилались на відсутність у висновку експерта №706 від 03.10.2017 протиріч з іншими матеріалами справи та як слідство відсутність підстав для призначення повторної експертизи.

Судова колегія, заслухавши пояснення сторін з приводу заявленого клопотання та дослідивши ухвалу Київського районного суду м. Харкова від 06 липня 2017 року про призначення у справі посмертної (заочної) судово - психіатричної експертизи у відношенні ОСОБА_5 (надалі Ухвала) ( т.2 а.с. 103), висновок судово - психіатричного експерта № 706 від 03 жовтня 2017 року (т.1 а.с. 129-132) (надалі Висновок), вважає, що підстави для задоволення клопотання про призначення у справі повторної посмертної (заочної) судово - психіатричної експертизи у відношенні ОСОБА_5 відсутні.

Згідно ч.2 ст. 113 ЦПК України якщо висновок експерта буде визнано необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

Обґрунтовуючи клопотання представник ОСОБА_2 посилається на висновок експерта № 166-Ат/16від 23.08.2016 року (т.1 а.с. 234-238) і на те, що патологоанатомом встановлена наявність у померлого захворювань, що могли впливати на усвідомлення ним своїх дій. Разом з тим, вказаний висновок експерта зазначених у клопотанні висновків не містить. Тому у судової колегії вістуні дані про наявність протиріч Висновку з висновоком експерта № 166-Ат/16від 23.08.2016 року .

Факт притягнення ОСОБА_3 до адміністративної відповідальності та наявна у неї можливість підпоювати покійного, не можуть бути встановлені шляхом проведення повторної експертизу, а повинні бути доведена за допомогою інших засобів доказування.

Посилання на те, що питання № 1, № 2, № 3, № 4 належать до компетенції судово-психіатричної експертизи відповідно до розділу VI Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5), що неправомірно не враховано у Висновку, спростовуються змістом вказаного наказу.

Відповідно до розділу VI Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5), вказані представником позивача питання, на які Висновком не надано відповідей, належать до компетенції судово-психологічної експертизи. Об'єктом психологічної експертизи є психічно здорові особи (підозрюваний, обвинувачений, підсудний, виправданий, засуджений, свідок, потерпілий, позивач, відповідач: малолітні; неповнолітні; дорослого та похилого віку).

Клопотання про проведення у справі судово - психологічної експертизи в суді першої інстанції не заявлялося.

Судово-психіатрична експертиза здійснюється на підставі Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 397 від 08.10.2001 року, з приводу психічного стану особи. При цьому об'єктами експертизи є позивачі, відповідачі та інші особи, стосовно яких вирішується питання про їхню дієздатність; позивачі, стосовно яких вирішується питання про їх психічний стан у певні проміжки часу, про обґрунтованість установленого раніше психіатричного діагнозу та прийнятих щодо них медичних заходів; матеріали кримінальної або цивільної справи, медична документація, аудіовізуальні матеріали та інша інформація про психічний стан особи, відповідно якої проводиться експертиза.

Враховуючи викладене, у колегії суддів немає підстав для висновку про те, що висновок експерта № 706 від 03 жовтня 2017 року суперечить іншим матеріалам справи або є сумнівним.

У задоволенні клопотання ОСОБА_1, яка діє в інтересах ОСОБА_2, про призначення повторної посмертної (заочної) судово-психіатричної експертизи належить відмовити.

Керуючись ст.ст.103, 104, 113, 260, 261 ЦПК України суд, -

у х в а л и в:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1, який діє в інтересах ОСОБА_2, про призначення повторної посмертної (заочної) судово-психіатричної експертизи відмовити.

Ухвала набирає законної сили з негайно після її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий О.Ю. Тичкова

Судді А.В. Котелевець

Р.М.Піддубний

Дата ухвалення рішення14.02.2019
Оприлюднено18.02.2019
Номер документу79864052
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності у порядку спадкування за заповітом з апеляційною скаргою ОСОБА_2 на рішення Київського районного суду м. Харкова від 19 грудня 2017 року, ухвалене у складі судді Сенаторова В.М

Судовий реєстр по справі —640/260/17

Постанова від 11.03.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 11.03.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 26.10.2018

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Бровченко І. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Бровченко І. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Бровченко І. О.

Ухвала від 11.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Бровченко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні