Рішення
від 18.02.2019 по справі 702/963/18
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №702/963/18

Провадження №2-о/702/4/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 лютого 2019 року м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області в складі колегії:

головуючого судді Чорненької Д.С.,

присяжних: Куценка І.О.,

Крикун О.В.,

секретар судового засідання Шковира А.М.,

заявник ОСОБА_3,

представник заявника адвокат Кулинич О.І.,

заінтересована особа Ліщинівська сільська рада,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Монастирище цивільну справу за заявою ОСОБА_3 до заінтересованої особи Ліщинівської сільської ради про оголошення ОСОБА_5 померлим,

встановив:

Заявник 30.11.2018 звернулася в суд із заявою до заінтересованої особи про оголошення ОСОБА_5 померлим. Підставою своїх вимог вважає те, що відповідно до ст.305 ЦПК України заява особи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцезнаходження якої невідоме або за місцезнаходженням її майна. Її брат ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, який народився в с.Колибабинці Хмільницького району Вінницької області, проживав в АДРЕСА_1. У складі сім'ї були: вона та мати, ОСОБА_6. Сім'я проживала в 9/50 житлового будинку за вказаною адресою, який належав ОСОБА_5 на праві приватної власності, на підставі договору купівлі продажу від 30.09.1993 року, посвідченого в Христинівській держнотконторі в реєстрі за №1709. Тому вважає, що заява підсудна Монастирищенському районному суду. У 1991 році ОСОБА_5 вибув з постійного місця проживання с.Ліщинівка Христинівського району у невідомому напрямку. До цього часу не має відомостей про нього взагалі. Вона вибула на постійне проживання в с.Лукашівка Монастирищенського району. Мати, ОСОБА_6, померла ІНФОРМАЦІЯ_9. Належна ОСОБА_5, частина житлового будинку в с.Ліщинівка Христинівського району руйнується, потребує значних фінансових витрат для відновлювального ремонту. Оголошення ОСОБА_5 померлим дозволить їй оформити спадкові права на 9/50 житлового будинку та провести належний ремонт. Співвласник іншої частини житлового будинку в АДРЕСА_1, ОСОБА_8 пред'являє претензії, що руйнація 9/50 житлового будинку, належного ОСОБА_5, ставить під загрозу руйнації його частини будинку. Цивільно-правового спору щодо майна ОСОБА_5 не має. ОСОБА_5 не був одружений, дітей не має. Інших спадкоємців, крім неї, не має. Нею приймались міри для встановлення місця проживання (перебування) ОСОБА_5, в тому числі, у формі звернення в місцевий орган поліції про його розшук. У Христинівському відділенні Уманського відділу поліції ГУНП у Черкаській області 16.12.2012 за її заявою зареєстрована оперативно-розшукова справа №118016018. Протягом 6 років проведеними поліцією заходами по встановленню місця проживання ОСОБА_5 позитивного результату не має. Відповідно до ч.1 ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання не має відомостей про місце її перебування протягом трьох років. Отже, є правові підстави для оголошення ОСОБА_5 померлим. Просить оголосити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Колибабинці Хмільницького району Вінницької області, останнє місце проживання (перебування) якого с.Ліщинівка Христинівського району Черкаської області, померлим.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_3 заяву підтримала повністю, просить її задоволити.

У судовому засіданні представник заявника Кулинич О.І. заяву підтримав повністю, просить її задоволити.

У судове засідання представник заінтересованої особи Ліщинівської сільської ради не з'явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності та про визнаня заяви.

Свідок ОСОБА_8 показав суду, що він проживає в іншій половині будинку, частина якого належить ОСОБА_5. Тому, йому відомо, що ОСОБА_3 звернулася в суд із заявою про оголошення померлим її брата ОСОБА_5. Він сам зацікавлений у вирішенні даного питання і, можна сказати, що був ініціатором цього судового розгляду, так як частина будинку, яка належить йому накрита спільним дахом з частиною будинку, який належить ОСОБА_5 Частина будинку ОСОБА_5 руйнується: впала стеля, стіни розсипаються, а на ремонт даху потрібна згода іншого співлвасника. Сім'ю ОСОБА_3 він знав, ще з того часу, як працював у колгоспі. Мати ОСОБА_3, ОСОБА_6, працювала також в КСП, в ланці, та проживала в с.Ліщинівка разом з ОСОБА_3 та її братом до 1991 року. Брат ОСОБА_3 також працював у колгоспі, але потім у 1991 році поїхав на заробітки і пропав. Знає, що мати продавала живність і їздила його шукати до його товаришів, але це результату не дало. Знає, що ОСОБА_3 подавала брата на розшук, але це також результату не дало. Мати заявниці померла приблизно в 2006 чи 2007 році. З того часу у тій частині будинку ніхто не проживає.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення на підставі п.3 ч.2 ст.293, ст.294, ст.ст.305-309 ЦПК України, виходячи із наступного.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3, ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_10, в графі мати записано ОСОБА_6 , в графі батько- ОСОБА_8 (а.с.5).

Відповідно до свідоцтва про одруження, виданого 23.11.1999 Лукашівською сільською радою Монастирищенського району Черкаської області серії НОМЕР_4, ОСОБА_3 після реєстрації шлюбу отримала прізвище ОСОБА_3 (а.с.5).

Згідно довідки №5664, виданої 30.10.2018 Христинівським ВП Уманського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6, жительці с.Лукашівка Монастирищенського району Черкаської області, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, житель АДРЕСА_1 перебуває у державному розшуку та з даного приводу було заведено ОРС №118016018 від 16.12.2012. На даний час місце знаходження ОСОБА_5 Христинівському ВП УВП ГУНП в Черкаській області не відоме та проводяться заходи по його встановленню (а.с.6).

Відповідно до довідки №548, виданої 02.11.2018 виконавчим комітетом Ліщинівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, згідно по погосподарської книги №11 Ліщинівської сільської ради житловий будинок з надвірними спорудами за адресою АДРЕСА_1, Христинівського району Черкаської області рахується за ОСОБА_6, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_9 (а.с.7).

Згідно довідки №547, виданої 02.11.2018 виконавчим комітетом Ліщинівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, ІНФОРМАЦІЯ_9 померла ОСОБА_6, яка була постійно зареєстрована та проживала на момент смерті в АДРЕСА_1. Проживала одиноко. До 23 листопада 1999 року з нею постійно проживала і була зареєстрована її дочка ОСОБА_3 (а.с.8).

Відповідно до довідки №546, виданої 02.11.2018 виконавчим комітетом Ліщинівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_11 в с.Колибабинці Хмільницького району Вінницької області. Прибув на територію села 01 червня 1990 з міста Дніпропетровська. Проживав в АДРЕСА_1. Вибув із села у 1991 році, далі його місце перебування не відоме. Житловий будинок по АДРЕСА_1, що рахується за ОСОБА_5, знаходиться в аварійному стані (а.с.9).

Згідно договору купівлі-продажу від 30.09.1993 ОСОБА_5 є власником 29/50 частини жилого будинку з надвірними спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_2 (а.с.10).

Відповідно до запису акту про укладення шлюбу №10 від 02.12.1978 ОСОБА_6 до укладення шлюбу мала прізвище ОСОБА_6 .

Згідно ч.1 ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідно до ч.3 ст.46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це. Фізична особа, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави припустити її загибель від певного нещасного випадку або у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена померлою від дня її вірогідної смерті.

Згідно ч.1 ст.47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Відповідно до ч.2 ст.47 ЦК України спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п'яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв'язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Згідно п.п.3 п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення на відміну від факту смерті особи, який встановлюється судом за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин, громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, зазначених у ст.21 ЦК, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для ухвалення рішення про оголошення ОСОБА_5 померлим, оскільки у місці постійного проживання ОСОБА_5 вже більше 3 років немає відомостей про місце його перебування та встановити місце його знаходження не представляється можливим, з урахуванням відомостей щодо його розшуку, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для оголошення зазначеної особи померлим, з роз'ясненням заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з'явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Відповідно до ч. 3 ст.46 ЦК України, фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Суду не надано належних і допустимих доказів наявності родинних стосунків між заявником та ОСОБА_5. Разом з тим, із вказаною заявою може звернтутися будь-яка заінтересована особа. Заявник звернулася з метою оформлення спадщини. Судом питання наявності права заявника на спадщину у даному провадженні не вирішується, а встановлюється лише факт відсутності особи за місцем її проживання.

На підставі викладеного та керуючись п.5 ч.2 ст.293, ст.294, ст.305-309 ЦПК України, ст.46-47 Цк України, суд

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Колибабинці Хмільницького району Вінницької області, місце реєстрації с.Ліщинівка Христинівського району Черкаської області, померлим.

Днем смерті ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с.Колибабинці Хмільницького району Вінницької області, місце реєстрації с.Ліщинівка Христинівського району Черкаської області, вважати день набрання рішенням суду законої сили.

Копію рішення надіслати відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для реєстрації смерті фізичної особи, а також до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, а в населеному пункті, де немає нотаріуса, - відповідного органу місцевого самоврядування для вжиття заходів щодо охорони спадкового майна.

До утворення апеляційних судів в апеляційних округах та до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Монастирищенський районний суд Черкаської області або безпосередньо до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується,-апеляційного суду Черкаської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

учасники справи:

заявник ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_6, жителька АДРЕСА_3, паспорт серія НОМЕР_5, ідентифікаційний номер НОМЕР_1,

заінтересована особа Ліщинівська сільська рада, місцезнаходження вул.Леніна,35а, с.Ліщинівка Христинівський район Черкаська область, 20013, код ЄДРПОУ: 26425257, КОАТУУ: 7124683501.

Суддя Д.С.Чорненька

присяжні І.О.Куценко

О.В.Крикун

СудМонастирищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення18.02.2019
Оприлюднено19.02.2019
Номер документу79877341
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —702/963/18

Рішення від 18.02.2019

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Чорненька Д. С.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Чорненька Д. С.

Ухвала від 27.12.2018

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Чорненька Д. С.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Чорненька Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні