Рішення
від 06.02.2019 по справі 404/1611/18
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/1611/18

Номер провадження 2/404/1935/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2019 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді - Іванової Н.Ю.

при секретарі - Гуйван О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа КЗ «Дитячий будинок «Наш дім» Міської ради міста Кропивницького» про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та накладення заборони на відчуження житла, -

В С Т А Н О В И В :

В березні 2018 року орган опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького, який діє в інтересах дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, накладення арешту на майно.

Після уточнення позовних вимог /а.с.61-67/, остаточно просив:

- відібрати дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_2 без позбавлення їх батьківських прав,

- дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 передати на опікування органу опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького,

- стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_1 аліменти у розмірі однієї третини заробітку (доходу) на утримання дітей ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь тих осіб або установ, яким буде передана дитина, починаючи від дня пред`явлення позову до суду і до повноліття доньки ОСОБА_5 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 , потім продовжити стягнення в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), до повноліття доньки ОСОБА_6 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 ,

- накласти заборону на відчуження квартири за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить на підставі дубліката від 31 серпня 2011 року №669 Кіровоградської міської ради свідоцтва про право власності на житло від 13 листопада 1995 року №397, військова частина НОМЕР_1 , та свідоцтва про право на спадщину, 1-44, 16 січня 2012 року, Друга державна нотаріальна контора, ОСОБА_1

- стягнути з відповідачів судові витрати по справі.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач ОСОБА_1 є одинокою матір`ю дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвами про народження серії НОМЕР_2 та серії НОМЕР_3 .

Діти перебувають на обліку служби у справах дітей Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького як такі, що опинились у складних життєвих обставинах.

Відповідач неналежним чином виконує свої батьківські обов`язки, не працює, зловживає алкоголем.

Згідно з інформацією сектору ювенальної превенції відділу превенції Кропивницького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області від 07 лютого 2018 року, відносно відповідача неодноразово складались адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП.

Відповідно до клопотання комунального закладу «Навчально-виховне об`єднання №25 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області від 28 листопада 2017 року учениця ОСОБА_4 майже місяць не відвідувала навчальний заклад через педикульоз. Лише після проведення спеціалістами Служби профілактичної роботи з відповідачем, вона здійснила курс лікування та повернула доньку до навчання.

Згідно з характеристикою навчального закладу від 25 січня 2018 року, відповідач зловживає алкоголем, часто влаштовує сварки з співмешканцем, до школи з`являється вкрай рідко, з класним керівником не спілкується, дитина ОСОБА_4 вживає нецензурну лексику, часто пропускає заняття.

Відповідно до повідомлення комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кіровограда» від 04 серпня 2017 року, дитина ОСОБА_4 є інвалідом дитинства, має невиліковне захворювання, яке потребує постійного лікування. Відповідач не в повному обсязі виконує рекомендації лікарів щодо лікування доньки.

Відповідно до актів обстежень від 17 січня 2018 року, 08 лютого 2018 року за місцем проживання не створено належних умов для проживання, виховання та розвитку дітей: в кімнатах не прибрано, повітря несвіже, меблі брудні, ліжко поламане, речі розкидані, продуктів харчування мало.

Спеціалісти служби та працівники поліції неодноразово проводили з відповідачем профілактично - роз`яснювальні бесіди щодо належного виконання батьківських обов`язків, попереджали про відповідальність за ухилення від їх виконання.

ОСОБА_7 перебуває під соціальним супроводом Кропивницького міського центру соціальних служб для сім`ї , дітей та молоді. Відповідно до листа Кропивницького міського центру соціальних служб для сім`ї , дітей та молоді від 14 лютого 2018 року з відповідачем проводилась робота щодо формування навичок відповідального батьківства, але позитивні зрушення у її поведінці відсутні.

Неповнолітня ОСОБА_3 у своєму письмовому поясненні від 18 січня 2018 року повідомила, що відповідач не піклується про неї та сестру, не реагує на їх прохання змінити своє відношення до них.

Таким чином, превентивні заходи впливу на відповідача, комплексна робота щодо попередження негативних проявів та збереження біологічної сім`ї в інтересах дітей не дала позитивних результатів.

Вказано, що згідно з висновком від 27 лютого 2018 року №970/49-05-24, орган опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького вважає за доцільне відібрання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав.

До служби надійшов висновок лікарсько-консультативної комісії комунального закладу «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» департаменту охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації від 02 квітня 2018 року № 239, 240 про те, що відповідач має хворобу, яка перешкоджає їй виконувати свої батьківські обов`язки.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького від 23 квітня 2018 року №209, дітям ОСОБА_4 , ОСОБА_3 надано статус позбавлених батьківського піклування. Згідно з рішенням виконкому від 23 квітня 2018 року №216 дітей влаштовано до комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області».

Згідно з листом комунального закладу «Обласна туберкульозна лікарня» від 16 травня 2018 року відповідач була достроково виписана на амбулаторне лікування за порушення лікарняного режиму (знаходилась в стані алкогольного сп`яніння). Але відповідно до листа комунального закладу «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» від 18 травня 2018 року №1760 відповідач від лікування туберкульозу ухиляється. Своїми діями та бездіяльністю відповідач наражає своїх дітей на небезпеку.

До служби 13 червня 2018 року звернувся ОСОБА_2 , місце проживання якого зареєстровано по АДРЕСА_2 , та повідомив, що до актових записів про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внесено зміни, а саме: прізвище дітей змінено на Ключей, у графі батько вказано ОСОБА_2 . На підтвердження вищевказаних змін надано нові свідоцтва про народження дітей. ОСОБА_2 виявив бажання повернути дітей на виховання в свою сім`ю.

Вказано, що з метою з`ясування чи має можливість ОСОБА_2 займатись вихованням дітей та доцільність їх передачі в його родину, проведено відповідну роботу, за результатами якої встановлено наступне.

Відповідно до листа комунального закладу «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» департаменту охорони здоров`я Кіровоградської обласної державної адміністрації від 21 червня 2018 року №2169, ОСОБА_2 встановлено діагноз туберкульоз легень. З виписки медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого №473/18 з ОКТМО «Фтізіатрія» вставлено, що ОСОБА_2 протитуберкульозного лікування не отримував. Для вирішення питання щодо можливості виконання ним за станом здоров`я батьківські обов`язки, батько потребує контрольного обстеження. З медичних документів встановити, що він за станом здоров`я може виконувати свої батьківські обов`язки немає можливості. Проходити обстеження в КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» відмовився.

Відповідно до характеристики на ОСОБА_2 від 22 червня 2018 року наданою Тячівською міською об`єднаною територіальною громадою Тячівської міської ради Закарпатської області, він неодноразово мав приводи в поліцію.

Службою направлено запит до служби у справах дітей Тячівської районної державної адміністрації Закарпатської області щодо перевірки умов проживання. Згідно з отриманою відповіддю від 11 липня 2018 року спеціалісти служби у справах дітей Тячівської райдержадміністрації неодноразово намагались зв`язатись з ОСОБА_2 , але жодного разу це не вдалося, прохання з`явитись в службу у справах дітей було проігноровано. Відповідно до акту обстеження від 28 червня 2018 року по АДРЕСА_2 , складеного старостою села та депутатами, ОСОБА_2 проживає разом з відповідачем ОСОБА_1 . Але встановити із вищевказаного документу, що для дітей в будинку створено належні умови неможливо.

ОСОБА_6 , ОСОБА_8 в своїх письмових поясненнях від 08 червня 2018 року та від 25 липня 2018 року повідомили, що не бажають повертатись в сім`ю ОСОБА_2 . В обґрунтування своєї позиції діти вказали те, що він зловживав спиртними напоями, поводився агресивно, застосовує фізичну силу до них та примушував ОСОБА_1 вживати спиртні напої.

За таких обставин вирішення питання про доцільність передачі дітей в сім`ю ОСОБА_2 є неможливим та таким, що не відповідає інтересам дітей.

Вказано, що згідно з висновком від 16 серпня 2018 року № 3937/49-05-24, орган опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького вважає за доцільне відібрання ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у батька ОСОБА_2 без позбавлення його батьківських прав.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20 березня 2018 року суддю Варакіну Н.Б. визначено для розгляду даної цивільної справи.

Ухвалою судді Кіровського районного суду міста Кіровограда від 22 березня 2018 року задоволено заяву про самовідвід головуючої судді Варакіної Н.Б. по справі задоволено, справу передано до канцелярії суду для визначення складу суду, в порядку ст. 33 ЦПК України.

Відповідно до протоколу повторного автоматичного розподілу судової справи між суддями визначено суддю Іванову Н.Ю. для розгляду даної справи.

Ухвалою судді Кіровського районного суду міста Кіровограда від 02 квітня 2018 року відкрито провадження у цивільній справі, призначено розгляд справи в порядку загального позовного провадження /а.с.30-31/.

23 серпня 2018 року позивачем подано заяву про зміну позовних вимог та вступ у справу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог /а.с.61-67/.

Ухвалою Кіровського районного суду міста Кіровограда від 23 жовтня 2018 року прийнято заяву органу опіки та піклування Міської ради м. Кропивницького про зміну позовних вимог від 23 серпня 2018 року, залучено в якості співвідповідача ОСОБА_2 , залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Комунальний заклад «Дитячий будинок «Наш дім» Міської ради міста Кропивницького /а.с.91-93/.

Ухвалою Кіровського районного суду міста Кіровограда від 12 грудня 2018 року закрито підготовче провадження, цивільну справу призначено до судового розгляду по суті в судовому засіданні /а.с.113-114/.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав в повному обсязі та просив позов задовольнити з викладених в ньому підстав.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні просила у задоволенні позову відмовити. Пояснила, що з 2015 року вона не працює, у квітні 2018 року в квартирі де вона мешкала з дітьми сталася пожежа, ремонту не має. На даний час інколи вживає спиртні напої. Діти біля двох місяців не відвідували школу у зв`язку з лікуванням педикульозу, а взагалі в школу не ходили біля 4 місяців. Пояснила, що до дітей в школу постійно приходила, свята відвідувала. ЇЇ пенсія з жовтня 2018 року складає 1493 грн. З квітня 2018 року діти з нею не мешкають. Просила дітей не відбирати, запевняла суд, що виправиться.

Відповідач ОСОБА_2 просив у задоволенні позову відмовити. Пояснив, що у 2015 році відповідач ОСОБА_1 пішла від нього до іншого чоловіка з яким зловживала спиртними напоями. Дитячі гроші йшли не за призначенням. Коли проживав з ОСОБА_9 в Кропивницькому спиртні напої не вживав, лише приносив їй. Постійно дзвонив до дітей, передавав гроші. Коли у 2015 році діти хворіли на педикульоз, він їх лікував. Коли дітей забрали він був у місті і спілкувався з ними кожен день. Просив дітей не забирати.

Представник третьої особи КЗ «Дитячий будинок «Наш дім» Міської ради міста Кропивницького» не заперечувала проти задоволення заяви. Пояснила, що діти поступили в дитячий будинок у жахливому стані, батьки дітям не допомагають, мати вживає спиртні напої. Коли ОСОБА_10 хворіла у січні 2019 року гроші на лікування дала лікарня, а зараз допомагають спонсори. Аня не хоче спілкуватись з батьками. З матір`ю із-за її хвороби дітям жити не можна. Батько з приводу проживання дітей з ним нікуди не звертався.

Суд, в межах наданих доказів, заслухавши пояснення представника позивача, відповідачів, представника третьої особи, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі за наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 в місті Кіровограді, її батьками є ОСОБА_11 та ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 /а.с. 6/.

ОСОБА_4 народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 в селі Лази, Тячівського району, Закарпатської області, її батьками є ОСОБА_11 та ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 /а.с.7/.

До актових записів про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внесено зміни, а саме: прізвища дітей змінено на Ключкей, у графі батько вказано ОСОБА_2 , вказане підтверджується свідоцтвами про народження /а.с.68, 69/.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_5 виданого 11 січня 2019 року Кропивницьким міським відділом державної ресторації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області дитині ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 змінено прізвище на « ОСОБА_12 » /а.с.125/.

За даними паспорта ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_6 в місті Кіровограді та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 /а.с.8/.

Відповідно до дубліката картки фізичної особи платника податків ДПІ у м. Кіровограді ОСОБА_1 отримала ідентифікаційний номер НОМЕР_6 /а.с.9/.

За даними паспорта ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_7 в селі Лази, Тячівського району, Закарпатської області та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 /

Відповідно до письмових пояснень ОСОБА_1 наданих 01 березня 2017 року начальнику служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, вона отримала оригінал, виписку з медичної картки № НОМЕР_7 , та рекомендації щодо лікування доньки ОСОБА_4 . Зобов`язалась 01 березня 2017 року надати зазначені документи до Кіровоградського центру Сніда, також зобов`язалась з`ясувати питання щодо надання інвалідності доньці. Попереджена про відповідальність за невиконання батьківських обов`язків. Також зобов`язалась поставити на облік доньку до інших лікарів відповідно до рекомендацій. Про вжиті заходи зобов`язалась повідомити службу у справах дітей до 06 березня 2017 року /а.с.10/.

25 липня 2017 року ОСОБА_1 звернулась з письмовою заявою до служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, відповідно якої вказала, що має двох дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та повідомила, що ліки своєчасно отримує для дитини, контролює вживання ліків донькою, старша донька ОСОБА_3 поступила на навчання до професійного ліцею (№2), молодша донька ОСОБА_4 знаходиться під її контролем, вона несе повну відповідальність за стан її здоров`я, поведінку, виховання. Попереджена службою у справах дітей про відповідальність за стан утримання та виховання своїх доньок /а.с. 11/.

09 серпня 2017 року ОСОБА_1 надала письмові пояснення начальнику служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради, відповідно яких вона підтвердила, що попереджена спеціалістами служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків, передбачену ст. 150, ст. 155, ст. 164, ст. 166, ст. 170 Сімейного кодексу України, ст. 184 КУпАП, ст. 166 КК України. Зобов`язалась регулярно отримувати для Мілени ліки та з`явитись 10 серпня 2017 року для обстеження дитини. Також зобов`язалась вирішити питання свого працевлаштування /а.с.12/.

Відповідно до акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_12 від 17 січня 2018 року, спеціалістом служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради та інспектором СЮП ВППП Кропивницького ВП ГУНП в області на підставі перебування дітей ОСОБА_12 на обліку ССД з метою перевірки умов проживання проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Житло розміщено на 1 поверсі 5 поверхового будинку, складається з двох кімнат. Умови проживання: наявні всі комунальні зручності, є меблі та побутова техніка, кімнати потребують прибирання, речі розкидані, один з диванів поламаний, постільна білизна несвіжа. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: для дітей є ліжка, одяг, шкільне приладдя, але все невпорядковане. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_1 , 1978 р.н. - мати, ОСОБА_13 , 1986 р.н.- співмешканець, ОСОБА_3 2001 р.н. донька, ОСОБА_4 , 2006 р.н. донька. Під час відвідування матір ОСОБА_1 разом із родичкою ОСОБА_14 та невідомим чоловіком випивали спиртні напої. Співмешканець ОСОБА_13 спав на поламаному дивані. Зі слів дитини ОСОБА_3 матір продала комп`ютер, зловживає алкоголем /а.с.13/.

Відповідно до акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_12 від 08 лютого 2018 року спеціалістом служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради та інспектором СЮП ВППП Кропивницького ВП ГУНП в області на підставі перебування дітей ОСОБА_12 на обліку ССД з метою перевірки умов проживання проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Житло розміщено на 1 поверсі 5 поверхового будинку, складається з двох кімнат. Умови проживання: наявні всі комунальні зручності, є меблі та побутова техніка, кімнати потребують прибирання, речі розкидані, меблі вкриті пилом. Продуктів харчування обмаль. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: для дітей є ліжка, одяг, шкільне приладдя, але все потребує прибирання та упорядкування. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_1 , 1978 р.н. - мати, ОСОБА_13 , 1986 р.н.- співмешканець, ОСОБА_3 2001 р.н. донька, ОСОБА_4 , 2006 р.н. донька. Під час відвідування з матір`ю ОСОБА_1 проведено бесіду щодо отримання в найкоротший термін ліків для доньки ОСОБА_4 та попереджено про відповідальність за ухиляння від виконання батьківських обов`язків /а.с.14/.

Відповідно до листа головного лікаря КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Кіровограда» направленого в.о. начальника служби у справах дітей повідомлено, що під наглядом медичного персоналу АЗПСМ №8 КЗ «ЦПМСД №1 м. Кіровограда» знаходяться діти: ОСОБА_3 , 2001 р.н., ОСОБА_4 , 2006 р.н., які проживають за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 , пройшла профілактичний огляд в 2017 році. Діагноз: здорова. За медичною допомогою до дільничного лікаря не зверталася. ОСОБА_4 , 2001 р.н. являється інвалідом дитинства з 25 травня 2009 року, має невиліковне захворювання, яке потребує постійного лікування. Мати не в повному обсязі виконує рекомендації лікаря (своєчасний прийом ліків та своєчасне обстеження дитини) /а.с.15/.

Відповідно до листа начальника СЮП ВППП Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області направленого начальнику служби у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради повідомлено, що до Кропивницького ВП ГУ НП в Кіровоградській області неодноразово надходила інформація щодо ухилення від виконання батьківських обов`язків ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 відносно її неповнолітніх дітей ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з боку сусідів, адміністрації навчального закладу та зі служби у справах дітей. Працівниками поліції спільно з службою у справах дітей виконавчого комітету Кіровоградської міської ради неодноразово проводилась перевірка умов проживання дітей та профілактична бесіда з гр. ОСОБА_1 щодо створення належних умов проживання для дітей, виконання батьківських обов`язків, а також вказано про неприпустимість зловживання алкогольними напоями. Гр. ОСОБА_1 неодноразово притягувалась до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 КУпАП, а саме 31 серпня 2016 року та 04 вересня 2017 року. 15 січня 2018 року до Кропивницького ВП звернулась старша донька ОСОБА_3 , 2001 р.н., яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 та повідомила, що її мама гр. ОСОБА_1 ухиляється від виконання батьківських обов`язків відносно неї та її меншої сестри, а також повідомила, що допомоги поліції не потребує так, як самостійно звернулась до служби у справах дітей /а.с.16/.

Відповідно до повідомлення директора Кропивницького міського центру соціальних служб для сім`ї дітей та молоді направленого начальнику служби у справах дітей Міської ради м. Кропивницького сім`я ОСОБА_1 перебуває під соціальним супроводом з 28 квітня 2017 року з метою сприяння в оформленні статусу малозабезпеченої сім`ї, а також формування навиків відповідного батьківства. За період з 28 квітня 2017 року по 14 лютого 2018 року були надані соціальні послуги відповідно до потреб, а саме: сім`я отримала статус малозабезпеченої родини, неодноразово отримували матеріальну допомогу (теплий одяг, канцтовари), сім`я знаходилася під постійним щотижневим контролем під час якого були проведені бесіди щодо наслідків зловживання спиртними напоями, підвищення батьківського потенціалу, батьківської відповідальності, своєчасного лікування і обов`язкового виконання порад і рекомендації лікарів, негативний вплив на сім`ю колишнього співмешканця ОСОБА_13 , дотримання здорового способу життя, створення доброзичливого клімату в сім`ї , намагання роботи все для того, щоб в сім`ї був мир, любов, добробут та злагода, відповідального ставлення до здоров`я та лікування молодшої доньки ОСОБА_15 . Але навіть, після цього матері не вдалося в повному обсязі виконувати батьківські обов`язки. 15 листопада 2017 року мати ОСОБА_1 була притягнута до адміністративної відповідальності за вчинення психологічного та фізичного насильства в сім`ї (ст. 173-2 ч. 1 КУпАП) відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , 2001 р.н./ а.с.17/.

Відповідно до характеристики ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , вона навчається у школі з 3 класу. Справляє враження комунікабельної, товариської людини. Позитивно сприймає оточуючих, але на зауваження може відреагувати агресивно. Легко підтримує бесіду. Говорить завжди те, що їй вигідно, залежно від ситуації. Часто про одне і те ж розповідає по-різному. Сім`я, в якій проживає ОСОБА_15 неблагонадійна. Мама та її співмешканець зловживають алкоголем. Іноді через п`яні непорозуміння мама із співмешканцем сваряться, б`ються. Діти викликають міліцію. Та інформацію про те, що сталося дома, дівчинка кожного разу переповідає по різному. Мова дитини переписана нецензурними словами. Має навчальні досягнення низького рівня. Навчається в міру своїх сил, потребує постійного контролю. Загальний рівень розвитку пізнавальної сфери низький. Рівень розвитку пам`яті низький, увага низька, мислення низьке, уява середня, мовлення активне, не змістовне. Має схильність до предметів художньо естетичного циклу. Дитині властивий вияв позитивних емоцій. Мілена має високий рівень потреби у спілкуванні з ровесниками, агресивність ситуативна високого рівня. Нервова система характеризується середнім рівнем стійкості стресорів, учениці властива тривожність у ситуації перевірки знань. Самооцінка помірна, рівень егоцентризму відповідає віковим особливостям, рівень само сприйняття середній. Дитина впевнена у собі, вміє відстоювати власну думку. У конфліктній ситуації їй властиві такі типи поведінка, як суперництво. У взаєминах з оточуючими нехтує думкою дорослих. Рівень потреб у схваленні з боку дорослих середній, з боку однолітків середній. Страх не відповідати очікуванням оточуючих не сягає рівня значущості. Рівень мотивації навчання низький, досягнення успіху середній. Ставлення до навчання байдуже. У виховній роботі з Міленою доцільно заохочувати її до співпраці з однокласниками у підготовці домашніх завдань. Мілена часто пропускає навчальні заняття, пояснюючи це тим, що в неї піднімається температура. Мама з класним керівником зв`язків не підтримує, до школи з`являється дуже рідко. За словами дівчинки, мама останнім часом часто п`яна, тому що відмічає Новорічні свята /а.с.18/.

Відповідно до клопотання директора КЗ «НВО №25» ЗШ І-ІІІ ступенів, природничо-математичний ліцей, центр позашкільного виховання «Ліра» КМР Кіровоградської області» до служби у справах дітей, адміністрація закладу звернулась 28 листопада 2017 року за допомогою щодо сім`ї ОСОБА_12 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Медсестра закладу виявила у учениці 5-А класу ОСОБА_4 педикульоз, матері було сказано, щоб після лікування принесли довідку від дільничного лікаря. Дитина не відвідує закладу вже майже місяць. Зі слів матері 21 листопада 2017 року дитина вилікувалась, повинні взяти довідку 22 листопада та прийти до школи. Всі інші дні на дзвінки класного керівника мати не відповідала. 28 листопада 2017 року соціально-психологічна служба знову відвідала сім`ю ОСОБА_12 . Двері не відчинили. Мілена за дверима розповіла, що мати пішла до соцзабезу, ключа в неї немає. На запитання, коли прийде до школи, відповіла, що не знає /а.с.19/.

Відповідно письмових пояснень від 18 січня 2018 року ОСОБА_3 , вказано, що її мати ОСОБА_1 протягом півріччя почала зловживати алкогольними напоями. Мама випиває разом з співмешканцем ОСОБА_16 , інколи з сестрою ОСОБА_17 , особливо після того як отримає дитячі гроші. ОСОБА_18 вже рік не працює, п`яний кричить на дітей. Три дні тому мама і ОСОБА_18 почали пити самогон з 15 січня 2018 року по 17 січня 2018 року. Сестра сховала гроші які мама отримує, ОСОБА_18 почав тиснути на дітей, щоб вони віддали гроші. Вона змушена була викликати наряд поліції. Сварки з мамою через її випивки стали частими, через це страждає молодша сестра ОСОБА_15 , яка разом з нею отримує стреси. Вони неодноразово просили маму не пити, вигнати ОСОБА_18 , але мама їх не слухає. Коли мама буває п`яною вдома не прибирається. Останнім часом їсти готує вона /а.с.20/.

Згідно до Витягу з протоколу №14 засідання комісії з питань захисту прав дитини від 11 квітня 2018 року «Про влаштування малолітніх дітей до КЗ «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради, вирішили доручити управлінню сім`ї, молоді та спорту Міської ради міста Кропивницького підготувати проект рішення виконкому про влаштування дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради та винести питання на чергове засідання виконкому /а.с.37/.

Відповідно до висновку орган опіки та піклування від 27 лютого 2018 року, вважає за доцільне відібрати дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у матері ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських прав з одночасним накладенням заборони на відчуження житла за адресою: АДРЕСА_1 /а.с.22-23/.

Відповідно до довідки з місця проживання про склад сім`ї та реєстрацію №1408 від 17 квітня 2018 року виданої КП «ЖЕО №1 МРМК» ОСОБА_1 постійно проживає та зареєстрована у АДРЕСА_1 , яка складається з двох кімнат, житловою площею 27,6, загальною площею 40,8. У цьому жилому приміщенні мешкає 3 члена сім`ї: ОСОБА_1 власник, ОСОБА_4 донька, ОСОБА_3 донька /а.с.40/.

Відповідно до повідомлення заступника головного лікаря з медичної частини КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» від 18 травня 2018 року громадянка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 від лікування туберкульозу ухиляється /а.с.71/.

Відповідно до повідомлення в.о. головного лікаря КЗ «Обласна туберкульозна лікарня» від 16 травня 2018 року повідомлено, що хвора ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка мешкає в АДРЕСА_1 , знаходилася на стаціонарному лікуванні у ВПТ КЗ «ОТЛ» з 23 березня 2018 року по 06 квітня 2018 року. Лікування інтенсивної фази в умовах стаціонару не завершила, була виписана достроково на амбулаторне лікування за порушення лікарняного режиму (знаходилась в стані алкогольного сп`яніння, була відсутня у відділенні) /а.с.73/.

Відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню батьківських обов`язків від 02 квітня 2018 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 за рівнем обмеження життєдіяльності має високий ступінь втрати здоров`я внаслідок тривалої хвороби і за вимогами інфекційного контролю не може контактувати з донькою ОСОБА_3 , що є перешкодою у виконанні батьківських обов`язків /а.с.80/.

Відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню батьківських обов`язків від 02 квітня 2018 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 за рівнем обмеження життєдіяльності має високий ступінь втрати здоров`я внаслідок тривалої хвороби і за вимогами інфекційного контролю не може контактувати з донькою ОСОБА_4 , що є перешкодою у виконанні батьківських обов`язків /а.с.81/.

Відповідно до витягів з рішення виконавчого комітету міської ради міста Кропивницького від 23 квітня 2018 року №209 «Про надання статусу» та №216 «Про влаштування малолітньої та неповнолітньої дитини до комунального закладу «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» вирішено надати статус дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_9 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Діти тимчасово влаштовані до КЗ «Дитячий будинок «Наш дім» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» /а.с.82,83, 84/.

Відповідно до повідомлення головного лікаря КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» від 21 червня 2018 року громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 пройшов обстеження в умовах КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер» 05 квітня 2018 року та встановлено діагноз туберкульоз легень. Від запропонованого лікування в закладі відмовився в зв`язку з переїздом до Закарпатської області. Із наданої виписки медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №473/18 з ОКТМО «Фтизіатрія» встановлено, що ОСОБА_2 протитуберкульозного лікування не отримував. Для вирішення питання про можливість виконувати батьківські обов`язки на теперішній час ОСОБА_2 потребує контрольного обстеження /а.с.72/.

Згідно до письмових пояснень ОСОБА_6 , вона не бажає повертатись в сім`ю свого батька ОСОБА_2 , тому що він раніше зловживав спритними напоями, вів себе агресивно, бив маму. Було навіть таке, що він бив навіть її. Вона боїться, що він буде продовжувати себе погано вести, тому вона йому не довіряє. Бажає залишитись в ДБ «Наш дім» /а.с.75/.

Відповідно до письмових пояснень ОСОБА_3 , вказано, що вона частково до 2012 року з мамою та молодшою сестрою проживали з ОСОБА_2 . За цей час ОСОБА_19 постійно зловживав спиртними напоями, бив маму, примушував її вживати алкогольні напої, здійснював над ними фізичне та психологічне насилля, що призвело до того, що вони втекли від нього в Кропивницький. З 2012 року мати періодично до нього поверталась, інколи вони вживали алкоголь. 11 квітня 2018 року ОСОБА_19 зробив навмисний підпал квартири в якій вони проживали, пошкодив комп`ютер та телевізор. За час проживання в дитячому будинку « ОСОБА_20 декілька раз приходив до неї з Міленою тверезим, повідомляючи, що скоро їх забере до себе на ОСОБА_21 . На сьогоднішній день їй важко повірити в те, що він буде гарним батьком і тому не хоче йти до нього на спільне проживання /а.с.76/.

Відповідно до листа заступника начальника служби у справах дітей Тячівської районної державної адміністрації Закарпатської області від 11 липня 2018 року повідомлено, що спеціалісти служби неодноразово намагались зв`язатись з ОСОБА_22 , через секретаря та старости села Лази та Округлої, з виїздом за місцем проживання, однак жодного разу не вдалось поспілкуватись з ним. На прохання з`явитись в Службу він проігнорував. Зі слів старости села, ОСОБА_19 ознайомлений з питанням щодо визначення місця проживання його доньок, відтак до даного питання поставився безучастно /а.с.77/.

Відповідно до акту обстеження матеріально побутових умов жителя АДРЕСА_2 ОСОБА_2 від 11 липня 2018 року, встановлено, що ОСОБА_2 проживає у власному будинку, площею 100 кв.м. разом з матір`ю його дітей ОСОБА_1 , яка хворіє. У будинку є підведена електроенергія та водопровід, опалення пічне, за даним домогосподарством рахується земельна ділянка /а.с.78/.

Відповідно до характеристики виданої старостою Тячівської міської об`єднаної територіальної громади на гр. ОСОБА_2 , останній є постійним мешканцем с. Лази Тячівського району Закарпатської області. Навчався в Лазівській восьмирічній школі, служив у лавах радянської армії. Проживає сам у власному будинку, на даний час ніде не працює. В громадських місцях поводить себе стримано. Неодноразово мав приводи в поліцію /а.с.79/.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування від 16 серпня 2018 року вважає за доцільне відібрання ОСОБА_23 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від батька ОСОБА_2 , без позбавлення батьківських прав /а.с.85/.

Згідно зі ст.ст. 150, 155 СК України, ст.12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності встановленої законом.

Відповідно до статті 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя , здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам за їх бажанням або органові опіки та піклування. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу. В пунктах 2-5 частини першої статті 164 СК України передбачені наступні підстави позбавлення батьківських прав, які також є підставами відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав, це ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, жорстке поводження з дитиною, якщо батьки є хронічними алкоголіками або наркоманами, якщо батьки вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Пленум Верхового Суду України в пункті 16 Постанови №3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства про усиновлення та поновлення батьківських прав» роз`яснив, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вона не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляють інтересу до її внутрішнього світу, не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна році аналізувати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Проаналізувавши надані позивачем докази, суд вважає, що ними підтверджено свідоме нехтування відповідачами виконання батьківських обов`язків. За наведеного, суд вбачає підстави для відібрання у відповідачів дітей без позбавлення їх батьківських прав.

Роз`яснити відповідачам, що згідно ч. 3 ст. 170 Сімейного кодексу України якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Статтями 155, 180, 181, 182, 183 СК України встановлено, що батьки зобов`язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, а при ухиленні батьків від цього обов`язку кошти на утримання дітей стягуються з них в судовому порядку, в розмірі визначеному судом.

Згідно ч. 4 ст. 170 Сімейного кодексу України при задоволенні позову про відібрання дитини від матері, батька без позбавлення їх батьківських прав суд вирішує питання про стягнення з них аліментів на дитину.

Судом встановлено, що відповідачі є працездатними, відомості про розмір та джерела доходів відповідачів відсутні, а тому з урахуванням усіх обставин справи, суд приходить до висновку, що аліменти з кожного відповідача на утримання дітей необхідно стягнути в розмірі по 1/3 частки всіх видів заробітку (доходу) на утримання дітей.

Крім того, відповідно до ст. 32 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», за дітьми сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, а також особам з їх числа зберігається право на житло, в якому вони проживали з батьками, рідними до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Згідно із п. 3 ч. 3 ст. 71 Житлового кодексу України, жиле приміщення зберігається за тимчасово відсутнім наймачем або членами його сім`ї понад шість місяців у випадках: влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Частиною 4 статті 17 Закону України «Про охорону дитинства» встановлено, що суд у разі позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав одночасно накладає заборону на відчуження майна та житла дітей, про що повідомляє нотаріуса за місцем знаходження майна та житла.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 вказаного Закону у разі передачі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, під опіку чи піклування, влаштування в будинки дитини, дитячі будинки, школи-інтернати, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім`ї жиле приміщення, в якому вони проживали, зберігається за дітьми протягом усього часу перебування їх в цих закладах, у опікунів чи піклувальників, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім`ї незалежно від того, чи проживають у жилому приміщенні, з якого вибули діти, інші члени сім`ї.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна та свідоцтва про право на спадщину за законом 1/2 частка квартири під номером АДРЕСА_4 , належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 /а.с.38, 39/.

Відповідно до довідки про належність нерухомого майна №68603 від 19 січня 2012 року ОСОБА_1 належить 1/2 ч. (приватна) квартири АДРЕСА_4 на підставі дубліката від 31 серпня 2011 року№669, свідоцтва про право власності на житло від 13 листопада 1995 року №397, Військова частина НОМЕР_1 та 1/2 ч. вказаної квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину від 16 січня 2012 року № 1-44 Другої Кіровоградської державної нотаріальної контори /а.с.74/.

З урахуванням зазначених вище обставин та положень закону, з метою захисту житлових прав дітей, слід накласти заборону на відчуження житла за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_1 .

Враховуючи викладене, суд прийшов до переконання, що позовні вимоги є обґрунтованими та законними, в зв`язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

За правилами ст. 141 ЦПК України, судовий збір за розгляд справи судом, від сплати якого позивач був звільнений при зверненні в суд з позовом, слід стягнути на користь держави з відповідачів.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 3, 4, 10, 11, 12, 13, 76-83, 141, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву - задовольнити.

Відібрати дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , у батьків ОСОБА_1 та ОСОБА_2 без позбавлення їх батьківських прав.

Дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 передати на опікування органу опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького.

Стягнути з ОСОБА_2 аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) на утримання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , на користь тих осіб або установ, яким буде передана дитина, починаючи від дня пред`явлення позову до суду і до повноліття ОСОБА_3 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_13 , потім продовжувати стягнення в розмірі ? частини всіх видів заробітку (доходу), до повноліття ОСОБА_6 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_14 .

Стягнути з ОСОБА_1 аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) на утримання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_11 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , на користь тих осіб або установ, яким буде передана дитина, починаючи від дня пред`явлення позову до суду і до повноліття ОСОБА_3 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_13 , потім продовжувати стягнення в розмірі ? частини всіх видів заробітку (доходу), до повноліття ОСОБА_6 , тобто до ІНФОРМАЦІЯ_14 .

Накласти заборону на відчуження квартири за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить ОСОБА_1 на підставі дубліката від 31.08.2011 р. № 669 Кіровоградська міська рада/свідоцтва по право власності на житло від 13.11.1995 р. № 397, військова частина НОМЕР_1 , та свідоцтва про право на спадщину, 1-44, 16.01.2012, Друга державна нотаріальна контора.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в дохід держави по 1152,60 грн. судового збору з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відомості про учасників справи:

Позивач: Орган опіки та піклування Міської ради міста Кропивницького (місце знаходження: вул. Велика Перспективна 41, м. Кропивницький, код ЄДРПОУ: 34629018).

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_15 (місце проживання: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_6 ).

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_16 (місце проживання: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_8 ).

Третя особа: КЗ «Дитячий будинок «Наш дім» Міської ради міста Кропивницького» (місце знаходження: вул. Героїв України, 4-а, м. Кропивницький, код ЄДРПОУ: 35720505).

Повний текст судового рішення складено 18.02.2019 року.

Суддя Кіровського Н. Ю. Іванова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення06.02.2019
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу79886123
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дітей без позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів та накладення заборони на відчуження житла

Судовий реєстр по справі —404/1611/18

Ухвала від 28.07.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Рішення від 06.02.2019

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Рішення від 06.02.2019

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 23.10.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 22.03.2018

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні