Рішення
від 05.02.2019 по справі 330/2641/18
ЯКИМІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Якимівський районний суд Запорізької області

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 330/2641/18

2/330/99/2019

"05" лютого 2019 р. Якимівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді: Федорець С.В.,

при секретарі: Шеліповій Ю.О.,

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи за позовом ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_3, ІПН: НОМЕР_1) до Якимівської районної державної адміністрації (адреса знаходження: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. І.Щербини, буд.6, код ЄДРПОУ: 35375913), третя особа: комунальний заклад Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради (адреса знаходження: Україна, Запорізька область, Гуляйпільський район, с. Залізничне, вул. Школа-інтернат, б.2, код ЄДРПОУ: 20515410) про відновлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом до відповідача, третьої особи, про поновлення відновлення батьківських прав, за наступних обставин.

06.03.2014 року Якимівським районим судом Запорізької області винесено рішення, яким позивачку було позбавлено батьківських прав стосовно її неповнолітніх дітей: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_2 через те, що позивач не працювала, вела аморальний спосіб життя, зловживала спиртними напоями, не виконувала батьківські обов`язки, самоусунулася від виховання та матеріального утримання дітей, чим порушила покладений на неї супільною мораллю та державою обов`язок щодо утримання дітей до досягнення ними повноліття. На даний час позивач постійно мешкає в Мелітопольському районі в АДРЕСА_1 з липня 2015 року разом зі своїм чоловіком ОСОБА_4 За місцем свого проживання характеризується позитивно, займається підсобним господарством, на період збору врожаю сільгоспкультур працює в ДП ДГ Відродження ДДСДС НААН. На даний час син позивачки ОСОБА_2 перебуває на повному державному забезпеченні в комунальному закладі Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради. Позивач спілкується із своює дитиною та директором школи у телефонному режимі, цікавиться про його життя. Позивач не виключає того факту, що на момент позбавлення її батьківських прав вона неналежно виконувала свої батьківські обов`язки, але на сьогодні її поведніка докорінно змінилася, вона усвідомила свою негативну поведінку в минулому і щиро прагне її змінити, зокрема: припинила вживати спиртні напої, працевлаштувалася.

На підставі вищевикладеного, позивач просить поновити її батьківські права щодо її неповнолітнього сина - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

У судовому засіданні позивач та її представник позовні вимоги підтримали повністю, просили їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю, проти їх задоволення не заперечувала, зазначила, що вважає за доцільне відновити позивачу її батьківські права.

Представник третьої особи у судовому засіданні позовні вимоги визнав повністю, зазначив, що проти їх задоволення не заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2, виданого виконавчим комітетом Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області 26 травня 2018 року, актовий запис № 05 (а.с. 6), позивач ОСОБА_6 зареєструвала шлюб із ОСОБА_4 та набула прізвище ОСОБА_4 ,

Згідно копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3, виданого виконавчим комітетом Володимирівської сільської ради Якимівського району Запорізької області 01 серпня 2003 року (а.с. 7), позивач ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Згідно копії свідоцтва про народження НОМЕР_4, виданого виконавчим комітетом Володимирівської сільської ради Якимівського району Запорізької області 04 серпня 2009 року (а.с. 8), позивач ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Згідно копії свідоцтва про народження НОМЕР_5, виданого виконавчим комітетом Володимирівської сільської ради Якимівського району Запорізької області 06 липня 2010 року (а.с. 9), позивач ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно копії рішення Якимівського районного суду Запорізької області від 06 березня 2014 року (а.с. 19-22) позивачку було позбавлено батьківських прав стосовно її неповнолітніх дітей: ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_7. Своє рішення суд мотивував тим, що позивач ОСОБА_6 не працювала, вела аморальний спосіб життя, зловживала спиртними напоями, не виконувала батьківських обов`язків, самоусунулася від виховання та матеріального утримання дітей, чим порушила покладений на неї суспільною мораллю та державою обов`язок щодо утримання дітей до досягнення ними повноліття.

Як вбачається із тексту позовної заяви, позивач не заперечує того факту, що на момент позбавлення її батьківських прав, вона неналежно виконувала свої батьківські обов`язки, але на теперішній день її поведінка докорінно змінилася, вона усвідомила свою негативну поведінку в минулому і щиро прагне її змінити, зокрема: позивач припинила вживати спиртні напої, працевлаштувалася.

Статтею 169 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Статтями 11,12 Закону України Про охорону дитинства , передбачено, що кожна дитина має право на проживання в сім'ї разом з батьками або в сім'ї одного з них та на піклування батьків. Виховання в сім'ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

У відповідності до довідки, виданої виконавчим комітетом Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району за № 1046 від 29 травня 2018 року позивач ОСОБА_1 постійно мешкає в Мелітопольському районі в АДРЕСА_2 з липня 2015 року разом зі своїм чоловіком ОСОБА_4 (а.с. 23).

Згідно довідки-характеристика, виданої виконавчим комітетом Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району за № 855 від 04 травня 2018 року, позивач ОСОБА_1 характеризується позитивно, скарг від мешканців села щодо її поведінки не поступало (а.с. 10).

Із копії довідки № 18, виданої ДП ДГ Відродження ДДСДС НААН 12 липня 2018 року (а.с. 12), вбачається, що позивачка ОСОБА_6 дійсно працює в ДП ДГ Відродження ДДСДС НААН тимчасово, на період проведення підробітку зерна на току, з 13 липня 2018 року.

Відповідно до інформації, наданої КУ Мелітопольський протитуберкульозний диспансер Запорізької обласної ради від 08 червня 2018 року за № 115/04 на стаціонарному лікуванні в даній установі позивачка ОСОБА_6 не перебувала (а.с. 11).

Згідно до листа Комунального закладу Мелітопольським обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Запорізької обласної ради від 11 квітня 2018 року за № 02-03/151, сина позивачки - ОСОБА_2, 5 квітня 2018 року було влаштовано до комунального закладу Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради (а.с. 13).

Син позивачки - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуває на повному держаному забезпеченні в комунальному закладі Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради, що підтверджується довідкою від 18 травня 2018 року за № 02-538 (а.с. 15).

Відповідно до відповіді директора комунального закладу Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради ОСОБА_8 від 18 травня 2018 року за № 02-537, за період перебування неповнолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_5, в установі, його мати спілкувалася з ним та директором у телефонному режимі, дізнавалася, як навчається у школі її син, просила допомогти із повернення сина додому (а.с. 14).

Зазначені факти були повністю підтверджені у судовому засіданні показами свідків ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_8.

Згідно акту обстеження умов проживання ОСОБА_1 від 18 грудня 2018 року вбачається, що за адресою: АДРЕСА_4, проживають та мають постійне місце реєстрації ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5 та її чоловік ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_6. Житло розміщене на 1 поверсі одноповерхневого будинку, складається із 3 кімнат: двох житлових кімнат та кухні. Із умов проживання наявні: опалення пічне, вода, заведена в будинок. Для виховання та розвитку дитини створені наступні уомви: в будинку є холодильник, газова плита, мікрохвильовка, телевізор, меблі: дві кроваті, диван, стіл, шафа для одягу, сервант. Результат перевірки: під час перевірки в будинку було тепло, чисто, в будинку створені умови для проживання (а.с. 33).

Згідно висновку № 01-14/981 від 17 грудня 2018 року, служба у справах дітей Якимівської районної державної адміністрації Запорізької області вважає можливим відновлення батьківських прав ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_5, відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2. (а.с. 28).

Допитаний у судовому засіданні в присутності соціального педагога син позивачки ОСОБА_2 пояснив, що проти відновлення батьківських прав не заперечує і хоче повернутися у сім`ю до своєї матері ОСОБА_1.

Проаналізувавши зібрані та досліджені докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що оскільки змінилися поведінка позивачки та обставини, що були підставою для позбавлення її батьківських прав, позивач працює, отримує дохід, не зловживає алкогольними напоями, характеризується за місцем проживання та роботи позитивно, то наявні всі підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст. 51 Конституції України, ст.169 СК України, ст.ст. 257, 263-265 ЦПК України, ст.ст.11, 12 ЗУ Про охорону дитинства , суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_3, ІПН: НОМЕР_1) до Якимівської районної державної адміністрації (адреса знаходження: Україна, Запорізька область, Якимівський район, смт. Якимівка, вул. І.Щербини, буд.6, код ЄДРПОУ: 35375913), третя особа: комунальний заклад Гуляйпільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Запорізької обласної ради (адреса знаходження: Україна, Запорізька область, Гуляйпільський район, с. Залізничне, вул. Школа-інтернат, б.2, код ЄДРПОУ: 20515410) про відновлення батьківських прав, - задовольнити повністю.

Поновити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7, батьківські права відносно неповнолітньої дитини - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення у порядку, встановленому чинним законодавством.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя :

СудЯкимівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення05.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79978967
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —330/2641/18

Рішення від 05.02.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Рішення від 05.02.2019

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Ухвала від 19.12.2018

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Якимівський районний суд Запорізької області

Федорець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні