Рішення
від 19.02.2019 по справі 914/2240/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

19.02.2019р. справа № 914/2240/18

Суддя Юркевич М.В., при секретарі Кияк І.В., розглядаючи матеріали заяви Фізичної особи-підприємця Мотики Ярини Володимирівни, м. Жовква Львівська область про відшкодування витрат на правову та правничу допомогу у справі

За позовом: Фізичної особи-підприємця Мотики Ярини Володимирівни, м. Жовква Львівська область

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Львівський контакт центр , м. Львів

про: стягнення 10 150,82 грн. збитків

за участю представників сторін:

від позивача: Антонів Н.С. - представник

від відповідача: Лозинський Д.С. - представник

Суть спору. Фізична особа-підприємець Мотика Ярина Володимирівна звернулася до Господарського суду Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Львівський контакт центр про стягнення 10 150,82 грн. збитків внаслідок погіршення орендованого майна, з яких: 8 551,00 грн. основний борг, 1 380,35 грн. пені, 101,47 грн. інфляційних втрат та 118,00 грн. 3% річних.

Рішенням господарського суду від 05.02.2019 р. позовні вимоги Фізичної особи-підприємця Мотики Ярини Володимирівни задоволено частково, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю Львівський контакт центр 8 551,00 грн. збитків внаслідок погіршення орендованого майна з урахуванням 248,57 грн. інфляційних втрат, 85,04 грн. 3% річних, 1006,44 грн. пені та 1 716,91 грн. витрат по сплаті судового збору пропорційно до задоволених позовних вимог.

В той же час, в ході судового розгляду позивачем була зроблена заява про відшкодування витрат на правову допомогу та оплату послуг адвоката. Однак. користуючись своїм правом, передбаченим ч.8 ст. 129 ГПК України, позивач зазначив, що докази конкретного розміру понесених судових витрат буде подано ним протягом п'яти днів після ухвалення рішення суду.

Так, 08.02.2019р. від позивача поступила заява про відшкодування понесених витрат на правову допомогу в розмірі 5 950,00 грн.

Ухвалою від 12.02.2019р. судове засідання з вирішення питання понесених судових витрат на правову допомогу було призначено на 19.02.2019р.

В судовому засіданні 19.02.2019р. представник позивача роз'яснив та підтримав заяву про стягнення з відповідача понесені в ході розгляду справи судові витрати на суму 5 950,00 грн.

В підтвердження поданої заяви позивачем було надано суду квитанцію про сплату за отримані адвокатські послуги, а також акт приймання-передачі правової допомоги за договором №Л.18.312.1.11 від 08.11.2018р. з конкретизацією виду отриманої правової допомоги.

Представник відповідача проти стягнення заявлених витрат на правову та правничу допомогу -заперечив, вважає її необгрунтованою та неспіврозмірною зі складністю розглянутої судом справи.

Розглянувши заяву позивача, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши подані докази, суд дійшов висновку частково її задоволити, з огляду на наступне:

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи в власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Згідно з ч. 3,4 ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання.

Згідно з ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Суд зазначає, що під час провадження у справі позивач подавав попередній розрахунок судових витрат та зазначав, що докази фактичних витрат, пов'язаних з професійною правничою допомогою адвоката, будуть надані протягом п'яти днів з дня ухвалення рішення у справі.

Так, згідно з ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв'язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п'яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відтак, суд констатує виконання позивачем (заявником) вимог приписів ст. 129 ГПК України щодо подання заяви з доказами понесених витрат на професійну правничу допомогу. Зокрема, 08.02.2019р. позивач подав заяву про відшкодування понесених витрат на правову допомогу в розмірі 5 950,00 грн.

Розглядаючи заяву, суд враховує, що витрати, пов'язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов'язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (ч. 1, ч. 2 ст. 126 ГПК України).

Відповідно до ч. ч. 3-6 ст. 126 ГПК України, для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Як вбачається з долученого позивачем договору про надання правової допомоги від 08.11.2018р. та акту здавання-приймання виконаних робіт від 05.02.2019р., сторони визначили, що оплата правової допомоги здійснюється з розрахунку 850,00 грн. за одну годину роботи адвоката. Зокрема, в акті конкретизовано види та тривалість робіт з надання правової допомоги, а саме:

1. Зустріч, консультація, узгодження правової позиції - 2 години - 1700,00 грн.;

2. Підготовка та подання до господарського суду позовної заяви - 3 години - 2 550,00 грн.;

3. Участь в судовому засіданні 29.01.2019р. - 1 година - 850,00 грн.;

4. Участь в судовому засіданні 05.02.2019р. - 1 година - 850,00 грн.;

Таким чином, позивачем відображено в акті 7 годин роботи адвоката на суму 5 950,00 грн.

Здійснюючи перевірку та дослідження представленого позивачем акту виконаних робіт, суд зазначає, що заявник необгрунтовано завищив час надання правової допомоги в частині участі адвоката в судових засіданнях.

Зокрема, відповідно до протоколу судового засідання від 29.07.2019р., таке тривало 28 хв. (з 11:00 год. до 11:28 год.), а судове засідання 05.02.2019р. - 18 хв. (з 11:18 год. до 11:32 год.).

З огляду на наведене, сумарна кількість годин роботи адвоката в судових засіданнях становить 42 хв., що суперечить зазначеному позивачем - 120 хв.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що сума понесених позивачем судових витрат, які підлягають до стягнення з відповідача складає - 4 844,00 грн., замість зазначених 5 950,00 грн.

В частині стягнення 1 106,00 грн. слід відмовити, оскільки позивач необгрунтовано завищив час надання правової допомоги та участь в судових засіданнях.

Разом з тим, не заслуговують на увагу суду твердження представника позивача, в контексті зазначення 2 год. участі в судових засідання, про те, що згідно п. 3.3. договору про надання правової допомоги, при визначенні строку надання правової допомоги її тривалість округлюється до цілого числа години у бік збільшення. Оскільки, як зазначено вище, тривалість кожного із судових засідань не перевищувало навіть 0,5 год.

Крім того, суд звертає увагу сторін на те, що разом з вищезгаданими обставинами, при вирішенні питання про визначення суми витрат на правову допомогу, господарський суд враховує також нескладність та малозначність даної справи, слухання її в порядку спрощеного позовного провадження та відсутність об'ємних матеріалів і доказів, суму позовних вимог, тощо.

Відповідно ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи наведене, суд вважає наявними підстави для часткового задоволення заяви позивача про вирішення питання розподілу судових витрат, понесених на професійну правничу допомогу.

Виходячи з наведеного та керуючись нормами ст. 234, ст. 244 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Львівський контакт центр (79015, м. Львів, вул. Федьковича, 58, код ЄДРПОУ 40227964) на користь Фізичної особи-підприємця Мотики Ярини Володимирівни (АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ НОМЕР_1) 4 844,00 грн. судових витрат на професійну правничу допомогу.

2. В задоволенні стягнення 1 106,00 грн. судових витрат - відмовити.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили відповідно до ст.327 ГПК України.

4. Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 241 ГПК України та може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 20.02.2019р.

Суддя Юркевич М. В.

Дата ухвалення рішення19.02.2019
Оприлюднено21.02.2019
Номер документу79990238
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2240/18

Рішення від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

Ухвала від 12.02.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

Рішення від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

Ухвала від 29.01.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

Ухвала від 17.01.2019

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

Ухвала від 05.12.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Юркевич М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні