Рішення
від 15.02.2019 по справі 569/20185/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/20185/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2019 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Харечка С.П.

з участю секретаря Левчук Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Рівне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Український будівельний Капітал Рівне , ОСОБА_2 кооперативу Житлово-Будівельний кооператив Рівненська брама про захист справ споживачів, стягнення боргу,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ТОВ Український будівельний Капітал Рівне , ОСОБА_2 кооперативу Житлово-Будівельний кооператив Рівненська брама про захист справ споживачів, стягнення боргу.

В обґрунтування заявлених позовних вимог вказує, що вона 28 липня 2016 уклала Форвардний контракт №32 з Товариством з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне , в особі директора ОСОБА_3, який діяв на підставі Статуту. Предметом форвардного контракту було те, що Продавець зобов'язується передати у власність Покупцеві, а Покупець зобов'язується прийняти Базовий актив відповідно до форвардного контракту й сплатити за нього ціну на умовах даного Форвардного контракту . В доповнення до форвардного контракту 4 серпня між ОСОБА_2 кооперативом ЖБК Рівненська брама та нею був укладений Договір пайової участі в будівництві №6ф/9. Предметом договору була квартира під будівельним номером №6 по вул. Костромська/Гагаріна у м. Рівне загальною площею 42,08 кв.м. Вказує, що відповідно до умов форвардного контракту вона сплатила Відповідачу1 105 713 грн. 10 коп. Відповідно до Договору пайової участі нею була сплачена сума у розмірі 292 547 грн. Відповідачу 2. Однак відповідачами не були виконані свої зобов'язання, як наслідок на момент вересня 2017 року будинок (отже і квартира) не був зданий в експлуатацію. Більше того будинок на момент подачі позовної заяви так і не розпочав будуватися. Як висновок 06 вересня 2017 року нею на ім'я Директора ТОВ Український будівельний капітал Рівне2 ОСОБА_4 (він же і являється і головою ОСОБА_2 Житлово-будівельний кооператив Рівненська брама ) була подана заява про розірвання Форвардного контракту №32 від 28.07.2016 року та про повернення фактично сплачених коштів та заява до Житлово-будівельного кооперативу Рівненська брама при припинення асоційованого членства, розірвання договору, припинення пайової участі повернення фактично внесеного пайового членства. Дані заяви були задоволені, та були укладені договори про розірвання Форвардного контракту №32 від 28 липня 2016 року (договір від 12 вересня 2017 року), де Відповідач1 зобов'язався повернути позивачу кошти, на умовах основного Форвардного контракту, а Відповідач2 зобов'язався повернути також кошти позивачу згідно Договору про розірвання пайової участі у будівництві. Станом на день подачі позову дані зобов'язання не були виконані, а отже Відповідач 1 та Відповідач 2 порушили умови заключних договорів. У зв'язку з цим вона звернулась до суду про примусове стягнення зі сторони Відповідача1 та Відповідача2 грошових коштів..

В судове засідання представник позивача не з'явився. Подав суду заяву, в якій позов підтримує та не заперечує проти заочного рішення у зв'язку з неявкою в судове засідання відповідачів.

Відповідачі у судове засідання не з'явились, хоча про час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином, шляхом опублікування оголошення про виклик до суду на офіційному веб-сайті судової влади України. Враховуючи, що відповідачі про причини неявки суд не повідомили, відзив не подали і представник позивач не заперечував проти заочного розгляду справи, суд проводить розгляд справи на підставі ст.280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою представника позивача.

Суд, дослідивши представлені у справі докази, вважає позовні вимоги обґрунтованими. Дослідивши письмові матеріали справи, та оцінивши докази в їх сукупності суд прийшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 28 липня 2016 уклала Форвардний контракт №32 з Товариством з обмеженою відповідальністю Український будівельний капітал Рівне , в особі директора ОСОБА_3, який діяв на підставі Статуту. Предметом форвардного контракту було те, що Продавець зобов'язується передати у власність Покупцеві, а Покупець зобов'язується прийняти Базовий актив відповідно до форвардного контракту й сплатити за нього ціну на умовах даного Форвардного контракту . В доповнення до форвардного контракту 4 серпня між ОСОБА_2 кооперативом ЖБК Рівненська брама та ОСОБА_1 був укладений Договір пайової участі в будівництві №6ф/9. Предметом договору була квартира під будівельним номером №6 по вул. Костромська/Гагаріна у м. Рівне загальною площею 42,08 кв.м.

Позивач відповідно до умов форвардного контракту сплатила Відповідачу1 105 713 грн. 10 коп., що підтверджується копіями платіжних доручень.

Відповідно до Договору пайової участі позивачем була сплачена сума у розмірі 292 547 грн. Відповідачу2, що підтверджується копіями платіжних доручень.

Однак відповідачами не були виконані свої зобов'язання, як наслідок на момент вересня 2017 року будинок не був зданий в експлуатацію.

06 вересня 2017 року позивачем ОСОБА_1 на ім'я Директора ТОВ Український будівельний капітал Рівне2 ОСОБА_4 (він же і являється і головою ОСОБА_2 Житлово-будівельний кооператив Рівненська брама ) була подана заява про розірвання Форвардного контракту №32 від 28.07.2016 року та про повернення фактично сплачених коштів та заява до Житлово-будівельного кооперативу Рівненська брама при припинення асоційованого членства, розірвання договору, припинення пайової участі повернення фактично внесеного пайового членства.

Дані заяви були задоволені, та були укладені договори про розірвання Форвардного контракту №32 від 28 липня 2016 року (договір від 12 вересня 2017 року), де Відповідач1 зобов'язався повернути позивачу кошти, на умовах основного Форвардного контракту, а Відповідач2 зобов'язався повернути також кошти позивачу згідно Договору про розірвання пайової участі у будівництві.

Станом на день подачі позову дані зобов'язання не були виконані.

Згідно зі ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст..625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно ст.629 ЦКУ договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.368 ЦКУ договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог позивача повністю.

Відповідно до ст. 141 ЦПК стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

З врахуванням даної вимоги процесуального кодексу підлягає до стягнення з відповідачів на користь позивача понесені судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 12, 81, 89, 258-259, 263-265, 268, 280-289 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ТОВ Український будівельний Капітал Рівне , ОСОБА_2 кооперативу Житлово-Будівельний кооператив Рівненська брама про захист справ споживачів, стягнення боргу - задовольнити.

Стягнути з Відповідача 1: ТОВ Український будівельний Капітал Рівне на користь ОСОБА_1 суму боргу в розмірі 105 713 грн. 10 коп.

Стягнути з Відповідач 2: ОСОБА_2 кооператив ЖКБ Рівненська брама на користь ОСОБА_1 суму боргу в розмірі 292 547 грн.

Стягнути з Відповідача 1: ТОВ Український будівельний Капітал Рівне на користь ОСОБА_1 понесені нею судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 1991 гривень 30 копійок.

Стягнути з Відповідач 2: ОСОБА_2 кооператив ЖКБ Рівненська брама на користь ОСОБА_1 понесені нею судові витрати у вигляді судового збору в розмірі 1991 гривень 30 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце проживання: 33001, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач 1: - ТОВ Український будівельний Капітал Рівне , місце знаходження: вул. 16 липня 42, м.Рівне, Рівненська область, 33028,ЄДРПОУ 40645210.

Відповідач 2 - ОСОБА_2 кооператив Житлово-Будівельний кооператив Рівненська брама , місцезнаходження: 29000, Хмельницька область, місто Хмельницький, вулиця Старокостянтинівське шосе, 26, код ЄДРПОУ 39839768.

Суддя Харечко С.П.

Дата ухвалення рішення15.02.2019
Оприлюднено22.02.2019
Номер документу80008443
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист справ споживачів, стягнення боргу

Судовий реєстр по справі —569/20185/18

Рішення від 15.02.2019

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 20.11.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

Ухвала від 30.10.2018

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Харечко С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні