Ухвала
від 21.02.2019 по справі 518/28/19
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 518/28/19

Номер провадження: 1-кс/511/146/19

21.02.2019 року слідчий суддя Роздільнянського районного суду Одеської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 , розглянувши клопотання слідчого СВ Роздільнянського ВПГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Роздільнянської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про доручення проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12019160460000010, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 10.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п.1 ч.2 ст.115 КК України,

В с т а н о в и в :

21.02.2019 слідчий СВ Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 звернувся до Роздільнянського районного суду Одеської області з клопотанням про доручення проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12019160460000010, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 10.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п.1 ч.2 ст.115 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 10.01.2019 року близько 02:30 години ночі, під час розпиття спиртних напоїв в торгівельно-розважальному закладі «Blak White bar», що розташований за адресою Одеська область, смт. Ширяєве, вулиця Грушевського, 101, між відвідувачами закладу ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з одного боку та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з іншого боку, виник конфлікт, під час якого ОСОБА_7 та ОСОБА_8 вчинили відносно ОСОБА_5 сварку та бійку.

Після чого ОСОБА_5 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, з метою помсти останнім за їх протиправну поведінку відносно нього, за отримані тілесні ушкодження, з метою навмисного вбивства ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , прийшов додому до своєї сестри ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою АДРЕСА_1 , де з кімнати кухні взяв два кухонних ножа та повернувся до місця події.

В подальшому, ОСОБА_5 зустрівши на проїжджій частині дороги в АДРЕСА_2 , ОСОБА_7 , з метою позбавлення життя останнього, наніс один удар ножом в область грудної клітини, спричинивши при цьому ОСОБА_7 тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент їх заподіяння, а саме: ножову проникаючу рану грудної клітини з пошкодженням легені, травматичний гемопневмоторакс, гостра крововтрата, які потягли за собою смерть ОСОБА_7 .

Продовжуючи свої злочинні умисні дії, ОСОБА_5 , з метою позбавлення життя ОСОБА_8 , наніс один удар ножом в область живота ОСОБА_8 , від якого останній упав. В результаті нанесеного удару, ОСОБА_8 отримав тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент їх заподіяння а саме: проникаюче ножове поранення черевної порожнини з пошкодженням артерії кореня брижейки тонкого кишківника, поранення сигмовидної кишки, внутрішньочеревної кровотечі, геморагічного шоку, з якими ОСОБА_8 було доставлено до хірургічного відділення Ширяївської ЦРЛ, де останній помер не приходячи до свідомості.

Після вищевказаних дій ОСОБА_5 з місця скоєння злочинів втік у невідомому напрямку.

За вказаним фактом СВ Ширяївського ВП Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області 10.01.2019 року зареєстровано кримінальне провадження №12019160460000010 за ч.1 ст. 115 КК України та ч.1 п.2 ст. 115 КК України.

11.01.2019 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 115, п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України.

Відповідно до протоколу затримання особи, підозрюваної у вчиненні злочину встановлено, що ОСОБА_5 було затримано в порядку ст. 208 КПК України - 12 січня 2019 року.

Відповідно до постанови Прокуратури Одеської області від 14.01.2019 року здійснення досудового розслідування в кримінальному провадженні №12019160460000010 від 10.01.2019 року слідчому відділу Роздільнянського ВП ГУНП в Одеській області.

На думку слідчого встановлені досудовим розслідуванням обставини, а саме те, що підозрюваний ОСОБА_5 вчинив особливо тяжкий злочин проти життя та здоров`я особи, необхідним є встановлення його психічного та психологічного стану в момент вчинення вищевказаних кримінальних правопорушення та призначення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 .

Прокурор та слідчий в судовому засіданні вказане клопотання підтримали, просили суд його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його адвокат ОСОБА_6 заперечували проти задоволення вказаного клопотання, просили суд відмовити у його задоволенні, оскільки ОСОБА_5 вину у вчиненні вказаного злочину не визнає, відмовляється від проходження психологічної експертизи, на обліку у лікаря психолога не перебуває, підстав передбачених ст. 509 КПК України для призначення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи не доведено.

Розглянувши клопотання, матеріали додані до нього, вислухавши думку учасників кримінального провадження,слідчий суддя прийшов до висновку про відмову у задоволенні клопотання про доручення проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 .

Судовим розглядом встановлено, що 10.01.2019 року внесено відомості до ЄРДР за № 1201916046000010 про вчинення кримінальних злочинів за п.1 ч.2 ст. 115 КК України.

З матеріалів кримінального провадження та документів долучених до клопотання встановлено, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні інкримінованого йому злочину.

Досудовим розслідуванням не встановлені обставини, які дають підстави вважати, що підозрюваний ОСОБА_5 під час вчинення злочину, можливо перебував в неосудному чи обмежено осудному стані, можливо має затримку розвитку та не в повному обсязі усвідомлює значення своїх дій та керує ними, або після його вчинення захворів на психічну хворобу, яка позбавляє його можливості усвідомлювати його дії або керувати ними.

З самого клопотання та доказів, долучених до нього не вбачається, що слідчим встановлені обставини, які дають підстави вважати, що ОСОБА_5 під час вчинення злочинів був у неосудному стані або вчинив злочин в осудному стані але після його вчинення захворів на психічну хворобу, яка позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними.

До матеріалів справи не долучено довідок про перебування підозрюваного ОСОБА_5 на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра, а отже слідчим не надано доказів того, що у особи згідно з медичними документами є розлад психічної діяльності або психічного захворювання.

У судовому засіданні підозрюваний ОСОБА_5 категорично заперечував наявність у нього будь-якого психічного захворювання, пояснив, що на обліку у лікарів психіатрів він не перебував, свідомості не втрачав, провалів пам`яті немає, вину не визнає, оскільки зазначає, що не причетний до вказаного злочину, категорично заперечує проти проведення відносно нього стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи.

Згідно ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Відповідно доч. 1 ст. 332 КПК України,під час судового розгляду суд за клопотанням сторін кримінального провадження або потерпілого за наявності підстав, передбачених статтею 242 цього Кодексу, має право своєю ухвалою доручити проведення експертизи експертній установі, експерту або експертам.

Відповідно до вимог ч.1 ст.242 КПК Україниекспертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Для примусового залучення особи для проведення вказаної експертизи потрібно дозвіл суду або слідчого судді, згідно ч.2, ч.3 ст.242 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 509 КПК України слідчий,прокурор зобов`язанізвернутися зклопотанням дослідчого суддіщодо залученняексперта (експертів)для проведенняпсихіатричної експертизиу разі,якщо підчас кримінальногопровадження будутьвстановлені обставини,які даютьпідстави вважати,що особапід часвчинення суспільнонебезпечного діяннябула внеосудному абообмежено осудномустані абовчинила кримінальнеправопорушення восудному стані,але післяйого вчиненнязахворіла напсихічну хворобу,яка позбавляєїї можливостіусвідомлювати своїдії абокерувати ними.Такими обставинами,зокрема,є:1)наявність згідноз медичнимдокументом уособи розладупсихічної діяльностіабо психічногозахворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті тощо).

Відповідно до ч. 2 ст. 509 КПК України питання про направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи вирішується під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням сторони кримінального провадження в порядку, передбаченому для подання та розгляду клопотаньщодо обрання запобіжного заходу, а під час судового провадження - ухвалою суду.

Клопотання слідчого про проведення відносно підозрюваного ОСОБА_5 не обґрунтовано, підстав проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 в матеріалах справи відсутні.

За таких обставин слідчий суддя прийшов до висновку, про відсутність підстав для задоволення клопотання слідчого, оскільки за даних обставин примусове залучення ОСОБА_5 для проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи призведе до порушення прав підозрюваного та викличе можливі не бажані наслідки для його особи .

Керуючись ст.ст.107, 242-244, 309, 369-372, 509,532 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Роздільнянського ВПГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Роздільнянської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про доручення проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12019160460000010, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 10.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п.1 ч.2 ст.115 КК України - відмовити.

Ухвала слідчогосудді можебути оскарженабезпосередньо доОдеського апеляційногосудуна протязі п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80041103
СудочинствоКримінальне
Сутьдоручення проведення стаціонарної комплексної психолого психіатричної експертизи відносно підозрюваного ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12019160460000010, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 10.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п.1 ч.2 ст.115 КК України

Судовий реєстр по справі —518/28/19

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Ширяївський районний суд Одеської області

Кобзар Ю. Ю.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 08.02.2019

Кримінальне

Любашівський районний суд Одеської області

Вужиловський О. В.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 31.01.2019

Кримінальне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 28.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 22.01.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Потанін О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні