Постанова
від 12.08.2011 по справі 2а/2370/5795/2011
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 серпня 2011 року Справа № 2а/2370/5795/2011

12.08.11

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Паламар П.Г.,

при секретарі -Поштаренко О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Уманському районі Черкаської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення простроченої заборгованості в сумі 896 грн. 34 коп.,

ВСТАНОВИВ:

08.07.2011 року управління Пенсійного фонду України в Уманському районі Черкаської області (далі -позивач) звернулось до Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі -відповідач) борг із сплати страхових внесків за період з жовтня по грудень 2010 року на загальну суму 896 грн. 34 коп.

Позивач в судове засідання свого представника не направив, надіславши суду клопотання про підтримання позовних вимог повністю та про розгляд справи без участі його представника.

Відповідач в судове засідання не прибув, хоча належним чином був повідомлений про дату, час і місце слухання справи, клопотань чи заяв про відкладення слухання справи, а також відомостей про наявність поважної причини неявки в судове засідання не надходило, тому суд вважає за можливе розглядати справу без його участі.

На підставі ст. ст. 71, 128 КАС України справу вирішено за наявними в ній доказами.

Дослідивши та оцінивши всі наявні у справі докази, суд приходить до висновку, що позов необхідно задовольнити з наступних підстав.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрований Уманською районною державною адміністрацією Черкаської області 29.10.2007 року за № НОМЕР_3, а також зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Уманському районі Черкаської області як платник єдиного податку за № НОМЕР_2.

Позивачем проведено перевірку нарахування, обчислення та сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1, за результатами якої складено акт № 40 від 31.01.2011 року.

Вказаною перевіркою встановлено, що за період з жовтня по грудень 2010 року відповідачем не сплачено страхові внески на загальну суму 896 грн. 34 коп., чим порушено п. 6 ст. 20 та п.п. 4 п. 8 розділу XV Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року № 1058-IV.

Відповідно до ст. 18 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року № 1058-ІV та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663 - страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування . Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Частинами четвертою та шостою статті 20 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено, що сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для відповідача є квартал.

Підпунктом 4 пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування зазначено, що фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), та члени сімей зазначених осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом. Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподатковуваного доходу (прибутку), загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Відповідно до частини третьої статті 106 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, за винесеною позивачем вимогою про сплату недоїмки № Ф-176 від 31.01.2011 року, визначено зобов'язання відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на загальну суму 896 грн. 34 коп. Вказана вимога направлена відповідачу поштою за адресою: 20334, Черкаська обл., Уманський район, с. Танське, вул. Рябоконя, 12 та отримана нею особисто 11.03.2011 року.

Враховуючи те, що суду не надано доказів оскарження відповідачем зазначеної вимоги ні в адміністративному, ні в судовому порядку, тому вказана заборгованість по вимозі вважається узгодженою.

З огляду на вищезазначене, суд приходить до висновку, що відповідач зобов'язаний сплатити страхові внески за період з жовтня по грудень 2010 року на загальну суму 896 грн. 34 коп., а тому позовні вимоги позивача є законними та обґрунтованими.

Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 14, ч. 6 ст. 128, ст. ст. 160-163, 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_1) на користь управління Пенсійного фонду України в Уманському районі Черкаської області (20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Залізняка, 2-а, ідентифікаційний код 21366705) борг із сплати страхових внесків за період з липня по грудень 2010 року та фінансові санкції на загальну суму 896 (вісімсот дев'яносто шість) грн. 34 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд за правилами встановленими ст.ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя П.Г. Паламар

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.08.2011
Оприлюднено26.02.2019
Номер документу80050519
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/2370/5795/2011

Постанова від 12.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 01.06.2012

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 04.08.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 26.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 11.07.2011

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні