Ухвала
від 22.02.2019 по справі 712/2299/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Ухвала

Іменем України

Справа №712/2299/19

Провадження №1-кс/712/1455/19

22 лютого 2019 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

представника ТОВ «Вестерн Юст» ОСОБА_5

представників ТОВ «Красногірський олійний завод» ОСОБА_6 , ОСОБА_7

представника ФГ «В`язівське» ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Черкаси винесене в кримінальному провадженні №12019251010000251від 16.01.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, слідчим СВ Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області лейтенантом поліції ОСОБА_3 та погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 клопотання про накладення арешту,

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся слідчий СВ Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області лейтенант поліції ОСОБА_3 з клопотанням про накладення арешту.

Клопотання мотивує тим, що 16.01.2019 до Черкаського відділу поліції ГУНП в Черкаській області звернувся із заявою комерційний директор ТОВ "Красногірський олійний завод" гр. ОСОБА_9 , 1964 р.н., який повідомив про те, що 15.01.2019 року працівники бухгалтерії товариства перерахували грошові кошти на банківський рахунок № НОМЕР_1 в якості авансу за поставку соняшника фермерським господарством "В`язівське", але на даний час товар не отримали, та особа, яка представлялася представником вищевказаного господарства на зв`язок не виходить. А тому ТОВ "Красногірський олійний завод" завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах. Зі слів заявника кошти перераховані в якості сплати вартості товару перебувають на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст", ЄДРПОУ 40307693, розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 ( ЄО 2532 від 16.01.2019).

По вказаному факту було відкрито кримінальне провадження №12019251010000251 від 16.01.2019 за ч. 4 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено, що 15.01.2019 працівники бухгалтерії ТОВ «Красногірський олійний завод» за умовами договору №38, укладеним між особою, котра в ході спілкування представилася директором ФГ «Вязівське» та назвалася ОСОБА_10 , котрий ІНФОРМАЦІЯ_1 з електронної пошти ІНФОРМАЦІЯ_2 на електронну пошту ІНФОРМАЦІЯ_3 переслав відскановану копію підписаного ним договору про поставку ФГ «В`язівське» соняшнику для ТОВ «Красногірський олійний завод», перерахували грошові кошти в сумі 3,300,000 грн. на банківський рахунок № НОМЕР_1 , який вказано в договорі, в якості авансу за поставку соняшника Фермерським Господарством "В`язівське" на користь ТОВ «КОЗ», та відповідно до домовленості в ході спілкування з так званим ОСОБА_10 , ТОВ «КОЗ» надають свої вантажні автомобілі та в свою чергу ФГ «В`язівське» здійснює погрузку соняшнику. Так, 15.01.2019 ТОВ «КОЗ» було направлено вантажні автомобілі до ФГ «В`язівське» для здійснення погрузки соняшнику та доставки до ТОВ «КОЗ», однак прибувши на місце, в ході спілкування водії автомобілів повідомили, що погрузка соняшнику відбуватись не буде оскільки головний бухгалтер ФГ «В`язівське» повідомив їм, що кошти за сплату вартості соняшнику на рахунок ФГ «В`язівське перераховані не були.

16.01.2019 ОСОБА_9 , який являється комерційним директором ТОВ «КОЗ» та представником вищевказаного товариства разом з менеджером товариства Віктором, у зв`язку із виникненням проблем в ході організації погрузки соняшнику, направилися до ФГ «В`язівське». Так прибувши до ФГ «В`язівське», в ході спілкування з посадовими особами ФГ «В`язівське», а саме з головним бухгалтером в/в підприємства та дійсним директором підприємства ОСОБА_10 представнику потерпілого було повідомлено, що особа котра з ними контактувала з приводу оформлення договору та поставки соняшнику для ТОВ «КОЗ» не являється ОСОБА_10 , та в ході огляду направленого представнику потерпілого по електронній пошті договору спільно з працівниками ФГ «В`язівське», останні повідомили, що вказані в договорі платіжні реквізити не являються реквізитами банківського рахунку ФГ «В`язівське». 16.01.2019 ОСОБА_9 було з`ясовано, що кошти перераховані зі сторони «ТОВ «Красногірський олійний завод» в якості сплати вартості соняшнику, перебувають на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст", ЄДРПОУ 40307693, розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 .

В ході подальшого досудового розслідування було з`ясовано, що частина коштів які перераховані зі сторони «ТОВ «Красногірський олійний завод» в якості сплати вартості соняшнику, перебувають на банківському рахунку ФГ «В`язівске» (ЄДРПОУ 32289172), розрахунковий номер № НОМЕР_1 , який відкритий в ПАТ «Державний ощадний банк України» (код ЄДРПОУ 354507) та інша частина коштів в сумі 3 234000 грн., які перераховані зі сторони ТОВ «Красногірський олійний завод» в якості сплати вартості соняшнику, перебувають на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст", ЄДРПОУ 40307693, розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 який відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805).

З метою забезпечення кримінального провадження, забезпечення можливого цивільного позову у кримінальному провадженні, належного зберігання речових доказів та в подальшому розгляду питання про їх долю чи конфіскацію в дохід держави просить накласти арешт на банківський рахунок ТОВ «Вестерн Юст», розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 .

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали та просили його задовольнити. Вказували, що існує обгрунтована підозра у тому, що грошові кошти на банківському рахунку ТОВ «Вестерн Юст» є предметом кримінального п правопорушення, отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, отже є речовими доказами і можуть бути приховані, використані чи передані, що обумовлює необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту.

Представники ТОВ «Красногірський олійний завод» ОСОБА_6 , ОСОБА_7 просили задоволити клопотання та зазначали, що відносно товариства вчинене кримінальне правопорушення шляхом незаконного заволодіння його коштами в сумі 3300000 грн. Вказані кошти на підставі угоди були перераховані на рахунок, відкритий на ФГ «В`язівське», після чого в той же день 3234000 гнр. були перераховані на рахунок ТОВ «Вестерн Юст». Вказана угода виявилась фіктивною, вказаний у ній рахунок ФГ «Фермерське» був відкритий з метою незаконного заволодіння коштами товариства.

Представник ФГ «В`язівське» ОСОБА_8 зазначав, що рахунок № НОМЕР_1 на вказане господарство, куди були перераховані ТОВ «Красногірський олійний завод» кошти 3000000 грн. був відкритий без відома законного керівника ФГ «В`язівське» особою, яка внаслідок підроблення документів здійснила державну реєстрацію себе як повноважного представника ФГ «В`язівське», з даного приводу здійснюється інше кримінальне провадження. З свого боку, ФГ «В`язівське» підтверджує, що не має будь-яких зобов`язань з ТОВ «Вестерн Юст», які би могли бути підставою перерахування 3234000 грн. та сприяє у розслідуванні данного кримінального провадження.

Представник ТОВ «Вестерн Юст» ОСОБА_5 просив відмовити у задоволенні клопотання, зазначав, що слідчий вже звертався з аналогічним клопотанням та ухвалою від 17.01.2019р. слідчим суддею вказане клопотання про накладення арешту було задоволено, однак постановою апеляційного суду Черкаської області від 15.02.2019р. вказана ухвала слідчого судді скасована та в задоволенні клопотання відмовлено. Вказував, що накладення арешту перешкодить господарській діяльності ТОВ «Вестерн Юст». Щодо наявності на рахунку ТОВ «Вестерн Юст» грошових коштів в сумі 3234000 грн. та підстави їх перерахування з рахунку ФГ «В`язівське», повідомив, що не володіє даною інформацією.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя вважає наступне.

Статтею 131 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Одним із заходів забезпечення кримінального провадження визначено арешт майна.

Відповідно до ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора;3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Відповідно до ч. 2, 3 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:1) збереження речових доказів;2) спеціальної конфіскації;3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди. У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98КПК України.

Відповідно до положень ч. 1 ст.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З матеріалів клопотання встановлено, що Черкаським відділом поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області здійснюється кримінальне провадження № 12019251010000251від 16.01.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Постановою слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області від 16.01.2019 року, кошти перераховані на банківський рахунок № НОМЕР_1 в сумі 3 300 000 грн. визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 12019251010000251 від 16.01.2019 року.

Згідно виписки з банківського рахунку № НОМЕР_2 ТОВ "Вестерн Юст" (ЄДРПОУ 40307693), відкритому в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805), сформованої 25.01.2019р., вбачається, що 15.01.2019р. на вказаний рахунок надійшли грошові кошти 3234000 грн. з рахунку ФГ «В`язівське» НОМЕР_1 , визнані речовими доказами.

Ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м.Черкаси від 17 січня 2019 року за клопотанням слідчого був накладений арешт на рахунок ТОВ «Вестерн Юст», ЄДРПОУ 40307693, в межах суми 3 300 000 грн., в рамках кримінального провадження № 12019251010000251 від 16.01.2019 року.

Постановою апеляційного суду Черкаської області від 15.02.2019р. ухвала слідчого судді від 17.01.2019р. скасована та у клопотанні про арешт відмовлено в зв`язку з відсутністю доказів перерахування коштів з банківського рахунку № НОМЕР_1 в сумі 3 300 000 грн., на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Вестерн Юст» та недоведеністю, що слідчим у встановленому законом порядку було отримано інформацію про належність розрахункового рахунку № НОМЕР_2 ТОВ «Вестерн Юст» та наявність на ньому вказаних грошових коштів.

18.02.2019р. слідчий повторно звернувся з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти в сумі 3234000 грн. на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст" (ЄДРПОУ 40307693), відкритому в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805), розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 .

Також слідчий у наданому слідчому судді клопотанні слідчий просив при розгляді клопотання про накладення арешту вивчити матеріали справи № 712/707/19 за клопотанням слідчого щодо скасування арешту у цьому ж кримінальному провадженні, оскільки в матеріалах справи № 712/707/19 наявний оригінал виписки з банківського району про перерахування коштів з банківського рахунку № НОМЕР_1 в сумі 3234 000 грн., на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Вестерн Юст».

При підготовці до розгляду клопотання від 18.02.2019р. про накладення арешту слідчим суддею матеріали справи № 712/707/19 були витребувані з апеляційного суду Черкаської області та вивчені в судовому засіданні.

При вивченні матеріалів справи № 712/707/19 досліджений оригінал платіжного документа про перерахунвання коштів з банківського рахунку № НОМЕР_1 в сумі 3234 000 грн., на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Вестерн Юст» ( а.с.36., справа № 712/707/19 р.). Копія звіреного з оригіналом вказаного документа долучена до даної справи № 712/2299/19 17).

Також в ході розгляду клопотання допитаний свідок ОСОБА_11 , який дав покази про те, що на пропозицію невідомих осіб за грошову винагороду на підставі наданих йому документів було здійснено відкриття рахунку № НОМЕР_1 на ФГ «В`язівське», після чого надав ТОВ «Красногірський олійний завод» фіктивну угоду з даним рахунком для перерахування коштів. Після перерахування коштів вказаним особам надав коди доступу до зазначеного рахунку для розпорядження коштами. Також свідок дав покази про те, що виписку з банківського рахунку № НОМЕР_1 про перерахування коштів в сумі 3234 000 грн., на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Вестерн Юст» була ним отримана особисто у банку та добровільно передана слідчому при допиті у кримінальному провадженні в якості свідка.

Обґрунтованість підозри у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КПК України шляхом неправомірного заволодіння коштами 3300000 грн. ТОВ «Красногірський олійний завод», підтверджується протоколом прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 16.01.2019р., протоколом допиту потерпілого від 16.01.2019р., договором № 38 від 11.01.2019р. поставки насіння соняшника, в якому рахунок ФГ «В`язівське» для перерахування коштів вказаний № НОМЕР_1 в АТ «Ощадбанк», платіжним дорученням № 19 від 15.01.2019р. про перерахування ТОВ «Красногірський олійний завод» на рахунок № НОМЕР_1 ФГ «В`язівське»3300000грн.,випискою збанківського рахункувід 25.01.2019р.про перерахування з рахунку № НОМЕР_1 ФГ «В`язівське» на банківський рахунок № НОМЕР_2 , який належить ТОВ «Вестерн Юст», також показами допитаного в судовому засіданні свідка ОСОБА_11 про вчинення ним дій з невстановленими особами шляхом відкриття рахунку ФГ «В`язівське», підписання фіктивного договору від імені ФГ «В`язівське» з ТОВ «Красногірський олійний завод» з метою незаконного заволодіння коштами ТОВ «Красногірський олійний завод».

Вказаними матеріалами підтверджується імовірність того, що грошові кошти в сумі 3234000 грн. на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст" (ЄДРПОУ 40307693), відкритому в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805), розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 були об`єктом кримінально протиправних дій, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим та прокурором доведено що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Слідчий суддя також вважає обґрунтованим доводи клопотання про те, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, оскільки існують ризики, передбачені абзацом 2 ч. 1ст. 170 КПК України. Навяність таих ризиків підтверджується обставинами кримінального провадження, а саме що після перерахування потерпілим ТОВ «Красногірський олійний завод» 15.01.2019р. на рахунок ФГ «Фермерське» 3300000 грн. в той же день 15.01.2019р. 3234000 грн. були перераховані на рахунк ТОВ «Вестерн Юст», а тому у випадку не вжиття заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту вказані кошти з високою імовірністю можуть бути перераховані іншим особам, що може об`єктивно перешкодити дієвості кримінального провадження по перевірці заяви потерпілого про вчинення відносного нього особливо тяжкого кримінального правопорушення.

Відповідно до положень ч.1 ст.1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Оцінюючи дотримання права на мирне володіння своїм майном, декларованого ч.1 ст.1 Першого протоколу доКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод, слідчий суддя вважає, що у даному конкретному випадку тимчасове обмеження права власника рахунку ТОВ «Вестерн Юст» на розпорядження грошовими коштами не може вважатись необгрунтованим процесуальним обмеженням та є виправданим, зважаючи на суспільний інтерес, який полягає забезпеченні швидкого, повного та неупередженого розслідування особливо тяжкого злочину проти власності з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до кримінальної відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Таким чином, враховуючи те, що грошові кошти в сумі 3234000 грн. на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст" (ЄДРПОУ 40307693), відкритому в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805), розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 є речовим доказом і може бути приховане, використане чи передане, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 131-132, 167, 170-173, 369-372, 376 КПК України, суддя слідчий,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції в Черкаській області про накладення арешту задоволити.

Накласти арешт на грошові кошти в сумі 3234000 грн. на банківському рахунку ТОВ "Вестерн Юст" (ЄДРПОУ 40307693), відкритому в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805), розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 .

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 або за його дорученням працівників Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом 5 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошено 25 лютого 2019 року о 12:50 год.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80064902
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів

Судовий реєстр по справі —712/2299/19

Ухвала від 12.06.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 11.06.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 07.06.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Мельник І. О.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 17.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пироженко (В.Д.) В. Д.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні