Ухвала
від 24.01.2019 по справі 755/1053/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/1053/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" січня 2019 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в м.Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101070000263 від 13.11.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.111 КК України,

в с т а н о в и в :

Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором прокуратури м.Києва ОСОБА_4 звернувся до суду в рамках кримінального провадження №42017101070000263 від 13.11.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.111 КК України, з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 яка належить на праві власності ОСОБА_5 , та перебуває у фактичному користуванні останнього, з метою відшукання та вилучення договорів, угод, додатків до них, специфікацій, технічних завдань, листів, повідомлень, інформувань, блокнотів, зошитів, речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, окремих аркушів паперу з рукописними або машинописними записами, документів, платіжних доручень, чеків, що містять інформацію про перекази грошових коштів за виконання договорів, блокнотів, зошитів, окремих аркушів паперу з рукописними або машинописними записами, мобільних телефонів, комп`ютерів, ноутбуків, системних блоків, дискет, дисків, флеш-накопичувачів, планшетних комп`ютерів, модемів, електронних ключів, які містять відомості щодо здійснення Інститутом електрозварювання імені Є.О.Патона Національної академії наук України, державним підприємством «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України, ТО«³това Лтд», ТОВ «НВП Технобім», ТОВ «Патон Турбайн Текнолоджіс», ТОВ «Фінансовий альянс», ТОВ«Балтелектрон Комплект», ТОВ «Техномаксимус», ТОВ «Метал Імпорт Груп», ТОВ «Металстрой» виготовлення, купівлі, продажу, передачі, отримання, придбання, постачання установок електронно-променевого зварювання, в тому числі установок КЛ-195, КЛ-196, КЛ-197, КЛ-198, КЛ-199, КЛ-209, комплектуючих до них, складових частин таких установок, обладнання для електронно-променевого зварювання, проектування та налагодження роботи установок електронно-променевого зварювання, виготовлення комплектів обладнання для електронно-променевого зварювання, приладів для випробування металу, приладів та апаратури для автоматичного регулювання або керування, установок гарячого пресування, ширографічних інтерферометрів, установок для мікроплазмового напилення, вимірювальних інтерферометричних систем у період з 2016 року по теперішній час, а також грошових коштів, здобутих злочинним шляхом або використаних як засіб чи знаряддя вчинення злочину, тобто отриманих як неправомірна вигода, платіжних банківських карток, документів щодо відкриття і обслуговування таких банківських карток та розрахункових рахунків, на які перераховані грошові кошти, одержані злочинним шляхом, як неправомірна вигода, що містять відомості про обставини кримінальних правопорушень, які мають значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази, з метою забезпечення кримінального провадження.

Мотивуючи клопотання, слідчий посилається на те, що в ході досудового розслідування було встановлено, що з 2014 року по теперішній час Інституту електрозварювання імені Є.О.Патона Національної академії наук Українизаподіяно збитки внаслідок продажу виготовлених на базі Інституту установок електронно-променевого зварювання за кордон через посередницькі структури, в результаті чого Інститутом не отримано прибуток за виконані роботи на шкоду обороноздатності України, з метою надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України здійснюється вивезення за межі України обладнання, технологій, фахівців Інституту.

Впродовж 2014-2017 років завідуючий відділу № 57 державного підприємства «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України (далі Інститут ІЕЗ ім. Патона) ОСОБА_6 та його підлеглий інженер ОСОБА_7 , використовуючи матеріальну базу вказаного інституту, виготовили близько 15 установок електронно-променевого зварювання, які в подальшому були реалізовані за середньою ринковою ціною 900 тисяч доларів США за одиницю при чистому прибутку 300 тисяч доларів США. При цьому, всупереч володіння Інститутом виключним інтелектуальним правом на виготовлення даних установок фактичний прибуток державна наукова установа не отримала, а продаж обладнання здійснено через посередницькі структури.

Крім того, під час досудового розслідування встановлено що, в ході здійснення протиправної діяльності ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у якості продавця обладнання використали підконтрольну комерційну структуру ТО«³това Лтд» (директор ОСОБА_8 ). Потенційні покупці установок електронно-променевого зварювання звертались до ОСОБА_6 як до посадовця ІЕЗ імені Є.О. Патона НАН України, фахівця у сфері електронно-променевого зварювання, який має можливості для виготовлення установок під конкретні потреби відповідної потужності і габаритів. При проведенні подальших переговорів та досягнення домовленостей, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 підготували для замовників договір про продаж обладнання від структури-посередника (як правило ТОВ «Вітова Лтд»), усно зазначивши замовнику, що нібито згадане товариство уповноважене на здійснення зовнішньоекономічної діяльності від імені державного підприємства «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України.

В подальшому, після підписання контрактів з ТОВ «Вітова Лтд», обладнання фактично виготовлено працівниками відділу № 57 ІЕЗ на виробничо-наукових потужностях Інституту. Підставою для цього було замовлення з боку ТОВ «Вітова Лтд» у Інституту послуг з проектування установок та налагодження їх роботи, за результатами чого прибуток Інституту склав лишеприблизно 300тисячі гривень, замість 300 тисячі доларів СШАвід продажу однієї установки електронно-променевого зварювання.

Водночас, весь прибуток від продажу отримано ТОВ «Вітова Лтд», яке використовує схеми по мінімізації прибутків (фіктивне завищення витрат виробництва). Для виведення отриманого прибутку неправомірної вигоди та переведення його у готівкові кошти ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у попередній змові з директором ТОВ «Вітова ЛТД» ОСОБА_8 використали ряд суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, серед яких є ТОВ «Фінансовий альянс», ТОВ «Балтелектрон Комплект», ТОВ «Техномаксимус», ТОВ «Метал Імпорт Груп», ТОВ «Металстрой».

Також, безпосередньо ОСОБА_7 засновано та у якості директора контролюється ряд комерційних структур серед яких ТОВ «НВП Технобім», код ЄДРПОУ 31484182, з позицій якоговін здійснює підприємницьку діяльність, використовуючи науковий та виробничий потенціал державного підприємства «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України.

За отриманими даними, внаслідок вказаної протиправної діяльності ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з 2010 року отримали значні прибутки неправомірну вигоду всупереч інтересам юридичної особи, що завдало істотної шкоди державним інтересам та інтересам юридичної особи.

При цьому, з лютого 2016 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 сприяють громадянину України, приватному підприємцю ОСОБА_9 .Філіппову у вивезенні за кордон чотирьох установок електронно-променевого зварювання КЛ-195, КЛ-196, КЛ-197, КЛ-198, фінансування їх виготовлення ОСОБА_6 , здійснив через замовника - підконтрольну комерційну структуру ТОВ «Патон Турбайн Текнолоджіс».

На даний час, ОСОБА_10 організуваввивезення зазначених установок до США та Болгарії, а також виїзд на постійне місце проживання ОСОБА_6 і ряду фахівців відділу № 57 ІЕЗ ім.Патона (близько 15 осіб) з метою організації виробництва з електронно-променевого зварювання.

Інтелектуальним правом на продукти, пов`язані зтехнологіями електронно-променевого зварювання володіє виключно ДП «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України. У випадку реалізації проекту з виведення за межі України обладнання, технологій, фахівців, науково-технічному потенціалу нашої держави буде завдано значної шкоди.

У період з 24 по 25 лютого 2016 року ОСОБА_6 , маючи допуск до державної таємниці за формою № 2 без відповідного дозволу, в порушення встановленого порядку, здійснив виїзд разом з приватним підприємцем ОСОБА_5 до м.Москви Російської Федерації, про який керівництву Інституту не повідомив, після чого розпочав діяльність спрямовану на вивезення обладнання та технологій електронно-променевого зварювання, та вивезення фахівців Інституту (15 чоловік) за кордон для постійного працевлаштування та проживання ОСОБА_5 систематично виїздить на територію Російської Федерації, що пов`язано з реалізацією намірів спецслужб Російської Федерації проводити розвідувальну діяльність.

За вищезазначеними фактами було розпочато кримінальне провадження №42017101070000263 від 13.11.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.111 КК України, про що внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, в обґрунтування клопотання та необхідності проведення обшуку, слідчий посилається на те, що вищезазначені відшукувані предмети та документи, які містять відомості про здійснення Інститутом електрозварювання імені Є.О.Патон Національної академії наук України, державним підприємством «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України, ТО«³това Лтд», ТОВ «НВП Технобім», ТОВ «Патон Турбайн Текнолоджіс», ТОВ «Фінансовий альянс», ТОВ«Балтелектрон Комплект», ТОВ «Техномаксимус», ТОВ «Метал Імпорт Груп», ТОВ «Металстрой»: виготовлення, купівлі, продажу, передачі, отримання, придбання, постачання установок електронно-променевого зварювання, в тому числі установок КЛ-195, КЛ-196, КЛ-197, КЛ-198, КЛ-199, КЛ-209, комплектуючих до них, складових частин таких установок, обладнання для електронно-променевого зварювання, проектування та налагодження роботи установок електронно-променевого зварювання, виготовлення комплектів обладнання для електронно-променевого зварювання, приладів для випробування металу, приладів та апаратури для автоматичного регулювання або керування, установок гарячого пресування, ширографічних інтерферометрів, установок для мікроплазмового напилення, вимірювальних інтерферометричних систем у період з 2016 року по теперішній час, які мають значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази, та можуть знаходитись в квартирі АДРЕСА_1 яка належить на праві власності ОСОБА_5 , та перебуває у фактичному користуванні останнього.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подано до суду клопотання, вислухавши старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Так, відповідно до вимог ч.2 ст.234 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з положеннями ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості, перелік яких визначений п.п.1-7 ч.3 ст.234 КПК України, при цьому до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

А тому, слідчий суддя, вивчивши клопотання слідчого та долучені до нього матеріали, вважає, що у ньому наявні в цілому відомості визначені ст.234 КПК України. Обставин, регламентованих частиною 5 вказаної статті та статті 233, які б слугували підставою для відмови у задоволенні клопотання, у судовому засіданні, слідчим суддею не встановлено.

Як вбачається зі змісту клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 яка належить на праві власності ОСОБА_5 , та перебуває у фактичному користуванні останнього та з доданих до клопотання документів, слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що мали місце кримінальні правопорушення та, що у вказаній квартирі можуть зберігатись відшукуванні речі та документи, які містять відомості про здійснення Інститутом електрозварювання імені Є.О.Патон Національної академії наук України, державним підприємством «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України, ТО«³това Лтд», ТОВ «НВП Технобім», ТОВ «Патон Турбайн Текнолоджіс», ТОВ «Фінансовий альянс», ТОВ«Балтелектрон Комплект», ТОВ «Техномаксимус», ТОВ «Метал Імпорт Груп», ТОВ «Металстрой», а саме: виготовлення, купівлі, продажу, передачі, отримання, придбання, постачання установок електронно-променевого зварювання, в тому числі установок КЛ-195, КЛ-196, КЛ-197, КЛ-198, КЛ-199, КЛ-209, комплектуючих до них, складових частин таких установок, обладнання для електронно-променевого зварювання, проектування та налагодження роботи установок електронно-променевого зварювання, виготовлення комплектів обладнання для електронно-променевого зварювання, приладів для випробування металу, приладів та апаратури для автоматичного регулювання або керування, установок гарячого пресування, ширографічних інтерферометрів, установок для мікроплазмового напилення, вимірювальних інтерферометричних систем у період з 2016 року по теперішній час, що містять відомості про обставини кримінальних правопорушень.

На підставі викладеного, слідчий суддя приходить до висновку про наявність достатніх підстав вважати, що в квартирі АДРЕСА_1 , можуть заходитись вищезазначені речі та документи, що стосуються фактів продажу виготовлених на базі Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона Національної академії наук України установок електронно-променевого зварювання за кордон через посередницькі структури, на шкоду обороноздатності України, з метою надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України та вивезення за межі України обладнання, технологій, фахівців Інституту, що містять відомості про обставини вчинення вищезазначених кримінальних правопорушень, які мають значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази, з метою забезпечення кримінального провадження.

А тому, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, вважаю, що клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101070000263 від 13.11.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.111 КК України підлягає задоволенню частково.

За таких обставин, керуючись вимогами ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України у м.Києві та Київській області ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_3 , ОСОБА_17 , на проведення обшуку в квартирі АДРЕСА_1 яка належить на праві власності ОСОБА_5 , та перебуває у фактичному користуванні останнього, з метою відшукання та вилучення договорів, угод, додатків до них, специфікацій, технічних завдань, листів, повідомлень, інформувань, блокнотів, зошитів, речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, окремих аркушів паперу з рукописними або машинописними записами, документів, платіжних доручень, чеків, що містять інформацію про перекази грошових коштів за виконання договорів, блокнотів, зошитів, окремих аркушів паперу з рукописними або машинописними записами, мобільних телефонів, комп`ютерів, ноутбуків, системних блоків, дискет, дисків, флеш-накопичувачів, планшетних комп`ютерів, модемів, електронних ключів, які містять відомості щодо здійснення Інститутом електрозварювання імені Є.О.Патона Національної академії наук України, державним підприємством «Інженерний центр електронно-променевого зварювання» Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона Національної академії наук України, ТО«³това Лтд», ТОВ «НВП Технобім», ТОВ «Патон Турбайн Текнолоджіс», ТОВ «Фінансовий альянс», ТОВ«Балтелектрон Комплект», ТОВ «Техномаксимус», ТОВ «Метал Імпорт Груп», ТОВ «Металстрой» виготовлення, купівлі, продажу, передачі, отримання, придбання, постачання установок електронно-променевого зварювання, в тому числі установок КЛ-195, КЛ-196, КЛ-197, КЛ-198, КЛ-199, КЛ-209, комплектуючих до них, складових частин таких установок, обладнання для електронно-променевого зварювання, проектування та налагодження роботи установок електронно-променевого зварювання, виготовлення комплектів обладнання для електронно-променевого зварювання, приладів для випробування металу, приладів та апаратури для автоматичного регулювання або керування, установок гарячого пресування, ширографічних інтерферометрів, установок для мікроплазмового напилення, вимірювальних інтерферометричних систем у період з 2016 року по теперішній час, а також грошових коштів, здобутих злочинним шляхом або використаних як засіб чи знаряддя вчинення злочину, тобто отриманих як неправомірна вигода, платіжних банківських карток, документів щодо відкриття і обслуговування таких банківських карток та розрахункових рахунків, на які перераховані грошові кошти, одержані злочинним шляхом, як неправомірна вигода, що містять відомості про обставини кримінальних правопорушень, які мають значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази, з метою забезпечення кримінального провадження.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали 17 годин 20 хвилин 29.01.2019 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80065087
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017101070000263 від 13.11.2017 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.1 ст.111 КК України

Судовий реєстр по справі —755/1053/19

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні