Рішення
від 21.01.2019 по справі 183/2363/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/2363/18

№ 2/183/417/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2019 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Городецького Д.І.

секретаря судового засідання - Макаренко А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Новомосковську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2, третя особа - Новомосковська районна державна нотаріальна контора Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в :

24 квітня 2018 року ОСОБА_3 звернувся до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого, посилається на те, що 01 травня 2008 року померла його мати - ОСОБА_4, яка за життя склала заповіт, згідно якого все своє майно, яке буде належати їй на момент смерті заповіла йому та його сестрі - відповідачу ОСОБА_2

Спадкове майно складається з: житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова (колишня вул. Чапаєва), 31, а також земельні ділянки, одна з яких була надана для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована під вищезазначеним будинком та земельна ділянка, яка розташована на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області та була надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які належали спадкодавцю на підставі відповідних правовстановлюючих документів.

У встановлений законом термін, з метою прийняття спадщини, він звернувся до Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері, та нещодавно звернувся із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вищезазначене спадкове майно однак нотаріусом йому відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки ним не надано оригіналів правовстановлюючих документів про належність спадкодавцю спадкового майна. Дійсно зазначені документи знаходяться у його сестри - відповідача ОСОБА_2, яка їх йому відмовляється надавати.

У зв'язку з чим він звернувся до суду та просив визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року на:

- на 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31;

- на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,186 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31;

- на 1/2 частину земельної ділянки площею 5,090 га, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити (а.с. 87).

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_5 у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити (а.с. 70).

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення розгляду справи не подавала, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за її відсутності.

У судове засідання представник відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_6 не з'явилась, але надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнала повністю, претензій матеріального та морального планів до позивача не має (а.с. 83).

Представник відповідача - Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 78).

Представник третьої особи - Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області у судове засідання не з'явилась, але надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності (а.с. 32).

Ухвалою суду від 25 квітня 2018 року було відкрито провадження у справі (а.с. 13-14).

Ухвалою суду від 06 червня 2018 року було задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с. 27-28).

Ухвалою суду від 19 листопада 2018 року було закрито підготовче провадження у справі та призначено її до судового розгляду по суті (а.с. 76-77).

В зв'язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши надані сторонами докази в їх сукупності, приходить до переконання, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна № 126502899 від 06 червня 2018 року, ОСОБА_4 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом НВ 0281970 від 11 березня 1998 року, виданого державним нотаріусом Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_7, зареєстрованого в реєстрі за № 918, належить на праві приватної власності житловий будинок площею 52,40 м 2 , за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Чапаєва, 31, який знаходиться на земельній ділянці площею 1 860 м 2 (а.с. 23-24).

Відповідно до розпорядження голови Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області ОСОБА_8 № 21 від 17 лютого 2016 року, виданого на виконання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", вулицю Чапаєва в с. Орлівщина Новомосковського району Дніпропетровської області перейменовано на вулицю Польова.

Як вбачається з технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31, складеного 07 червня 2018 року, наданим суду у засвідченій позивачем копії, домоволодіння в цілому складається з: житловий будинок - А, загальною площею 52,4 м 2 , житловою площею 27,1 м 2 , прибудова - а, тамбур - а1, літня кухня (викорстов. під житло) - Б, загальною площею 41,4 м 2 , ганок - б, гараж - В, колодязь - К, огорожа № 1, ворота № 2, хвіртка № 3, огорожа № 4, 1954-1990 років побудови (а.с. 71-73).

Судом встановлено, що згідно з Державним актом на право приватної власності на землю, серії ІІ-ДП № 095465, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 17161, виданого 10 січня 2001 року на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом № 918 від 11 березня 1998 року, наданого суду в копії, ОСОБА_4, яка мешкає: с. Орлівщина, вул. Чапаєва, 31, є власником земельної ділянки площею 0,186 га, цільове призначення якої: будівництво та обслуговування житлового будинку, яка розташована на території с. Орлівщина на вул. Чапаєва, 31, Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (а.с. 9).

Крім того, відповідно до Державного акту на право приватної власності на землю, серії І-ДП № 069454, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 12745, виданого 19 січня 2001 року на підставі рішення 18 сесії ХХІІІ скликання Орлівщинської сільської Ради народних депутатів № 112 від 12 грудня 2000 року, наданого суду в копії, ОСОБА_4, яка мешкає: с. Орлівщина, вул. Чапаєва, 31, є власником земельної ділянки площею 5,090 га, цільове призначення якої: ведення товарного сільськогосподарського виробництва , яка розташована в межах згідно з планом на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (а.с. 10, 44).

01 травня 2008 року ОСОБА_4 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-КИ № 207301, виданим 03 травня 2008 року виконавчим комітетом Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, наданим суду в копії (а.с. 41).

За життя - 11 жовтня 1993 року ОСОБА_4 склала заповіт, посвідчений секретарем Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області ОСОБА_9, зареєстрованого в реєстрі за № 160, за яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати їй на день смерті і на що вона за законом матиме право в рівних частках заповіла ОСОБА_10 та ОСОБА_1 (а.с. 41 зворот).

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1, як спадкоємець за заповітом, прийняв спадщину, 27 жовтня 2008 року звернувся до Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року (а.с. 34 зворот).

Інший спадкоємець за заповітом - відповідач ОСОБА_2 звернулась до нотаріуса із відповідною заявою 23 вересня 2008 року (а.с. 34).

16 лютого 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове нерухоме майно (а.с. 50).

Листом державного нотаріуса Новомосковської районної державної нотаріальної контори Дніпропетровської області ОСОБА_7 стосовно видачі спадщини № 259/02-14 від 16 лютого 2018 року, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року, оскільки ним не надано до нотаріальної контори правовстановлюючих документів на спадкове майно, що не дає можливості видати свідоцтво про право на спадщину за заповітом (а.с. 7).

У відповідності до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Виходячи із вимог ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, зазначені в заповіті.

Так, ч. 1 ст. 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Матеріали спадкової справи № 699/2008 після смерті ОСОБА_4 містять звернення позивача до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини за заповітом (а.с. 50).

У зв'язку з тим, що матеріалами справи підтверджений факт належності на праві власності ОСОБА_4 нерухомого майна - житлового будинку з господарчими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31, земельної ділянки площею 0,186 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку, яка розташована за вищезазначеною адресою, а також земельної ділянки площею 5,090 га, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах згідно з планом на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, позивач є спадкоємцем за заповітом, який прийняв спадщину, після її смерті, інший спадкоємець за заповітом - ОСОБА_2 також є її спадкоємцем, яка звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, матеріали спадкової справи доказів наявності інших спадкоємців за заповітом, або спадкоємців за законом, які мають право на обов'язкову частку у спадщині та які звернулися протягом встановленого строку до нотаріуса з приводу прийняття спадщини не містять, доказів на підтвердження переходу права власності спадкового майна після смерті спадкодавця матеріали справи не містять, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову і за позивачем належить визнати право власності на 1/2 частину спадкового нерухомого майна, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2, третя особа - Новомосковська районна державна нотаріальна контора Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/2 частину житлового будинку з відповідною частиною господарських будівель та споруд, який розташований за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31, та в цілому складається з: житловий будинок - А, загальною площею 52,4 м 2 , житловою площею 27,1 м 2 , прибудова - а, тамбур - а1, літня кухня (використовується під житло) - Б, загальною площею 41,4 м 2 , ганок - б, гараж - В, колодязь - К, огорожа № 1, ворота № 2, хвіртка № 3, огорожа № 4, 1954-1990 років побудови, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року.

Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 0,186 га, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку, що розташована за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Польова, 31, державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 095465, зареєстрований в Книзі державних актів на право приватної власності на землю за № 17161 від 10 січня 2001 року, в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року.

Визнати за ОСОБА_1, право власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 5,090 га, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована з межах згідно з планом на території Орлівщинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, державний акт на право приватної власності на землю серії І-ДП № 069454, зареєстрований в Книзі державних актів на право приватної власності на землю за № 12745 від 19 січня 2001 року, в порядку спадкування за заповітом, після смерті ОСОБА_4, померлої 01 травня 2008 року.

Учасники справи:

- позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрована за адресою: 51215, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Куйбишева, будинок 30;

- відповідач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП НОМЕР_2, зареєстрована за адресою: 51272, АДРЕСА_1;

- відповідач: Орлівщинська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04338820, місцезнаходження юридичної особи: 51215, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Орлівщина, вул. Куйбишева, будинок 1;

- третя особа: Новомосковська районна державна нотаріальна контора Дніпропетровської області, місцезнаходження за адресою: 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, пл. Героїв, будинок 1.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути поданою до Дніпровського апеляційного суду через Новомосковський міськрайонний суд дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 21 січня 2019 року.

Суддя Д. І. Городецький

Дата ухвалення рішення21.01.2019
Оприлюднено28.02.2019
Номер документу80089199
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —183/2363/18

Ухвала від 27.02.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Городецький Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні