Ухвала
від 12.02.2019 по справі 202/1073/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/1073/19

Провадження № 1-кс/202/1711/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2019 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1

за участю секретарясудового засідання ОСОБА_2

старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувшиу відкритомусудовому засіданні взалі судув м.Дніпрі клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Упровадженні СУГУ НПв Дніпропетровськійобласті знаходятьсяматеріали досудовогорозслідування за № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України.

Слідчому судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська подано клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку.

Згідно матеріалів клопотання досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж 2018-2019 рр. невстановлена особа, маючи доступ до конфіденційної інформації ТОВ «ПРО ТЕКНОЛОДЖІ» (код ЄДРПОУ 42076737), яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп`ютерах), автоматизованих системах, зберігається на носіях такої інформації, здійснила несанкціоновані дії, внаслідок чого компанії BooksTime Ltd заподіяно значну шкоду.

Попередньо встановлено, що для належного виконання послуг, компанія BooksTime Ltd. на підставі контракту та угоди про нерозголошення конфіденційної інформації, надала компанії ТОВ «ПРО ТЕКНОЛОДЖІ» дані доступу в системи Клієнтів BooksTime, зокрема імена користувачів і паролі для доступу до систем клієнт-банку, інших сервісів зокрема Dropbox та Shopify, Amazon та інших онлайн-систем, які зберігались у системі «MaxiPass» доступу до якої був наданий виключному переліку осіб, відповідно до покладених на них обов`язків. Робота у товаристві організована, шляхом постановки та звітів про виконання завдань, через систему «TeamWork».

Так, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працює у ТОВ «ПРО ТЕКНОЛОДЖІ» на посаді економіста з фінансової роботи, однак фактично виконує обов`язки адміністратора, у зв`язку з чим має доступ до систем «MaxiPass» та «TeamWork» з розширеними правами. Зазвичай адміністратор звертався до системи «MaxiPass» для отримання відомостей для входу у сервіси, щодо окремої компанії, щонайменше раз на місяць. Робоче місце ОСОБА_5 розташоване у офісі ТОВ «ПРО ТЕКНОЛОДЖІ» за адресою: м. Дніпро, вул. Сімферопольська, будинок 17, 1 поверх.

Перевіркою здійсненою у ТОВ «ПРО ТЕКНОЛОДЖІ» встановлено факти несанкціонованого копіювання інформації, інформації отриманої від BooksTime Ltd, яка оброблюється в автоматизованих системах та її несанкціонованого використання вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації, чим заподіяно значну шкоду. Встановлено, що після несанкціонованого копіювання зазначеної інформації її було використано для несанкціонованого, тобто без дозволу власника, входу до систем Dropbox та Shopify в яких вчинялись дії, які полягали у зміні даних облікових записів, видалення та перекручування інформації яка в них обробляється, при цьому у всіх випадках вхід відбувався з локації «Dnepropetrovsk, 04, Ukraine» та ІР адреси НОМЕР_1 . Крім того, до клієнт-банку Citizens Bank, компанії AHHC, яка є клієнтом BooksTime Ltd., з ІР адреси НОМЕР_1 , було отримано несанкціонований доступ в результаті чого, несанкціоновано створено платіжні доручення в банк для виведення з банківського рахунку клієнта.

Встановлено, що ОСОБА_5 неодноразово, в неробочий час, заходив до облікового запису (акаунту) своєї робочої пошти за ІР адресою НОМЕР_1 , яка співпадає із використаною під час зазначених несанкціонованих дій з інформацією.

Таким чином, до вчинення незаконних дій з інформацією їх клієнтів має безпосередню причетність працівник Товариства, який виконував обов`язки адміністратора - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 . За попередніми підрахунками ОСОБА_5 заподіяв значну шкоду.

Згідно з інформацією відділу протидії кіберзлочинам в Дніпропетровській області Придніпровського управління кіберполіції ДКП НП України ІР адреса 188.163.47.35 належить до ПрАТ «Київстар» та розподілялась абоненту АДРЕСА_1 .

За відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, довідка 155728953, відомості щодо права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 відсутні.

Враховуючи викладене, під час досудового розслідування здобуто дані, які свідчать про те, що в результаті проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , можливо отримання відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення та майна, здобутого у результаті його вчинення, записів та документів, які підтверджують отримування неправомірної вигоди внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених в клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Згідно з ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є законним, обґрунтованим та таким, що відповідає вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України та підлягає задоволенню, оскільки проведення обшуку є єдиним можливим та необхідним у даному випадку шляхом для законного отримання доступу до вказаних предметів і документів, забезпечення їх схоронності та можливості подальшого використання, як доказів у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного та керуючись ст. 30 Конституції України, ст. ст. 107, 110, 131-132, 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого відділу СУ ГУ НП України в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України, задовольнити.

Надати старшому слідчому відділу СУ ГУ НП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 та членам слідчої групи у кримінальному провадженні № 12019040000000120 дозвіл на проведення обшуку у ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення:

-квитанцій, чеків, розписок та інших документів, що свідчать про отримання грошових коштів у відділеннях фінансових установ та банкоматах;

-роздруківок руху грошових коштів по рахункам;

-платіжних карток фінансових установ та банків;

-системних блоків комп`ютерів, ноутбуків, накопичувачі яких містять інформацію та файли в електронному вигляді;

-пристроїв та систем пристроїв, що містять компоненти комп`ютерів та забезпечують його додаткову функціональність;

-електронних носіїв інформації: USB флеш-накопичувачів, карт пам`яті, накопичувачів на магнітних дисках (HDD) та твердотілих (SSD), які містять інформацію в електронному вигляді;

-мобільних телефонів, смартфонів, комунікаторів, SIM-карток операторів зв`язку, які містять інформацію в електронному вигляді, могли використовуватись для зв`язку між співучасниками при вчиненні злочину;

-модемів та роутерів, які використовувались для отримання доступу до мережі Інтернет та мають унікальні ідентифікатори;

-аркушів, зошитів, щоденників, записних книжок, блокнотів та книг що містять друковані та рукописні записи про вчинення злочину.

Строк виконання ухвали до 05 березня 2019 року включно.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80152075
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 12019040000000120 від 08.02.2019 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 362 КК України

Судовий реєстр по справі —202/1073/19

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 18.02.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

Ухвала від 04.03.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Кухтін Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні