Ухвала
від 28.02.2019 по справі 455/213/19
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/213/19

Провадження № 1-кс/452/322/2019

УХВАЛА

Іменем України

28 лютого 2019 року м. Самбір

Слідчий суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора Самбірської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Самборі Львівської області в кримінальному провадженні № 12018140320000328 від 06.06.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1, ч. 2 ст. 366 КК України, внесене прокурором Самбірської місцевої прокуратури у Львівській області ОСОБА_3 , клопотання про арешт майна,-

в с т а н о в и в :

У провадженні СВ Старосамбірського відділу поліції Самбірського ВП ГУНП у Львівській області знаходиться кримінальне провадження № 12018140320000328 від

06 червня 2018 року за ознаками кримінальний правопорушень, передбачених ч. 2

ст. 364, ч.ч. 1, 2 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 05.06.2018 року в Старосамбірське ВП поступила заява від голови сходів громадян гр. ОСОБА_4 , в якій він просить перевірити законність набуття права власності на будівлі колишнього колгоспу, правонаступником якого є приватна агрофірма «Вигор» (надалі - ПАФ «Вигор») Товариством з обмеженою відповідальністю «Чумак», які були включені у пайовий фонд та законність прийнятого рішення виконавчим комітетом Трушевицької сільської ради Старосамбірського району Львівської області у 2008 році щодо відчуження майна пайовиків.

Згідно довідки Трушевицької сільської ради Старосамбірського району відомо, що

12.12.2008 року виконавчий комітет вказаної сільської ради не засідав та рішення про видачу свідоцтва на право власності на вищевказані нежитлові будівлі, що розташовані за адресою:

АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 - не приймалися, крім того, будь-яких документів щодо розгляду питання про надання у власність нежитлових приміщень ПАФ «Вигор» в приміщенні Трушевицької сільської ради в наявності не має.

Дані рішення були складенні та видані представнику виконавчої служби особисто на той час діючим головою сільської ради гр. ОСОБА_5 .

Окрім того, здійсненими у кримінальному провадженні тимчасовими доступами до речей та документів з Комунального підприємства «Старосамбірське районне бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» вилучено оригінали рішень виконавчого комітету Трушевицької сільської ради Старосамбірського району Львівської області №7, №8, №9, №10, №11, №12, №13, №14, №15, №16 №17 та №18 від 12.12.2008 року про видачу свідоцтва на право власності на нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: АДРЕСА_13 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , які підписані тодішнім сільським головою гр. ОСОБА_5 , що підтверджується висновком почеркознавчої експертизи.

Згідно витягів про державну реєстрацію прав від 19.10.2010 року нежитлові будівлі, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 є у власності Товариства з обмеженою відповідальністю «Чумак», юридична адреса: с. Трушевичі, Старосамбірський район, Львівська область (код ЄДРПОУ 20796478).

18.02.2019 року гр. ОСОБА_5 оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 2 ст. 364, ч. ч. 1, 2 ст. 366 КК України.

25 лютого 2019 року прокурор Самбірської місцевої прокуратури Львівської області звернувся до слідчого судді Самбірського міськрайонного суду Львівської області з клопотанням про арештмайна у кримінальному провадженні №12018140320000328 від 06.06.2018 року, а саме: заборону розпоряджатися та використовувати 12 нежитлових будівель, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 .

В обґрунтування клопотання прокурор покликається на те, що необхідність по вказаному кримінальному провадженні накласти арешт на вищевказане майно, так як наявні достатні підстави вважати, що вище вказані 12 нежитлових будівель набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення та являються предметом злочинного посягання. Крім цього, вище зазначене майно (нежитлові будівлі) можуть бути відчужені.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні дане клопотання підтримала, просила задовольнити та слухати справу у відсутності представників даних приміщень, оскільки існує загроза, що дані приміщення будуть продані.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку про наступне.

Відповідно до ч.2 ст.131 КПК Українизаходами забезпечення кримінального провадження є: 1) виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід; 2) накладення грошового стягнення;

3) тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; 4) відсторонення від посади;

5) тимчасовий доступ до речей і документів; 6) тимчасове вилучення майна; 7) арешт майна;

8) затримання особи; 9) запобіжні заходи.

Заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження (ч.1ст.131 КПК України).

Згідно ч.1ст.170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчинення злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову

Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову (ч.3ст.170 КПК України).

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування (ч.2ст.132 КПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження псування,знищення, перетворення, відчужування. Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ч. 1 ст. 64-2 Кримінального процесуального кодексу України, третьою, особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, може бути будь-яка фізична або юридична особи.

Згідно ч. 2 цієї статті, третьою особою, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду із клопотанням про арешт майна.

У відповідності до ч. 3 ст. 64-2 Кримінального процесуального кодексу України, третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для підозрюваного, обвинуваченого, в частині, що стосуються арешту майна. Третя особа, щодо майна якої вирішується питання про арешт, повідомляється про прийняті процесуальні рішення в кримінальному провадженні, що стосуються арешту майна, та отримує їх копії у випадках та в порядку, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, наявні достатні підстави вважати, що вище вказані 12 нежитлових будівель, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 , АДРЕСА_8 , АДРЕСА_9 , АДРЕСА_10 , АДРЕСА_11 , АДРЕСА_12 , набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення та являються предметом злочинного посягання, з урахуванням вище викладеного, з метою тимчасового позбавлення можливості відчужувати, розпоряджатися будь-яким чином та використовувати вище вказане майно, унеможливлення настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, слідчий суддя приходить до висновку, що в даному випадку розумним та співрозмірним обмеженню права власності буде накладення арешту на майно, а тому клопотання прокурора Самбірської місцевої прокуратури Львівської області є обґрунтованим.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170 - 173, 175, 395 КПК України,

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Самбірської місцевої прокуратури Львівської області юриста 1 класу ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт та заборонити розпоряджатися та використовувати 12 нежитлових будівель, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 - прохідна, АДРЕСА_2 - гараж № НОМЕР_1 , АДРЕСА_3 - механічний цех, АДРЕСА_14 , АДРЕСА_5 -гараж № НОМЕР_2 , АДРЕСА_6 , АДРЕСА_7 - заправочний пункт, АДРЕСА_8 склад ПММ, АДРЕСА_9 - корівник, АДРЕСА_10 - пункт штучного осімінення, вул. Джерельна,48 - кормоцех №1, АДРЕСА_15 , котрі в рамках даного кримінального провадження визнані речовим доказом, шляхом заборони його власникам права на відчуження та користування вказаними будівлями.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення28.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80169701
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —455/213/19

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Калиняк О. М.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Калиняк О. М.

Ухвала від 28.02.2019

Кримінальне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Карнасевич Г. І.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні