Ухвала
від 22.02.2019 по справі 569/24139/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/24139/18

1-кс/569/791/19

22 лютого 2019 року Рівненський міський суду Рівненської області

у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2

адвоката ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

слідчого ОСОБА_5 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання адвоката адвокатського об`єднання «Юридична фірма «Астерс» ОСОБА_3 в інтересах Представництва «Тодіні Коструціоні Дженералі С.П.А.» про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 діючи в інтересах Представництва «Тодіні Коструціоні Дженералі С.П.А.» звернувся до слідчого судді Рівненського міського суду з клопотанням про встановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні, в якому просить встановити слідчому СУФР ГУ ДФС у Рівненській області та прокурору прокуратури Рівненської області, який здійснює нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №32014180000000068 у формі процесуального керівництва, строк на проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування зазначеного провадження в 1 ( один ) місяць.

В обґрунтування клопотання вказав, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32014180000000068 від 17 липня 2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КПК України.

Предметом розслідування у вказаному кримінальному провадженні є обставини проведення Представництвом «Тодіні Коструціоні Дженералі С.П.А.» низки фінансово-господарських операцій з ТОВ «Будресурс-К» (код ЄДРПОУ 38688468) щодо отримання послуг зі складання кошторису робіт на об`єктах будівництва по ремонту автомобільних доріг на території України та поставки піщано-ґрунтової суміші. З точки зору органу досудового розслідування такі операції мають ознаки фіктивності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває вже більше чотирьох років, протягом яких слідчими було проведено усі необхідні та можливі слідчі (розшукові) дії та вжито належні заходи забезпечення кримінального провадження.

За результатами досудового розслідування слідчим було винесено шість постанов про закриття кримінального провадження (п`ять в цілому та одна в частині) на підставі п. 2 ч 1 ст. 284 КПК України у зв`язку із відсутністю в діях службових осіб Представництва складу кримінального правопорушення: Постанова від 31.08.2015; Постанова від 30.10.2015; Постанова від 30.12.2015; Постанова від 30.10.2017; Постанова від 28.02.2018, Постанова від 29.05.2018.

Остання слідча дія у вказаному кримінальному провадженні (повторна судово-економічна експертиза) була проведена 28.02.2018 і станом на день звернення до слідчого судді із даним клопотанням жодні інші слідчі дії не проведені, заходи забезпечення кримінального провадження не вжиті.

При цьому за більше як чотири роки розслідування у провадженні № 32014180000000068 жодній особі не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

При цьому Представництво «Тодіні Коструціоні Дженералі С.П.А.», стосовно якого та майна якого було проведено абсолютну більшість процесуальних дій у вказаному кримінальному провадженні, протягом усього строку досудового розслідування виконувало законні вимоги слідчих, а службові особи Представництва прибували для допиту у якості свідків за викликом слідчого.

Водночас наявність кримінального провадження стосовно посадових осіб Представництва за ознаками тяжкого злочину негативно впливає на його ділову репутацію і створює перешкоди у захисті інтересів Представництва в інших справах, оскільки оригінали великого обсягу проектно-кошторисної та первинної фінансово-господарської документації були вилучені в ході досудового розслідування та до сьогодні не повернуті Представництву. За таких обставин просить встановити процесуальний строк у кримінальному провадженні для закінчення досудового розслідування в 1 (один) місяць.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_6 подане клопотання підтримав просив задоволити з обставин викладених у ньому.

Слідчий СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_5 та прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення учасників провадження, дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення із наступних підстав.

Судом встановлено, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32014180000000068 від 17 липня 2014 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КПК України.

Згідност.55 Конституції Україникожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Відповідно дост.21 КПК Україникожному гарантується право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону. Якщо інше не передбаченоКПК України, здійснення кримінального провадження не може бути перешкодою для доступу особи до будь-яких засобів правового захисту, якщо під час кримінального провадження порушуються її права, гарантованіКонституцією Українита міжнародними договорами України.

Конституційний Суд України у рішенні від 23 травня 2001 року №6-рп/2001 зазначив, що право на судовий захист належить до основних, невідчужуваних прав і свобод людини і громадянина, та відповідно до ч. 2ст. 64 Конституціїне може бути обмежене навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану, а недоторканість інституту судового контролю за досудовим слідством не може бути перепоною для оскарження актів, дій чи бездіяльності посадових осіб органів державної влади.

Положеннямист.28 КПК Українивизначено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Частиною 6 цієї статті передбачено, що підозрюваний, обвинувачений, потерпілий, інші особи, права чи інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, мають право на звернення до прокурора, слідчого судді або суду з клопотанням, в якому викладаються обставини, що обумовлюють необхідність здійснення кримінального провадження (або окремих процесуальних дій) у більш короткі строки, ніж ті, що передбачені цим Кодексом.

Відповідно до положеньст. 113 КПК Українипроцесуальні строки - це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії.

Відповідно до ст.114 КПК України для забезпечення виконання сторонами кримінального провадження вимог розумного строку слідчий суддя, суд має право встановлювати процесуальні строки у межах граничного строку, передбаченого цим Кодексом, з урахуванням обставин, встановлених під час відповідного кримінального провадження.

Згідноп.16-1 ч.1ст.3 КПК України,інша особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - це особа, стосовно якої (в тому числі щодо її майна) здійснюються процесуальні дії, визначені цим Кодексом.

Зі змісту клопотання вбачається, що до слідчого судді звернувся адвокат ОСОБА_3 в інтересах Представництва «Тодіні Коструціоні Дженералі С.П.А.», як особи, права та законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, в якому просить встановити слідчому СУФР ГУ ДФС у Рівненській області та прокурору прокуратури Рівненської області, який здійснює нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальному провадженні №32014180000000068 у формі процесуального керівництва, строк на проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування зазначеного провадження в 1 ( один ) місяць.

Так, згідност. 219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває вже більше чотирьох років, протягом яких слідчими було проведено усі необхідні та можливі слідчі (розшукові) дії та вжито належні заходи забезпечення кримінального провадження.

Крім того у кримінальному провадженні відсутні особи, яким у встановленому законом порядку повідомлено про підозру, а усі можливі та необхідні слідчі (розшукові) дії та заходи забезпечення кримінального провадження, типові для розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 212 КК України, вже вжито органом досудового розслідування допитано відповідних свідків, проведено судово-економічні експертизи, витребувано та досліджено усі можливі документи.

Разом з тим, згідно із ч.3 ст.28 КПК України критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Кримінальне провадження № 32014180000000068 не є багатоепізодним, оскільки в ньому розслідується лише один епізод (як зазначалося вище, провадження в частині ще двох епізодів закрито постановою слідчого від 28.02.2018) стосовно одного кримінального правопорушення.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що строк, зазначений особою, є недостатнім для вчинення процесуальних дій, які імовірно необхідно вчинити слідчому та прокурору у даному кримінальному провадженні, а відтак клопотання про встановлення процесуального строку слід задоволити частково.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 21, 28, 114 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити частково.

Встановити слідчому СУФР ГУ ДФС у Рівненській області та прокурору прокуратури Рівненської області, який здійснює нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальному провадженні № 32014180000000068 провадженні уформі процесуальногокерівництва, строк на проведення процесуальних дій, необхідних та достатніх для закінчення досудового розслідування зазначеного провадження в 3 (три) місяці.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80188668
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення процесуальних строків у кримінальному провадженні

Судовий реєстр по справі —569/24139/18

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

Ухвала від 22.02.2019

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 21.01.2019

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 28.12.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні