Рішення
від 07.08.2018 по справі 810/2077/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 серпня 2018 року м. Київ № 810/2077/18

Суддя Київського окружного адміністративного суду Брагіна О.Є., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області до товариства з обмеженою відповідальністю "А.П.К. - Сервіс" про стягнення податкової заборгованості,

в с т а н о в и в:

до суду звернулось ГУ ДФС у Київській області з позовом про стягнення з ТОВ "А.П.К. - Сервіс" податкової заборгованості у сумі 80642,34 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що за відповідачем рахується заборгованість з самостійно задекларованих та несплачених податкових зобов'язань по орендній платі за землю з юридичних осіб, що підтверджується довідкою про податковий борг, розрахунком сум податкового боргу, копією корінця податкової вимоги з доказами вручення відповідачу, податковим розрахунком за 2017 р., копією облікової картки з орендної плати з юридичних осіб за 2017 р. та іншими документами.

Ухвалою суду від 06.07.2018 було відкрито спрощене позовне провадження у справі.

Київським окружним адміністративним судом було повернуто відзив на позовну заяву від представника відповідача разом з додатками від 08.10.2018 року, оскільки було порушено встановлений судом порядок подання процесуальних документів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню, з наступних підстав:

відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПКУ податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Підпунктом 20.1.34 п.20.1 ст.20 ПК України передбачено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ "А.П.К. - Сервіс" зареєстроване як юридична особа, код ЄДРПОУ - 30676132.

До стягнення позивач заявляє суму 80642,32 грн., а саме: по орендній платі за землю з юридичних осіб, в т.ч.: пеня 6437,17 грн.

Відповідно до п. 46.1 ст. 46 ПК України податкова декларація, розрахунок, звіт (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов'язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

З аналізу наведених норм слідує, що податкова декларація чи розрахунок самостійно подані контролюючому органу є податковим зобов'язанням, яке самостійно визначене платником податків, що згідно з п.56.11 ст. 56 ПК України та не підлягає оскарженню. Тобто сума зазначена боржником у податкових деклараціях є узгодженою сумою податкового зобов'язання, яку останній повинен сплатити у визначені Кодексом строки.

Відповідно до п.57.1 ст.57 ПКУ, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами п.п.59.1, 59.4, 59.5 ст.59 ПКУ, у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У відповідності до зазначених положень позивачем, 26.10.2017 р., було виставлено боржнику податкову вимогу №21218-17 на загальну суму податкового боргу 168693,27 грн., яка вручена останньому на підтвердження чого заявником надано зворотнє повідомлення про вручення поштового відправлення №09117 0047125 2.

Відповідно до п.95.1 ст.95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

На підставі п.95.3 ст.95 ПКУ, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Також відповідно до п.95.4 ст.95 ПК України контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Наявність та розмір податкового боргу у ТОВ "А.П.К. - Сервіс" підтверджується довідкою про податковий борг, розрахунком сум податкового боргу, копією корінця податкової вимоги з доказами її вручення, податковим розрахунком за 2017 р., копією облікової картки з орендної плати з юридичних осіб за 2017 р.

Оскільки боржник добровільно податковий борг не сплатив, доказів, які спростовують вимоги позову, не надав, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими та повністю доведеними, тому підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 9, 14, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 90, 143, 242- 246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю "А.П.К. - Сервіс" (код 30676132, вул. Декабристів, 188-а, м. Васильків, Київська область, 08600) у банках, що обслуговують боржника, в рахунок погашення податкового боргу на суму 80642 (вісімдесят тисяч шістсот сорок дві) грн. 34 коп.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Брагіна О.Є.

Дата ухвалення рішення07.08.2018
Оприлюднено05.03.2019
Номер документу80216291
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкової заборгованості

Судовий реєстр по справі —810/2077/18

Рішення від 07.08.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

Ухвала від 06.07.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні