Ухвала
від 20.02.2019 по справі 755/2199/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

секретаря судового засідання ОСОБА_4

представника власника майна ОСОБА_5

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» адвоката ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 13 грудня 2018 року,-

В с т а н о в и л а:

Цією ухвалою задоволено клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_6 про арешт майна та накладено арешт на майно, а саме грошові кошти, які знаходяться на рахунках вказаних підприємств у наступних банківських установах:

-АТ «СБЕРБАНК" (МФО 320627) - рахунки: ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 32547714) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 ; рахунки: ТОВ «ДІТРІКС ГРУП» (код ЄДРПОУ 41903182) № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 ;

-ПАТ «АЛЬФА-БАНК» У М.КИЄВI (МФО 300346) - рахунки: ФОП « ОСОБА_7 » (іпн НОМЕР_7 ) № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 ;

-АТ «УКРСИББАНК» (МФО 351005) рахунки ПП «ПЕРСОНАЛ - ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 32765908) № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , шляхом заборони відчуження, розпорядження та користування майном.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді представник власника майна ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду міста Києва від 13 грудня 2018 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання про арешт майна.

В обґрунтування своїх вимог апелянт посилається на те, що арештоване майно не відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Щодо пропущення строку на апеляційне оскарження, то як зазначає апелянт розгляд клопотання проводився без виклику власників майна, а апеляційна скарга подана в 5-й строк після отримання копії судового рішення.

Заслухавши доповідь судді,думку представника власника майна, яка підтримала подану апеляційну скаргу та просила її задовольнити, дослідивши матеріали провадження та перевіривши вимоги апеляційної скарги, колегія суддів дійшла наступного висновку.

Так, у відповідності до абз. 2 ч. 3ст. 395 КПК України, якщо ухвалу слідчого судді постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, що в даному випадку мало місце, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що апелянт в судовому засіданні суду першої інстанції участі не приймав, а апеляційна скарга подана в межах строку визначеного ч. 3 ст. 395 КПК України, тому строк на апеляційне оскарження не підлягає поновленню.

Як вбачається з наданих матеріалів судового провадження, другим слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017100000001244, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст.364, ч. 3 ст. 212 КК України.

13.12.2018 року прокурор третього відділу процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_6 звернувся до слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва з клопотанням про накладення арешту на майно, а саме на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 32547714) в АТ «СБЕРБАНК" (МФО 320627) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , посилаючись на наявність правової підстави, передбаченої ч. 3 ст. 170 КПК України.

Ухвалою слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 13.12.2018 року клопотання задоволено.

Враховуючи вище зазначені обставини, слідчий суддя, всупереч твердженням апелянта, дотримався вимогст. 170 КПК Україниі прийшов до обґрунтованого висновку з приводу наявності підстав для задоволення вказаного клопотання та накладення арешту на зазначене в ньому майно.

Згідно положеньч. 1 ст. 170 КПК України,арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Крім того, ч. 2ст. 170 КПК України,передбачено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна, як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно довимогст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Чинним кримінальним процесуальним кодексом України передбачено, що арештмайна з метою збереження речових доказів можливий, коли існує сукупність розумних підстав і підозр вважати, що таке майно є доказом злочину.

Доводи апеляційної скарги про невідповідність вказаного майна критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України є, на думку колегії суддів, необґрунтованими та такими, які спростовуються наданими матеріалами провадження.

Таким чином, з урахуванням вище наведеного, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді постановлена у відповідності до вимог чинного законодавства, із з`ясуванням всіх обставин, які мають значення для вирішення справи, оскільки надані слідчим матеріали доводять наявність правових підстав для накладення арешту на майно, а також того, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження,а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадженнязаходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

Істотних порушень нормКПК України, які могли б стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, колегією суддів не вбачається.

Беручи до уваги викладене в сукупності з обставинами провадження, колегія суддів вважає, що ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

Керуючись ст.ст. 170, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

П о с т а н о в и л а:

Ухвалу слідчого судді Дніпровського районного суду м. Києва від 13 грудня 2018 року, якою задоволено клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_6 про арешт майна та накладено арешт на майно, а саме грошові кошти, які знаходяться на рахунках підприємства у банківській установі: АТ «СБЕРБАНК" (МФО 320627) - рахунки: ТОВ «ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 32547714) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , залишити без змін, а апеляційну скаргу представника власника майна ТОВ ЦЕНТРАЛЬНО СХІДНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ» адвоката ОСОБА_5 без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/824/457/2019 Категорія ст. 170 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_8

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80224298
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/2199/17

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 29.05.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 17.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 15.04.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні