Рішення
від 26.02.2019 по справі 910/13953/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

26.02.2019Справа № 910/13953/18

За позовом ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг"(м. Київ)

2. ОСОБА_2 (АДРЕСА_2)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача

Голосіївська районна в місті Києві державна адміністрація (м. Київ)

про визнання учасника таким, що вийшов зі складу учасників товариства та зобов'язання вчинити дії

Суддя Ващенко Т.М.

Секретар судового засідання Шаповалов А.М.

Представники учасників судового процесу:

від позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_3

від відповідача-1: не з'явився

від відповідача-2: не з'явився

від третьої особи: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 звернулась до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг", ОСОБА_2 про:

- визнання ОСОБА_1 такою, що з 28.03.12. вийшла зі складу учасників та припинила повноваження директора, підписанта Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг";

- зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" вчинити дії, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про учасника, керівника та підписанта ТОВ "Барел-Груп-Торг";

- зобов'язання ОСОБА_2 як нового учасника та посадову особу органів управління (директора) Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" вчинити дії, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про учасника, керівника та підписанта ТОВ "Барел-Груп-Торг".

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивач склала заяву про вихід зі складу учасників ТОВ "Барел-Груп-Торг", загальними зборами учасників Товариства прийнято відповідні рішення, однак відповідачі не повідомили орган державної реєстрації про зміни відомостей про юридичну особу.

З огляду на те, що відповідачем у справі є фізична особа, суд на виконання вимог ч. 1 ст. 176 ГПК України направив запити до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання ОСОБА_2 та до відповідного управління Державної міграційної служби України.

За наданою відповіддю судом встановлено зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача ОСОБА_2 (51917, АДРЕСА_2, проспект Аношкіна, б. 115, кв. 17).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.11.18. прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, призначено підготовче засідання у справі на 11.12.18., залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Голосіївську районну в місті Києві державну адміністрацію, встановлено учасникам судового процесу строки на подання відзиву, відповіді на відзив, додаткових письмових пояснень, клопотань, заяв.

У судовому засіданні 11.12.18. суд без виходу до нарадчої кімнати постановив ухвалу про оголошення перерви в підготовчому засіданні до 15.01.19.

Ухвалами Господарського суду міста Києва від 11.12.18. викликано відповідачів та третю особу у судове засідання в порядку статей 120-121 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.12.18. витребувано від Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг".

26.12.18. Голосіївською районною у місті Києві державною адміністрацією надіслано до суду копію матеріалів реєстраційної справи ТОВ "Барел-Груп-Торг".

У судовому засіданні 15.01.19. суд без виходу до нарадчої кімнати на підставі п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України постановив ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті на 05.02.19.

Ухвалами Господарського суду міста Києва від 15.01.19 повідомлено відповідачів і третю особу про дату, час та місце розгляду справи.

У судовому засіданні 05.02.19. суд без виходу до нарадчої кімнати на підставі ст. 216 ГПК України постановив ухвалу про оголошення перерви в судовому засіданні до 26.02.19.

25.02.19. до суду надійшли додаткові письмові пояснення позивача, в яких позивач підтримав заявлені позовні вимоги.

У судове засідання 26.02.19. представники відповідачів та третьої особи не з'явилися, про причини неявки не повідомили.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч. 1 ст. 202 ГПК України). Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки (п. 1 ч. 3 ст. 202 ГПК України).

Відповідачі повідомлялися про дату, час та місце розгляду справи шляхом направлення ухвал суду на адресу зареєстрованого у встановленому законом порядку місця проживання (перебування) фізичної особи та на адресу місцезнаходження юридичної особи, вказану у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак поштові відправлення були повернуті поштовим відділенням з відмітками про закінчення встановленого строку зберігання та про те, що організацію не розшукано.

Як передбачено ч. 9 ст. 165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідачі у встановлений судом строк письмові відзиви на позов не подали, докази на обґрунтування своєї правової позиції у справі не надали, а тому суд вирішує справу за наявними матеріалами.

При розгляді справи по суті у судовому засіданні 26.02.19. судом було заслухано вступне слово позивача, з'ясовано обставини справи та досліджено докази відповідно до ст.ст. 208-210 ГПК України, після чого суд перейшов до судових дебатів (ст.ст. 217, 218 ГПК України).

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Після виходу суду з нарадчої кімнати, у судовому засіданні 26.02.19. судом проголошено вступну та резолютивну частину рішення та повідомлено, що повне рішення буде складено у термін, передбачений ч. 6 ст. 233 ГПК України.

Розглянувши надані документи і матеріали, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" (далі - Товариство) створене за рішенням зборів учасників, оформлених протоколом №1 від 10.04.07, державну реєстрацію Товариства проведено 12.04.07., номер запису 10681020000019636.

Згідно із п. 1.2. Статуту Товариства єдиним засновником (учасником) є ОСОБА_1. Позивач також є директором Товариства.

ОСОБА_1 звернулася до загальних зборів учасників Товариства із нотаріально посвідченою заявою від 28.03.12., в якій повідомила про свій вихід зі складу засновників Товариства шляхом передачі (відступлення) частки у статутному капіталі Товариства ОСОБА_2. Справжність підпису позивача на цій заяві засвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Шамрай Л.І. та зареєстровано в реєстрі за № 572.

28.03.12. відбулися загальні збори учасників Товариства, на яких були присутні учасник Товариства ОСОБА_1, якому належить частка у розмірі 100% статутного капіталу Товариства, та запрошена особа - ОСОБА_2 Загальними зборами були прийняті рішення, оформлені протоколом №6 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" від 28.03.12., якими вирішили:

- вивести ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства в зв'язку з переуступкою в повному обсязі належної їй частки у статутному капіталі Товариства на користь третьої особи - ОСОБА_2.

- Прийняти до складу учасників Товариства ОСОБА_2.

- Звільнити з посади директора Товариства ОСОБА_1 з 28 березня 2012 року.

- Прийняти на посаду директора Товариства ОСОБА_2 з 28 березня 2012 року.

- Внести відповідні зміни до статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції, прийняти та затвердити статут Товариства у новій редакції.

29.03.12. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 склали та підписали Перелік установчих документів за вих. № 001 та Перелік документів за 1 квартал 2012 року за вих. № 002, згідно з якими позивач передала відповідачу-2 установчі та реєстраційні документи, протоколи загальних зборів Товариства, банківські та інші документи, що стосуються створення і діяльності Товариства, круглу печатку Товариства.

Судом також встановлено, що 13.04.12. позивач склала нотаріально посвідчену заяву, якою повідомила про подання нею заяви про вихід зі складу засновників, прийняті загальними зборами Товариства рішення, оформлені протоколом №6 від 28.03.12., та викладення статуту Товариства в новій редакції. Зазначена заява була направлена позивачем до Відділу статистики у Голосіївському районі міста Києва, Голосіївського районного центру зайнятості міста Києва, Управління Пенсійного фонду України у Голосіївському районі міста Києва, Голосіївської міськрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з ТВП, ПАТ "КБ "Правекс-банк", Державної податкової інспекції у Голосіївському районі м. Києва, Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Голосіївському районі міста Києва, що підтверджується копіями квитанцій з відділення поштового зв'язку та описом вкладень до цінних листів.

Як свідчать матеріали реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг", відділ державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Голосіївської районної у місті Києві державної адміністрації у відповідь на заяву від 13.04.12. повідомив позивача про те, що зміна керівника відбувається відповідно до вимог ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", зміна складу засновників (учасників) юридичної особи відповідно до ст. 29 Закону, а тому подані нею документи не відповідають вимогам чинного законодавства.

Згідно із витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 10.01.18. у Єдиному державному реєстрі містилися відомості про те, що позивач значиться учасником, директором, підписантом Товариства.

Матеріалами справи також підтверджується, що позивач неодноразово зверталася до Товариства та ОСОБА_2 з письмовими вимогами про проведення державної реєстрації змін до установчих документів Товариства.

Посилаючись на те, що ні Товариство, ні ОСОБА_2 як новий учасник товариства не повідомили суб'єкта державної реєстрації про зміни, які відбулися у складі учасників та виконавчого органу Товариства, та не вчинили дії, пов'язані із державною реєстрацією змін, що сталися внаслідок прийняття загальними зборами Товариства рішень від 28.03.18., позивач звернулася із позовом у цій справі про визнання її такою, що з 28.03.12. вийшла зі складу учасників та припинила повноваження директора, підписанта Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" та зобов'язання відповідачів вчинити дії, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про учасника, керівника та підписанта ТОВ "Барел-Груп-Торг".

Відповідно до статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно положень статті 10 Закону України "Про господарські товариства", статті 148 Цивільного кодексу України (в редакціях на дату виникнення спірних правовідносин) учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства.

Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням загальних зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є такими, що суперечать чинному законодавству. Моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку.

Згідно із статтею 53 Закону України "Про господарські товариства" учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Виходячи з того, що за змістом ст. 167 ГК України корпоративними правами є права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, в результаті виходу та відступлення частки корпоративні права цього учасника товариства припиняються.

При цьому, при відступленні частки право власності на частку в статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю у набувача виникає з моменту укладення договору, якщо інше не встановлено домовленістю сторін (стаття 363 ЦК України). Набуття права власності на частку в статутному капіталі надає такій особі право на вступ до товариства з обмеженою відповідальністю.

Право безпосередньої участі у товаристві третя особа набуває тільки з моменту вступу до товариства, що має бути підтверджено відповідним рішенням загальних зборів учасників товариства.

Матеріали справи свідчать, що рішенням загальних зборів учасників Товариства від 28.03.12. ОСОБА_2 прийнято до складу учасників Товариства та виведено ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства.

Таким чином ОСОБА_2 з 28.03.12. набув права участі у Товаристві і відповідно з вказаної дати припинилися корпоративні права позивача.

Згідно з положеннями статті 89 ЦК України відомості про зміни у складі учасників товариства з обмеженою відповідальністю підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру. Правові наслідки наявності або відсутності відповідних відомостей у Єдиному державному реєстрі визначено статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Як визначено ст. 7 Закону України "Про господарські товариства" (в редакції на дату виникнення спірних правовідносин) зміни, які сталися в установчих документах товариства і які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, підлягають державній реєстрації за тими ж правилами, що встановлені для державної реєстрації товариства.

Товариство зобов'язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру.

Отже, законодавство на дату припинення корпоративних прав позивача передбачало обов'язок товариства вчинити дії щодо державної реєстрації змін до установчих документів, пов'язаних із зміною складу учасників товариства.

Якщо товариство після прийняття рішення про внесення змін до установчих документів (зміна складу учасників) не повідомило орган, що здійснив реєстрацію, для внесення необхідних змін до Єдиного державного реєстру, учасник має право звернутися до господарського суду з позовом про зобов'язання товариства вчинити дії щодо державної реєстрації змін в установчих документах товариства у зв'язку зі зміною у складі учасників товариства на підставі статті 7 Закону України "Про господарські товариства" (зазначена правова позиція також викладена у п. 2.6. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 25.02.2016 № 4 "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин").

Реалізація учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про обрання (призначення), усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об'єднання стосується також наділення або позбавлення їх повноважень на управління товариством. Такі рішення уповноваженого на це органу мають розглядатися в межах корпоративних правовідносин, що виникають між товариством і особами, яким довірено повноваження з управління ним (пункт 3.2. рішення Конституційного Суду України від 12.01.10. №1-рп/2010 у справі за конституційним зверненням товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародний фінансово-правовий консалтинг" про офіційне тлумачення частини третьої статті 99 Цивільного кодексу України).

Рішенням загальних зборів учасників Товариства, оформлених протоколом №6 від 28.03.12., було вирішено змінити склад учасників Товариства та виконавчий орган Товариства, а також внести відповідні зміни до статуту Товариства шляхом викладення його у новій редакції.

Відповідно до ст. 17 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (в редакції на дату прийняття зазначених рішень) в Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема відомості про перелік засновників (учасників) юридичної особи, відомості про органи управління юридичної особи, прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) та реєстраційні номери облікових карток платників податків, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори.

Таким чином зміни до установчих документів, внесені рішенням загальних зборів учасників Товариства, оформлених протоколом №6 від 28.03.12., підлягали державній реєстрації. Також підлягали внесенню до Єдиного державного реєстру і відомості про звільнення позивача з посади директора Товариства та прийняття на посаду директора Товариства відповідача-2.

Натомість, як підтверджується матеріалами справи, згідно із відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань позивач значиться учасником, директором та особою, яка має право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, що свідчить про невнесення Товариством відповідних відомостей про зміни до Єдиного державного реєстру.

Враховуючи наведені обставини та норми законодавства, позов в частині визнання ОСОБА_1 такою, що з 28.03.12. року вийшла зі складу учасників та припинила повноваження директора, підписанта Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" та зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" вчинити дії, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про учасника, керівника та підписанта ТОВ "Барел-Груп-Торг" підлягають задоволенню.

Разом з тим, зважаючи на те, що відповідно до ст. 7 Закону України "Про господарські товариства" (в редакції на дату виникнення спірних правовідносин) обов'язок повідомити орган, що провів реєстрацію, та обов'язок внесення відповідних змін до державного реєстру покладається саме на Товариство, позовні вимоги до ОСОБА_2 задоволенню не підлягають.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача-1 пропорційно задоволеним вимогам.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-80, 86, 129, 165, 219, 220, 232, 233, 236-238, 240, 241 ГПК України, Господарський суд міста Києва,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Визнати ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, податковий номер НОМЕР_1) такою, що з 28.03.12. вийшла зі складу учасників та припинила повноваження директора, підписанта Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг".

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" (03040, м. Київ, вул. Бубнова, 6/6, ідентифікаційний код 35076658) вчинити дії, необхідні для державної реєстрації змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про учасника, керівника та підписанта Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг".

4. В позові до ОСОБА_2 відмовити.

5. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Барел-Груп-Торг" (03040, м. Київ, вул. Бубнова, 6/6, ідентифікаційний код 35076658) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, податковий номер НОМЕР_1) 3524 (три тисячі п'ятсот двадцять чотири) гривні судового збору.

6. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Повне рішення складено 05.03.2019

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення26.02.2019
Оприлюднено06.03.2019
Номер документу80233964
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання учасника таким, що вийшов зі складу учасників товариства та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/13953/18

Рішення від 26.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 15.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 12.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні