Ухвала
від 05.03.2019 по справі 650/270/19
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/270/19

провадження № 1-кс/650/160/19

УХВАЛА

іменем України

05 березня 2019 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

заступника начальника СВ ОСОБА_3

розглянувши клопотання заступника начальника слідчого відділення Великоолександрівського відділення поліції Бериславського відділу поліції ГУНП в Херсонській області капітана поліції ОСОБА_3 , про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

встановив:

Заступник начальника слідчого відділення Великоолександрівського відділення поліції Бериславського відділу поліції ГУНП в Херсонській області ОСОБА_3 звернувся до суду із зазначеним клопотанням, в якому просить надати дозвіл на доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В обґрунтуванні зазначеного клопотання вказано, що слідчим відділенням Великоолександрівського відділення поліції Бериславського відділу поліції ГУ НП в Херсонській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018230100000436 від 19.12.2018.

Підставою для реєстрації вказаного кримінального провадження стала заява ОСОБА_4 про спричинення йому збитків, як власнику частки, що складає 48% у статутному фонді СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , телефон: НОМЕР_2 ) протиправними діями директора СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , яка в порушення Статуту товариства та вимог Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» відмовилася від земельних паїв, які перебували в користуванні СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на користь своїх родичів.

Зокрема, як вбачається з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ОСОБА_5 зловживаючи своїм посадовим становищем, діючи в своїх корисних інтересах, здійснила активні дії щодо відчуження належного товариству майна на користь своїх родичів, чим спричинено збитки як безпосередньо СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », так і ОСОБА_4 , як учаснику товариства. Так, упродовж жовтня-грудня 2018 року ОСОБА_5 без будь-яких законних підстав, за відсутності рішень загальних зборів товариства та рішень судів відмовилася одноособово від майнових прав на орендовані земельні паї, при тому, що оренда цих земель мала тривати до 2036 року. В результаті чого, вказані земельні ділянки передані ОСОБА_6 , яка є її дочкою та ОСОБА_7 , який є її сином. При цьому, в подальшому, частина вказаних земельних ділянок була орендована ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 юр. адреса: АДРЕСА_2 ) засновником якого є ОСОБА_7 , яке було створено 18.10.2018 року та місце знаходження юридичної особи якого співпадає з місцезнаходженням юридичної особи СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

У результаті таких протиправних дій ОСОБА_5 спричинено збитки СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та особисто ОСОБА_4 , як засновнику цього товариства, оскільки ОСОБА_5 зменшила активи підприємства.

Під час розслідування, з метою повного, об`єктивного та всебічного розслідування, виникла необхідність у ознайомлені та вилучені копій статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », його штатного розпису, контрактом керівника (директора), його функціональними обов`язками, документами податкової та статистичної звітності, договорами орендованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення, приміщень, транспортних засобів, тощо.

Вказані вище документи, які містять охоронювану законом таємницю, а саме конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, мають вважливе значення, адже можуть підтвердити обставину створення вказаного підприємства з метою умисного відчуження ОСОБА_5 , активів СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » увигляді земельнихділянок накористь своїхродичів таспричинення такимчином Збитків ОСОБА_4 ..

Дані документи знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) юр. адреса: АДРЕСА_2 , в особі директора та засновника вказаного товариства ОСОБА_7 , який крім того, є заступником директора СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Зазначені документи можуть містити дані, що мають значення для встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, обставин вчинення кримінального правопорушення, мотиву, мети й кваліфікації кримінального правопорушення, та які у подальшому будуть використані як докази для прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженні.

Необхідність надання тимчасового доступу до вищевказаних документів обґрунтовується тим, що в інший спосіб довести обставину розтрати майна підприємства, а також встановити осіб, що вчинили вказані дії, інакше ніж шляхом ознайомлення з оригіналами та вилучення копій вище вказаних документів, на даний час не можливо.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України визначено, що відомості, які містять конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, відносяться до документів, що містять охоронювану законом інформацію.

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що містять конфіденційну інформацію та їх вилучення встановити необхідну інформацію, що має доказове значення у справі неможливо.

В судовому засіданні заступник начальника слідчого відділення підтримав клопотання, навівши зазначені в ньому доводи.

Розгляд клопотання здійснюється без участі володільця документів.

Суд вивчивши клопотання, заслухавши думку заступника начальника СВ, приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню.

Згідно ст.159 KПK України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

З урахуванням підстав, викладених у мотивувальній частині ухвали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки документи, про які йде мова в клопотанні слідчого, самі по собі, а також в сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають значення для встановлення обставин у кримінальному проваджені. Дані документи буде використано для вирішення питання про прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженні. Тобто, у інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що містять конфіденційну інформацію та вилучення їх копій отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у кримінальному провадженні, неможливо.

Керуючись ст.159, п.4 ч.1 ст.162, п.п.1, 2 та п.3 ч.5, ч.6 ст.163, ст.164 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Надати заступнику начальника слідчого відділення Великоолександрівського відділення поліції Бериславського відділу поліції ГУНП в Херсонській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, а саме можливості ознайомитися та вилучити копії статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), його штатний розпис, контракт керівника (директора), його функціональні обов`язки, документи податкової та статистичної звітності, договори орендованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення, приміщень, транспортних засобів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » юр. адреса: АДРЕСА_2 , в особі директора та засновника вказаного товариства ОСОБА_7 .

Ухвала підлягає зверненню до виконання в строк не більше одного місяця з дня її постановлення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст.166 КПК України, а саме у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.03.2019
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу80243733
СудочинствоКримінальне
Сутьотримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —650/270/19

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Красновський І. В.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініченко І. С.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініченко І. С.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

Постанова від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Гемма Ю. М.

Постанова від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Красновський І. В.

Постанова від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініченко І. С.

Постанова від 24.07.2019

Кримінальне

Херсонський апеляційний суд

Калініченко І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні